Ultimele subiecte
» V-a supraviețui omenirea și vietățile pe Terra sau nu ?Scris de Vizitator Ieri la 22:42
» Căderea liberă în câmp gravitațional
Scris de virgil_48 Ieri la 17:03
» X la puterea -1
Scris de virgil_48 Ieri la 09:28
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de virgil_48 Vin 24 Mar 2023, 18:30
» Ce este FOIP?
Scris de virgil_48 Joi 23 Mar 2023, 21:15
» Fotografia astronomica.
Scris de virgil_48 Joi 23 Mar 2023, 20:56
» Basarabia, Bucovina - pământ românesc
Scris de CAdi Joi 23 Mar 2023, 07:40
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Mar 21 Mar 2023, 21:47
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Mar 21 Mar 2023, 18:29
» Ce fel de muzica ascultati?
Scris de CAdi Dum 19 Mar 2023, 21:44
» VARIABILITATEA CONSTANTEI GRAVITAȚIONALE G
Scris de virgil_48 Dum 19 Mar 2023, 08:00
» Idei de cercetari in fiizca nu ocupatii cu balade
Scris de Vizitator Sam 18 Mar 2023, 17:26
» EmDrive
Scris de eugen Sam 18 Mar 2023, 11:10
» Demonstratie ca Forever_Man are dreptate
Scris de virgil_48 Sam 11 Mar 2023, 23:40
» O altă perspectivă a relativității
Scris de virgil Vin 10 Mar 2023, 20:45
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de gafiteanu Joi 09 Mar 2023, 21:01
» Bancuri......
Scris de virgil_48 Mar 07 Mar 2023, 17:37
» Despre conservarea momentului cinetic
Scris de virgil_48 Dum 26 Feb 2023, 09:39
» Lucrul mecanic - definitie si exemple (Secţiunea 2)
Scris de virgil_48 Mier 22 Feb 2023, 21:45
» Evaporarea sau inflatia universului.
Scris de virgil Mier 22 Feb 2023, 15:35
» Legea a treia a lui Kepler dedusă în Fizica elicoidală, fără a face apel la gravitație!
Scris de virgil Mar 21 Feb 2023, 07:44
» Baloane de spionaj
Scris de cris Mier 15 Feb 2023, 15:38
» Transformările Galilei și Lorentz.
Scris de virgil_48 Dum 29 Ian 2023, 16:07
» Experimentul Morley-Michelson
Scris de gafiteanu Dum 29 Ian 2023, 12:38
» Stiinta neoficiala....
Scris de Vizitator Lun 23 Ian 2023, 18:35
» Bibliografie
Scris de Vizitator Vin 20 Ian 2023, 13:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de gafiteanu Dum 15 Ian 2023, 08:42
» Antimateria se mișcă pe elice cu torsiunea opusă celei pe care se mișcă materia
Scris de virgil Joi 12 Ian 2023, 18:30
» Freamătul căutării
Scris de gafiteanu Joi 12 Ian 2023, 00:25
» Urări de sărbători
Scris de CAdi Mier 04 Ian 2023, 23:23
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la Razvan în Fotografia astronomica. ( 2 )
» Mesaj de la virgil_48 în Căderea liberă în câmp gravitațional
( 1 )
» Mesaj de la virgil în TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
( 1 )
» Mesaj de la Abel Cavaşi în TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
( 1 )
» Mesaj de la eugen în Basarabia, Bucovina - pământ românesc
( 1 )
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (11562) |
| |||
CAdi (10252) |
| |||
virgil_48 (9950) |
| |||
Abel Cavaşi (7764) |
| |||
gafiteanu (7596) |
| |||
Razvan (6074) |
| |||
curiosul (5974) |
| |||
Pacalici (5571) |
| |||
scanteitudorel (4989) |
| |||
eugen (3473) |
|
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi |
| |||
Pacalici |
| |||
CAdi |
| |||
curiosul |
| |||
Dacu |
| |||
Razvan |
| |||
virgil |
| |||
meteor |
| |||
gafiteanu |
| |||
scanteitudorel |
|
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil_48 |
| |||
virgil |
| |||
eugen |
| |||
CAdi |
| |||
curiosul |
| |||
gafiteanu |
| |||
Abel Cavaşi |
| |||
Forever_Man |
| |||
Razvan |
| |||
Turcu Vasile |
|
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 6 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 6 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 49, Dum 20 Mar 2011, 14:29
Subiecte similare
Masa si forta
+8
Razvan
virgil_48
Bordan
Dacu
virgil
gafiteanu
curiosul
CAdi
12 participanți
Pagina 6 din 7
Pagina 6 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Masa si forta
Rezumarea primului mesaj :
Intr-un anumit topic un coleg de forum afirma ca nu exista masa ci doar forta .
Stiu ca s-a mai incercat sa definim masa ,dar este afirmatia de mai sus adevarata
daca luam in considerare ca s-a descoperit bosonul Higgs si deci pana la urma
posibila existenta unui camp Higgs , nedetectat pana acum ?
Intr-un anumit topic un coleg de forum afirma ca nu exista masa ci doar forta .
Stiu ca s-a mai incercat sa definim masa ,dar este afirmatia de mai sus adevarata
daca luam in considerare ca s-a descoperit bosonul Higgs si deci pana la urma
posibila existenta unui camp Higgs , nedetectat pana acum ?
CAdi- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 10252
Puncte : 50121
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
Re: Masa si forta
Razvan a scris:Grele întrebări!
Aş încerca răspuns la ultima:
4. - urme de substanţă nu ştiu dacă masa conţine, dar ceva pete am văzut.
Daca ultima intrebare te deranjeaza ,(si recunosc ca nu m-am exprimat
cum trebuie,dar cum sa desparti ceva solid de camp ?)
raspunde la primele trei .
CAdi- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 10252
Adrian Gheorghe a scris:Dl. CAdi! nu stiu de ce pastrezi dumneata aceasta prejudecata. Adica de ce fotonii nu ar avea masa? Daca fotonii transporta energie si simt campul gravific (fiindca raza de lumina= fluxul de fotoni, sufera curbare in campul gravific), inseamna ca transporta si masa. Fotonii (lumina) sunt substanta, sunt structuri dinamice similare cu ale substantei si au o masa proprie, chiar daca este foarte mica. Dupa mine particulele de substanta, s-au nascut din lumina, din fotoni prin refractia lor la 360 de grade, pe pe traiectorii circulare, aparand ca niste unde E-M de foarte mare amplitudine, zise unde stationare, care translateaza (se propaga) cu viteza c/137 (m/s) sau c/274 (m/s).Din aceasta cauza numai fotonii ating viteza luminii pentru ca nu au masa
D-nul Adrian Gheorghe nu este nici o prejudecata , fotonii se considera ca nu au masa
de repaus numai de miscare si cu acest lucru sunt de acord .
Fotonii reprezinta energie pura si sunt eliberati in urma reactiilor termonucleare
din Soare sau in urma unor ciocniri de particule etc
Daca ar avea masa ,masa acestora ar tinde la infinit.Ori nu se intampla acest lucru
ei transporta o masa virtuala de miscare. In alta ordine de idei nu s-a stabilit clar
ce sunt fotonii ,corpusculi sau unde ,cert este ca ei sunt studiati sub ambele forme.
Nu mai vorbesc ca la ciocnirea cu materia ei transmit impulsul si momentul cinetic si
energia lor.
Va pun eu acum o intrebare .
Ce s-ar intampla daca la ciocnirea cu materia fotonii ar avea masa ?
Sunt de acord cu cealalta observatie ,ca celelalte particule s-au nascut din lumina.
Insa ele reprezinta o lumina franata.Mecanismul prin care ele au capatat masa si
camp nu il cunosc, dar putem sa facem un joc de imaginatie pe aceasta problema.
CAdi- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 10252
Daca luam in calcul o gaura negra de dimensiunea Soarelui si masa cat a unei galaxii, observam ca aceasta produce o acceleratie de;Insa ele reprezinta o lumina franata.Mecanismul prin care ele au capatat masa si
a=K.M/r^2= 10^-11.10^42/[10^8]^2= 10^15 m/s^2 ; aceasta acceleratie poate curba orice raza de lumina.
Sa refacem calculul pentru masa unui proton; a=(e^2/m). 1/(4pi .eps.r^2)=
a=[(10^19)/(10^-30)]. 1/[4pi. 10^-12.(10^-15)^2]= 10^34 m/s^2;
Acum comparand cele doua acceleratii aceia a unei gauri negre mari cat o galaxie si aceia a unui proton, vedeti ce ar putea face acceleratia protonului asupra unei cuante de energie.
Ultima editare efectuata de catre virgil in Vin 20 Mar 2015, 20:31, editata de 1 ori
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 11562
Puncte : 52317
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
dl. CAdi! Am inteles ca dumneata afirmi ca numai in repaus fotonii nu au masa. Dar fotonii nu exista in repaus. Fotonii sunt (exista) numai in translatie. Cand se propaga pe un traseu circular, care este in repaus fata de un sistem, se chiama ca sunt intr-un repaus relativ. Dar au aceeasi masa ca si in translatia rectilinie. In propagare (translatie) rectilinie, avand viteza maxima, fotonii nu mai pot fi ajunsi din urma de alti fotoni, care sa se aditioneze cu masa lor. Astfel ca masa fotonilor nu creste la infinit ci ramane constanta. Daca transporta masa, energie, impuls este clar ca fotonii sunt substanta (corpusculi). Aspectul ondulatoriu este dat de structura periodica transversala care translateaza (luneca hidrodinamic) prin spatiu (prin eter), ca un motor electric liniar, cu viteza luminii c. La ciocnirea cu substanta, fotonii patrunzand in campul de densitate energetica mare al atomilor, se refracta la 360 de grade, fiind absorbiti in atom pentru un scurt timp. Franarea luminii se produce numai in medii cu densitate energetica foarte mare. Densitate care se realizeaza numai la comprimarea foarte puternica a substantei.
Adrian Gheorghe- Activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 790
Puncte : 12130
Data de inscriere : 02/08/2014
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1) Captatori de energie regenerabila cu randament maxim, solari eolieni si marini.-2) Ghiveci horticol ergonomic, care sa elimine unele lucrari agricole si de combatere a bolilor si daunatorilor, sa economiseasca apa de irigare si sa conserve structura solului.
virgil a scris:Daca luam in calcul o gaura negra de dimensiunea Soarelui si masa cat a unei galaxii, observam ca aceasta produce o acceleratie de;Insa ele reprezinta o lumina franata.Mecanismul prin care ele au capatat masa si
a=K.M/r^2= 10^-11.10^42/[10^8]^2= 10^15 m/s^2 ; aceasta acceleratie poate curba orice raza de lumina.
Sa refacem calculul pentru masa unui proton; a=(e^2/m). 1/(4pi .eps.r^2)=
a=[(10^19)/(10^-30)]. 1/[4pi. 10^-12.(10^-15)^2]= 10^34 m/s^2;
Acum comparand cele doua acceleratii aceia a unei gauri negre mari cat o galaxie si aceia a unui proton, vedeti ce ar putea face acceleratia protonului asupra unei cuante de energie.
Aha,.... ai ajuns si tu prin calcule ca Nassim Haramein -The Schwarszchild Proton .
Filmuletul este pe You Tube.Acolo este explicata toata teoria.Iti doresc succes.
P.S. Mai este si un topic deschis de mine cu acest subiect...
Iata un inceput al teoriei redata intr-un mic filmulet :
CAdi- Foarte activ
Adrian Gheorghe a scris:dl. CAdi! Am inteles ca dumneata afirmi ca numai in repaus fotonii nu au masa. Dar fotonii nu exista in repaus. Fotonii sunt (exista) numai in translatie. Cand se propaga pe un traseu circular, care este in repaus fata de un sistem, se chiama ca sunt intr-un repaus relativ. Dar au aceeasi masa ca si in translatia rectilinie. In propagare (translatie) rectilinie, avand viteza maxima, fotonii nu mai pot fi ajunsi din urma de alti fotoni, care sa se aditioneze cu masa lor. Astfel ca masa fotonilor nu creste la infinit ci ramane constanta. Daca transporta masa, energie, impuls este clar ca fotonii sunt substanta (corpusculi). Aspectul ondulatoriu este dat de structura periodica transversala care translateaza (luneca hidrodinamic) prin spatiu (prin eter), ca un motor electric liniar, cu viteza luminii c. La ciocnirea cu substanta, fotonii patrunzand in campul de densitate energetica mare al atomilor, se refracta la 360 de grade, fiind absorbiti in atom pentru un scurt timp. Franarea luminii se produce numai in medii cu densitate energetica foarte mare. Densitate care se realizeaza numai la comprimarea foarte puternica a substantei.
Bineinteles ca fotonii nu exista in repaus .
Eu cand ma refer la masa de miscare a fotonilor ma refer la o masa virtuala
pentru calcule ,dar care in realitate nu exista .
Cu adevarat pentru mine fotonii sunt mai de graba niste unde ale unui
camp energetic in diferite frecvente , decat cuante (corpusculi).
Sa facem un exercitiu de imaginatie :
fotonii sunt energie ,deoarece atunci cand afara este soare se manifesta intr-un numar mare si
transmit o parte din energia lor corpului omenesc si avem o senzatie de caldura.
Cand nu este soare afara sunt mai putini fotoni si avem o senzatie de frig.
Fotonii nu contin masa ,alfel vorba lui gafiteanu, daca am fi izbiti permanent de acestia
ne-am ingrasa prin acumulare de masa suplimentara

Fotonii asa cum spuneti si dvs . citat :
,, La ciocnirea cu substanta, fotonii patrunzand in campul de densitate energetica mare al atomilor,
se refracta la 360 de grade, fiind absorbiti in atom pentru un scurt timp"
daca ar contine masa ar fi captati de atomi si nu ar mai fi eliberati.
Insa ei la contactul cu materia cedeaza doar o parte din energia lor, restul se reflecta...
CAdi- Foarte activ
Dl. CAdi! Dumneata aici sustii dinou ca fotonii nu ar avea masa, chiar fiind in permanenta translatie. Spui ca fotonul este energie pura. Asta insemnand energie fara masa. Dar energia esteEu cand ma refer la masa de miscare a fotonilor ma refer la o masa virtuala
pentru calcule ,dar care in realitate nu exista .
Cu adevarat pentru mine fotonii sunt mai de graba niste unde ale unui
camp energetic in diferite frecvente , decat cuante (corpusculi).
Adrian Gheorghe- Activ
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1) Captatori de energie regenerabila cu randament maxim, solari eolieni si marini.-2) Ghiveci horticol ergonomic, care sa elimine unele lucrari agricole si de combatere a bolilor si daunatorilor, sa economiseasca apa de irigare si sa conserve structura solului.
Domnul Adrian Gheorghe ,
energia fotonului se calculeaza Ef=hv unde v (de fapt miu )am notat frecventa.
Masa care se ia in calcul este o masa de miscare virtuala am mai spus acest lucru .
Dar putem sa efectuam urmatorul calcul :
Deci fotonii ii putem considera mici pachete de energie, care oscileaza cu frecventa ν.
Viteza lor in vid este c~300 000 km/secunda. Intr-un mediu transparent viteza este mai mica.
Energia fotonilor este hν, h este constanta lui Planck, 6,6 x 10-34 J s.
Planck arata ca energia unui foton luminos a carui frecventa este ν are urmatoarea expresie:
1) E=hν=(h/2π)*ω=ħω (se stie ca ω=2πν)
Din teoria relativitatii (Ecuatia lui Einstein) rezulta E=mc2 deci m=E/c2= hν/c2
Unui foton de masa virtuala m care se deplaseaza cu viteza c ii corespunde vectorul P
numit cantitate de miscare care are urmatoarea valoare pentru acest foton :
2)P=mv deci P=mc dar m= hν/c2 rezulta P=( hν/c2)*c dar din 1) hν= ħω=E rezulta ca:
P= ħω/c=ħk
Aceste doua relatii:
E=hν= ħω si
P= ħω/c=ħk
Sunt considerate relatii fundamentale care leaga proprietatile undei luminoase (ω si k) de proprietatile fotonului(E si P)
Deci se vede clar ca masa fotonului este pentru calcul si ca de fapt nu avem nevoie decat de ω , k si v (v este frecventa)
energia fotonului se calculeaza Ef=hv unde v (de fapt miu )am notat frecventa.
Masa care se ia in calcul este o masa de miscare virtuala am mai spus acest lucru .
Deci fotonii ii putem considera mici pachete de energie, care oscileaza cu frecventa ν.
Viteza lor in vid este c~300 000 km/secunda. Intr-un mediu transparent viteza este mai mica.
Planck arata ca energia unui foton luminos a carui frecventa este ν are urmatoarea expresie:
Din teoria relativitatii (Ecuatia lui Einstein) rezulta E=mc2 deci m=E/c2= hν/c2
Unui foton de masa virtuala m care se deplaseaza cu viteza c ii corespunde vectorul P
2)P=mv deci P=mc dar m= hν/c2 rezulta P=( hν/c2)*c dar din 1) hν= ħω=E rezulta ca:
P= ħω/c=ħk
Aceste doua relatii:
E=hν= ħω si
P= ħω/c=ħk
Sunt considerate relatii fundamentale care leaga proprietatile undei luminoase (ω si k) de proprietatile fotonului(E si P)
Deci se vede clar ca masa fotonului este pentru calcul si ca de fapt nu avem nevoie decat de ω , k si v (v este frecventa)
CAdi- Foarte activ
Dl. CAdi! Daca ai sa pui in formula impulsului;
si
si ca masa electronului este;
si ca
si
ai sa obtii ca impulsul fotonului este: 
unde k este factorul electric,
este sarcina elementara,
este raza electronului,
este indicele de refractie atomic egal cu inversul constantei de structura fina
,
este frecventa fotonului oarecare,
este frecventa fotonului (cuantei) gama, de la anihilarea electronului cu pozitronul.
Din care se vede ca masa fotonului oarecare, este fractiunea din masa electronului egala cu raportul de interferenta, intre frecventa fotonului oarecare si frecventa fotonului gama electronic.
Din care se vede ca masa fotonului oarecare, este fractiunea din masa electronului egala cu raportul de interferenta, intre frecventa fotonului oarecare si frecventa fotonului gama electronic.
Adrian Gheorghe- Activ
Dl. CAdi! Daca ai sa pui in formula impulsului;
si
si ca masa electronului este;
si ca
si
ai sa obtii ca impulsul fotonului este: 
este sarcina elementara,
este raza electronului,
este indicele de refractie atomic egal cu inversul constantei de structura fina
,
este frecventa fotonului oarecare,
este frecventa fotonului (cuantei) gama, de la anihilarea electronului cu pozitronul.
Adrian Gheorghe- Activ
Domnule Adrian Gheorghe ,
eu renunt sa discut cu dvs . in contradictoriu.
Tin sa va spun urmatoarele :
Daca fotonii ar avea o masa reala dupa cum sustineti ,la viteza fantastica de
300.000 km/s , ar fi un deranj mare atunci cand ar lovi un atom,
atat la nivelul electronilor , tinand cont ca toate particulele
au viteza mai mica decat viteza luminii .cat si al nucleului insusi .
Orice corp nu ar mai avea o structura stabila ,inclusiv corpul uman ...
eu renunt sa discut cu dvs . in contradictoriu.
Tin sa va spun urmatoarele :
Daca fotonii ar avea o masa reala dupa cum sustineti ,la viteza fantastica de
300.000 km/s , ar fi un deranj mare atunci cand ar lovi un atom,
atat la nivelul electronilor , tinand cont ca toate particulele
au viteza mai mica decat viteza luminii .cat si al nucleului insusi .
Orice corp nu ar mai avea o structura stabila ,inclusiv corpul uman ...
CAdi- Foarte activ
Dl.CAdi! Din relatia impulsului fotonic, se vede ca fotonul gama electronic (de frecventa
) are masa egala cu a electronului. Se stie ca fotonii ics si gama au mare putere de penetrare prin substante. Dar pana la a produce instabilitati nucleare mai este cale. Se stie ce efecte devastatoare au radiatiile ics si gama, la nivelul microstructurilor celulare. Dar asta nu inseamna ca fotonii optici care au energii de milioane de ori mai mici, ar produce efecte considerabile asupra substantei.
Adrian Gheorghe- Activ
Nu au efecte devastatoare pentru ca nu au masa .
Ceea ce se si constata de altfel atunci cand se ciocnesc cu materia.
Stiti care este diametrul unui foton in comparatie cu al unui electron ?
E ca si cum te-ar lovi vaporul ...
Ceea ce se si constata de altfel atunci cand se ciocnesc cu materia.
Stiti care este diametrul unui foton in comparatie cu al unui electron ?
E ca si cum te-ar lovi vaporul ...
CAdi- Foarte activ
Dl.CAdi! Daca un electron are masa de
, un foton optic ar avea masa cam de
. Ce efect ar putea sa aiba o astfel de masa la impactul cu substanta?. Dupa socotelile mele diametrul mare al fotonului ar fi egal cu 8 raze electronice. Deci ar patrunde usor prin substanta. Dar este refractat usor in campul dens al substantei. Insa fotonii grei ics si gama trecand prin celulele vii produc dezagregari la nivelul cromatidelor, generand mutatii genetice, care produc neoplasme.
Adrian Gheorghe- Activ
Adrian Gheorghe a scris:Dl.CAdi! Daca un electron are masa de, un foton optic ar avea masa cam de
. Ce efect ar putea sa aiba o astfel de masa la impactul cu substanta?. Dupa socotelile mele diametrul mare al fotonului ar fi egal cu 8 raze electronice. Deci ar patrunde usor prin substanta. Dar este refractat usor in campul dens al substantei. Insa fotonii grei ics si gama trecand prin celulele vii produc dezagregari la nivelul cromatidelor, generand mutatii genetice, care produc neoplasme.
Fotonul este o energie pura este o unda, undele nu au masa .
Daca aplicam formula din teoria relativitatii restranse
se vede clar ca la v=c daca ar avea masa ,masa fotonului ar tinde la infinit.
Dle Adrian Gheorghe ,ca si o comparatie insa, diametrul unui electron este de ordinul 10^-15 iar al unui foton din
spectrul vizibil al luminii este de 10^-7 .Se vede ca este de 10^8 mai mare .
Prin absurd totusi , cat considerati ca ar fi masa de repaus al unui asemenea foton ?
CAdi- Foarte activ
@CAdi
Legat de masa de repaus a fotonului. Un test experimental foarte bun este urmatorul: se poate arata ca daca fotonul are masa de repaus nenula, atunci intr-o cavitate din interiorul unui conductor izolat de campuri electromagnetice exterioare ar trebui sa fie prezent un camp electrostatic. Chestia asta se poate testa cu precizie extrem de ridicata, atat in ceea ce priveste izolarea conductorului de campuri externe, cat si masurarea unui posibil camp din cavitate. Cu tehnologia astazi rezultatul acestui experiment este in continuare nul (nu exista un camp masurabil in cavitate), ceea ce fixeaza momentan masa de repaus a fotonului la limita
. Asta inseamna ca daca fotonul are masa de repaus, ea e mai mica de
.
Prin comparatie, masa de repaus a unui electron are ordinul de marime
.
Legat de masa de repaus a fotonului. Un test experimental foarte bun este urmatorul: se poate arata ca daca fotonul are masa de repaus nenula, atunci intr-o cavitate din interiorul unui conductor izolat de campuri electromagnetice exterioare ar trebui sa fie prezent un camp electrostatic. Chestia asta se poate testa cu precizie extrem de ridicata, atat in ceea ce priveste izolarea conductorului de campuri externe, cat si masurarea unui posibil camp din cavitate. Cu tehnologia astazi rezultatul acestui experiment este in continuare nul (nu exista un camp masurabil in cavitate), ceea ce fixeaza momentan masa de repaus a fotonului la limita
Prin comparatie, masa de repaus a unui electron are ordinul de marime
omuldinluna- Ne-a părăsit
- Mulţumit de forum : Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 28859
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Este o discutie inutila.
Fotonul reprezinta energia ,nu are masa de repaus si am demonstrat de ce ,in postarile de mai sus.
Fotonul reprezinta energia ,nu are masa de repaus si am demonstrat de ce ,in postarile de mai sus.
CAdi- Foarte activ
Dl.CAdi! Fotonul nu este unda, fiindca este transport de substanta, fiindca are volum, densitate, masa, inertie, energie, impuls, putere, presiune etc. Si toti acest parametri se pot determina din constantele universale si frecventa fotonului. Fiind translatie de substanta, fotonii nu produc retroradiatie. In cazul fotonilor, nu exista mediul elastic, care sa schimbe periodic sensul inertiei, cum se intampla in cazul undelor. De aceea forta propulsoare a fotonului, forta electromagnetica, pastreaza mereu acelasi sens. Am aratat ca forta electromagnetica este egala (este la echilibru) cu forta de inertie a fotonului. Si acest lucru asigura transalatia (lunecarea) uniforma a fotonului prin eter (prin vid). La fel puterea electromagnetica este egala cu puterea mecanica. Aspectul ondulatoriu este dat doar de structura periodica transversala a fotonului. Translatia structurii transversale este receptata de observatorul in repaus ca vibratie a campului E-M. Si aceasta vibratie este vazuta ca unda. Numai ca in cazul undelor nu exista transaport de substanta, dar exista retroradiatie.
Adrian Gheorghe- Activ
omuldinluna a scris:@CAdi
Legat de masa de repaus a fotonului. Un test experimental foarte bun este urmatorul: se poate arata ca daca fotonul are masa de repaus nenula, atunci intr-o cavitate din interiorul unui conductor izolat de campuri electromagnetice exterioare ar trebui sa fie prezent un camp electrostatic. Chestia asta se poate testa cu precizie extrem de ridicata, atat in ceea ce priveste izolarea conductorului de campuri externe, cat si masurarea unui posibil camp din cavitate. Cu tehnologia astazi rezultatul acestui experiment este in continuare nul (nu exista un camp masurabil in cavitate), ceea ce fixeaza momentan masa de repaus a fotonului la limita. Asta inseamna ca daca fotonul are masa de repaus, ea e mai mica de
.
Domnul Adrian Gheorghe ,fotonul nu are masa de repaus, puteti sa verificati acest lucru in
orice carte de fizica si pe sit-uri (skribd,sience magazin ,astronomy) sau pe Wikipedia ...
De altfel si omuldinluna confirma in postarea de mai jos ca nu s-a determinat acest
lucru in cele mai sofisticate experiente de laborator :
Prin comparatie, masa de repaus a unui electron are ordinul de marime.
Nu stiu de unde aveti valoarea aceea pentru masa fotonului.
CAdi- Foarte activ
Asta rezulta din masuratori. Limita superioara pe care am postat-o este cea impusa de rezultatul nul al experimentului mentionat, acela al cautarii unui camp electrostatic intr-o cavitate a unui conductor izolat de campuri electromagnetice externe. La o masa de repaus mai mare a fotonului acel camp s-ar manifesta, deci fotonul ori are o masa de repaus mai mica de atat, si efectele ei sunt inca inobservabile, ori ea este nula.
omuldinluna- Ne-a părăsit
- Mulţumit de forum : Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 28859
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Dl.CAdi! Eu sunt absolut convins ca fotonul nu are masa de repaus, cum sunt la fel de convins ca nu exista fotoni in repaus. Si nici nu am sustinut asa ceva. Eu am spus doar ca un foton care translateaza pe un traseu circular care se afla in repaus fata de un reper, are aceeasi masa ca in translatie rectilinie. Si atunci este ca si cand ar fi in repausDomnul Adrian Gheorghe ,fotonul nu are masa de repaus, puteti sa verificati acest lucru in
Adrian Gheorghe- Activ
Îţi pare că un obiect ce se deplasează pe o traiectorie circulară ar fi în repaus?
Puncte : 31780
Data de inscriere : 18/03/2011
Aici scrieti altceva :
Acum imi scrieti urmatorul mesaj :
Dl.CAdi! Eu sunt absolut convins ca fotonul nu are masa de repaus,
cum sunt la fel de convins ca nu exista fotoni in repaus.
Si nici nu am sustinut asa ceva. Eu am spus doar ca un foton care translateaza pe un traseu circular
care se afla in repaus fata de un reper, are aceeasi masa ca in translatie rectilinie.
Si atunci este ca si cand ar fi in repaus...
Fraza asta m-a derutat complet !
Dati exemplu : unde exista o asemenea situatie ?!!!!
Bun , dar acum as vrea totusi sa cunosc parerea dvs. sa vad de unde vine confuzia .
pana la urma ce reprezinta fotonii pentru dvs. :
unde,camp sau particule ,cuante..???
Adrian Gheorghe a scris:Dl.CAdi! Fotonul nu este unda, fiindca este transport de substanta, fiindca are volum, densitate, masa, inertie, energie, impuls, putere, presiune etc. Si toti acest parametri se pot determina din constantele universale si frecventa fotonului. Fiind translatie de substanta, fotonii nu produc retroradiatie. In cazul fotonilor, nu exista mediul elastic, care sa schimbe periodic sensul inertiei, cum se intampla in cazul undelor. De aceea forta propulsoare a fotonului, forta electromagnetica, pastreaza mereu acelasi sens. Am aratat ca forta electromagnetica este egala (este la echilibru) cu forta de inertie a fotonului. Si acest lucru asigura transalatia (lunecarea) uniforma a fotonului prin eter (prin vid). La fel puterea electromagnetica este egala cu puterea mecanica. Aspectul ondulatoriu este dat doar de structura periodica transversala a fotonului. Translatia structurii transversale este receptata de observatorul in repaus ca vibratie a campului E-M. Si aceasta vibratie este vazuta ca unda. Numai ca in cazul undelor nu exista transaport de substanta, dar exista retroradiatie.
Acum imi scrieti urmatorul mesaj :
Dl.CAdi! Eu sunt absolut convins ca fotonul nu are masa de repaus,
cum sunt la fel de convins ca nu exista fotoni in repaus.
Si nici nu am sustinut asa ceva. Eu am spus doar ca un foton care translateaza pe un traseu circular
care se afla in repaus fata de un reper, are aceeasi masa ca in translatie rectilinie.
Si atunci este ca si cand ar fi in repaus...
Fraza asta m-a derutat complet !
Dati exemplu : unde exista o asemenea situatie ?!!!!
Bun , dar acum as vrea totusi sa cunosc parerea dvs. sa vad de unde vine confuzia .
pana la urma ce reprezinta fotonii pentru dvs. :
unde,camp sau particule ,cuante..???
CAdi- Foarte activ
Dl. CAdi! Situatia aceasta este in cazul fotonilor absorbiti in atom si in cazul fotonilor refractati in structurile dinamice ale particulelor elementare. Si in aceasta situatie, fotonii gama din particulele elementare au aceeasi masa ca fotonii gama care apar la dezagregarea (anihilarea) particulelor, la interactia cu antiparticulele. Fotonii reprezinta pentru mine niste motorase electrice, fie liniare fie rotative.
Adrian Gheorghe- Activ
Dl. CAdi! Energia fotonului este energie cinetica. Energia este data de produsul volum x presiuneFotonul reprezinta energia ,nu are masa de repaus si am demonstrat de ce
Adrian Gheorghe- Activ
Adrian Gheorghe a scris:Dl. CAdi! Energia fotonului este energie cinetica. Energia este data de produsul volum x presiuneFotonul reprezinta energia ,nu are masa de repaus si am demonstrat de ce. Presiunea din energia cinetica este presiunea dinamica. Presiunea dinamica este data de produsul densitate x viteza la patrat
. Produsul volum x densitate este masa
. Viteza la patrat este c patrat.
Formulele pe care le folositi sunt din termotehnica si mecanica fluidelor ,
nu au ce cauta aici ,pentru ca fotonul nu este un fluid !
Eu le folosesc cand fac calcule la transportul fluidelor prin conducte si la
diagrame de energie la aer, abur si apa ,dar nu aici.
Fotonul inca odata este studiat in doua ipostaze :
cuanta fara energie de repaus si unda electromagnetica.
Va atasez mai jos calculul corect din fizica cuantica ,
care ia in considerare si masa virtuala
si de asemenea va atasez si spectrul electromagnetic in care sa vedeti clar
ce reprezinta fotonul .
Aceste calcule pot fi confirmate de omuldinluna....

si de Razvan .
CAdi a scris:
energia fotonului se calculeaza Ef=hv unde v (de fapt niu )am notat frecventa.
P= ħω/c=ħk
Aceste doua relatii:
E=hν= ħω si
P= ħω/c=ħk
CAdi- Foarte activ
Dl.CAdi! Daca pui in formula energiei relatia explicita a lui h;
si
unde
se obtine relatia:
In care se vede ca fotonul are masa egala cu fractiunea
din masa electronului. Formulele sunt doar din mecanica fluidelor, fiindca translatia substantei (a structurilor dinamice), este doar curgere prin eter. Dar crezi ca au vre-o relevanta aceste formule?
Adrian Gheorghe- Activ
Eu prefer in loc de eter , denumirea de background.
Daca tratezi problema in acest mod ,ca si o curgere, s-ar putea sa aiba
o anumita importanta pentru cine vede mai mult ...
Daca tratezi problema in acest mod ,ca si o curgere, s-ar putea sa aiba
o anumita importanta pentru cine vede mai mult ...
CAdi- Foarte activ
Apropo de titlu , am sa pun problema altfel.
Formula fortei este cea clasica F=ma
Dar daca avem un corp care se misca cu viteza v =ct. si nu accelerat
si acel corp loveste un alt corp, mai avem o forta ?
si acel corp loveste un alt corp, mai avem o forta ?

CAdi- Foarte activ
Dl. CAdi! Bine inteles ca la ciocnire, apare o forta, care este distribuita la fiecare atom al corpului. Pe durata foarte scurta a ciocnirii, corpul mobil sufera o franare apare o decelerare, o acceleratie in sens negativ care face sa apara forta de inertie. Dar forta este produsul presiune x suprafata. Presiunea din energia cinetica a corpului mobil este chiar presiunea dinamica. Si aceasta presiune actioneaza la nivelul fiecarui atom. Efectul acestei presiuni este strivirea corpurilor la ciocnire.
Adrian Gheorghe- Activ
Adrian Gheorghe a scris:Dl. CAdi! Bine inteles ca la ciocnire, apare o forta, care este distribuita la fiecare atom al corpului. Pe durata foarte scurta a ciocnirii, corpul mobil sufera o franare apare o decelerare, o acceleratie in sens negativ care face sa apara forta de inertie. Dar forta este produsul presiune x suprafata. Presiunea din energia cinetica a corpului mobil este chiar presiunea dinamica. Si aceasta presiune actioneaza la nivelul fiecarui atom. Efectul acestei presiuni este strivirea corpurilor la ciocnire.
Care este forta cu care Corpul 1 ciocneste Corpul 2 ?
Pentru ca am presupus ca primul corp se misca fara acceleratie cu v ct.
In al doilea rand ca sa cunosti presiunea, trebuie sa cunosti forta ...
CAdi- Foarte activ
Da forta de reactie F=m.x v. = p=m x vCadi a scris:Apropo de titlu , am sa pun problema altfel.
si acel corp loveste un alt corp, mai avem o forta ? Very Happy
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 24078
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Pagina 6 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

» Un simplul principiu din fizica are si reciproca ?
» Despre masa inertă şi masa grea sau teoria relativităţii
» A CINCEA FORTA
» Despre masa inertă şi masa grea sau teoria relativităţii
» A CINCEA FORTA
Pagina 6 din 7
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|