Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Astazi la 22:56
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Astazi la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la CAdi în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în OZN in Romania
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Carti sau documente de care avem nevoie
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 12 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 12 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Transferul impulsului
+5
virgil_48
eugen
gafiteanu
Abel Cavaşi
curiosul
9 participanți
Pagina 1 din 1
Transferul impulsului
Există vreo regulă care apare la transferul impulsului în momentul unei interacțiuni ?
Pentru a se înțelege mai bine ce vreau să întreb, postez și o mică animație :
În primul caz impulsul este transferat în totalitate, iar în al doilea caz este transferat parțial.
Ca de obicei, menționăm că analizăm cazul ideal în care interacțiunea are loc cum este descrisă mai sus în animație.
Care sunt factorii de care depinde transferul parțial sau total al impulsului ?
Viteza corpurilor, masa lor ?
Voi continua ulterior cu celelalte întrebări, pentru că o parte din explicația inerției se poate regăsi în transferul impulsului.
Pentru a se înțelege mai bine ce vreau să întreb, postez și o mică animație :
În primul caz impulsul este transferat în totalitate, iar în al doilea caz este transferat parțial.
Ca de obicei, menționăm că analizăm cazul ideal în care interacțiunea are loc cum este descrisă mai sus în animație.
Care sunt factorii de care depinde transferul parțial sau total al impulsului ?
Viteza corpurilor, masa lor ?
Voi continua ulterior cu celelalte întrebări, pentru că o parte din explicația inerției se poate regăsi în transferul impulsului.
curiosul- Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41548
Data de inscriere : 22/03/2011
Re: Transferul impulsului
Transferul impulsului depinde de caracterul ciocnirii, de cât de elastică sau de plastică este ea. În procesul de ciocnire se respectă atât regula de conservare a impulsului, cât și a energiei.
Exista cazuri in care se ciocnesc frontal doua cuante egale energetic. Rezultatul este distrugerea completa a celor doua, transformarea in milioane de tzandari, nicidecum conservarea energiei.
Inpulsurile celor doua deasemeni se anuleaza, se distrug, dar se vor regasi in milioanele de tzandari difuze.
Poate vreodata aceste tzandari difuze vor face noi cuante de energie. Dar numai daca se vor misca mai cu talent si se vor asocia inteligent.
Inpulsurile celor doua deasemeni se anuleaza, se distrug, dar se vor regasi in milioanele de tzandari difuze.
Poate vreodata aceste tzandari difuze vor face noi cuante de energie. Dar numai daca se vor misca mai cu talent si se vor asocia inteligent.
Numarul mesajelor : 7617
Puncte : 36097
Data de inscriere : 13/06/2011
Obiective curente : 0)-Fondator "Asociatia Fostilor Cercetatori Stiintifici".
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
Abel Cavaşi a scris:Transferul impulsului depinde de caracterul ciocnirii, de cât de elastică sau de plastică este ea. În procesul de ciocnire se respectă atât regula de conservare a impulsului, cât și a energiei.
Unde vreau să ajung eu se referă la altceva.
Indiferent că ciocnirea este plastică sau elastică, are loc un transfer al impulsului.
Desigur, nu ne legăm de legea de conservare corespunzătoare, aceasta nu influențează situația, iar eu urmăresc să explic sau mai bine zis să înțeleg, altă parte a situației.
Și să detaliez o idee.
Să considerăm ciocnirea a două corpuri de masă, volum și densitate identice, indiferent că este elastică sau plastică, asemănătore cu cea prezentată în animația de mai sus, pe care o voi reatașa mai jos.
Indiferent cum acționează legea de conservare, cu cât unul se mișcă mai încet în urma ciocnirii, cu atât celălalt se mișcă mai repede, să spunem, pentru a echilibra starea sistemului, astfel încât starea de mișcare toală inițială a sistemului să fie egală cu cea totală din urma interacțiunii.
Ceea ce ne interesează este cum va fi mișcarea ambelor bile în uma interacțiunii.
Pentru că legea de conservare a energiei și impulsului se respectă indiferent care este starea de mișcare a bilelor în urma interacțiunii , atât timp cât respectăm acel echilibru, adică suma vitezelor lor finale să fie egală cu suma vitezelor lor inițiale, pe direcția pe care analizăm impulsul lor.
Întrebarea me este, ce ar determina bilele să se miște ca în primul caz și nu ca în al doilea, sau invers, din animația de mai jos :
Cu alte cuvinte, și reiau întrebarea, ce anume condiționează starea de mișcare a bilelor în urma interacțiunii ?
De ce s-ar mișca în urma ciocnirii într-un fel și nu în alt fel, pentru că legea de conservare se respectă în oricare situație.
Depinde asta de vitezele lor, de masele lor etc ?
În încercarea mea de a explica lucrurile, pare să existe o legătură între modul în care se transferă impulsul și inerția corpurilor.
Cred că aceasta din urmă poate fi explicată și înțeleasă mai bine analizând modul în care se transferă impulsul.
E vorba de „coeficientul de restituire”. Acest coeficient depinde de natura celor două corpuri, de substanța din care sunt făcute. Un coeficient de restituire nul înseamnă plasticitate, ducând la ciocnire perfect plastică, iar un coeficient de restituire egal cu unitatea înseamnă ciocnire perfect elastică.
Acceleratia la contact
In momentul ciocnirii, bila neagra trece de la o viteza la alta viteza, deci se produce o acceleratie de contact. La fel bilele colorate sufera acceleratii la contact.
Ciocnirea are loc intr-o plaja de contact de dimensiune axiala finita, sa zicem d.
Pe distanta d, centrul de masa al bilei negre se misca decelerat, cu acceleratie de franare, negativa.
Acceleratia la contact, exercitata pe distanta d de bila de masa m, presupune un lucru mecanic de contact.
Acest lucru mecanic este limitat la energia bilei negre.
Bilelele colorate sunt propulsate cu forte proportionale cu acceleratia la contact.
In momentul ciocnirii, bila neagra trece de la o viteza la alta viteza, deci se produce o acceleratie de contact. La fel bilele colorate sufera acceleratii la contact.
Ciocnirea are loc intr-o plaja de contact de dimensiune axiala finita, sa zicem d.
Pe distanta d, centrul de masa al bilei negre se misca decelerat, cu acceleratie de franare, negativa.
Acceleratia la contact, exercitata pe distanta d de bila de masa m, presupune un lucru mecanic de contact.
Bilelele colorate sunt propulsate cu forte proportionale cu acceleratia la contact.
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33342
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Daca in locul bilelor colorate folosim fotoni colorati, la fel se vor intampla fenomenele cand se ciocnesc fotonii?
Intreb si eu asa ca prostu.
Tocmai ma joc cu un laser verde si altul rosu. Laser albastru si negru nu am gasit, ca sa semene esperenta cu bilele ciocanite mai sus.
Intreb si eu asa ca prostu.
Tocmai ma joc cu un laser verde si altul rosu. Laser albastru si negru nu am gasit, ca sa semene esperenta cu bilele ciocanite mai sus.
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
Problema este solutionata din punct teoretic fara a mai avea
nevoie de contributia noastra. Dar daca tot ai ridicat-o, cred ca
avea mai multe sanse de clarificare daca considerai cate doua
bile identice, care se indreapta una catre alta cu viteze egale.
Cele de sus sa fie perfect elastice iar cele de jos perfect plastice.
Pana la urma, concluzia este tot in raspunsul lui Abel. Procesul
nu depinde de viteza, numai de raportul maselor si de elasticitatea
sau plasticitatea materialului.
nevoie de contributia noastra. Dar daca tot ai ridicat-o, cred ca
avea mai multe sanse de clarificare daca considerai cate doua
bile identice, care se indreapta una catre alta cu viteze egale.
Cele de sus sa fie perfect elastice iar cele de jos perfect plastice.
Pana la urma, concluzia este tot in raspunsul lui Abel. Procesul
nu depinde de viteza, numai de raportul maselor si de elasticitatea
sau plasticitatea materialului.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44918
Data de inscriere : 03/12/2013
Să analizăm pe rând răspunsurile și să începem cu cel al lui Abel.
Din informațiile (detaliate) din link-ul lui Abel, nu înțeleg excat dacă reiese ceea ce urmăresc eu.
Și anume...
Indiferent de energia deformatoare și cea care se pierde sub formă de căldură în momentul impactului, din ecuațiile care descriu legea de conservare a energiei, energia cinetică a fiecărei bile în parte în urma impactului nu poate fi anticipată (prezisă de ecuații), pentru că, așa cum observăm și în ecuații, apare suma energiilor cinetice finale ale celor două corpuri, care trebuie să fie egală cu suma energilor cinetice inițiale minus diferența de energie deformatoare și cea degajată sub formă de căldură.
Dar suma energiilor cinetice finale poate fi reprezentată în mai multe moduri diferite.
Adică 10=1+9=2+8=3+7=...
Aspectul acesta nu-mi sare în ochi deocamdată din informațiile din linkul lui Abel și asta urmăresc eu.
Ce anume determină modul unic de reprezentare a sumei energiilor cinetice finale în urma impactului?
Nu știu în ce măsură se înțelege.
Altfel spus, respectând legea de conservare a energiei, putem formula ecuații pentru această situație astfel încât să determinăm separat pentru fiecare corp în parte vitezele finale ale corpurilor, cunoscând doar vitezele lor inițiale, masele lor și energia disipată pentru deformare și sub formă de căldură ?
Ca să nu lungesc prea mult mesajul mă opresc aici și voi răspunde ulterior și mesajului lui eugen.
În maniera în care interpretez eu situația, desigur, pentru că poate fi greșită.
Din informațiile (detaliate) din link-ul lui Abel, nu înțeleg excat dacă reiese ceea ce urmăresc eu.
Și anume...
Indiferent de energia deformatoare și cea care se pierde sub formă de căldură în momentul impactului, din ecuațiile care descriu legea de conservare a energiei, energia cinetică a fiecărei bile în parte în urma impactului nu poate fi anticipată (prezisă de ecuații), pentru că, așa cum observăm și în ecuații, apare suma energiilor cinetice finale ale celor două corpuri, care trebuie să fie egală cu suma energilor cinetice inițiale minus diferența de energie deformatoare și cea degajată sub formă de căldură.
Dar suma energiilor cinetice finale poate fi reprezentată în mai multe moduri diferite.
Adică 10=1+9=2+8=3+7=...
Aspectul acesta nu-mi sare în ochi deocamdată din informațiile din linkul lui Abel și asta urmăresc eu.
Ce anume determină modul unic de reprezentare a sumei energiilor cinetice finale în urma impactului?
Nu știu în ce măsură se înțelege.
Altfel spus, respectând legea de conservare a energiei, putem formula ecuații pentru această situație astfel încât să determinăm separat pentru fiecare corp în parte vitezele finale ale corpurilor, cunoscând doar vitezele lor inițiale, masele lor și energia disipată pentru deformare și sub formă de căldură ?
Ca să nu lungesc prea mult mesajul mă opresc aici și voi răspunde ulterior și mesajului lui eugen.
În maniera în care interpretez eu situația, desigur, pentru că poate fi greșită.
curiosul a scris:Cu alte cuvinte, şi reiau întrebarea, ce anume condiţionează starea de mişcare a bilelor în urma interacţiunii ?
Referitor la răspunsurile primite până acum:
Din bilanţul energetic nu poţi determina cu precizie vitezele rezultante în urma ciocnirii bilelor, deoarece nu poţi determina cu exactitate cantitatea de energie care nu se transferă, ci se disipă sub alte forme.
De aceea, în astfel de cazuri, calculul vitezelor se face plecând de la conservarea impulsului.
Însă, în experimentul tău, pe lângă conservarea impulsului, se mai aplică două principii fizice:
Unul este principiul inerţiei, ştiind că masa unui corp este o măsură a inerţiei sale.
De aceea, în primul caz, când masele bilelor sunt egale, bila neagră rămâne pe loc, iar în cazul al doilea, bila neagră fiind mai grea decât cea roşie, având deci şi inerţie mai mare, îşi continuă mişcarea cu o viteză mai mică decât cea avută iniţial, diferenţa de viteză fiind proporţională cu cantitatea de impuls cedată bilei roşii.
Al doilea principiu este principiul acţiunii şi reacţiunii. Astfel, fiecare corp opune oricărei acţiuni o forţă de reacţiune proporţională cu masa sa. De aceea, când bila neagră are masa mai mare decât bila roşie, aceasta suportă o forţă de reacţiune din partea bilei roşii proporţională cu masa bilei roşii. Şi cum ştim că
diferenţa dintre forţele de reacţiune ale celor două bile, proporţională cu masele lor, se transpune în diferenţa de impuls rămas bilei mai grele.
Asta e cam ce presupun că ar fi vrut să spună şi Eugen, dar fizica “oficială” nu-l prea ajută.
Ca să-ţi răspund exact la întrebare: starea (finală) de mişcare a bilelor în urma unei interacţiuni (ciocniri în acest caz) depinde de vitezele iniţiale relative dintre bile şi de masele acestora.
Puncte : 33833
Data de inscriere : 18/03/2011
Mulțumesc pentru intervenție, Răzvan.
În discuțiile noastre viitoare, analizăm doar cazul particular ideal în care corpurile au mase egale, volum egal, densitate egală etc.
Două corpuri identice, să presupunem.
Nu-i așa că tot nu putem determina vitezele finale ale corpurilor din ecuațiile descrise pentru legea de conservare a energiei ?
Idem pentru legea de conservare a impulsului.
Dar dacă modificăm masa bilelor (identică pentru ambele bile, ca să vorbim întotdeauna doar de bile identice) și păstrăm viteza de apropiere ?
Dar dacă modificăm viteza de apropiere și nu modificăm masa bilelor ?
Ar trebui să observăm diferențe de comportament în starea de mișcare finală a bilelor ?
Deocamdată...atât, deși aș vrea să ridic un milion de întrebări acum.
În discuțiile noastre viitoare, analizăm doar cazul particular ideal în care corpurile au mase egale, volum egal, densitate egală etc.
Două corpuri identice, să presupunem.
Să presupunem că energia care se pierde indiferent în orice altă formă decât cea cinetică are valoarea X, o valoare pe care o cunoaștem cu exactitate să spunem.Din bilanţul energetic nu poţi determina cu precizie vitezele rezultante în urma ciocnirii bilelor, deoarece nu poţi determina cu exactitate cantitatea de energie care nu se transferă, ci se disipă sub alte forme.
Nu-i așa că tot nu putem determina vitezele finale ale corpurilor din ecuațiile descrise pentru legea de conservare a energiei ?
Corect, aici e baiul, aici vreau să ajung într-un final, dar o să sar direct la ultima concluzie a ta :Însă, în experimentul tău, pe lângă conservarea impulsului, se mai aplică două principii fizice:
Unul este principiul inerţiei, ştiind că masa unui corp este o măsură a inerţiei sale.
În concluzie, dacă în animația prezentată mai sus considerăm bilele identice (ca masă, volum etc, etc, etc) care dintre situații descrie mișcarea finală a bilelor ?Ca să-ţi răspund exact la întrebare: starea (finală) de mişcare a bilelor în urma unei interacţiuni (ciocniri în acest caz) depinde de vitezele iniţiale relative dintre bile şi de masele acestora.
Dar dacă modificăm masa bilelor (identică pentru ambele bile, ca să vorbim întotdeauna doar de bile identice) și păstrăm viteza de apropiere ?
Dar dacă modificăm viteza de apropiere și nu modificăm masa bilelor ?
Ar trebui să observăm diferențe de comportament în starea de mișcare finală a bilelor ?
Deocamdată...atât, deși aș vrea să ridic un milion de întrebări acum.
Ce vreau să spun mai exact cu această modificare de comportament.curiosul a scris:Dar dacă modificăm masa bilelor (...) și păstrăm viteza de apropiere ?
...
Să presupunem că folosim două bile identice de masă m, considerăm una în repaus și una în mișcare, aspect permis de relativitatea mișcării.
Bila considerată în mișcare se deplasează față de cealaltă cu 10 m/s.
În urma ciocnirii bilelor, bila considerată în mișcare se va deplasa cu 1 m/s să spunem, iar cealaltă cu 9 m/s, neglijând alte pierderi de energie.
Folosim acum două bile identice de masă M, diferită, dar cu aceeași viteză de apropiere dintre ele.
Bila considerată în mișcare se va deplasa tot cu 1 m/s și cealaltă cu 9 m/s ?
Înțelegi ce vreau să spun ?
Le luăm pe rând:
Este o problemă clasică de fizică, aceea în care un glonţ cu masa m pleacă cu viteza v, loveşte plastic o bilă de masa M agăţată de un fir, drept urmare bila oscilează până la înălţimea h. Să se afle viteza iniţială a glontelui!
Dacă vrei să o rezolvi prin bilanţul energiilor nu obţii răspunsul corect, deoarece se degajă ceva energie din sistem în momentul ciocnirii plastice. Dacă tratezi problema prin conservarea impulsului, aia e!
Chiar am întâlnit demonstraţia rezolvării ei pe youtube, dar habar nu mai am cum se chema!
Nu. Dacă poţi determina cumva, cu exactitate, bilanţul energetic, atunci poţi determina şi vitezele din legea de conservare a energiei. Baiul e tocmai că nu poţi determina cu exactitate pierderile de energie în timpul ciocnirii.curiosul a scris:Să presupunem că energia care se pierde indiferent în orice altă formă decât cea cinetică are valoarea X, o valoare pe care o cunoaștem cu exactitate să spunem.
Este o problemă clasică de fizică, aceea în care un glonţ cu masa m pleacă cu viteza v, loveşte plastic o bilă de masa M agăţată de un fir, drept urmare bila oscilează până la înălţimea h. Să se afle viteza iniţială a glontelui!
Dacă vrei să o rezolvi prin bilanţul energiilor nu obţii răspunsul corect, deoarece se degajă ceva energie din sistem în momentul ciocnirii plastice. Dacă tratezi problema prin conservarea impulsului, aia e!
Chiar am întâlnit demonstraţia rezolvării ei pe youtube, dar habar nu mai am cum se chema!
Prima, nu e clar? Dacă încă nu e clar, de ce? Hai să stabilim!În concluzie, dacă în animația prezentată mai sus considerăm bilele identice (ca masă, volum etc, etc, etc) care dintre situații descrie mișcarea finală a bilelor ?
Dacă modificăm identic masa bilelor creşte proporţional valoarea impulsului transmis.Dar dacă modificăm masa bilelor (identică pentru ambele bile, ca să vorbim întotdeauna doar de bile identice) și păstrăm viteza de apropiere ?
Idem. Dar presupun că îţi dădeai seama deja.Dar dacă modificăm viteza de apropiere și nu modificăm masa bilelor ?
Valoarea impulsului va fi proporţională cu modificările aduse.Ar trebui să observăm diferențe de comportament în starea de mișcare finală a bilelor ?
eugen a scris:Acceleratia la contact
Este corect dar mai la obiect explica tipul din linkul de mai jos:
Vizitator- Vizitator
Razvan a scris:Le luăm pe rând:
...
Dacă poţi determina cumva, cu exactitate, bilanţul energetic, atunci poţi determina şi vitezele din legea de conservare a energiei. Baiul e tocmai că nu poţi determina cu exactitate pierderile de energie în timpul ciocnirii.
Hai să lucrăm cu exemple.
O bilă de 1 kg, se deplasează cu viteză de 10 m/s spre o bilă identică, tot de 1 kg, ce se deplasează cu 2 m/s.
Deci viteza de apropiere este de 8 m/s și vorbim de deplasarea lor pe aceeași axă.
Considerând cionirea perfect plastică și neglijând pierderile de energie care vor fi vitezele celor două bile în urma ciocnirii ?
Cum rezolv matematic o problemă de genul acesta ?
Păi să scriem legea conservării impulsului: m_1v_1=(m_1+m_2)v_2
Cât e v_2 dacă viteza relativă v_1 este de 8m/s? Este 4 m/s, din datele problemei, nu-i aşa?
Cât e v_2 dacă viteza relativă v_1 este de 8m/s? Este 4 m/s, din datele problemei, nu-i aşa?
Razvan a scris:Păi să scriem legea conservării impulsului: m_1v_1=(m_1+m_2)v_2
Nu înțeleg ce ai făcut.
Viteza cărui corp este de 4 m/s ? A amândurora în urma ciocnirii ?
Prin legea de conservare a impulsului ar trebui să avem
Ce ne interesează este și . Cum le aflăm ?
Eu sunt de părere că problema se rezolvă altfel.
Cred că trebuie aplicată formula pe care ai menționat-o mai sus și anume că forța este egală cu variația impulsului în raport cu timpul.
În momentul impactului apare principiul acțiunii și reacțiunii, iar valoarea forței (de acțiune și reacțiune) o aflăm din formula pe care ai menționat-o, aflăm accelerația și ulterior aplicăm legea de mișcare pentru fiecare corp în parte, ca să le determinăm vitezele finale.
E corect așa ?
Corectez formula de mai sus () :
unde este viteza relativă dintre ele, 8 m/s.
Cât este și ?
unde este viteza relativă dintre ele, 8 m/s.
Cât este și ?
M-a lămurit Răzvan printr-un mesaj privat cum e cu ciocnirea asta.
În primul rând am făcut confuzie între noțiuni și este vorba despre o ciocnire elastică și nu plastică.
Se aplică legile de conservare a impulsului și energiei cinetice, se ajunge la un sistem de ecuații din care se deduc vitezele finale.
În primul rând am făcut confuzie între noțiuni și este vorba despre o ciocnire elastică și nu plastică.
Se aplică legile de conservare a impulsului și energiei cinetice, se ajunge la un sistem de ecuații din care se deduc vitezele finale.
Sa crezi tu ca cineva poate sa fie lamurit.
Un caz: Se ciocnesc frontal doua corpuri total plastice cu aceeasi masa si viteza.. Se vor bloca una pe cealalta si vor ramane pe loc chiar lipite. Unde-s impulsurile lor dinainte, unde s-au ascuns ?
Un caz: Se ciocnesc frontal doua corpuri total plastice cu aceeasi masa si viteza.. Se vor bloca una pe cealalta si vor ramane pe loc chiar lipite. Unde-s impulsurile lor dinainte, unde s-au ascuns ?
Este exact ceea ce menționa și Răzvan.
Dacă iei în calcul energia deformatoare, îi știi valoarea exactă și o introduci în ecuațiile legilor de conservare, răspunsul este dedus ușor.
Dar nu poți stabili exact câtă energie se disipă pentru deformarea corpurilor.
În cazul impulsului, în momentul deformării corpurilor în timpul impactului, dacă impulsul total este calculat separat pentru fiecare particulă ce se deplasează în timpul deformării, tot găsești răspunsul din ecuații.
Genul acesta de situații cred că sunt foarte bine explicate, determinate și prezise de ecuații, dacă iei în calcul toți factorii care intervin și influențează situația.
La nivel macro nu prea mai ai ce să adaugi sau să corectezi ceva în ecuațiile existente, iar ecuațiile din mecanica newtoniană sunt suficiente ca să explici ceva la nivelul perceptibil al universului.
Ele prezic și descriu fenomenele cât se poate de bine, corect și exact.
Zic și eu...la concluzia asta am ajuns.
Dacă iei în calcul energia deformatoare, îi știi valoarea exactă și o introduci în ecuațiile legilor de conservare, răspunsul este dedus ușor.
Dar nu poți stabili exact câtă energie se disipă pentru deformarea corpurilor.
În cazul impulsului, în momentul deformării corpurilor în timpul impactului, dacă impulsul total este calculat separat pentru fiecare particulă ce se deplasează în timpul deformării, tot găsești răspunsul din ecuații.
Genul acesta de situații cred că sunt foarte bine explicate, determinate și prezise de ecuații, dacă iei în calcul toți factorii care intervin și influențează situația.
La nivel macro nu prea mai ai ce să adaugi sau să corectezi ceva în ecuațiile existente, iar ecuațiile din mecanica newtoniană sunt suficiente ca să explici ceva la nivelul perceptibil al universului.
Ele prezic și descriu fenomenele cât se poate de bine, corect și exact.
Zic și eu...la concluzia asta am ajuns.
gafiteanu a scris:Sa crezi tu ca cineva poate sa fie lamurit.
Un răspuns mai detaliat și mai clar (al lui Răzvan) :
legea de conservare a impulsului sistemului scrisă vectorial, pentru o ciocnire perfect plastică arată aşa:
dacă ţinem cont de sensul vectorilor obţinem ecuaţia următoare:
Cum și , înseamnă că şi viteza v finală a sistemului este tot zero. Zero în partea stângă egal cu zero în partea dreaptă - impulsul sistemului se conservă!
Vorbim de impulsul sistemului, nu de impulsul individual al fiecărui corp, pentru că în momentul unei interacțiuni cele două corpuri reprezintă un sistem.
De fapt, legea de conservare a impulsului pentru un sistem spune cam aşa: dacă rezultanta forţelor aplicate asupra unui sistem este egală cu zero, atunci impulsul sistemului este constant (se conservă).
Omul a intrebat de fapt cum se conserva impulsul, daca v=0 ?curiosul a scris:Un răspuns mai detaliat și mai clar (al lui Răzvan) :gafiteanu a scris:Sa crezi tu ca cineva poate sa fie lamurit.
legea de conservare a impulsului sistemului scrisă vectorial, pentru o ciocnire perfect plastică arată aşa:
dacă ţinem cont de sensul vectorilor obţinem ecuaţia următoare:
Cum și , înseamnă că şi viteza v finală a sistemului este tot zero. Zero în partea stângă egal cu zero în partea dreaptă - impulsul sistemului se conservă!
Vorbim de impulsul sistemului, nu de impulsul individual al fiecărui corp, pentru că în momentul unei interacțiuni cele două corpuri reprezintă un sistem.
De fapt, legea de conservare a impulsului pentru un sistem spune cam aşa: dacă rezultanta forţelor aplicate asupra unui sistem este egală cu zero, atunci impulsul sistemului este constant (se conservă).
Trebuia sa-i explici ca de fapt energia cinetica a sistemului se transforma in caldura. Fenomenul poate fi usor observat cand lovesti cu ciocanul in mod repetat o bucata de metal pe o nicovala, sau la actiunea preselor care incing metalul presat in forme.
Desi definitia data de tine este corecta din punct de vedere didactic, aceasta este mai degraba o lege a actiunii fortelor, pentru ca în cazul v=0, fortele opuse pot actiona nu numai convergent, ci si divergent. E adevarat ca si in cazul in care fortele opuse actioneaza divergent, in cazul unui corp plastic, acesta se alungeste, dar se si incalzeste, ceea ce arata transformarea energiei impulsului tot in caldura (vezi eclisele de testare la alungire a materialelor).
Din explicatia ta lipseste faptul ca energia cinetica se transforma in lucru mecanic ce actioneaza asupra legaturilor intermoleculare ale corpului plastic, modificându-i structura, lucru ce se produce cu degajare de energie sub forma de caldura.
Este un exemplu tipic de lipsa de intelegere a termenilor din limba română, pentru ca omul intreaba un lucru si i se raspunde la altceva.
Apoi caldura, care e energie, se transforma intro masa, care iese dupa noua luni.
Iata ce inseamna sa fii savant cercetator si sa urmaresti pe fir toate etapele transformarilor. Totul e relativ si poate sa fie cuprins si matematizat in ecuatiile facerii si desfacerii.
Totul a inceput de la impuls, cand Dumnezeu a dat primul "impuls initial". Din impulsul Lui suntem facuti. Impulsul Lui a fost samanta.
Apoi caldura, care e energie, se transforma intro masa, care iese dupa noua luni.
Iata ce inseamna sa fii savant cercetator si sa urmaresti pe fir toate etapele transformarilor. Totul e relativ si poate sa fie cuprins si matematizat in ecuatiile facerii si desfacerii.
Totul a inceput de la impuls, cand Dumnezeu a dat primul "impuls initial". Din impulsul Lui suntem facuti. Impulsul Lui a fost samanta.
gafiteanu- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Prenume : Vaxile
"...energia cinetica a sistemului se transforma in caldura", CALDURA = TERMOPARTICULE(liant in teorie unificata)
NOPE!
SISTEMUL SUFERA O TRANSFORMARE DE GEOMETRODINAMICA, CA UN BURETE IMBIBAT CU APA....APASAT MAI TARE!
SISTEMUL BURETE-APA...sufera schimbare geometrica a subsitemelor interne, datorita adaptarii(optimale) la noile conditii!
NOPE!
SISTEMUL SUFERA O TRANSFORMARE DE GEOMETRODINAMICA, CA UN BURETE IMBIBAT CU APA....APASAT MAI TARE!
SISTEMUL BURETE-APA...sufera schimbare geometrica a subsitemelor interne, datorita adaptarii(optimale) la noile conditii!
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23105
Data de inscriere : 31/08/2010
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
negativ a scris:...
Este un exemplu tipic de lipsa de intelegere a termenilor din limba română, pentru ca omul intreaba un lucru si i se raspunde la altceva.
Este un exemplu tipic de părerologie când n-avem ce face !
Omul a întrebat :
Unde-s impulsurile lor dinainte, unde s-au ascuns ?
și i s-a răspuns ce-i cu impulsul.
Că mai este și ceva legat de energie, căldură și alte detalii pe care le-ai menționat, este altă mâncare de pește.
Omul n-a întrebat de căldură, pe care știe s-o interpreteze foarte bine după cum reiese din mesajul ce l-a postat după al tău.
Știa omul sigur și ce-i cu impulsul, dar a vrut el să mă verifice pe mine dacă am înțeles sau nu cum stă treaba cu transferul.
Edit :
Cât despre termoparticulele și geometrodinamica lui woodycad nu sunt suficient de dezghețat la minte ca să înțeleg ce tot sucește el geometrodinamic.
Mai Gafitene, cu siguranta esti bolnav la scufita.
............................
Daca ai stii ca si electronul e ca o scula, care nu doarme niciodata. Si la electron marimea conteaza.
Multe am avea de invatat din lumea noastra, pe care sa le folosim in fizica cuantica. Si invers.
Ai dreptate, de unde sa stiu eu de-astea...?gafiteanu a scris:Daca ai stii ca si electronul e ca o scula, care nu doarme niciodata. Si la electron marimea conteaza.
Multe am avea de invatat din lumea noastra, pe care sa le folosim in fizica cuantica. Si invers.
» Ce determină decizia și transmiterea impulsului electric?
» Ce determină decizia și transmiterea impulsului electric?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum