Ultimele subiecte
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de mm Astazi la 18:12

» Lucrul mecanic - definitie si exemple
Scris de virgil_48 Astazi la 15:20

» Cine este epsilon?
Scris de gafiteanu Ieri la 23:37

» Ciudat....
Scris de gafiteanu Ieri la 13:37

» Critica atractiei gravitationale
Scris de virgil_48 Mar 22 Mai 2018, 16:58

» Ce este FOIP?
Scris de virgil_48 Lun 21 Mai 2018, 09:38

» Sanatate- Diverse
Scris de gafiteanu Dum 20 Mai 2018, 00:02

» VA DEZINFORMAM
Scris de gafiteanu Sam 19 Mai 2018, 15:47

» Conferinte despre constiinta
Scris de Forever_Man Vin 18 Mai 2018, 19:50

» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de virgil_48 Vin 18 Mai 2018, 14:01

» Dr. Vranghele
Scris de virgil_48 Vin 18 Mai 2018, 00:08

» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de eugen Mier 16 Mai 2018, 21:36

» Legi de conservare
Scris de virgil_48 Mar 15 Mai 2018, 21:16

» Curba de creștere a sistemelor vii
Scris de mm Lun 14 Mai 2018, 17:38

» Comentarii la "Curba de crestere..."
Scris de mm Lun 14 Mai 2018, 11:23

» Eterul, eterul
Scris de virgil_48 Lun 14 Mai 2018, 07:53

» Domnule Cosmin Visan
Scris de gafiteanu Dum 13 Mai 2018, 12:05

» propuneri ...
Scris de curiosul Mier 09 Mai 2018, 09:16

» Adevaratul Tabel Periodic al Elementelor!
Scris de eugen Lun 07 Mai 2018, 22:03

» Lumea fara frecare
Scris de mm Dum 06 Mai 2018, 10:05

» Constiinta si Theory of Everything
Scris de virgil_48 Sam 28 Apr 2018, 08:48

» Bancuri......
Scris de virgil_48 Mier 25 Apr 2018, 22:56

» Din "curba de creștere"
Scris de gafiteanu Dum 22 Apr 2018, 09:44

» De toate
Scris de Hercules Dum 22 Apr 2018, 01:12

» Mecanica FOIP si actiunea acestuia asupra corpurilor.(secțiunea 4)
Scris de virgil_48 Joi 19 Apr 2018, 09:22

» VA INFORMAM
Scris de gafiteanu Mier 18 Apr 2018, 00:35

» Electronul ca un roi de albine
Scris de negativ Mier 11 Apr 2018, 13:01

» Hristos a inviat ?
Scris de gafiteanu Mar 10 Apr 2018, 00:04

» Informatii utile doar unora
Scris de gafiteanu Vin 06 Apr 2018, 23:05

» Urări de sărbători
Scris de Abel Cavași Vin 06 Apr 2018, 21:13

Top postatori
virgil (8729)
 
CAdi (7389)
 
Abel Cavași (6663)
 
gafiteanu (6070)
 
virgil_48 (5820)
 
Razvan (5584)
 
Pacalici (5572)
 
curiosul (4753)
 
scanteitudorel (4038)
 
omuldinluna (2728)
 

Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Pacalici
 
Abel Cavași
 
curiosul
 
CAdi
 
Razvan
 
Dacu
 
meteor
 
virgil
 
scanteitudorel
 
WoodyCAD
 

Cei mai activi postatori ai lunii
virgil_48
 
gafiteanu
 
mm
 
eugen
 
Forever_Man
 
curiosul
 
Abel Cavași
 
virgil
 
scanteitudorel
 

Cei mai activi postatori ai saptamanii
mm
 
eugen
 
virgil_48
 
gafiteanu
 
virgil
 

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Spune și altora
Cine este conectat?
In total sunt 4 utilizatori conectati: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 4 Vizitatori

Nici unul

Recordul de utilizatori conectati a fost de 49, Dum 20 Mar 2011, 14:29

Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

In jos

Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 12:58

Am scris pe blog un material cu următorul conținut:
Pe blogul său, Abel Cavași a scris:
Ciocnirea galaxiilor se caracterizează prin ceva extrem de interesant, cu consecințe adânci asupra înțelegerii noastre privind ceea ce înseamnă o ciocnire. Mai exact, galaxiile nu se ciocnesc efectiv, mecanic, așa precum se ciocnesc două pietre, căci stelele lor sunt atât de îndepărtate unele de altele, încât probabilitatea ca două asemenea stele să se ciocnească vreodată mecanic este aproape nulă. Cu toate acestea, vorbim despre ciocnirea galaxiilor. Atunci, prin ce se caracterizează ciocnirea galaxiilor? Dar ciocnirea în general?

Atunci când două galaxii se ciocnesc are loc o modificare a impulsului fiecăreia dintre galaxii. De altfel, asta e tot ce poate face o ciocnire: să modifice impulsurile părților care se ciocnesc. Asta e tot ce caracterizează o ciocnire, din punct de vedere fundamental. O interacțiune care ar lăsa nemodificate impulsurile nu s-ar putea numi ciocnire.

Dar oare acest lucru este valabil și reciproc? Adică, oare tot ceea ce modifică impulsul se poate numi ciocnire? De ce nu? Ce avem de pierdut dacă punem un semn de egalitate fundamentală între ciocnire și modificarea impulsului? Ce n-ar fi în regulă? Păi, n-ar fi în regulă un singur lucru: prejudecata noastră despre ciocnire, care ne face să credem că o ciocnire este doar o modificare rapidă a impulsului.

Ei bine, nu! Noi nu vom considera că ciocnirea este o modificare rapidă a impulsului. Pentru simplul motiv că nu avem o definiție clară, cantitativă, pentru ceea ce înseamnă „rapid”. Deci, tocmai din acest motiv, avem dreptul să spunem că orice modificare a impulsului se datorează unei ciocniri. Și, bineînțeles, reciproc, oricare ciocnire produce modificarea impulsului.

Dar să aprofundăm aceste lucruri. Așadar, putem spune despre două galaxii că se ciocnesc, chiar dacă ciocnirea lor nu durează puțin. Bun, dar atunci prin ce diferă ciocnirile la care face referire titlul acestui material? Prin ce diferă o ciocnire galactică de una mecanică? Răspunsul poate fi scurt: prin durata lor. Ciocnirea galactică durează mult, este lentă, pe când ciocnirea mecanică durează puțin, este rapidă. Dar adineauri spuneam că rapiditatea unei ciocniri este o noțiune vagă, pentru că nu ne oferă un criteriu cantitativ precis pentru a distinge între o ciocnire lentă și una rapidă.

În concluzie, nu avem niciun mijloc riguros prin care să putem face distincție între ciocnirea galactică și ciocnirea mecanică, cel puțin din punct de vedere al duratei lor. Așadar, cel puțin din punctul de vedere al duratei lor, ciocnirile galactice nu diferă fundamental de ciocnirile mecanice.

Dar, atunci, să vedem dacă nu cumva ciocnirea galactică diferă de ciocnirea mecanică prin altceva, nu neapărat prin timp, ci eventual prin altceva, poate prin spațiu. Să vedem. Am putea oare introduce vreo distincție riguroasă între spațiul enorm în care se produce ciocnirea galactică și spațiul restrâns în care se produce ciocnirea mecanică? Bineînțeles, nu. Nu avem criterii clare nici pentru a face distincție între un spațiu enorm și un spațiu restrâns. Natura nu face distincție între mare și mic. Pentru ea este la fel de mare totul. Așadar, o ciocnire care se desfășoară pe megaparseci nu diferă prin nimic fundamental de o ciocnire care se desfășoară în nanometri, așa cum o ciocnire care se desfășoară în milioane de ani nu diferă prin nimic fundamental de o ciocnire care se desfășoară în picosecunde.

Dar această constatare ne permite să aprofundăm și mai mult lucrurile. Vrem să căutăm încă dacă există vreo distincție de altă natură între cele două tipuri de ciocniri analizate. Diferă prin ceva ciocnirea a două galaxii de ciocnirea a două pietre? Prin ceva fundamental? Hmmm... s-ar putea... cel puțin, la prima vedere... De exemplu, am putea presupune că prin ciocnirea a două galaxii se produce întrepătrunderea adâncă a unei galaxii în cealaltă, pe când în cazul ciocnirii a două pietre ciocnirea este mai mult superficială, limitându-se la particulele aflate la suprafața pietrelor. Atunci, să conteze oare fundamental adâncimea la care pătrunde unul dintre corpuri în celălalt? Am putea găsi vreun criteriu cantitativ de distincție? Bineînțeles, nu. Ciocnirea galaxiilor nu diferă fundamental de ciocnirea pietrelor nici prin adâncimea la care pătrunde un corp în celălalt. De altfel, și în cazul pietrelor ar putea avea loc o întrepătrundere adâncă dacă viteza pietrelor înainte de ciocnire este suficient de mare pentru ca pietrele să se spargă. De asemenea, am putea considera că și galaxiile nu sunt altceva decât niște pietre gata sparte, care se întrepătrund datorită vitezelor suficient de mari pe care le au una față de cealaltă.

Sau, poate ar trebui să analizăm și de ce avem nevoie de viteze suficient de mari pentru a se realiza întrepătrunderea. Spuneam că dacă vitezele nu sunt suficient de mari, atunci ciocnirea este superficială. Dar oare această ciocnire superficială nu are în ea o oarecare întrepătrundere, chiar dacă viteza de ciocnire este mică? Cum să nu? Doar știm că moleculele pietrei sunt alcătuite din atomi și știm că atomii sunt mai mult goi în interior decât plini. Așadar, întrepătrundere are loc și la viteze mici, nu doar la viteze mari. Doar că întrepătrunderea de la vitezele mici este superficială, invizibilă cu ochiul liber, petrecându-se doar la nivel molecular sau atomic, deci la o scară extrem de mică față de scara la care se produc ciocnirile galactice. Mai mult, vitezele mari pe care le considerăm suficiente pentru a sparge piatra nu fac altceva decât să mărească scara la care se întrepătrund pietrele, să o mărească până la un nivel în care putem vedea cu ochiul liber că are loc întrepătrunderea. Așadar, întrepătrunderea există la orice viteză a ciocnirilor și nu poate constitui un criteriu clar de distincție între ciocnirile dintre două galaxii (ciocniri de tip galactic) și ciocnirile dintre două pietre (ciocniri de tip mecanic).

Prin aceste raționamente am arătat că nu există nicio diferență fundamentală între ciocnirea dintre două galaxii și ciocnirea dintre două pietre. Prin urmare, din punct de vedere fundamental, ciocnirea galactică se desfășoară la fel ca și ciocnirea mecanică. Asta înseamnă că dacă vom înțelege profund cum se produce ciocnirea galactică, vom înțelege la fel de profund cum se produce și ciocnirea mecanică.

Ciocnirea galactică este mai ușor de înțeles corect, pentru că ne eliberează din start de prejudecățile pe care le mai avem încă despre ciocnirea mecanică. Ciocnirea mecanică ne-a obișnuit să credem că ea produce salturi bruște de la o stare la alta, dar am văzut în raționamentele anterioare că asemenea salturi nu sunt justificate. Din punct de vedere fundamental, orice ciocnire este lină, netedă, fără vârfuri ascuțite sau discontinuități în vreunul dintre graficele care ar caracteriza-o. Ori, ciocnirea galactică ne ajută să înțelegem pe deplin aceste caracteristici. Ea elimină din start eventualitatea apariției unor singularități.

Așadar, studiem în continuare ciocnirea galactică. Ea se caracterizează prin faptul că eliminăm, cel puțin din punct de vedere teoretic, probabilitatea ca stelele componente ale galaxiilor care se ciocnesc să se ciocnească și ele la rândul lor. Vrem să înțelegem ciocnirea galaxiilor în acest context, al probabilității nule de ciocnire (mecanică) a stelelor.

Să înțelegem, în primul rând, de ce s-ar ciocni două galaxii? Oare de ce? Oare pentru că ele sunt prea aproape una de cealaltă? Dar cât de aproape ar trebui să fie două galaxii pentru ca ele să se ciocnească? Există vreo distanță limită dincolo de care două galaxii nu se mai ciocnesc? Avem un singur răspuns clar la toate aceste întrebări: galaxiile se ciocnesc mereu! Nu există vreun moment în care începe ciocnirea. De asemenea, nu există vreun moment în care se termină ea. Așadar, interacțiunea dintre (oricare) două galaxii (și, deci, oricare două corpuri) este continuă.

Totuși, n-am găsit încă nicio cauză pentru ciocnire. De ce se ciocnesc, totuși, galaxiile? Mai bine zis, de ce interacționează ele? De ce nu sunt independente? Să fie oare din cauza gravitației? Păi, singurul câmp de forțe prin care pot interacționa galaxiile este gravitația. Dar dacă gravitația este singurul câmp responsabil pentru interacțiunile de la scară mare, atunci cu ce drept putem să generalizăm această concluzie și la scară mică? Oare putem admite că orice ciocnire este implicată numai și numai de gravitație, indiferent de scara la care ne raportăm?

La prima vedere, un răspuns afirmativ ar părea de-a dreptul absurd. Pentru că avem o mulțime de obiecții. Ni se pare absurd să aruncăm la gunoi toate, dar absolut toate tipurile de interacțiuni cunoscute la nivel molecular, atomic sau nuclear și să ne limităm doar la gravitație. Din păcate, toate obiecțiile pe care le-am putea ridica se bazează și ele pe aceleași prejudecăți care ne-au obligat să credem că ar exista vreo distincție între ciocnirea galactică și ciocnirea mecanică.

Dar să nu anticipăm prea mult. Obiectivul acestui material a fost unul mai modest și anume de a arăta că nu există distincție fundamentală între ciocnirea dintre două galaxii și ciocnirea dintre două pietre. Rămâne pe viitor să analizăm mai amănunțit care este mecanismul intim al ciocnirii în general.
Sper să vă atingă puțin coarda sensibilă privind ceea ce știți despre ciocnire.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 16:14

Abel, ciocnirea galaxiilor nu este similară ciocnirii unor pietre. Pur și simplu, în cazul ciocnirilor galactice, nu e vorba de o ciocnire proriu-zisă, ci de o interacție gravitațională între cele două.
Și într-un caz, și în celălalt, distanțele dintre atomi, respectiv dintre stele, sunt atât de mari încât corpurile pot fi considerate punctiforme, iar ciocnirea poate fi reprezentată printr-o interacție între câmpuri. Diferența dintre cele două tipuri de ciocniri (galactice, sau atomice, respectiv moleculare - în cazul pietrelor), constând în raza de acțiune a forțelor care acționează la acel nivel.
Vezi tu, există o similitudine, între toate sistemele fizice, la anumite scale de mărimi, dar asta nu înseamnă că sunt și echivalente. Bănuiesc existența unei relații de tip fractal, dar cu o dimensiune fractală variabilă, astfel încît, variația ei să determine comportarea materiei la diferite scale de mărimi._________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 16:17

Îți respect opinia, dar nu m-ai convins. Nu văd niciun argument complet pentru ceea ce susții. Cu chiu, cu vai, eu am argumentat cât-de-cât ceea ce am susținut.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 16:29

Care e totuși, întrebarea ta? De ce, sau cum, se ciocnesc galaxiile? Mi-e puțin neclar unde vrei să ajungi.
În cazul galaxiilor, distanța dintre stele este atât de mare, încât ele nu se ciocnesc, pur și simplu, ci trec unele printre altele; în cazul ciocnirii unor pietre, cu toate că distanța dintre atomi poate fi asimilată celei dintre stelele unei galaxii, acolo acționează alte forțe (de ex. cele electrostatice), care detremină alt comportament al ansamblului atomic.
E ca în cazul forței de frecare, analizată la nivel molecular: pur și simplu, frecarea se reduce la o interacție între câmpuri._________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 16:33

@Razvan a scris:
detremină alt comportament al ansamblului atomic.
Aici e buba. Asta este nejustificat în ceea ce spui. Ce numești tu „alt comportament”? Prin ce fundamental crezi că diferă mișcarea stelelor de mișcarea componentelor atomice?
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 16:38

Prin difernța dintre câmpurile care acționează la nivelul lor: la nivel stelar, acționează câmpul gravitațional și la nivel atomic cel electrostatic.

_________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 16:41

De fapt, exprimare mea e cam neclară: trebuia să spun câmpurile care predomină la acel nivel.

_________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 16:47

Nu este o diferență fundamentală. Tot ceea ce putem noi constata este doar mișcarea componentelor. Nu putem stabili tipul de câmp decât trimițând în câmp „sonde” și din a căror mișcare deducem tipul de câmp. Altceva nu avem la dispoziție, decât mișcare. Nimic altceva. Tragem concluzii despre natura câmpurilor în funcție de tipul de mișcare pe care îl observăm.

Din păcate, pe vremea când s-a introdus noțiunea de „sarcină electrică” în Fizică, cu tot alaiul de consecințe, nu se știa că un corp se poate mișca și pe traiectorii strâmbe, cu torsiune nenulă, nu doar plane. De fapt, nici măcar n-aveau habar de ceea ce ar fi torsiunea. Așa că a cam venit vremea să refacem unele raționamente din trecut pe care încă ne mai bazăm.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 16:55

@Abel Cavași a scris:Nu putem stabili tipul de câmp decât trimițând în câmp „sonde” și din a căror mișcare deducem tipul de câmp. Altceva nu avem la dispoziție, decât mișcare. Nimic altceva. Tragem concluzii despre natura câmpurilor în funcție de tipul de mișcare pe care îl observăm.
Exact! Și tocmai din acest lucru, observăm că ciocnirea galactică se comportă diferit față de ciocnirea mecanică a 2 pietre. La un nivel este predominant câmpul gravitațional, la altul, câmpul electromagnetic.


_________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 16:59

Mă tem că n-ai aprofundat ce am spus despre deosebirea dintre câmpuri. Nu poți stabili care câmp este electromagnetic și care câmp este gravitațional decât dacă te bazezi pe raționamentele vechi ce nu țineau seama de torsiunea traiectoriilor.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 17:06

Și dacă am ține cont de torsiunea traiectoriilor, cum s-ar diferenția cele două câmpuri? De fapt, a traiectoriilor cui? Ale bosonilor purtători de forță, respectiv ale fotonilor și ale ipoteticilor gravitoni?


_________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 17:12

Din punctul meu de vedere, în loc să vorbim de mai multe câmpuri dintre care unul ar produce curbură și altul, să zicem, torsiune, mai bine am vorbi despre un singur câmp (să-i zicem „gravitațional”) care produce doar mișcare de un anumit fel în funcție de orientarea și intensitatea câmpului în raport cu traiectoria corpului. Atunci orice mișcare ar putea fi explicată de acest câmp. Desigur, un asemenea câmp ar trebui să fie mai general decât câmpul gravitațional actual, căci câmpul gravitațional actual nu poate modifica momente cinetice, adică nu poate produce torsiune, nu poate modifica planul traiectoriilor.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 17:22

Practic te referi la torsiune ca la un aspect al unificării câmpurilor. În așa fel, încât câmpurile, în funcție de lancretian, să capete "exprimări" diferite?

_________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 17:35

Într-adevăr, am convingerea fermă că luarea în considerare a torsiunii ar fi suficientă pentru unificarea câmpurilor. În așa fel încât să putem admite că un singur câmp ar putea produce toată mișcarea posibilă.

Cea mai simplă mișcare posibilă ar fi aceea pe o dreaptă, dar încă și pe o dreaptă putem avea torsiuni diferite. Atunci, ar putea exista un câmp chiar între două corpuri care se deplasează pe aceeași dreaptă, câmp care să mențină torsiunea dreptei (și, implicit, energia corpului care se deplasează pe acea dreaptă cu torsiune nenulă). Prezența câmpului de ordin zero ar face corpurile să se miște pe drepte cu torsiune (elice de ordinul zero). Prezența câmpului de ordinul unu ar face corpurile să se miște pe elice (de ordinul unu). Prezența câmpului de ordinul doi ar face corpurile să se miște pe curbe de precesie constantă (elice de ordinul doi). Și așa mai departe. Cum nu există altfel de mișcări posibile, nu există nici altfel de câmpuri posibile.

Problema este că noi interpretăm astăzi diferitele fațete ale acestor câmpuri drept câmpuri independente. Ba s-a ajuns în situația ca să interpretăm ca fiind particule diferite unul și același corp pe anumite porțiuni din traiectoria sa. Sunt sigur că este necesară o revizuire drastică a tuturor raționamentelor noastre, o revizuire care să aibă ca țel unificarea concepțiilor noastre despre mișcare și integrarea armonioasă a torsiunii în calcule.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Razvan la data de Sam 18 Mai 2013, 17:46

Well, ce pot să zic... go on! Ar fi un punct de plecare, într-o eventuală teorie a unifcării câmpurilor. Vezi și tu ce-o să-ți iasă, dar încearcă să nu fii deranjat prea mult dacă reultatele n-or să fie conform așteptărilor. Poate, pur și simplu, teoria trebuie aplicată într-un alt fel.


_________________
May the force be with you!
avatar
Razvan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Numarul mesajelor : 5584
Puncte : 24855
Data de inscriere : 18/03/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 17:54

Mersi pentru susținere! Dar nu știu de ce nu mă pot concentra profund la această unică problemă. Poate din cauză că nu mă pot baza pe rezultatele actuale, în sensul că nu pot discerne esențialul de neesențial în experimentele actuale. Mnoa, ata ete, poate altcineva cu o gândire mai limpede...
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de virgil la data de Sam 18 Mai 2013, 18:10

Prin aceste raționamente am arătat că nu există nicio diferență fundamentală între ciocnirea dintre două galaxii și ciocnirea dintre două pietre. Prin urmare, din punct de vedere fundamental, ciocnirea galactică se desfășoară la fel ca și ciocnirea mecanică.
Dupa cum se stie, in mecanica ciocnirile se impart in ciocniri elastice, ciocniri plastice si ciocniri elasto-plastice. Ciocnirea a doua galaxii din ce categorie crezi ca face parte?
Eu consider ca termenul de ciocnire a doua galaxii nu este un termen adecvat, deoarece o galaxie reprezinta un sistem armonic unic (format din miliarde de stele) care se comporta diferit fata de un corp, care reprezinta un conglomerat de miliarde de sisteme atomice combinate in microcristale si, sau, molecule. In timp ce apropierea a doua galaxii presupune modificarea campurilor gravitationale, si prin aceasta modificarea orbitelor stelelor componente, dand nastere la noi sisteme armonice, ciocnirea a doua corpuri presupune; ori deformarea corpurilor in cazul ciocnirii plastice, ori transferul de energie cinetica de la un corp la altul fiecare pastrandu-si forma (precum bilele de biliard). Insa in ambele cazuri sistemele atomice raman nemodificate pentru ca nu se interpatrund unele in altele si nu se creaza noi sisteme atomice. Daca totusi vrei sa compari ciocnirea galaxiilor cu ceva, atunci poti sa o compari cu ciocnirea a doi atomi singulari, avand o energie suficient de mare astfel incat sa patrunda unul in altul. Insa structura a doi atomi indiferent cat de complexi sunt, vor avea cateva sute de particule, in timp ce apropierea (ciocnirea) a doua galaxii presupune interactiunea a catorva sute de miliarde de stele. Asa ca dupa parerea mea, cele doua tipuri de ciocniri micro sau macrocosmice, nu au nimic comun cu ciocnirea mecanica.

virgil
Moderator
Moderator

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 8729
Puncte : 38396
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, nu mă preocupă nimic.

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 20:48

Virgil, nu-ți pot repeta tot ce i-am spus lui Răzvan. Dar îți spun pe scurt că nu mi-ai arătat nicio diferență adevărată dintre cele două tipuri de ciocniri.
@virgil a scris:Dupa cum se stie, in mecanica ciocnirile se impart in ciocniri elastice, ciocniri plastice si ciocniri elasto-plastice. Ciocnirea a doua galaxii din ce categorie crezi ca face parte?
Din cele mai generale: elasto-plastice. Dar, dacă intrăm în amănunte, vom afla (cu altă ocazie) că nu există decât ciocniri elastice. Din moment ce nu există decât luxoni...
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de virgil la data de Dum 19 Mai 2013, 08:38

Ciocnirile au loc intre entitati cu acelasi nivel de organizare, astfel este normal sa spui ca doua pietre se ciocnesc, dar nu poti sa numesti ciocnire atunci cand un electron este absorbit de o piatra, pentru ca el nu se va ciocni de nici o particula, ci va ramane agatat undeva pe o orbita a unui atom. In cazul galaxiilor, acestea sunt niste conglomerate de cateva sute de miliarde de oscilatori cosmici, iar ciocnirea a doua galaxii consta in insumarea unui numar dublu de oscilatori cosmici fara a exista coliziuni majore intre corpurile ceresti, pentru ca forma de organizare a materiei la acest nivel, nu permite coliziunile. Daca izolam imaginar doua stele care se apropie intr-o eventuala ciocnire, vedem ca vom obtine doar un sistem binar de stele care orbiteaza una in jurul alteia, fara sa existe vreo ciocnire. Extrapoland acest exemplu, putem afirma ca doua galaxii se pot alatura, dar nu se vor ciocni in sensul fizic niciodata.

virgil
Moderator
Moderator

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 8729
Puncte : 38396
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, nu mă preocupă nimic.

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Dum 19 Mai 2013, 08:48

Cam același lucru am spus și eu pe alocuri, doar că nu chiar atât de frumos ca tine. Oricum, încă mai ai multe prejudecăți în legătură cu ciocnirea, încă mai crezi că ciocnirea este numai de natură „fizică”.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Dum 19 Mai 2013, 11:11

@virgil a scris:Ciocnirile au loc intre entitati cu acelasi nivel de organizare, astfel este normal sa spui ca doua pietre se ciocnesc, dar nu poti sa numesti ciocnire atunci cand un electron este absorbit de o piatra, pentru ca el nu se va ciocni de nici o particula, ci va ramane agatat undeva pe o orbita a unui atom. In cazul galaxiilor, acestea sunt niste conglomerate de cateva sute de miliarde de oscilatori cosmici, iar ciocnirea a doua galaxii consta in insumarea unui numar dublu de oscilatori cosmici fara a exista coliziuni majore intre corpurile ceresti, pentru ca forma de organizare a materiei la acest nivel, nu permite coliziunile. Daca izolam imaginar doua stele care se apropie intr-o eventuala ciocnire, vedem ca vom obtine doar un sistem binar de stele care orbiteaza una in jurul alteia, fara sa existe vreo ciocnire. Extrapoland acest exemplu, putem afirma ca doua galaxii se pot alatura, dar nu se vor ciocni in sensul fizic niciodata.

Eu nu as fi asa de sigur ca nu s-ar produce distrugeri majore ale sistemelor solare, cu ciocniri fizice reale de
planete sau stele...Ganditi-va ca la ciocnirea a doua galaxii legaturile de atractie care asigura echilibru galactic
vor fi intrerupte si vor aparea ciocniri violente intre planete si (sau)stelele componente ale galaxiilor daca intamplator ele
sunt pe aceeasi directie ....
Si nu stiu daca noile legaturi (de atractie ) si noile sisteme solare in cadrul unei noi galaxii se vor reface asa de curand. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/transcoded/7/73/Colliding_Galaxies_Create_Active_Galactic_Nuclei.OGG/Colliding_Galaxies_Create_Active_Galactic_Nuclei.OGG.360p.webm

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de virgil la data de Dum 19 Mai 2013, 12:20

Frumoasa animatia prezentata de tine, dar in realitate privind prin telescopul Huble nu am vazut nimic asemanator, sau poate asta;

virgil
Moderator
Moderator

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 8729
Puncte : 38396
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, nu mă preocupă nimic.

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Dum 19 Mai 2013, 13:17

Într-adevăr, animația este frumoasă, dar departe de realitate, din punctul meu de vedere.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Dum 19 Mai 2013, 17:00

Virgil,
In animatie ciocnirea galaxiilor are loc intre 250 si 1990 de milioane de ani !
Ce vrei sa surprinda telescopul Huble mai mult decat o clipa din Univers ?
Abel Cavasi,
Nu este vorba numai de animatie ...cum am mai spus (daca erai atent) ca principiu se rup legaturile de atractie gravitationala
la nivel planetar si stelar daca sistemele solare se afla pe aceeasi directie sau in imediata apropiere a unora fata de altele .
Sper ca intelegi ideea...

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de virgil la data de Dum 19 Mai 2013, 17:11

Da CAdi, cred ca ai dreptate, dar cine poate sa realizeze o ciocnire care are loc pe o durata de un miliard de ani. E o transformare cosmica ce implica sute de miliarde de stele si alte corpuri ceresti, care se scalda intr-un ocean de campuri gravitationale si forte centrifuge. Oricum nu este ca o ciocnire a doua bile de biliard, asa ca nu se pot compara, si nu au nimic comun cu ciocnirea de tip mecanic.

virgil
Moderator
Moderator

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 8729
Puncte : 38396
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, nu mă preocupă nimic.

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Dum 19 Mai 2013, 18:12

Totdeauna am pornit de la principiu Yin-Yang :

http://0.tqn.com/d/taoism/1/G/0/-/-/-/yinYang.gif

Nu se pot compara ca ansamblu ,insa se pot compara ca detaliu ,in special la stelele de la marginea galaxiilor
care sunt posibil sa se ciocneasca, e drept in timp (daca observi animatia).
Insa ciocnirea mecanica e una, iar ciocnirea galactica e alta mancare de peste.

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de omuldinluna la data de Lun 20 Mai 2013, 10:21

Îmi pare foarte rău pentru că am dispărut în ceață, dar viața e complexă Smile . Imediat cum o să-mi permită timpul, voi relua problema mișcării în câmp central, și o să vă arăt cum se tratează ciocnirea a două corpuri cerești. Dacă vă amintiți, deja am menționat toate posibilitățile, ca funcție de energia sistemului, pentru două astfel de corpuri în interacție: ori rămân legate, pe orbite circulare sau eliptice, ori ”ricoșează” unul față de celălalt și scapă la infinit.

Evident că dacă două galaxii se cionesc, iese un haos de nedescris. Nu mai vorbești de două corpuri ci de sute de miliarde de stele care se influențează reciproc, iar tăria interacției variază foarte mult în timpul ”ciocnirii”. Eu nu-mi pot imagina ce model ar putea aduce informații de natură fizică asupra problemei, dar poate că s-ar putea spune niște lucruri totuși. Dacă ai o cunoaștere măcar a distribuției de materie în fiecare galaxie, poate poți estima cum va varia aceasta în urma ciocnirii, ca să-ți dai seama dacă vor face schimb de stele, sau dacă una dintre ele fuge cu stele celeilalte.
avatar
omuldinluna
Ne-a părăsit

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 23636
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Bordan la data de Lun 20 Mai 2013, 19:07

Unde sonore, camp electric, camp magnetic, radiatie electromagnetica, interactii si reactii chimice, ioni, electroni, protoni ... 99,99% din univers in stare de plasma ... intregul univers interconectat si legat cu fire nevazute si nestiute, mai solide ca orice solid cunoscut ... dansand intr-o matrice dinamica in care noi existam doar ca o tendinta de a exista ... ca materie ... materie compusa din atomi ... goi 99,99% ...

La nivel de galaxii nu se poate vorbi de "ciocnire", ci doar de o interactiuni intre campuri ... de un sarut cosmic ... etern ...

"Eu nu sunt mai mult ca un fir de parang, ce coasa il taie si furcile-l strang ... Tarana ramane si uita de el, si alt fir se-nalta si moare la fel ... "

1000 de ani!!
avatar
Bordan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 2085
Puncte : 14278
Data de inscriere : 18/02/2012

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Lun 20 Mai 2013, 19:42

@Bordan a scris:La nivel de galaxii nu se poate vorbi de "ciocnire"
De ce? Ce este atât de special la ciocnirea a două pietre și nu poate fi aplicat la ciocnirea a două galaxii? Am arătat în articol că cele două tipuri de ciocniri sunt fundamental identice; mi-ar plăcea să se țină seama de ceea ce am scris și să se aducă niște contraargumente în funcție de aceste lucruri.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Lun 20 Mai 2013, 21:43

Omuledinluna nu este vorba numai de capturari de stele si planete la coliziunea a doua galaxii ci si de ciocniri mecanice reale atunci cand sunt perturbate fortele de atractie si fortele centrifuge existente intre sistemele
solare din interiorul galaxiei si in plan galactic.
Aceste ciocniri mecanice pot avea loc daca traiectoriile sistemelor solare din interiorul ambelor galaxii se intersecteaza sau sunt in apropiere (sub o anumita raza) una fata de cealalta.
Gandeste-te ce impact poate avea loc cand se stie ca o galaxie se deplaseaza cu cateva sute de Km/s.
De altfel ,ciocniri de planete au loc si in prezent :
De curand NASA a descoperit dovezi despre ciocnirea a doua planete care gravitau aceasi stea prin telescopul spatial Spitzer :
http://www.realitatea.net/un-telescop-nasa-a-descoperit-dovezi-despre-ciocnirea-a-doua-planete-in-urma-cu-cateva-mii-de-ani_587447.html
Si asta in conditiile cand fortele de atractie la nivel galactic sunt stabilizate !
Dar atunci cand s-ar creia haosul gravitational la ciocnirea a doua galaxii ?
(urmareste linkul pe care l-am dat )

De altfel si satelitul nostru natural Luna s-a format acum 4.7 miliarde de vani prin coliziunea unei planete
de dimensiunea lui Marte (Theia) cu Terra .
Asa ca aceste coliziuni ,,nu se poarta intotdeauna cu manusi''....

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum