Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Meteorr Astazi la 21:34
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în Fiinte deosebite.
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în Sa mai auzim si de bine in Romania :
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12459) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Dacu2 | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Abel Cavaşi |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
virgil | ||||
Dacu2 | ||||
CAdi | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 44 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 44 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Putem considera lumina doar un flux de particule?
+2
omuldinluna
Abel Cavaşi
6 participanți
Pagina 1 din 1
Putem considera lumina doar un flux de particule?
Care-i problema dacă admitem că lumina este cu certitudine un flux de particule? Fără alte bazaconii. Este sau nu este lumina un flux de particule?
Vă întreb asta deoarece nu înțeleg de ce nu a fost mulțumită omenirea cu explicația că lumina este un flux de particule și deoarece în toate raționamentele mele apare că lumina este nimic altceva decât un flux de particule.
Vă întreb asta deoarece nu înțeleg de ce nu a fost mulțumită omenirea cu explicația că lumina este un flux de particule și deoarece în toate raționamentele mele apare că lumina este nimic altceva decât un flux de particule.
Re: Putem considera lumina doar un flux de particule?
Nu prea merge, ca ai si fenomene ondulatorii. Cum explici interferenta luminii daca vorbesti de un flux de particule?
omuldinluna- Ne-a părăsit
- Mulţumit de forum : Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 30680
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Super întrebarea!
Ok. Deci, pentru a putea accepta ipoteza corpusculară a luminii, ar trebui să explicăm interferența cu ajutorul fluxului de particule. N-a încercat nimeni încă să explice interferența folosind ideea fluxului de particule?
Ok. Deci, pentru a putea accepta ipoteza corpusculară a luminii, ar trebui să explicăm interferența cu ajutorul fluxului de particule. N-a încercat nimeni încă să explice interferența folosind ideea fluxului de particule?
Abel Cavaşi a scris:Care-i problema dacă admitem că lumina este cu certitudine un flux de particule? Fără alte bazaconii. Este sau nu este lumina un flux de particule?
Pentru ca este Craciunul, iti raspund ca lumina este ceva Dumnezeiesc, in timp ce particulele sunt omenesti. Lumina nu este un flux de particule.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12459
Puncte : 56976
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Dl Cavasi! Lumea stiintifica nu a fost multumita cu explicatia ca lumina ar fi flux de particule, deoarece experientele au dovedit la modul indubitabil, existenta periodicitatii in fenomenul luminos. Periodicitate asociata numai fenomenelor undulatorii (numai undelor). Eu am dedus ca periodicitatea fenomenului luminos, este sesizata doar de observatorul in repaus, si se datoreaza structurii periodice transversale a fotonilor. Am dedus ca lumina este translatie de substanta, adica este flux de particule, fiindca transporta masa, presiune, impuls si energie. Fiindca in spatiul vid fara inertie, fara coeziune si fara elasticitate, nu poate exista vibratie, fenomen ondulator, ci numai translatie. Si fiindca am gasit egalitatea intre forta de inertie si forta electrodinamica, la nivelul fiecarei unde a fotonului.
.
Translatia (propagarea) presiunii dea lungul razei este aspect de unda longitudinala. Dar transversalitatea fenomenului luminos arata transversalitatea structurii dinamice a fotonilor (a luminii).
Demonstratia acestei egalitati este postata undeva pe topicul -ce este masa?-.
Dar particula de lumina nu este particula modelata ca o bila, ca un ghemotoc de unde. Ci este foarte desirata. Dupa mine se intinde pe o lungime de 2,2 cm.
.
Translatia (propagarea) presiunii dea lungul razei este aspect de unda longitudinala. Dar transversalitatea fenomenului luminos arata transversalitatea structurii dinamice a fotonilor (a luminii).
Demonstratia acestei egalitati este postata undeva pe topicul -ce este masa?-.
Dar particula de lumina nu este particula modelata ca o bila, ca un ghemotoc de unde. Ci este foarte desirata. Dupa mine se intinde pe o lungime de 2,2 cm.
Adrian Gheorghe- Activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 790
Puncte : 13951
Data de inscriere : 02/08/2014
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1) Captatori de energie regenerabila cu randament maxim, solari eolieni si marini.-2) Ghiveci horticol ergonomic, care sa elimine unele lucrari agricole si de combatere a bolilor si daunatorilor, sa economiseasca apa de irigare si sa conserve structura solului.
@Abel
Ba da, si nu merge. Parca arata si Feynman la inceputul volumului 3 ca daca tragi cu particule intr-un interferometru de tip Young nu obtii o figura de interferenta, ci pur si simplu doua clopote gaussiene in dreptul fiecarei fante.
Totusi, stim bine ca particulele elementare precum electronii manifesta fenomene de interferenta. Asta se datoreaza faptului ca desi le spunem "particule", in realitate nu au nimic de a face cu imaginea naiva in care vorbim de un flux de "bilute" cu miscare in sens clasic, dar nu sunt nici unde. Mecanica cuantica acest paradox introducand conceptul de "stare fizica". Acest concept inca este unul misterios, dar s-ar parea ca ceea ce exista este de fapt "starea", nu "particula" (in sensul de biluta), sau unda.
Ba da, si nu merge. Parca arata si Feynman la inceputul volumului 3 ca daca tragi cu particule intr-un interferometru de tip Young nu obtii o figura de interferenta, ci pur si simplu doua clopote gaussiene in dreptul fiecarei fante.
Totusi, stim bine ca particulele elementare precum electronii manifesta fenomene de interferenta. Asta se datoreaza faptului ca desi le spunem "particule", in realitate nu au nimic de a face cu imaginea naiva in care vorbim de un flux de "bilute" cu miscare in sens clasic, dar nu sunt nici unde. Mecanica cuantica acest paradox introducand conceptul de "stare fizica". Acest concept inca este unul misterios, dar s-ar parea ca ceea ce exista este de fapt "starea", nu "particula" (in sensul de biluta), sau unda.
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Dl Adrian! Dar dacă am admite că fluxul de particule se deplasează pe elice circulare, atunci am avea deja periodicitatea mult dorită.Adrian Gheorghe a scris:Lumea stiintifica nu a fost multumita cu explicatia ca lumina ar fi flux de particule, deoarece experientele au dovedit la modul indubitabil, existenta periodicitatii in fenomenul luminos. Periodicitate asociata numai fenomenelor undulatorii (numai undelor).
Și de-aici s-a tras concluzia că nu obții figură de interferență? Nu-i cam subțire raționamentul?omuldinluna a scris:Ba da, si nu merge. Parca arata si Feynman la inceputul volumului 3 ca daca tragi cu particule intr-un interferometru de tip Young nu obtii o figura de interferenta, ci pur si simplu doua clopote gaussiene in dreptul fiecarei fante.
Oare s-ar schimba ceva dacă am admite că particulele se mișcă pe elice circulare?Totusi, stim bine ca particulele elementare precum electronii manifesta fenomene de interferenta. Asta se datoreaza faptului ca desi le spunem "particule", in realitate nu au nimic de a face cu imaginea naiva in care vorbim de un flux de "bilute" cu miscare in sens clasic, dar nu sunt nici unde. Mecanica cuantica acest paradox introducand conceptul de "stare fizica". Acest concept inca este unul misterios, dar s-ar parea ca ceea ce exista este de fapt "starea", nu "particula" (in sensul de biluta), sau unda.
Evident ca nu de la Feynman s-a tras concluzia aia, el doar a explicat intr-un mod simplu ce se intampla. Dupa cum am spus deja, interferenta s-a observat si pentru "particule" cum ar fi electronii, dar asta a fost posibil renuntand la atributele intuitive ale "particulei", inclusiv la miscarea pe o traiectorie data. O stare cuantica evoluand conform ecuatiei Schrodinger iti prezice si fenomenele de interferenta si cele de imprastiere, de aceea este o idee superioara gandirii in termeni separati de unde si particule.
Problema este că explicația lui Feynman este dată în ipoteza că particulele se mișcă în linie dreaptă. Cum ar fi explicația dacă particulele s-ar mișca pe o elice?omuldinluna a scris:Evident ca nu de la Feynman s-a tras concluzia aia, el doar a explicat intr-un mod simplu ce se intampla.
Observațiile nu depind de atributele pe care le dăm noi particulelor. Nu-i așa? Deci nu suntem nevoiți să renunțăm la atributele intuitive ale particulei, ci este suficient să renunțăm la ideea că acestea se deplasează rectiliniu.Dupa cum am spus deja, interferenta s-a observat si pentru "particule" cum ar fi electronii, dar asta a fost posibil renuntand la atributele intuitive ale "particulei", inclusiv la miscarea pe o traiectorie data.
Sper că n-o să încerci să-mi tot spui ce face ecuația lui Schrodinger și cât de bine explică ea lumea, că-s lămurit deja. Mai bine te-ai concentra să-mi răspunzi la întrebarea:O stare cuantica evoluand conform ecuatiei Schrodinger iti prezice si fenomenele de interferenta si cele de imprastiere, de aceea este o idee superioara gandirii in termeni separati de unde si particule.
-S-ar schimba ceva în posibilitățile noastre de a explica interferența luminii dacă am admite că lumina este alcătuită din particule care se deplasează pe elice circulară?
Dl Cavasi! Deplasarea fotonilor pe elicii circulare se produce in cazul polarizarii circulare a luminii. Dar fenomenele de interferenta se evidentiaza in fascicule de lumina polarizate liniar.
Adrian Gheorghe- Activ
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1) Captatori de energie regenerabila cu randament maxim, solari eolieni si marini.-2) Ghiveci horticol ergonomic, care sa elimine unele lucrari agricole si de combatere a bolilor si daunatorilor, sa economiseasca apa de irigare si sa conserve structura solului.
Dl Adrian! De unde ați scos informația asta?Adrian Gheorghe a scris:Dl Cavasi! Deplasarea fotonilor pe elicii circulare se produce in cazul polarizarii circulare a luminii.
Eu stiam ca la polarizare neliniara se roteste directia campului electric. Dupa cum se stiti, campurile electric si magnetic din componenta unei unde sunt mutual ortogonale si perpendiculare pe directia de propagare a undei. La polarizare liniara, directia lor este fixa, iar in alte tipuri de polarizare este variabila.
Dl Cavasi! Mi-am amintit ca intr-o lucrare a lui I.M.Popescu (-Teoria electromagnetica macroscopica a luminii-) se pomeneste de experienta cu lumina polarizata circular, pentru demonstrarea momentului se rotatie al luminii. Cred ca in lumina polarizata circular exista si o miscare helicoidala.
Adrian Gheorghe- Activ
Dl Adrian! Aaaaa, deci este numai o presupunere... Ok. Atunci discuția rămâne deschisă. Așadar, hai să ne concentrăm la cum putem explica interferența luminii admițând că aceasta este alcătuită din particule.
Dl Cavasi! In cazul fotonilor modelati ca motorase electrice liniare, fenomenele de interferenta constatate in experientele cu fascicule polarizate liniar si coerente, cred ca evidentiaza foarte clar structura transversala a fotonilor. Pentru fotonii impachetati ca particule, ma gandesc ca interferenta ar putea fi descrisa de teoria moarajului a lui Moire.
Dar trebuie mai intai, inteleasa foarte bine aceasta teorie. Ca sa fie aplicata la particulele elementare.
Dar trebuie mai intai, inteleasa foarte bine aceasta teorie. Ca sa fie aplicata la particulele elementare.
Adrian Gheorghe- Activ
@omuldinluna
De ce te sfiești să-mi răspunzi la întrebarea pe care ți-am adresat-o mai sus?
Eventual, o reproduc, pentru a concretiza că mă refer la modelul corpuscular, desigur:
-S-ar schimba ceva în posibilitățile noastre de a explica în modelul corpuscular interferența luminii dacă am admite că lumina este alcătuită din particule care se deplasează pe elice circulare?
Ian să vă vedem, domnilor „oficiali”, cum răspundeți la această întrebare zdruncinătoare?
De ce te sfiești să-mi răspunzi la întrebarea pe care ți-am adresat-o mai sus?
Abel Cavaşi a scris:-S-ar schimba ceva în posibilitățile noastre de a explica interferența luminii dacă am admite că lumina este alcătuită din particule care se deplasează pe elice circulară?
Eventual, o reproduc, pentru a concretiza că mă refer la modelul corpuscular, desigur:
-S-ar schimba ceva în posibilitățile noastre de a explica în modelul corpuscular interferența luminii dacă am admite că lumina este alcătuită din particule care se deplasează pe elice circulare?
Ian să vă vedem, domnilor „oficiali”, cum răspundeți la această întrebare zdruncinătoare?
Scuze, pur si simplu am uitat.
Interferenta nu are cum sa apara atata timp cat fiecare particula are o traiectorie determinata, fie ea de orice fel, pentru ca asta corespunde faptului ca fiecare particula trece printr-o fanta data si rezultatul pe ecran este un clopot gaussian. Interferenta apare atunci cand starea particulei tale nu este nici |1> (particula trecut prin fanta 1) nici |2> (particula a trecut prin fanta 2), ci este a|1>+b|2>, cu numerele a si b fixate de conditia .
Particulele descrise de o astfel de superpozitie sunt echivalente cu o unda luminoasa, ce stii bine ca trece simultan prin ambele fante, ceea ce duce la aparitia figurii de interferenta. Particulele noastre nu sunt unde insa, dar se afla intr-o stare al carei comportament este analog celui ondulatoriu. Fortand starea sa fie |1> sau |2> pentru fiecare particula in parte, distrugi figura de interferenta.
Interferenta nu are cum sa apara atata timp cat fiecare particula are o traiectorie determinata, fie ea de orice fel, pentru ca asta corespunde faptului ca fiecare particula trece printr-o fanta data si rezultatul pe ecran este un clopot gaussian. Interferenta apare atunci cand starea particulei tale nu este nici |1> (particula trecut prin fanta 1) nici |2> (particula a trecut prin fanta 2), ci este a|1>+b|2>, cu numerele a si b fixate de conditia .
Particulele descrise de o astfel de superpozitie sunt echivalente cu o unda luminoasa, ce stii bine ca trece simultan prin ambele fante, ceea ce duce la aparitia figurii de interferenta. Particulele noastre nu sunt unde insa, dar se afla intr-o stare al carei comportament este analog celui ondulatoriu. Fortand starea sa fie |1> sau |2> pentru fiecare particula in parte, distrugi figura de interferenta.
Dacă pornești cu această PRESUPUNERE, și normal că nu vei ajunge niciodată să înțelegi alte posibilități de explicare. N-ai putea oare să te descătușezi de asemenea prejudecăți, ca să putem purta și noi o discuție eliberată de presupunerile actuale?omuldinluna a scris:pentru ca asta corespunde faptului ca fiecare particula trece printr-o fanta data si rezultatul pe ecran este un clopot gaussian.
După ce Planck a dat explicația despre strălucirea corpurilor fierbinți, despre radiația termică în cuante, Einstein a sugerat că și lumina este un flux de particule discrete, separate. O perioadă lucrarea lui Einstein a fost desconsiderată pentru simplu motiv că fizicienii puteau să demonstreze cu ușurință opusul, că lumina este o undă difuză. Einstein a acceptat cu greu chiar această dualitate, luptându-se toată viața cu ʺundeleʺ, cu principiile mecanicii cuantice, dar mecanica cuantică s-a impus cu dovezile experimentale.
Până la Einstein totul a fost materie formată din particule, o realitate deterministă, până tehnologia a permis pătrunderea mai în profunzimea materiei, și s-au descoperit ciudățeniile mecanicii cuantice. Nu mai poți vorbi doar de particule când experimental se arată că două particule, care au fost cândva împreună, rămân conectate dincolo de spațiu-timp printr-un cuplaj misterios, sau că dacă realitatea e așa cum o știm atunci ea e inseparabilă, sau dacă separăm ceva de restul atunci vorbim de lucruri ireale, după inegalitatea lui Bell, confirmată în toate experimentele. Astea toate sunt dovezi practice, prin care s-a impus mecanica cuantică, care are o grămadă de aplicații bazate pe această proprietate a interferenței și difuziei luminii și a comportării fotonilor ca unde nu ca particule. Și nu numai a fotonilor …
Până la Einstein totul a fost materie formată din particule, o realitate deterministă, până tehnologia a permis pătrunderea mai în profunzimea materiei, și s-au descoperit ciudățeniile mecanicii cuantice. Nu mai poți vorbi doar de particule când experimental se arată că două particule, care au fost cândva împreună, rămân conectate dincolo de spațiu-timp printr-un cuplaj misterios, sau că dacă realitatea e așa cum o știm atunci ea e inseparabilă, sau dacă separăm ceva de restul atunci vorbim de lucruri ireale, după inegalitatea lui Bell, confirmată în toate experimentele. Astea toate sunt dovezi practice, prin care s-a impus mecanica cuantică, care are o grămadă de aplicații bazate pe această proprietate a interferenței și difuziei luminii și a comportării fotonilor ca unde nu ca particule. Și nu numai a fotonilor …
Bordan- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2219
Puncte : 21779
Data de inscriere : 18/02/2012
"cuplajul dincolo de spatiu-timp" de care vorbeste Bordan nu e altceva decat starea aia, sa-i zicem a sistemului, care poate ramane nealterata chiar daca particulele care-mi alcatuiesc sistemul sunt separate spatial. D-asta spun ca starea are o existenta proprie, nu e doar un concept abstract.
@Abel
Nu sunt prejudecati, ci explicatii rationale. Daca particulele au toate traiectorii determinate, obtii o figura de interferenta spunandu-i fiecarei particula in parte unde sa se duca, adica le tantesti "cu mana", fiecare cu traiectoria ei. E usor de vazut insa ca daca renunti la determinism, obtii automat o superpozitie a tuturor traiectoriilor posibile pentru fiecare particula in parte, fapt care conduce la aparitia figurii de interferenta.
@Abel
Nu sunt prejudecati, ci explicatii rationale. Daca particulele au toate traiectorii determinate, obtii o figura de interferenta spunandu-i fiecarei particula in parte unde sa se duca, adica le tantesti "cu mana", fiecare cu traiectoria ei. E usor de vazut insa ca daca renunti la determinism, obtii automat o superpozitie a tuturor traiectoriilor posibile pentru fiecare particula in parte, fapt care conduce la aparitia figurii de interferenta.
Dacă vei reîncepe să explici totul pe baza propunerilor mele, atunci vei putea vorbi doar de particule (câmpul nefiind altceva decât fluxuri de o infinitate de particule).Bordan a scris:Nu mai poți vorbi doar de particule când experimental se arată că
Imaginează-ți că lumina coerentă este alcătuită din particule care merg pe elice circulare identice în toate direcțiile. Atunci, în câmpul de interferență, aceste particule se vor ciocni și impulsul rezultat va depinde de locul în care are loc ciocnirea, putând fi mai mare sau mai mic, după cum sunt orientate vitezele. În plus, fenomenul este periodic, iar această periodicitate se vede pe ecran. Așa că nu văd nicio necesitate de a renunța la determinism.omuldinluna a scris:Daca particulele au toate traiectorii determinate, obtii o figura de interferenta spunandu-i fiecarei particula in parte unde sa se duca, adica le tantesti "cu mana", fiecare cu traiectoria ei. E usor de vazut insa ca daca renunti la determinism, obtii automat o superpozitie a tuturor traiectoriilor posibile pentru fiecare particula in parte, fapt care conduce la aparitia figurii de interferenta.
Cum sa fie lumina un flux de particule, cand de fapt particulele sunt o stare speciala a luminii.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12459
Puncte : 56976
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Abel Cavaşi a scris:
Imaginează-ți că lumina coerentă este alcătuită din particule care merg pe elice circulare identice în toate direcțiile. Atunci, în câmpul de interferență, aceste particule se vor ciocni și impulsul rezultat va depinde de locul în care are loc ciocnirea, putând fi mai mare sau mai mic, după cum sunt orientate vitezele. În plus, fenomenul este periodic, iar această periodicitate se vede pe ecran. Așa că nu văd nicio necesitate de a renunța la determinism.
Am scos in evidenta problema fundamentala a rationamentului. Fotonii nu se imprastie unii pe altii la energiile acestea. Se crede ca ei incep sa se ciocneasca intre ei la energii foarte inalte, pragul acesta energetic fiind denumit limita Schwinger, dupa fizicianul care a prezis fenomenul. Inca nu se stie daca acest lucru se intampla sau nu, se va testa abia in laboratoarele viitorului, dotate cu surse luminoase suficient de puternice. In orice caz, cu lumina de care vorbim noi acest lucru nu se intampla.
Edit: si mi-am amintit inca un detaliu important. Figura de interferenta apare si cand treci prin interferometru cate un foton odata. Deci si daca s-ar fi ciocnit, in situatia asta n-are cu cine si totusi figura apare dupa ce lasi experimentul sa ruleze o vreme.
@virgil
Cele două lucruri sunt echivalente în cazul luminii. Altfel spus, lumina este alcătuită din particule speciale și particulele sunt alcătuite din lumină specială.
Cele două lucruri sunt echivalente în cazul luminii. Altfel spus, lumina este alcătuită din particule speciale și particulele sunt alcătuite din lumină specială.
Aceste „credințe” se datorează principiilor actuale din Fizică, desigur. Noi putem să ne jucăm cu aceste principii în așa fel încât să explicăm interferența cu ajutorul particulelor.omuldinluna a scris:Fotonii nu se imprastie unii pe altii la energiile acestea. Se crede ca ei incep sa se ciocneasca intre ei la energii foarte inalte, pragul acesta energetic fiind denumit limita Schwinger, dupa fizicianul care a prezis fenomenul. Inca nu se stie daca acest lucru se intampla sau nu, se va testa abia in laboratoarele viitorului, dotate cu surse luminoase suficient de puternice. In orice caz, cu lumina de care vorbim noi acest lucru nu se intampla.
Eu cred că și ipoteza corpusculară a mișcării pe o elice circulară explică fenomenul: fotonul care vine pe o elice circulară iese din fantă în diferite direcții, dar toate direcțiile au o medie dependentă de mișcarea pe elice. Figura de interferență este astfel o „structură emergentă”.Edit: si mi-am amintit inca un detaliu important. Figura de interferenta apare si cand treci prin interferometru cate un foton odata. Deci si daca s-ar fi ciocnit, in situatia asta n-are cu cine si totusi figura apare dupa ce lasi experimentul sa ruleze o vreme.
Nu intelegi. Nu e vorba de vreo "credinta" in sens religios ca fotonii nu se imprastie unii pe altii la energii obisnute, ci un fapt observabil dat. Un fizican a prezis folosind o teorie ca ei s-ar putea imprastia la energii mai inalte, dar ramane de verificat acest lucru.
Daca vrei sa ajungi undeva cu ipoteza ta elicoidala, fa un calcul pe hartie ca sa vedem daca fotonii formeaza sau nu o figura de interferenta in conditiile propuse de tine. In mecanica cuantica se poate verifica acest lucru, nu trebuie nimeni sa creada pe altcineva pe cuvant sau mai stiu eu cum.
Daca vrei sa ajungi undeva cu ipoteza ta elicoidala, fa un calcul pe hartie ca sa vedem daca fotonii formeaza sau nu o figura de interferenta in conditiile propuse de tine. In mecanica cuantica se poate verifica acest lucru, nu trebuie nimeni sa creada pe altcineva pe cuvant sau mai stiu eu cum.
Tu tot îmi vorbești despre fotoni, iar eu vorbesc despre particulele constituente ale luminii. Nu e totuna. Fotonii înșiși pot fi alcătuiți din asemenea particule constituente. Iar ca să pot face niște calcule, ar trebui să-mi fie și mie clar fenomenul. Credeam că cei care au înțeles bine fenomenele ondulatorii vor putea folosi această nouă perspectivă de a le explica folosind modelul corpuscular pe care o aduce Fizica elicoidală.
Deocamdata, cu privire la existenta fotonilor exista un amplu material observational. Daca o mai fi ceva in spatele fotonului, asta nu e imposibil dar deocamdata e o ipoteza lipsita de orice suport experimental.
Daca ai idei trebuie sa le desavarsesti singur, caci stand dupa altii, la stat o sa ramai.
Daca ai idei trebuie sa le desavarsesti singur, caci stand dupa altii, la stat o sa ramai.
Asta cu „desăvârșirea” ideilor este o chestiune relativă. Eu v-am pus pe masă o idee gata desăvârșită, ideea că particulele constituente ale luminii se deplasează pe elice. Așa cum Copernic nu a spus chiar totul despre modelul copernican și cum ideea lui a fost „desăvârșită” de alții care i-au urmat, tot astfel, voi trebuie să luați această idee ca un început promițător de model care poate explica mai bine lumea.
"
Meyl- vortex
Something corresponding holds for a basic property of potential vortices, being of a completely different nature. It is the property to bind matter in the vortex and carry it away with the vortex.
...o proprietate de baza a vortexului, de natura complet diferita.
Aceea de a lega materia in vortex si a o cara cu vortexul.
http://www.k-meyl.de/go/Primaerliteratur/About_Vortex_Physics_and_Vortex_Losses.pdf
Meyl- vortex
Something corresponding holds for a basic property of potential vortices, being of a completely different nature. It is the property to bind matter in the vortex and carry it away with the vortex.
...o proprietate de baza a vortexului, de natura complet diferita.
Aceea de a lega materia in vortex si a o cara cu vortexul.
http://www.k-meyl.de/go/Primaerliteratur/About_Vortex_Physics_and_Vortex_Losses.pdf
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33345
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Figura stanga prezinta densitatea de curent ca functie de raza pentru un conductor cilindric de cupru. La aplicarea unui camp electromagnetic variabil asupra unui conductor, datorita existentei sarcinii mobile in material, campul magnetic oscilant genereaza curenti turbionari care tind sa anuleze curentul net prin interiorul conductorului. Ramane numai transportul de sarcina electrica pe suprafata conductorului, fenomen numit efect pelicular.
In figura din dreapta vedem intensitatea semnalului dintr-o fibra optica. Fibra optica este costruita dintr-un amestec de materiale. Este un dielectric in interiorul caruia se poate propaga un camp electromagnetic datorita fenomenului numit reflexie totala interna. Fenomenul este posibil datorita faptului ca indicele de refractie este varabil in interiorul fibrei, astfel incat campul care nu se propaga direct de-a lungul axei fibrei sa fie reflectat succesiv de suprafata acesteia.
In figura din dreapta vedem intensitatea semnalului dintr-o fibra optica. Fibra optica este costruita dintr-un amestec de materiale. Este un dielectric in interiorul caruia se poate propaga un camp electromagnetic datorita fenomenului numit reflexie totala interna. Fenomenul este posibil datorita faptului ca indicele de refractie este varabil in interiorul fibrei, astfel incat campul care nu se propaga direct de-a lungul axei fibrei sa fie reflectat succesiv de suprafata acesteia.
Subiecte similare
» toti visati la particule
» De ce rămân particule de praf pe palele ventilatorului?
» Legi de conservare (1)
» De ce rămân particule de praf pe palele ventilatorului?
» Legi de conservare (1)
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum