Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Meteorr Ieri la 21:34
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Joi 21 Noi 2024, 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în NEWTON
( 1 )
» Mesaj de la Meteorr în Global warming is happening?
( 1 )
» Mesaj de la eugen în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12459) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
Dacu2 | ||||
eugen | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Abel Cavaşi |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
virgil | ||||
Dacu2 | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
CAdi | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 47 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 47 Vizitatori :: 2 Motoare de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Există certitudini în Fizică?
+3
Bordan
negativ
Abel Cavaşi
7 participanți
Pagina 1 din 1
Există certitudini în Fizică?
Ce părere aveți, cunoaștem certitudini în Fizică? Avem cunoștințe pe care nu le-ar putea contrazice nicio experiență viitoare? Ne putem BAZA pe ceva în Fizică?
Re: Există certitudini în Fizică?
"In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma."Abel Cavaşi a scris:Ce părere aveți, cunoaștem certitudini în Fizică? Avem cunoștințe pe care nu le-ar putea contrazice nicio experiență viitoare? Ne putem BAZA pe ceva în Fizică?
Lavoisier
Eu, de exemplu, știu că ne putem baza numai pe experimente macroscopice și că numai prin intermediul macroscopicului putem ajunge la cunoașterea micro și macro. Restul sunt doar concluzii logice, interpretări, pe care le-am obținut din experimente macroscopice disponibile direct simțurilor noastre.
Eu, de exemplu, știu că ne putem baza numai pe experimente macroscopice și că numai prin intermediul macroscopicului putem ajunge la cunoașterea micro și macro. Restul sunt doar concluzii logice, interpretări, pe care le-am obținut din experimente macroscopice disponibile direct simțurilor noastre.
Da, pana acum, c reiese din calcul matematic la fel si numarul atomic maxim, etc.; iar pe baza teoriei creionate se explica foarte clar inseparabilitatea cuantica. La producerea si functionarea particulelor elementare mai am neclaritati.Abel Cavaşi a scris: Ceva cantitativ cunoaștem?
Experimentele macroscopice sunt rezultatul fenomenelor ce se produc la nivelul microscopic, atomic.Abel Cavaşi a scris:Eu, de exemplu, știu că ne putem baza numai pe experimente macroscopice și că numai prin intermediul macroscopicului putem ajunge la cunoașterea micro și macro. Restul sunt doar concluzii logice, interpretări, pe care le-am obținut din experimente macroscopice disponibile direct simțurilor noastre.
Nu te întreb dacă te poți baza pe simțurile mele, te întreb dacă te poți baza pe ale tale?
Bordan- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2219
Puncte : 21779
Data de inscriere : 18/02/2012
Statistic, mă pot baza 99,99% pe simțurile majorității. În plus, mă pot baza pe 99,99 % din simțurile mele sau ale tale sau ale lui.
Abel Cavaşi a scris:.. mă pot baza pe 99,99 % din simțurile mele ..
Vezi, aici e diferența dintre un matematician și un poet, tu te bazezi pe toți eu nu mă bazez pe nimeni, nici pe mine.
Numai că eu am văzut, tot din declarațiile tale, că până acum te-ai înșelat în proporție de 99,99%, cel puțin la alegeri. Înainte de alegeri te-ai bazat 99,99% pe simțurile tale, iar după alegeri ți-ai renegat propriile simțuri, în aceeași proporție.
Cam fragilă baza ... sau vârful .. nu crezi? Sau matematica, care zice că totul e certitudine, față de poezie, care zice că totul e deșertăciune, nu?
Și ca să răspund la întrebarea topicului, dacă există certitudini în fizică, singura certitudine e că nu există nici o certitudine!
Bordan- Foarte activ
Noi vorbim aici de legile Fizicii, nu de ale societății. Nu face o confuzie atât de grosolană. Legile Fizicii sunt imuabile (deci certe), pe când „legile” societății sunt praf în ochi (deocamdată, până la apariția democrației directe). Faptul că eu am votat un om și am greșit se datorează încrederii prea mari pe care am avut-o într-un gunoi mincinos, iar acea încredere s-a datorat acelui 0,01% de care vorbeam mai sus. Dar în Fizică nu e cazul să mă bazez pe spusele unui singur om.
Cât despre afirmația ta pompoasă „singura certitudine e că nu există nici o certitudine!”, dă-mi voie să-ți spun că, pe lângă faptul că e falsă (și, implicit, nedemonstrată), te poți șterge la fund cu ea. Nu vei putea construi nici măcar o furcă cu ea. Deci, e cazul să înțelegi odată că certitudinile trebuie să fie UTILE.
Cât despre afirmația ta pompoasă „singura certitudine e că nu există nici o certitudine!”, dă-mi voie să-ți spun că, pe lângă faptul că e falsă (și, implicit, nedemonstrată), te poți șterge la fund cu ea. Nu vei putea construi nici măcar o furcă cu ea. Deci, e cazul să înțelegi odată că certitudinile trebuie să fie UTILE.
Abel Cavaşi a scris: Legile Fizicii sunt imuabile (deci certe) ..
Serios? Poți să spui una la fel de pompoasă ca certitudinea ta? Așa ca să nu vorbim vorbe goale doar ...
Bordan- Foarte activ
E spusă de mult, dar mai trebuie și citit pe-aici: toate corpurile se mişcă pe curbe de curbură şi torsiune bine definite.
Poate era bine sa precizezi in ce conditi. Corpul acela de LOGANAbel Cavaşi a scris:E spusă de mult, dar mai trebuie și citit pe-aici: toate corpurile se mişcă pe curbe de curbură şi torsiune bine definite.
al meu, din fata blocului, se misca deocamdata fara torsiune.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44921
Data de inscriere : 03/12/2013
Asta numești tu certitudine, când nu poți defini un corp, mișcarea, curba sau torsiunea? Bine că nu m-am făcut matematician, în cazul ăsta ...
Nu ți-o spun din răutate, Abel, io recunosc că vorbesc singur, nici nu am nevoie de aprobarea nimănui ca să-mi confirme ceva din spusele mele, că nu de aia le spun, dar mă distrează unii care încearcă să-i învețe pe alții ceva ce habar nu au ei ...
Nu ți-o spun din răutate, Abel, io recunosc că vorbesc singur, nici nu am nevoie de aprobarea nimănui ca să-mi confirme ceva din spusele mele, că nu de aia le spun, dar mă distrează unii care încearcă să-i învețe pe alții ceva ce habar nu au ei ...
Bordan- Foarte activ
Ai măsurat tu torsiunea Loganului tău și bagi mâna-n foc că nu are torsiune? Off, doamne, mare-i grădina!virgil_48 a scris:Poate era bine sa precizezi in ce conditi. Corpul acela de LOGAN al meu, din fata blocului, se misca deocamdata fara torsiune.
Sunt certitudini pentru cei cu care se poate dialoga în mod fructuos, util. Spuneam deja că ne referim LA CENTRUL de masă al unui corp atunci când vorbim de traiectoria sa.Bordan a scris:Asta numești tu certitudine, când nu poți defini un corp, mișcarea, curba sau torsiunea? Bine că nu m-am făcut matematician, în cazul ăsta ...
Lași impresia că ai luat-o personal. Nici eu nu-ți spun nimic din răutate, ci numai și numai din CONVINGERE, din convingerea că dacă mă vei asculta, îți va fi mai bine.Nu ți-o spun din răutate, Abel
Daca e sa fim obiectivi Bordane, Abel se refera la certitudini in fizica.
Din punct de vedere filozofic eu sunt de acord cu tine.
Nu poate fi cert nici faptul ca nimic nu e cert, daca e s-o luam asa.
Dar fizic vorbind, nu poti nega faptul ca pot fi constatate niste observatii certe, cel putin din perspectiva logicii deterministe, care leaga fenomenele de o anumita cauza.
Atat timp cat fenomenului i s-a stabilit o cauza eu zic ca poate fi considerat o certitudine faptul ca aceea cauza va produce mereu acelasi fenomen.
Prin exemplu, daca gravitatia arunca merele in capul nostru, este o certitudine faptul ca si perele ne pot face cucuie daca nu eschivam la timp.
Din punct de vedere filozofic eu sunt de acord cu tine.
Nu poate fi cert nici faptul ca nimic nu e cert, daca e s-o luam asa.
Dar fizic vorbind, nu poti nega faptul ca pot fi constatate niste observatii certe, cel putin din perspectiva logicii deterministe, care leaga fenomenele de o anumita cauza.
Atat timp cat fenomenului i s-a stabilit o cauza eu zic ca poate fi considerat o certitudine faptul ca aceea cauza va produce mereu acelasi fenomen.
Prin exemplu, daca gravitatia arunca merele in capul nostru, este o certitudine faptul ca si perele ne pot face cucuie daca nu eschivam la timp.
curiosul- Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41551
Data de inscriere : 22/03/2011
Abel Cavaşi a scris: .. dacă mă vei asculta, îți va fi mai bine.
Tu vrei să-mi faci bine cu orice preț?
Ca să nu pălăvrăgim aici pe lângă subiect, poate în altă parte, eu am convingerea că nu pot învăța pe nimeni nimic, fiindcă nu știu dacă convingerile mele sunt mai bune decât ale lui, că n-am de unde ști.
curiosul a scris: Daca e sa fim obiectivi Bordane, Abel se refera la certitudini in fizica.
Mi-am dat seama la ce se referă Abel, dar problema e că certitudinile nu se pot generaliza, sunt personale ca deținătorul lor.
Bordan- Foarte activ
In arta , in cultura , s.a.m.d poti vorbii despre asa ceva . In stiintele exacte nu prea cred ca este cazul.Bordan a scris:Mi-am dat seama la ce se referă Abel, dar problema e că certitudinile nu se pot generaliza, sunt personale ca deținătorul lor.
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25899
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Dacă definim certitudinea ca convingere personală, atunci există certitudini până-i lumea, se pot vedea la liber și aici pe forum, dar personale, individuale, după chipul și asemănarea individului. De aia am zis că nu se pot generaliza convingerile, nu pot fi universal valabile. Nici măcar egalitatea din matematică, cea mai exactă știință, în Natură nu e nicăieri.
Pentru mine nu înseamnă absolut nimic decât o convingere personală a lui Abel, așa cum sunt celelalte convingeri de aici, fără să poată fi generalizate.
Abel Cavaşi a scris: .. toate corpurile se misca pe curbe de curbura si torsiune bine definite..
Pentru mine nu înseamnă absolut nimic decât o convingere personală a lui Abel, așa cum sunt celelalte convingeri de aici, fără să poată fi generalizate.
Bordan- Foarte activ
Dacă nici certitudinile matematice nu sunt certitudini pentru tine, înseamnă că nu știi ce trebuie să fie o certitudine. O confunzi cu altceva. Nu știu cu ce.
Fiecare e stăpân pe alegerile lui, iar mie personal mi se pare mai interesant de trăit cu incertitudini decât să am răspunsuri ce ar putea fi greșite. Ca să fiu sincer, mă îndoiesc și de propriile mele simțuri, nu să cred într-ale altora.
C-o fi bine, c-o fi rău, știe numai tu și eu ..
C-o fi bine, c-o fi rău, știe numai tu și eu ..
Bordan- Foarte activ
Avionul si certitudinile
Pentru un avion de cursa lunga, calculul combustibilului se face in baza unor fenomene considerate certe.
O eroare de interpretare, care sa duca la o alimentare naiva , insuficienta cu combustibil ar fi un dezastru.
Deci din perspectiva tehnicienilor, ei lucreaza cu certitudini.
Criteriul certitudinii il da aici utilitatea.
Pentru un privitor de la sol insa, care admira zborul avionului, certitudinile sau incertitudinile pe care el le evalueaza , nu sunt acute.
Depinde deci unde ne aflam.
Pentru un avion de cursa lunga, calculul combustibilului se face in baza unor fenomene considerate certe.
O eroare de interpretare, care sa duca la o alimentare naiva , insuficienta cu combustibil ar fi un dezastru.
Deci din perspectiva tehnicienilor, ei lucreaza cu certitudini.
Criteriul certitudinii il da aici utilitatea.
Pentru un privitor de la sol insa, care admira zborul avionului, certitudinile sau incertitudinile pe care el le evalueaza , nu sunt acute.
Depinde deci unde ne aflam.
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33345
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Fiecare lucrează cu certitudinile pentru care e pregătit ..
Un călugăr budist apropiindu-se de apusul vieții, după o viață petrecută în smerenie, post și meditație, întrebat fiind ce a învățat de la viața asta, care sunt certitudinile sale, a răspuns că un singur lucru îl știe sigur și anume: "ceea ce apare și dispare!" ... Socrate la lansat un paradox ... "știu că nu știu nimic!" ...
Dacă crezi, să nu zic, dacă ești credul, ești plin de certitudini. Dacă în schimb supui îndoielii tot ceea ce se poate supune, dacă nu te crezi nici pe tine, dacă începi să cercetezi credințele, observi cum se destramă certitudine după certitudine, realitatea transformîndu-se în relativitate, obiectele în subiecte ... gălăgia într-a veșniciei noapte pururea adîncă ...
Sigur că pentru un luptător ninja singura certitudine e "cheia dragonului", la fel cum pentru Gică, mecanicul daciilor, singura certitudine rămîne "cheia franceză" ...
Un călugăr budist apropiindu-se de apusul vieții, după o viață petrecută în smerenie, post și meditație, întrebat fiind ce a învățat de la viața asta, care sunt certitudinile sale, a răspuns că un singur lucru îl știe sigur și anume: "ceea ce apare și dispare!" ... Socrate la lansat un paradox ... "știu că nu știu nimic!" ...
Dacă crezi, să nu zic, dacă ești credul, ești plin de certitudini. Dacă în schimb supui îndoielii tot ceea ce se poate supune, dacă nu te crezi nici pe tine, dacă începi să cercetezi credințele, observi cum se destramă certitudine după certitudine, realitatea transformîndu-se în relativitate, obiectele în subiecte ... gălăgia într-a veșniciei noapte pururea adîncă ...
Sigur că pentru un luptător ninja singura certitudine e "cheia dragonului", la fel cum pentru Gică, mecanicul daciilor, singura certitudine rămîne "cheia franceză" ...
Bordan- Foarte activ
Subiecte similare
» Care sunt adevăratele certitudini în Fizică?
» Sugestii privind utilizarea pe forum a acestor certitudini
» Fizica actuală nu explică gravitația. Dar Fizica elicoidală?
» Sugestii privind utilizarea pe forum a acestor certitudini
» Fizica actuală nu explică gravitația. Dar Fizica elicoidală?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum