Ultimele subiecte
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de mm Astazi la 18:12

» Lucrul mecanic - definitie si exemple
Scris de virgil_48 Astazi la 15:20

» Cine este epsilon?
Scris de gafiteanu Ieri la 23:37

» Ciudat....
Scris de gafiteanu Ieri la 13:37

» Critica atractiei gravitationale
Scris de virgil_48 Mar 22 Mai 2018, 16:58

» Ce este FOIP?
Scris de virgil_48 Lun 21 Mai 2018, 09:38

» Sanatate- Diverse
Scris de gafiteanu Dum 20 Mai 2018, 00:02

» VA DEZINFORMAM
Scris de gafiteanu Sam 19 Mai 2018, 15:47

» Conferinte despre constiinta
Scris de Forever_Man Vin 18 Mai 2018, 19:50

» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de virgil_48 Vin 18 Mai 2018, 14:01

» Dr. Vranghele
Scris de virgil_48 Vin 18 Mai 2018, 00:08

» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de eugen Mier 16 Mai 2018, 21:36

» Legi de conservare
Scris de virgil_48 Mar 15 Mai 2018, 21:16

» Curba de creștere a sistemelor vii
Scris de mm Lun 14 Mai 2018, 17:38

» Comentarii la "Curba de crestere..."
Scris de mm Lun 14 Mai 2018, 11:23

» Eterul, eterul
Scris de virgil_48 Lun 14 Mai 2018, 07:53

» Domnule Cosmin Visan
Scris de gafiteanu Dum 13 Mai 2018, 12:05

» propuneri ...
Scris de curiosul Mier 09 Mai 2018, 09:16

» Adevaratul Tabel Periodic al Elementelor!
Scris de eugen Lun 07 Mai 2018, 22:03

» Lumea fara frecare
Scris de mm Dum 06 Mai 2018, 10:05

» Constiinta si Theory of Everything
Scris de virgil_48 Sam 28 Apr 2018, 08:48

» Bancuri......
Scris de virgil_48 Mier 25 Apr 2018, 22:56

» Din "curba de creștere"
Scris de gafiteanu Dum 22 Apr 2018, 09:44

» De toate
Scris de Hercules Dum 22 Apr 2018, 01:12

» Mecanica FOIP si actiunea acestuia asupra corpurilor.(secțiunea 4)
Scris de virgil_48 Joi 19 Apr 2018, 09:22

» VA INFORMAM
Scris de gafiteanu Mier 18 Apr 2018, 00:35

» Electronul ca un roi de albine
Scris de negativ Mier 11 Apr 2018, 13:01

» Hristos a inviat ?
Scris de gafiteanu Mar 10 Apr 2018, 00:04

» Informatii utile doar unora
Scris de gafiteanu Vin 06 Apr 2018, 23:05

» Urări de sărbători
Scris de Abel Cavași Vin 06 Apr 2018, 21:13

Top postatori
virgil (8729)
 
CAdi (7389)
 
Abel Cavași (6663)
 
gafiteanu (6070)
 
virgil_48 (5820)
 
Razvan (5584)
 
Pacalici (5572)
 
curiosul (4753)
 
scanteitudorel (4038)
 
omuldinluna (2728)
 

Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Pacalici
 
Abel Cavași
 
curiosul
 
CAdi
 
Razvan
 
Dacu
 
meteor
 
virgil
 
scanteitudorel
 
WoodyCAD
 

Cei mai activi postatori ai lunii
virgil_48
 
gafiteanu
 
mm
 
eugen
 
Forever_Man
 
curiosul
 
Abel Cavași
 
virgil
 
scanteitudorel
 

Cei mai activi postatori ai saptamanii
mm
 
eugen
 
virgil_48
 
gafiteanu
 
virgil
 

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Spune și altora
Cine este conectat?
In total sunt 4 utilizatori conectati: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 4 Vizitatori

Nici unul

Recordul de utilizatori conectati a fost de 49, Dum 20 Mar 2011, 14:29

Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

In jos

Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Sam 18 Mai 2013, 12:58

Rezumarea primului mesaj :

Am scris pe blog un material cu următorul conținut:
Pe blogul său, Abel Cavași a scris:
Ciocnirea galaxiilor se caracterizează prin ceva extrem de interesant, cu consecințe adânci asupra înțelegerii noastre privind ceea ce înseamnă o ciocnire. Mai exact, galaxiile nu se ciocnesc efectiv, mecanic, așa precum se ciocnesc două pietre, căci stelele lor sunt atât de îndepărtate unele de altele, încât probabilitatea ca două asemenea stele să se ciocnească vreodată mecanic este aproape nulă. Cu toate acestea, vorbim despre ciocnirea galaxiilor. Atunci, prin ce se caracterizează ciocnirea galaxiilor? Dar ciocnirea în general?

Atunci când două galaxii se ciocnesc are loc o modificare a impulsului fiecăreia dintre galaxii. De altfel, asta e tot ce poate face o ciocnire: să modifice impulsurile părților care se ciocnesc. Asta e tot ce caracterizează o ciocnire, din punct de vedere fundamental. O interacțiune care ar lăsa nemodificate impulsurile nu s-ar putea numi ciocnire.

Dar oare acest lucru este valabil și reciproc? Adică, oare tot ceea ce modifică impulsul se poate numi ciocnire? De ce nu? Ce avem de pierdut dacă punem un semn de egalitate fundamentală între ciocnire și modificarea impulsului? Ce n-ar fi în regulă? Păi, n-ar fi în regulă un singur lucru: prejudecata noastră despre ciocnire, care ne face să credem că o ciocnire este doar o modificare rapidă a impulsului.

Ei bine, nu! Noi nu vom considera că ciocnirea este o modificare rapidă a impulsului. Pentru simplul motiv că nu avem o definiție clară, cantitativă, pentru ceea ce înseamnă „rapid”. Deci, tocmai din acest motiv, avem dreptul să spunem că orice modificare a impulsului se datorează unei ciocniri. Și, bineînțeles, reciproc, oricare ciocnire produce modificarea impulsului.

Dar să aprofundăm aceste lucruri. Așadar, putem spune despre două galaxii că se ciocnesc, chiar dacă ciocnirea lor nu durează puțin. Bun, dar atunci prin ce diferă ciocnirile la care face referire titlul acestui material? Prin ce diferă o ciocnire galactică de una mecanică? Răspunsul poate fi scurt: prin durata lor. Ciocnirea galactică durează mult, este lentă, pe când ciocnirea mecanică durează puțin, este rapidă. Dar adineauri spuneam că rapiditatea unei ciocniri este o noțiune vagă, pentru că nu ne oferă un criteriu cantitativ precis pentru a distinge între o ciocnire lentă și una rapidă.

În concluzie, nu avem niciun mijloc riguros prin care să putem face distincție între ciocnirea galactică și ciocnirea mecanică, cel puțin din punct de vedere al duratei lor. Așadar, cel puțin din punctul de vedere al duratei lor, ciocnirile galactice nu diferă fundamental de ciocnirile mecanice.

Dar, atunci, să vedem dacă nu cumva ciocnirea galactică diferă de ciocnirea mecanică prin altceva, nu neapărat prin timp, ci eventual prin altceva, poate prin spațiu. Să vedem. Am putea oare introduce vreo distincție riguroasă între spațiul enorm în care se produce ciocnirea galactică și spațiul restrâns în care se produce ciocnirea mecanică? Bineînțeles, nu. Nu avem criterii clare nici pentru a face distincție între un spațiu enorm și un spațiu restrâns. Natura nu face distincție între mare și mic. Pentru ea este la fel de mare totul. Așadar, o ciocnire care se desfășoară pe megaparseci nu diferă prin nimic fundamental de o ciocnire care se desfășoară în nanometri, așa cum o ciocnire care se desfășoară în milioane de ani nu diferă prin nimic fundamental de o ciocnire care se desfășoară în picosecunde.

Dar această constatare ne permite să aprofundăm și mai mult lucrurile. Vrem să căutăm încă dacă există vreo distincție de altă natură între cele două tipuri de ciocniri analizate. Diferă prin ceva ciocnirea a două galaxii de ciocnirea a două pietre? Prin ceva fundamental? Hmmm... s-ar putea... cel puțin, la prima vedere... De exemplu, am putea presupune că prin ciocnirea a două galaxii se produce întrepătrunderea adâncă a unei galaxii în cealaltă, pe când în cazul ciocnirii a două pietre ciocnirea este mai mult superficială, limitându-se la particulele aflate la suprafața pietrelor. Atunci, să conteze oare fundamental adâncimea la care pătrunde unul dintre corpuri în celălalt? Am putea găsi vreun criteriu cantitativ de distincție? Bineînțeles, nu. Ciocnirea galaxiilor nu diferă fundamental de ciocnirea pietrelor nici prin adâncimea la care pătrunde un corp în celălalt. De altfel, și în cazul pietrelor ar putea avea loc o întrepătrundere adâncă dacă viteza pietrelor înainte de ciocnire este suficient de mare pentru ca pietrele să se spargă. De asemenea, am putea considera că și galaxiile nu sunt altceva decât niște pietre gata sparte, care se întrepătrund datorită vitezelor suficient de mari pe care le au una față de cealaltă.

Sau, poate ar trebui să analizăm și de ce avem nevoie de viteze suficient de mari pentru a se realiza întrepătrunderea. Spuneam că dacă vitezele nu sunt suficient de mari, atunci ciocnirea este superficială. Dar oare această ciocnire superficială nu are în ea o oarecare întrepătrundere, chiar dacă viteza de ciocnire este mică? Cum să nu? Doar știm că moleculele pietrei sunt alcătuite din atomi și știm că atomii sunt mai mult goi în interior decât plini. Așadar, întrepătrundere are loc și la viteze mici, nu doar la viteze mari. Doar că întrepătrunderea de la vitezele mici este superficială, invizibilă cu ochiul liber, petrecându-se doar la nivel molecular sau atomic, deci la o scară extrem de mică față de scara la care se produc ciocnirile galactice. Mai mult, vitezele mari pe care le considerăm suficiente pentru a sparge piatra nu fac altceva decât să mărească scara la care se întrepătrund pietrele, să o mărească până la un nivel în care putem vedea cu ochiul liber că are loc întrepătrunderea. Așadar, întrepătrunderea există la orice viteză a ciocnirilor și nu poate constitui un criteriu clar de distincție între ciocnirile dintre două galaxii (ciocniri de tip galactic) și ciocnirile dintre două pietre (ciocniri de tip mecanic).

Prin aceste raționamente am arătat că nu există nicio diferență fundamentală între ciocnirea dintre două galaxii și ciocnirea dintre două pietre. Prin urmare, din punct de vedere fundamental, ciocnirea galactică se desfășoară la fel ca și ciocnirea mecanică. Asta înseamnă că dacă vom înțelege profund cum se produce ciocnirea galactică, vom înțelege la fel de profund cum se produce și ciocnirea mecanică.

Ciocnirea galactică este mai ușor de înțeles corect, pentru că ne eliberează din start de prejudecățile pe care le mai avem încă despre ciocnirea mecanică. Ciocnirea mecanică ne-a obișnuit să credem că ea produce salturi bruște de la o stare la alta, dar am văzut în raționamentele anterioare că asemenea salturi nu sunt justificate. Din punct de vedere fundamental, orice ciocnire este lină, netedă, fără vârfuri ascuțite sau discontinuități în vreunul dintre graficele care ar caracteriza-o. Ori, ciocnirea galactică ne ajută să înțelegem pe deplin aceste caracteristici. Ea elimină din start eventualitatea apariției unor singularități.

Așadar, studiem în continuare ciocnirea galactică. Ea se caracterizează prin faptul că eliminăm, cel puțin din punct de vedere teoretic, probabilitatea ca stelele componente ale galaxiilor care se ciocnesc să se ciocnească și ele la rândul lor. Vrem să înțelegem ciocnirea galaxiilor în acest context, al probabilității nule de ciocnire (mecanică) a stelelor.

Să înțelegem, în primul rând, de ce s-ar ciocni două galaxii? Oare de ce? Oare pentru că ele sunt prea aproape una de cealaltă? Dar cât de aproape ar trebui să fie două galaxii pentru ca ele să se ciocnească? Există vreo distanță limită dincolo de care două galaxii nu se mai ciocnesc? Avem un singur răspuns clar la toate aceste întrebări: galaxiile se ciocnesc mereu! Nu există vreun moment în care începe ciocnirea. De asemenea, nu există vreun moment în care se termină ea. Așadar, interacțiunea dintre (oricare) două galaxii (și, deci, oricare două corpuri) este continuă.

Totuși, n-am găsit încă nicio cauză pentru ciocnire. De ce se ciocnesc, totuși, galaxiile? Mai bine zis, de ce interacționează ele? De ce nu sunt independente? Să fie oare din cauza gravitației? Păi, singurul câmp de forțe prin care pot interacționa galaxiile este gravitația. Dar dacă gravitația este singurul câmp responsabil pentru interacțiunile de la scară mare, atunci cu ce drept putem să generalizăm această concluzie și la scară mică? Oare putem admite că orice ciocnire este implicată numai și numai de gravitație, indiferent de scara la care ne raportăm?

La prima vedere, un răspuns afirmativ ar părea de-a dreptul absurd. Pentru că avem o mulțime de obiecții. Ni se pare absurd să aruncăm la gunoi toate, dar absolut toate tipurile de interacțiuni cunoscute la nivel molecular, atomic sau nuclear și să ne limităm doar la gravitație. Din păcate, toate obiecțiile pe care le-am putea ridica se bazează și ele pe aceleași prejudecăți care ne-au obligat să credem că ar exista vreo distincție între ciocnirea galactică și ciocnirea mecanică.

Dar să nu anticipăm prea mult. Obiectivul acestui material a fost unul mai modest și anume de a arăta că nu există distincție fundamentală între ciocnirea dintre două galaxii și ciocnirea dintre două pietre. Rămâne pe viitor să analizăm mai amănunțit care este mecanismul intim al ciocnirii în general.
Sper să vă atingă puțin coarda sensibilă privind ceea ce știți despre ciocnire.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos


Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Lun 20 Mai 2013, 19:42

@Bordan a scris:La nivel de galaxii nu se poate vorbi de "ciocnire"
De ce? Ce este atât de special la ciocnirea a două pietre și nu poate fi aplicat la ciocnirea a două galaxii? Am arătat în articol că cele două tipuri de ciocniri sunt fundamental identice; mi-ar plăcea să se țină seama de ceea ce am scris și să se aducă niște contraargumente în funcție de aceste lucruri.

Abel Cavași
Fondator
Fondator

Numarul mesajelor : 6663
Data de inscriere : 28/02/2008

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Lun 20 Mai 2013, 21:43

Omuledinluna nu este vorba numai de capturari de stele si planete la coliziunea a doua galaxii ci si de ciocniri mecanice reale atunci cand sunt perturbate fortele de atractie si fortele centrifuge existente intre sistemele
solare din interiorul galaxiei si in plan galactic.
Aceste ciocniri mecanice pot avea loc daca traiectoriile sistemelor solare din interiorul ambelor galaxii se intersecteaza sau sunt in apropiere (sub o anumita raza) una fata de cealalta.
Gandeste-te ce impact poate avea loc cand se stie ca o galaxie se deplaseaza cu cateva sute de Km/s.
De altfel ,ciocniri de planete au loc si in prezent :
De curand NASA a descoperit dovezi despre ciocnirea a doua planete care gravitau aceasi stea prin telescopul spatial Spitzer :
http://www.realitatea.net/un-telescop-nasa-a-descoperit-dovezi-despre-ciocnirea-a-doua-planete-in-urma-cu-cateva-mii-de-ani_587447.html
Si asta in conditiile cand fortele de atractie la nivel galactic sunt stabilizate !
Dar atunci cand s-ar creia haosul gravitational la ciocnirea a doua galaxii ?
(urmareste linkul pe care l-am dat )

De altfel si satelitul nostru natural Luna s-a format acum 4.7 miliarde de vani prin coliziunea unei planete
de dimensiunea lui Marte (Theia) cu Terra .
Asa ca aceste coliziuni ,,nu se poarta intotdeauna cu manusi''....

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Numarul mesajelor : 7389
Data de inscriere : 16/02/2011

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de virgil la data de Lun 20 Mai 2013, 22:49

Intradevar in exemplul de mai sus avem o coliziune mecanica, dar acest lucru nu implica galaxii ci doar doua corpuri ceresti.

virgil
Moderator
Moderator

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 8729
Puncte : 38396
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, nu mă preocupă nimic.

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Lun 20 Mai 2013, 22:53

Care pot face parte din doua galaxii...

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Abel Cavași la data de Mar 21 Mai 2013, 06:15

Dar, mai ales, invers: corpurile însele sunt și ele niște galaxii de molecule și atomi.
avatar
Abel Cavași
Fondator
Fondator

Mulțumit de forum :
9 / 109 / 10
Prenume : Abel
Numarul mesajelor : 6663
Puncte : 23570
Data de inscriere : 28/02/2008
Obiective curente : Sunt în căutarea unei aplicații a Fizicii elicoidale.

http://abelcavasi.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de omuldinluna la data de Mar 21 Mai 2013, 09:34

@CAdi a scris:
Asa ca aceste coliziuni ,,nu se poarta intotdeauna cu manusi''....

Nu e vorba de asta. Evident că două sau mai multe corpuri cerești pot ajunge, în urma interacției, în contact ”mecanic”. Un model simplu pentru un asemenea fenomen se poate rezolva de mână, un calculator îți poate rezolva un model foarte realist, dar dacă vorbim de ciocnirea a două galaxii, în ansamblul lor, cred că e destul de clar că trebuie să ne luăm ochii de la evenimentele individuale, și să privim imaginea de ansamblu, asta deoarece ai de-a face cu problema fundamentală a statisticii.

Și să vrei să rezolvi toate ecuațiile de mișcare ca să vezi ce iese, cu toate împrăștierile și ciocnirile plastice aferente, nu există mijloacele tehnice (și probabil nici nu vor exista prea curând) care să ducă la bun sfârșit o asemenea monstruozitate de calcul. În modele pe care le poți rezolva concret, fie analitic, fie numeric, ai întotdeauna un număr mic de participanți. Când discuți de sute de miliarde de corpuri în interacție, obiectivul și abordarea ta trebuie să fie altele, altfel n-ai cum să ieși la liman.

Că tot a adus Abel vorba de molecule. Eu știu programe care sunt capabile să simuleze foarte bine interacția a aproximativ 1000 de molecule, relativ complicate. Evident că de mână nu se poate așa ceva, iar numărul poate părea semnificativ la o primă vedere, dar când de gândești la numărul de molecule dintr-o amărâtă de celulă, își dai seama că e total insignifiant (dacă faci o estimare rapidă îți dă că într-o celulă ai pe undeva în jurul zecilor sau sutelor de trilioane de molecule).
avatar
omuldinluna
Ne-a părăsit

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 23636
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Bordan la data de Mar 21 Mai 2013, 18:25

@Abel Cavași a scris:... Ce este atât de special la ciocnirea a două pietre și nu poate fi aplicat la ciocnirea a două galaxii? ...
Nu poti fi sigur pe ceea ce vezi in fata ta in timp real, nu ceea ce vezi la miliarde de ani-lumina … sau intuneric. O galaxie e putin mai speciala decat o piatra fiindca e in alt spatiu si timp si de aici si ciocnirea dintre doua galaxii e putin altfel, decat ciocnirea dintre doua pietre.

O ciocnire mai aproape de noi, la distanta de pana la 15 km, intre doi nori de furtuna, plini de apa si gheata, in greutate de milioane de tone fiecare, nu se observa ca ar fi ca intre doi bolovani … iar o galaxie e mult mai “cetoasa” decat un nor …

Cand o sa am timp o sa continui cu … fulgerele globulare … un studiu stiintific … la care una dintre concluzii este o legatura stransa intre litosfera, atmosfera si ionosfera … cu scenariul unui cutremur din litosfera, de exemplu, “pregatit” cu vreo doua saptamani inainte in ionosfera … si altele … care intaresc un principiu vechi … ce e jos e si sus … si invers.

Eu inteleg, Abel, ce vrei sa spui si pot sa fiu si deacord cu tine cum se ciocnesc galaxiile ... cand ies scantei din ele … dar oare de ce se ciocnesc?

“Stiinta are dovada fara nici o certitudine, religie are certitudinea fara nici o dovada.”
avatar
Bordan
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 2085
Puncte : 14278
Data de inscriere : 18/02/2012

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mar 21 Mai 2013, 20:57

Ciocnirea dintre 2 fotoni de care "tip" este?
1.Ce este ciocnirea? Anihilare, amplificare, polarizare etc?
2.Ciocnirea are loc numai in prezenta materiei? O galaxie de exemplu va "interactiona" cu alta cu mult timp inainte de a se "ciocni" efectiv in sensul de intrepatrundere, alipire etc.
3.Ideea lui Abel este foarte buna!
Priveste o piatra prin microscop si vei vedea o "galaxie".
De ce nu se poate concepe si procesul invers ? Stelele galaxiei sa fie "moleculele" unui intreg? 2 galaxii ar fi doua "pietricele" mai mari.
Plecand de aici sa stabilim ciocnirea (interactiunea) dintre 2 astfel de obiecte.
Vom observa ca nu este nici o diferenta intre ciocnirea unor galaxii si ciocnirea dintre 2 atomi, decat ca raport de scara._________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mar 21 Mai 2013, 23:49

@Syntax a scris:
...................................
Vom observa ca nu este nici o diferenta intre ciocnirea unor galaxii si ciocnirea dintre 2 atomi, decat ca raport de scara.


Asa crezi tu ? Daca atomii ar fi construiti pe principiul galaxiilor poate nu ar fi nicio diferenta ,
dar fiecare este construit pe alte princcipii si legi asa ca diferentele sunt mari... si ar trebui sa-ti dau rosu Very Happy

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de virgil la data de Mier 22 Mai 2013, 08:37

Ciocnirea dintre 2 fotoni de care "tip" este?
Doi fotoni, nu se ciocnesc niciodata, ci trec unul prin celalalt si isi continua drumul, deoarece fotonii sunt unde si nu particule. Este drept ca fotonii au si caracter de particula, dar reprezinta cea mai mica farama de energie, ori energiile nu se ciocnesc decat prin intermediul particulelor.
1.Ce este ciocnirea? Anihilare, amplificare, polarizare etc?
Inainte sa intrebi ce este ciocnirea, trebuie sa stabilesti la ce fel de ciocnire te referi, astfel in cazul ciocnirii mecanice avem ciocnire elastica, fara deformare remanenta precum a doua bile de biliard, in care are loc doar un transfer de impuls, avem ciocnire plastica cu deformare permanenta, atunci cand trantesti o bucata de plastilina pe masa si ramane deformata, iar in acest caz energia cinetica se transforma in energie calorica si corpul ramane deformat, si avem un ultim caz o combinare a celor doua.
In cazul ciocnirii a doua multimi de corpuri, trebuie facuta o analiza statistica a acestora, intalnind de mii de ori situatiile ciocnirilor de mai sus. Astfel va puteti imagina in desert o ciocnire dintre doi nori de nisip starniti de vant, in acest caz avem miliarde de ciocniri mecanice intre firele de nisip.
In cazul galaxiilor avem de a face cu miliarde de oscilatori cosmici, imaginati-va o ciocnire intre doua pendule care oscileaza pe frecvente diferite, dar o ciocnire intre miliarde de pendule? sigur ca intre acestea vor avea loc si ciocniri mecanice dar marea lor majoritate se vor comporta altfel. Se sugereaza ideia ca atomii dintr-o piatra, prin multimea lor s-ar comporta ca stelele dintr-o galaxie, dar nu este adevarat acest lucru, pentru ca atomii sunt legati prin legaturi de cu totul alta natura decat fortele gravitationale, ca atomii periferici, cei care se afla la suprafata pietrei formeaza un invelis puternic legat deoarece fortele Van der Waals sunt indreptate spre interiorul pietrei, iar densitatea atomilor este mult mai mare decat densitatea stelelor, si fortele intra si inter atomice sunt de milioane de ori mai mari decat fortele gravitationale.
In cazul ciocnirii galaxiilor, datorita timpului a miliarde de ani, nu putem sa ne imaginam bine cum se petrec lucrurile, dar pentru a veni in ajutorul acestei idei, sa ne imaginam ciocnirea a doua tornade, tot a avut loc recent o tornada distrugatoare in America.
Cele doua tornade se pot apropia, incep ciocnirile mecanice intre resturile antrenate de vant, insa nu se unesc nucleele lor ci se ocolesc deoarece se creaza un maxim de presiune in zonele de apropiere, tot cam asa vad eu in mare ciocnirea a doua galaxii. Desigur un rol hotarator il are viteza de deplasare a lor, si fortele care intervin, pentru ca in afara de fortele gravitationale mai avem campuri magnetice, campuri electrice, si chiar campuri nucleare in cazul stelelor neutronice. Daca mai vorbim ca s-ar putea sa avem si influienta unor gauri negre, cred ca este greu de spus cum se petrece ciocnirea a doua galaxii.

virgil
Moderator
Moderator

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 8729
Puncte : 38396
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, nu mă preocupă nimic.

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 15:46

@CAdi a scris:Asa crezi tu ? Daca atomii ar fi construiti pe principiul galaxiilor poate nu ar fi nicio diferenta ,
dar fiecare este construit pe alte princcipii si legi asa ca diferentele sunt mari... si ar trebui sa-ti dau rosu Very Happy
Deci primesc rosu pentru ca eu cred ca atomul este o mica galaxie? Smile
E ca atunci cand cineva te ameninta: banii sau viata! Smile
Sa ma gandesc ce sa spun...sa nu renunt la ce cred si sa iau rosu? Sau sa o "scald" si sa scap basma curata?
CAdi tu ce ai face in locul meu? Smile


_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 16:20

@virgil
Pot intelege modelul propus de tine.
Nu ma intelege gresit, sunt de acord cu argumentele pe care le-ai adus.
Chiar si exemplul cu tornada mi se pare relevant.
Dar "ataci" problema la modul: "en gross". Chiar daca se vorbeste ( si in alte comentarii) despre statistica variatiei ciocnirilor posibile intr-un sistem multi-particule etc etc. vrand sa se arate ca de fapt ciocnirea este un fenomen complex interdependent de proprietatile particulelelor ,si asa mai departe, propun o abordare si mai "profunda".
1.Miscarea unei particule determina o ciocnire cu o alta particula.
Ca sa explic: inainteca doua galaxii sa se ciocneasca ,particulele din care sunt formate se vor ciocni (chiar la nivel cuantic de ce nu?) cu particulele vecine.
Ve-ti spune ca aceste ciocniri sunt "neglijabile".Dar puteti fi siguri ca la nivelul de care vorbim (galaxii) mai sunt neglijabile? Nu cumva devin niste forte Van der Waals "galactice"?
2. Inca nu sunt sigur, dar intuesc ca traiectoriile particulelor care se ciocnesc au acelasi ordin.Desi nu e populara ideea lui Abel ,cred ca aici are o aplicatie interesanta pe care o voi aprofunda.
3.Ciocnirile conduc la salturi cuantice.(o alta idee a lui Abel pe care o sustin si nu stiu cum sa fac trimiterea la subiectul respectiv).
Recapitulare:
Miscare=Ciocnire
Ciocniri permise pe traiectorii de un anumit ordin??(incert)
Ciocnirile conduc la salturi cuantice ( permit traiectorii numai de un anumit ordin.)_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mier 22 Mai 2013, 17:03

@Syntax a scris:
@CAdi a scris:Asa crezi tu ? Daca atomii ar fi construiti pe principiul galaxiilor poate nu ar fi nicio diferenta ,
dar fiecare este construit pe alte principii si legi asa ca diferentele sunt mari... si ar trebui sa-ti dau rosu Very Happy
Deci primesc rosu pentru ca eu cred ca atomul este o mica galaxie? Smile
Sa ma gandesc ce sa spun...sa nu renunt la ce cred si sa iau rosu? Sau sa o "scald" si sa scap basma curata?

E ca atunci cand cineva te ameninta: banii sau viata! Smile

CAdi tu ce ai face in locul meu? Smile


As zice banii ! Very Happy
Syntax, mai in gluma mai in serios, pe electroni nu curg rauri si nu cresc copaci, iar o planeta nu este un string,nucleul nu este o stea sa transforme Hidrogenul in Heliu prin fuziune ...iar la modelul ,,planetar'' s-a renuntat demult in fizica cuantica , asa ca nu suporta comparatie ...

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 17:33

Interesanta alegere CAdi Very Happy
Ai dreptate, privind asa electronii si stelele nu "suporta comparatie".
Dar nici pe stele nu curg rauri si nu cresc copaci.
O planeta nu este un string dar are proprietatile unui string: vibreaza si oscileaza. Modelul planetar a fost inlocuit de Modelul Standard din teoria stringurilor(sper sa nu fac vreo confuzie).
Dupa cum stii aceasta teorie spune ca proprietatile particulelor sunt date de oscilatiile diferite ale stringurilor.
Asadar vibratie string contra vibratie string=ciocnire.
Si galaxiile vibreaza.Unele au fost descoperite pe baza radiatiilor de microunde.
Asta ar suporta putina comparatie.

_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mier 22 Mai 2013, 19:19

Parerea mea e ca, compari mere cu pere (sa las sau nu virgula?)
Tot Universul e in vibratie . Imi spui si mie ce planeta ai la capatul sforii cu planeta Pamant ? Asta ca sa ai entanglementul cuantic...ca tot pomenesti ca pamantul vibreaza la fel ca un electron(string) !
Nu stiu daca trebuie sa ma mai obosesc sa discut pe un asemenea subiect (vorba lui Meteor as putea sa ma ocup de altceva)
Aaaa, conform principiului Yin-Yang : ca macrocosmul este complementar microcosmosului si ca il si contine , si ca microcosmosul este complementar macrocosmosului si il defineste
e altceva , dar nu inseamna ca cele doua lumi sunt la fel ... sunt diferite daca te uiti atent pe simbol...

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 19:44

@CAdi a scris:Parerea mea e ca, compari mere cu pere (sa las sau nu virgula?)
Tot Universul e in vibratie . Imi spui si mie ce planeta ai la capatul sforii cu planeta Pamant ? Asta ca sa ai entanglementul cuantic...ca tot pomenesti ca pamantul vibreaza la fel ca un electron(string) !
Nu stiu daca trebuie sa ma mai obosesc sa discut pe un asemenea subiect (vorba lui Meteor as putea sa ma ocup de altceva)
Aaaa, conform principiului Yin-Yang : ca macrocosmul este complementar microcosmosului si ca il si contine , si ca microcosmosul este complementar macrocosmosului si il defineste
e altceva , dar nu inseamna ca cele doua lumi sunt la fel ... sunt diferite daca te uiti atent pe simbol...

Pai nu stiu daca se da premiul Nobel pentru vorbirea in zadar. Smile
Ca daca s-ar da ...iti poti imagina ce ar fi?
Revenind la subiect:
1. Nu avem acelasi punct de vedere
2. Daca discutia nu e constructiva mai bine oprim "caruta". De acord?

_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mier 22 Mai 2013, 20:01

Bine, scuza-ma daca am fost prea sarcastic .
Vorba lui Winnetou : Pace tie ! Smile

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 20:08

@CAdi a scris:Bine, scuza-ma daca am fost prea sarcastic .
Vorba lui Winnetou : Pace tie ! Smile
Esti culmea! Nu e nici un fel de problema! Si pe mine cand ma enerveaza cineva il mai "scutur" sa-si revina!
Vorba lui Syntax :Pace noua tuturor! Very Happy

_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mier 22 Mai 2013, 20:11

Ok !Multumesc . Ma cam plictisesc si o stare de nemultumire interioara vizavi de ceea ce se petrece
in exterior,dar uneori discutiile acestea de pe forum ,ma fac sa imi mai revin !
Vorba lui Bordan (sau Sadang ?) trebuie sa te uiti la partea ...plina a paharului .

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 20:19

@CAdi a scris:Ok !Multumesc . Ma cam plictisesc ,dar uneori discutiile acestea de pe forum ,
ma fac sa imi mai revin ! Vorba lui Bordan (sau Sadang ?) trebuie sa te uiti la partea ...plina a paharului .
Eu sunt mai "practic". De obicei beau partea plina a paharului si dupa aceea ma uit. Smile
Oare o fi util? Ma refer la uitat, desigur.

_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mier 22 Mai 2013, 20:27

Ha,ha, ha, buna . Cred ca asa am sa fac si eu... Very Happy
Am sa te citez pe viitor .

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 20:41

Cu placere! Smile
Si poate punem si in practica! Ca teoria e ca teoria, dar practica e baza! Smile

_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mier 22 Mai 2013, 20:59

Eu stiu ? De ce nu ? Dar poate ca l-am baut deja... Cool

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Syntax la data de Mier 22 Mai 2013, 21:04

@CAdi a scris:Eu stiu ? De ce nu ? Dar poate ca l-am baut deja... Cool
Si cum ai demonstra "ciocnirea" dintre pahare? Smile
Ce parere ai de rezonanta transmisa lichidului in timpul ciocnirii? Interesant cum se propaga prin materialul paharului si se transmite lichidului, apoi reverbereaza...reverbe...reverbereste...na!...intelegi tu!
Mie imi place mai mult culoarea! Smile

_________________
Please wait...loading theory!

Syntax
Dinamic
Dinamic

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 475
Puncte : 7102
Data de inscriere : 03/04/2013
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:
-1) O teorie "ciudata" despre repausul absolut
-2) Sa inteleg ideile noi prezentate pe acest forum
-3) Sa fac un "top" al utilizatorilor de pe acest forum dupa criteriile mele Smile


Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de CAdi la data de Mier 22 Mai 2013, 21:08

Am vrut sa spun ca poate ,,l-am baut deja impreuna '' ... cred ca ar trebui sa punem punct.
Oricum mi-a facut placere drunken

CAdi
Foarte activ
Foarte activ

Mulțumit de forum :
10 / 1010 / 10
Numarul mesajelor : 7389
Puncte : 35834
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Re: Ciocnirea de tip galactic și ciocnirea de tip mecanic

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 2 Înapoi  1, 2

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum