Ultimele subiecte
» Ce anume "generează" legile fizice?Scris de CAdi Astazi la 15:09
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de CAdi Astazi la 13:15
» Dovezi ce atestă existența lui DUMNEZEU și că EL este UNICUL CREATOR al Universului
Scris de Forever_Man Astazi la 13:02
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Ieri la 21:21
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
Scris de Forever_Man Ieri la 09:16
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de Meteorr Sam 23 Noi 2024, 21:12
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de Dacu2 Sam 23 Noi 2024, 15:18
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
» Mesaj de la Abel Cavaşi în ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
( 1 )
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12462) | ||||
CAdi (12400) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7964) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3970) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Dacu2 | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 13 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 13 Vizitatori :: 2 Motoare de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Masini electrice -energie -transformari - randament
5 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Masini electrice -energie -transformari - randament
Am deschis acest topic destinat studierii fenomenelor magnetice si electrice care se manifesta in electromotoare, generatoare electrice , transformatoare electrice .
Am copiat aici ultimile postari din topicul Probleme de electromagnetism -rezolvari.
@scanteitudorel a scris:
Sunt nevoit sa fac anumite precizari in acest text , deoarece un ultim experiment mi-a dat peste cap aproape tot ce am scris aici :
Si ca sa inchei subiectul , deoarece nu sunt intr-un topic adequat fenomenelor magnetice , am sa mai adaug urmatorul lucru.
Doua linii magnetice nu vor coexista niciodata intr-un anumit spatiu daca ele sunt plasate perpendicular una peste cealalta .
Ba da , vor coexista bine merci daca sunt doar cate doua ,( intr-un material feromagnetic ), dar intensitatea lor H , va fi mult diminuata .
Intre ele apare o forta de respingere si o forta de atractie , ca in cazul celor doua spire plasate perpendicular . Aceste doua forte determina liniile respective sa se roteasca fiecare cu 45 de grade de la pozitia initiala , pana ajung sa fie aliniate pe aceiasi directie . In situatia cand exista si a-3-a linie plasata perpendicular pe planul celor doua , ( poz. verticala ), atunci cele doua linii ,( fie ele si circulare ), vor urma calea liniei verticale .
Depinde de mediul respectiv , aer sau material feromagnetic . Ramane de analizat .
Nota .
Cine va intelege acest fenomen fizic isi va da seama foarte usor , ce anume determina aparitia unei energii mecanice suplimentare cu 41, 42 % intr-un electromotor.
virgil , se pare ca nu este asa . Din ultimul experiment efectuat reese clar ca intensitatea liniilor magnetice generate de catre un curent electric care circula prin doua spire plesate perpendicular este foarte mult diminuata si nu crescuta cu 41,42 % asa cum am scris pentru electromotor. Modelul acesta de bobinaj trebuie aplicat in cazul generatoarelor electrice si nu in cazul electromotoarelor .
Voi deschide un nou subiect pe aceasta tema , unde voi posta si experimentul mai sus amintit.
P.s. Despre acest experiment am purtat discutii cu The Misuser si am sustinut ca si mai inainte ca energia magnetica va fi mai mare in cazul spirelor plasate perpendicular unele peste altele . Din experiment nu a rezultat o forta magnetica mai mare , dimpotriva mai mica , dar la momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap sa masor raportul dintre forte , raportat si la curentii care circulau prin bobinele cu acelasi numar de spire . Mare, chiar foarte mare greseala.
@virgil a scris:
Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Foarte bine ce spui.
Astfel de infasurari s-au facut in miliarde de exemplare pentru tot atatea aplicatii pana acum, si daca ar fi fost o infasurare mai buna la 90 grade, fii sigur ca s-ar fi generalizat de mult. Desigur tu stii mai bine ce urmaresti, asa ca poti experimenta orice varianta ca sa tragi concluziile potrivite.
Reducerea intensitatii liniilor magnetice generate de catre electronii care circula prin conductorii electrici.
Virgil a scris :
Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens.
Adevarat .
Si mai simplu indoi firul in doua si bobinez toata bobina , iar la cele doua capete aplic o diferenta de potential. Dar asta se intampla atunci cand ai energie electrica din afara bobinei. Dar poti sa obtii energie electrica in bobina daca spirele respective sunt intersectate perpendicular de catre liniile de camp care se deplaseaza cu o anumita viteza , ca in cazul generatoarelor electrice ? Nu poti , deoarece la capete obtii exact zero , diferenta de potential.
In figura de mai jos ai valoarea lui B in functie de pozitia liniilor mag .
In cele trei situatii vino cu a-3-a linie plasata pe verticala , dar din exterior si vezi ce-ti rezulta .
Am copiat aici ultimile postari din topicul Probleme de electromagnetism -rezolvari.
@scanteitudorel a scris:
Sunt nevoit sa fac anumite precizari in acest text , deoarece un ultim experiment mi-a dat peste cap aproape tot ce am scris aici :
Si ca sa inchei subiectul , deoarece nu sunt intr-un topic adequat fenomenelor magnetice , am sa mai adaug urmatorul lucru.
Doua linii magnetice nu vor coexista niciodata intr-un anumit spatiu daca ele sunt plasate perpendicular una peste cealalta .
Ba da , vor coexista bine merci daca sunt doar cate doua ,( intr-un material feromagnetic ), dar intensitatea lor H , va fi mult diminuata .
Intre ele apare o forta de respingere si o forta de atractie , ca in cazul celor doua spire plasate perpendicular . Aceste doua forte determina liniile respective sa se roteasca fiecare cu 45 de grade de la pozitia initiala , pana ajung sa fie aliniate pe aceiasi directie . In situatia cand exista si a-3-a linie plasata perpendicular pe planul celor doua , ( poz. verticala ), atunci cele doua linii ,( fie ele si circulare ), vor urma calea liniei verticale .
Depinde de mediul respectiv , aer sau material feromagnetic . Ramane de analizat .
Nota .
Cine va intelege acest fenomen fizic isi va da seama foarte usor , ce anume determina aparitia unei energii mecanice suplimentare cu 41, 42 % intr-un electromotor.
virgil , se pare ca nu este asa . Din ultimul experiment efectuat reese clar ca intensitatea liniilor magnetice generate de catre un curent electric care circula prin doua spire plesate perpendicular este foarte mult diminuata si nu crescuta cu 41,42 % asa cum am scris pentru electromotor. Modelul acesta de bobinaj trebuie aplicat in cazul generatoarelor electrice si nu in cazul electromotoarelor .
Voi deschide un nou subiect pe aceasta tema , unde voi posta si experimentul mai sus amintit.
P.s. Despre acest experiment am purtat discutii cu The Misuser si am sustinut ca si mai inainte ca energia magnetica va fi mai mare in cazul spirelor plasate perpendicular unele peste altele . Din experiment nu a rezultat o forta magnetica mai mare , dimpotriva mai mica , dar la momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap sa masor raportul dintre forte , raportat si la curentii care circulau prin bobinele cu acelasi numar de spire . Mare, chiar foarte mare greseala.
@virgil a scris:
Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Foarte bine ce spui.
Astfel de infasurari s-au facut in miliarde de exemplare pentru tot atatea aplicatii pana acum, si daca ar fi fost o infasurare mai buna la 90 grade, fii sigur ca s-ar fi generalizat de mult. Desigur tu stii mai bine ce urmaresti, asa ca poti experimenta orice varianta ca sa tragi concluziile potrivite.
Reducerea intensitatii liniilor magnetice generate de catre electronii care circula prin conductorii electrici.
Virgil a scris :
Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens.
Adevarat .
Si mai simplu indoi firul in doua si bobinez toata bobina , iar la cele doua capete aplic o diferenta de potential. Dar asta se intampla atunci cand ai energie electrica din afara bobinei. Dar poti sa obtii energie electrica in bobina daca spirele respective sunt intersectate perpendicular de catre liniile de camp care se deplaseaza cu o anumita viteza , ca in cazul generatoarelor electrice ? Nu poti , deoarece la capete obtii exact zero , diferenta de potential.
In figura de mai jos ai valoarea lui B in functie de pozitia liniilor mag .
In cele trei situatii vino cu a-3-a linie plasata pe verticala , dar din exterior si vezi ce-ti rezulta .
Ultima editare efectuata de catre scanteitudorel in Dum 27 Ian 2019, 14:55, editata de 8 ori
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25908
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Re: Masini electrice -energie -transformari - randament
Felicitari ca te-ai gandit la acest topic apropiat de practica, de util.
Probabil ca te gandesti la masini clasice cu miezuri, inductii magnetice, etc.
Sau si la alte tipuri de masini electromagnetice ?
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3970
Puncte : 33358
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Ultima editare efectuata de catre scanteitudorel in Dum 27 Ian 2019, 14:36, editata de 1 ori
Tot ce cuprinde . Clasice si alte tipuri pentru a descoperii avantaje si dezavantaje.eugen a scris:Felicitari ca te-ai gandit la acest topic apropiat de practica, de util.
eugen- Moderator
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Sa urmaresti subiectul si chiar te rog sa intervii acolo unde lucrurile nu-ti par a fi destul de clare .eugen a scris:Ok, mersi.
Efectul liniilor de camp magnetice elicoidale
Virgil a scris:
"Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens."
Teoretic asa ar fi.
Totusi trebuie sa admitem ca liniile de forta magnetice nu sunt perfect circulare.
Putem admite ca sunt elicoidale, un exemplu recent prezentat este cel din Eterul, eterul…
Doi contracurenti dau doua elicoide magnetice de torsiuni diferite, care pot da ca rezultanta o componenta axiala, nenula.
Deci campurile magnetice nu se anuleaza total , daca este sa fim mai detaliati...
Ceva fenomene in acest sens a prezentat Dan Preda /WoodyCad in lucrarea Geometrodinamica elicoidala, daca mi-aduc bine aminte.
Virgil a scris:
"Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens."
Teoretic asa ar fi.
Totusi trebuie sa admitem ca liniile de forta magnetice nu sunt perfect circulare.
Putem admite ca sunt elicoidale, un exemplu recent prezentat este cel din Eterul, eterul…
Doi contracurenti dau doua elicoide magnetice de torsiuni diferite, care pot da ca rezultanta o componenta axiala, nenula.
Deci campurile magnetice nu se anuleaza total , daca este sa fim mai detaliati...
Ceva fenomene in acest sens a prezentat Dan Preda /WoodyCad in lucrarea Geometrodinamica elicoidala, daca mi-aduc bine aminte.
eugen- Moderator
Este posibil ca cele doua campuri sa nu se anuleze in totalitate . Efectul pe care-l produc liniile magnetice de sensuri contrare in interiorul unui material feromagnetic poate fi mult diminuat . O jumatate din domeniile Bloch se orienteza intr-un sens, cealalta jumatate in sens contrar . Aceasta situatie poate fi verificata usor prin intermediul inductantei , dupa ce bobina a fost alimentata cu un curent continuu. Daca la bornele bobinei nu mai obtinem nici o diferenta de potential rezulta urmatoarele . Ori liniile au sensuri opuse si vor produce doua t.e.m. de sens opus care se anuleaza reciproc , ori campurile nu mai exista. Tot datorita acestui fenomen de autoanulare .eugen a scris: Deci campurile magnetice nu se anuleaza total , daca este sa fim mai detaliati...
Dupa cum am inteles de la Maxwell , un curent in spatiu tridimensional se descompune in trei curenti (proiectiii) pe axele ortogonale. Fiecarui curent proiectat i se asociaza un H (intensitate) si un B (inductie). Aceste trei proiectii, fiecare este perpendiculara pe curentul Ix, Iy sau Iz.(proiectiile curentilor).
Legile descoperite de Maxwell sunt formulare de altfel descompuse pe trei axe, adica triplete de legi ( curenti, forte, etc).
In opinia mea, I2 are efect nu de 0,7 ci trebuie proiectat pe perpendiculara pe axa bobinei si devine 0,7 inmultit cu cosinus de 45 de grade (daca bobinajul e inclinat fata de axa de 45 de grade).
Legile descoperite de Maxwell sunt formulare de altfel descompuse pe trei axe, adica triplete de legi ( curenti, forte, etc).
In opinia mea, I2 are efect nu de 0,7 ci trebuie proiectat pe perpendiculara pe axa bobinei si devine 0,7 inmultit cu cosinus de 45 de grade (daca bobinajul e inclinat fata de axa de 45 de grade).
eugen- Moderator
Excelenta este opinia ta si care poate fi demonstrata foarte usor din punct de vedere practic.eugen a scris:Dupa cum am inteles de la Maxwell , un curent in spatiu tridimensional se descompune in trei curenti (proiectiii) pe axele ortogonale. Fiecarui curent proiectat i se asociaza un H (intensitate) si un B (inductie). Aceste trei proiectii, fiecare este perpendiculara pe curentul Ix, Iy sau Iz.(proiectiile curentilor).
Legile descoperite de Maxwell sunt formulate de altfel descompuse pe trei axe, adica triplete de legi ( curenti, forte, etc).
Ca sa nu ne mai complicam cu atatea calcule reducem toate valorile care sunt egale si pastram doar cele diferite.
Adica ; lungimea 1 si lungimea 2 a conductorilor => rezistenta in cazul 1 si rezistenta in cazul 2 , care la randul lor dau valoarea curentilor i 1 si i 2, cand U 2 = U 1 .
Si asa cum a afirmat virgil ca , energia magnetica depinde de intensitatea curentului la patrat , vedem ce se intampla mai departe.
R 1 = 1 si R2 = 1,41 => i 1 = 1 si i 2 = 0,7
Ridicam la patrat si obtinem ca i 1 = 1 si i 2 = 0,5
Dar asa cum ai scris mai sus despre unghiul de 45 de grade aceasta valoare a curentului i 2 trebuie inmultita cu sin sau cos de 45 de grade . Nu conteaza aici care din ele , deoarece sin si cos au aceiasi valoare la 45 de grade,
( 0,7071), sau radical din 2 = 1, 4142 supra 2 .
Prin urmare 0,5 x 0,7 = 0,35
Deci forta in cazul 1= 1 , iar forta in cazul 2 = 0,35 , situatie ce poate fi demonstrata practic .
Daca in cazul 1 energia consumata are valoarea unitatii = 1 , adica 1 v x 1 A x 1 sec . = 1 W.
In cazul doi energia consumata este mai mica cu 41,42 % adica 1 v x 0,7 A x 1 sec . = 0,7 W
Dar raportul fortelor dintre cele doua cazuri este altul . Adica 1 / 0,353 =2,832
La ce concluzie trebuie sa ajungem in urma efectuarii acestui experiment ?
Criterii
Concluziile ar trebui sa urmareasca niste criterii:
Un criteriu ar fi asupra bobinajului, de exemplu, care trebuie executat cat mai perpendicular pe
axa bobinei pentru a avea efect axial (intensitate, inductie, forta) maximizat.
Alt criteriu, calitatile de permeabilitate marita ale miezului feromagnetic.
Alt criteriu ar fi energia consumata. Intrucat energia magnetica este proportionala cu patratul solenatiei, adica cu IxN ( curent ori spire), energia magnetica este preferabil sa se obtina cu numar marit de spire
si curent micsorat, pentru minimizarea energiei electrice.
Mi-aduc aminte de motorul electric special al lui Newman -daca nu gresesc- realizat cu foarte multe spire si curent extrem de mic. S-au canonit sa-l breveteze...
Newman avea si o teorie magnetica interesanta.
Daca gasesc ceva material-am postat demult dar nu mai tin minte pe unde- si intereseaza pe cineva, postez.
eugen- Moderator
Chiar te rog si-ti multumesc anticipat . In primul rand pe mine ma intereseaza , orice gasesti interesant in materie de magnetism folosit in electromotoare / generatoare .eugen a scris:
Criterii
Concluziile ar trebui sa urmareasca niste criterii:
Un criteriu ar fi asupra bobinajului, de exemplu, care trebuie executat cat mai perpendicular pe
axa bobinei pentru a avea efect axial (intensitate, inductie, forta) maximizat.
In cazul unui electromotor sau electromagnet , dar in cazul unui generator electric ?
Alt criteriu, calitatile de permeabilitate marita ale miezului feromagnetic.
Despre aceste calitati sa nu discutam . Ele sunt incontestabile si determina puterea masinii pe unitate de masa . In cazul celor doua bobine trebuie sa discutam doar despre energia consumata pe fiecare caz in raport cu forta magnetica obtinuta .
Alt criteriu ar fi energia consumata.
Da , in raport cu forta magnetica obtinuta . Asta ma intereseaza in mod special .
Intrucat energia magnetica este proportionala cu patratul solenatiei, adica cu IxN ( curent ori spire), energia magnetica este preferabil sa se obtina cu numar marit de spire si curent micsorat, pentru minimizarea energiei electrice.
Logic ce ai scris in cazul bobinelor montate pe relee . Dar in cazul generatoarelor electrice acest procedeu cu multe spire si subtiri , are avantajul cresterii puterii electrice pe unitatea de masa , la viteze mult reduse fata de situatia cand am avea spire putine si conductor gros.
Ex. La 500 rot/min un generator electric ce are montat pe el 4800 spire fi . o,1 mm produce 40 W. Acelasi generator electric , la aceiasi viteza , care are montat pe el 204 spire fi o,6 mm nu cred ca produce mai mult de 2-3 W. Pentru a obtine aceeasi putere ca in cazul 1 trebuie sa crestem viteza foarte mult si apare astfel un consum mecanic suplimentar, din cauza frecarilor mecanice .
Mi-aduc aminte de motorul electric special al lui Newman -daca nu gresesc- realizat cu foarte multe spire si curent extrem de mic. S-au canonit sa-l breveteze...
Cu siguranta ar fi obtinut prin aceasta metoda un electromotor foarte puternic ,( cuplu mare ) la viteza mica . Dar sa vad ce spune si autorul inventiei.
Newman avea si o teorie magnetica interesanta.
Daca gasesc ceva material-am postat demult dar nu mai tin minte pe unde- si intereseaza pe cineva, postez.
Ultima editare efectuata de catre scanteitudorel in Sam 02 Feb 2019, 09:21, editata de 1 ori
Corectez acest text .
Adevarat .
Deci; in loc de intersectate perpendicular trebuia sa scriu siprele sunt plasate liniar .
Adevarat .
Deci; in loc de intersectate perpendicular trebuia sa scriu siprele sunt plasate liniar .
eugen,
Am studiat si materialul referitor la motorul Newman . Sunt aberatii de genul acesta :
Ar trebui, probabil, să fie subliniat aici că magnetul în sine nu are nicio putere, în ciuda faptului că pare a avea. Tom Bearden explică acest lucru în mod clar, subliniind că ceea ce se întâmplă este că polii opuși ai magnetul a creat un "dipol" care dezechilibrează caracterul "spumant cuantic" aleator al naturii locale ( punct zero de energie) și care determină fluxuri de energie continuă din mediul înconjurător. Puterea "magnetului" vine din mediul înconjurător și nu din magnetul însuși.
Dar si texte care sunt in acord cu modul meu de gandire :
Rețineți că direcția de rotație giroscopică a particulelor determină "atracția" sau "respingerea" magnetică și nu direcția de curgere a acestor particule de-a lungul liniei de forță:
Aici este gresit :
În orice moment dat, cantitatea de curent care intră în sistem ("X") este exact potrivită cu cantitatea de curent care iese din sistem ("X"). Dar, în cazul în care echipamentul de măsurare este atașat peste bobină în momentul întreruperii, o cantitate suplimentară de curent ("X") curge din bobină. Acest lucru este în general convenit, și sugerează că o cantitate de curent "X" curge în bobină și totuși o cantitate de "2X" curge din ea.
Nu curge de 2 ori la intreruperea circuitului . Tot odata curge curentul si in acelasi sens , adica energia electrica la inchiderea circuitului si transformata in energia magnetica se transforma din nou in energie electrica datorita inductantei bobinei . Am discutat acest aspect in topicul Probleme de electromgnetism.
In ceea ce priveste exemplul dat cu cele doua bobine cu inductante diferite din cauza dimensiunilor diferite ,( diametru conductor , precum si al numarului de spire diferite) pentru a se ajunge la aceeasi valoare a rezistentei electrice , face o mare greseala deoarece nu include in calculul matematic notiunea de timp pentru energie. Una este sa incarc cu energie magnetica o bobina mica , cu 40 de spire si alta este sa incarc cu energie magnetica o bobina de mari dimensiuni , chiar daca curentul absorbit are aceeasi valoare deoarece diferenta de potential aplicata la capetele bobinelor este aceeasi precum si rezistenta electrica . Pentru incarcarea cu energie magnetica , apare in aceste doua situatii timpi diferiti , deci si energii electrice consumate in mod diferit .
Am studiat si materialul referitor la motorul Newman . Sunt aberatii de genul acesta :
Ar trebui, probabil, să fie subliniat aici că magnetul în sine nu are nicio putere, în ciuda faptului că pare a avea. Tom Bearden explică acest lucru în mod clar, subliniind că ceea ce se întâmplă este că polii opuși ai magnetul a creat un "dipol" care dezechilibrează caracterul "spumant cuantic" aleator al naturii locale ( punct zero de energie) și care determină fluxuri de energie continuă din mediul înconjurător. Puterea "magnetului" vine din mediul înconjurător și nu din magnetul însuși.
Dar si texte care sunt in acord cu modul meu de gandire :
Rețineți că direcția de rotație giroscopică a particulelor determină "atracția" sau "respingerea" magnetică și nu direcția de curgere a acestor particule de-a lungul liniei de forță:
Aici este gresit :
În orice moment dat, cantitatea de curent care intră în sistem ("X") este exact potrivită cu cantitatea de curent care iese din sistem ("X"). Dar, în cazul în care echipamentul de măsurare este atașat peste bobină în momentul întreruperii, o cantitate suplimentară de curent ("X") curge din bobină. Acest lucru este în general convenit, și sugerează că o cantitate de curent "X" curge în bobină și totuși o cantitate de "2X" curge din ea.
Nu curge de 2 ori la intreruperea circuitului . Tot odata curge curentul si in acelasi sens , adica energia electrica la inchiderea circuitului si transformata in energia magnetica se transforma din nou in energie electrica datorita inductantei bobinei . Am discutat acest aspect in topicul Probleme de electromgnetism.
In ceea ce priveste exemplul dat cu cele doua bobine cu inductante diferite din cauza dimensiunilor diferite ,( diametru conductor , precum si al numarului de spire diferite) pentru a se ajunge la aceeasi valoare a rezistentei electrice , face o mare greseala deoarece nu include in calculul matematic notiunea de timp pentru energie. Una este sa incarc cu energie magnetica o bobina mica , cu 40 de spire si alta este sa incarc cu energie magnetica o bobina de mari dimensiuni , chiar daca curentul absorbit are aceeasi valoare deoarece diferenta de potential aplicata la capetele bobinelor este aceeasi precum si rezistenta electrica . Pentru incarcarea cu energie magnetica , apare in aceste doua situatii timpi diferiti , deci si energii electrice consumate in mod diferit .
Magnetii nu consuma energie, ei doar intervin in transformarea energiei electrice in lucru mecanic, sau invers. Defilarea electronilor prin campul magnetic le orienteaza spinul avand ca rezultat un impuls perpendicular atat pe directia campului cat si pe directia curentului. Producerea impulsului ste ca un raspuns a unui giroscop la perturbarea axei de rotatie, giroscopul fiind electronul, iar axa de rotatie fiind spinul.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12462
Puncte : 56994
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Exceptionala, colosala intuitie. Electronul este ca o basica, care se umfla si se tensioneaza cand intra in el campul magnetic variabil si se dezumfla cand scade si iese si atunci cedeaza umplutura. Totodata se si orienteaza, astfel ca sa-l umfle cat mai bine. Adica isi da poalele in cap.
Deci electronul orientat in camp magnetic variabil face transformare de energie magnetica in electrica.
Acest electron isi modifica puternic starea, se umfla si se dezumfla, asa cum spune si teoria relativitatii. Masa lui si energia lui sufera transformari. Fara energie seamana cu o minge sau balon flescait.
Deci electronul orientat in camp magnetic variabil face transformare de energie magnetica in electrica.
Acest electron isi modifica puternic starea, se umfla si se dezumfla, asa cum spune si teoria relativitatii. Masa lui si energia lui sufera transformari. Fara energie seamana cu o minge sau balon flescait.
Numarul mesajelor : 7617
Puncte : 36109
Data de inscriere : 13/06/2011
Obiective curente : 0)-Fondator "Asociatia Fostilor Cercetatori Stiintifici".
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
De acord cu tine virgil.virgil a scris:Magnetii nu consuma energie, ei doar intervin in transformarea energiei electrice in lucru mecanic, sau invers. Defilarea electronilor prin campul magnetic le orienteaza spinul avand ca rezultat un impuls perpendicular atat pe directia campului cat si pe directia curentului. Producerea impulsului ste ca un raspuns a unui giroscop la perturbarea axei de rotatie, giroscopul fiind electronul, iar axa de rotatie fiind spinul.
Normal ca nu consuma energie ? Doar electromagnetii consuma energie electrica . Dimpotriva , ei au o energie interna care se transmite in exterior prin intermediul liniilor de camp. Acest camp magnetic induce diferite stari energetice in materialul pe care-l traverseaza , functie si de proprietatile magnetice al acestuia . Aceasta energie magnetostatica poate fi aplicata masinilor electrice , dispozitivelor electrice tip. difuzoare , macarale etc. In felul acesta magnetii permanenti inlocuiesc in mod direct energia electrica care s-ar fi consumat pentru generarea unui astfel de camp.
Ce a vrut sa scoata in evidenta Newman este faptul ca un curent care circula printr-un conductor genereaza un camp magnetic care se opune sau se atrage de un alt camp magnetic, realizandu-se astfel un lucru mecanic util . Dar la intreruperea circuitului electric o parte din energia electrica consumata poate fi recuperata , deoarece procesul de transformare a energiei electrice in energie magnetica se inverseaza , ( curentul isi mentine acelasi sens in ambele situatii ). Randamentul acestui proces depinde foarte mult de inductanta proprie a bobinei , care la randul ei depinde de nr. de spire , dimensiunea bobinei , forma ei , calitatea materialului din miez etc.
Si mai adaug ceva .
Nu trebuie sa consumi energie electrica mai mult timp decat este necesar , daca tot vrei sa recuperezi cat mai mult din energia magnetica . Acest timp necesar se refera la faptul ca bobina va fi alimintata cu energie electrica pana ajunge magnetismul la valoarea maxima , valoare care este definita de curentul din bobina precum si de inductanta acesteia. Dupa aceea curentul electric se stabilizeaza si doar intretine starea de maxima magnetizare .
Deci ; dupa acest timp apare un consum de energie electrica inutil pentru procesul reversibil, dintre energii , mai sus amintit.
In aceasta situatie recuperatorie apare notiunea de impuls electric si evident frecventa acestuia . Intre doua impulsuri este necesar un timp asa zis de relaxare . In acest timp energia magnetica se transforma din nou in energie electrica . Modalitatea prin care aceasta energie electrica recuperata poate fi folosita pentru; suplimentarea energiei electrice consumate , pentru suplimentarea energiei mecanice generate de catre electromotor , sau suplimentarea energiei electrice generata de catre generatorul electric , depinde de optiunea fiecaruia .
Nu trebuie sa consumi energie electrica mai mult timp decat este necesar , daca tot vrei sa recuperezi cat mai mult din energia magnetica . Acest timp necesar se refera la faptul ca bobina va fi alimintata cu energie electrica pana ajunge magnetismul la valoarea maxima , valoare care este definita de curentul din bobina precum si de inductanta acesteia. Dupa aceea curentul electric se stabilizeaza si doar intretine starea de maxima magnetizare .
Deci ; dupa acest timp apare un consum de energie electrica inutil pentru procesul reversibil, dintre energii , mai sus amintit.
In aceasta situatie recuperatorie apare notiunea de impuls electric si evident frecventa acestuia . Intre doua impulsuri este necesar un timp asa zis de relaxare . In acest timp energia magnetica se transforma din nou in energie electrica . Modalitatea prin care aceasta energie electrica recuperata poate fi folosita pentru; suplimentarea energiei electrice consumate , pentru suplimentarea energiei mecanice generate de catre electromotor , sau suplimentarea energiei electrice generata de catre generatorul electric , depinde de optiunea fiecaruia .
Energia magnetica, de natura mecanica ?
Din ce am inteles, Newman intuieste , ca si Maxwell si altii, ca energia magnetica este energie mecanica, sustinuta de entitati in miscare.
Deocamdata nu se recunoaste oficial din cate stiu ca ar exista particula materiala care sa sustina campul magnetic.
La timpul lui ,Maxwell a definit ” masa magnetica imaginara.”
Daca admitem de exemplu ca entitati specifice campului magnetic se deplaseaza cu viteza luminii, inseamna ca admitem si o limita de viteza care presupune frecari inter-eterice.
Altfel cine limiteaza viteza unei entitati in vid ?
Trebuie sa existe interactiuni de natura fortelor de frecare care conform Newton 3 dicteaza o viteza constanta la la un echilibru de forte : propulsia versus frecarea.
Noi abordam clasic ”supraconductibilitatea” magnetica ca un fel de lubrifiere perfecta.
Daca admitem frecari inter-eterice, nu avem de fapt supraconductibilitate.
Avem miscare perpetua intretinuta cumva care da impresia de inertie vesnica fara frecare.
In acest sens si Faraday, si Tesla, si Maxwell si acest Newman -in diferite exprimari-au intuit ca energia magnetica este sustinuta din afara materiei magnetului.
Si in logica sustinuta mai sus nu mi se pare deloc o aberatie.
Din ce am inteles, Newman intuieste , ca si Maxwell si altii, ca energia magnetica este energie mecanica, sustinuta de entitati in miscare.
Deocamdata nu se recunoaste oficial din cate stiu ca ar exista particula materiala care sa sustina campul magnetic.
Daca admitem de exemplu ca entitati specifice campului magnetic se deplaseaza cu viteza luminii, inseamna ca admitem si o limita de viteza care presupune frecari inter-eterice.
Altfel cine limiteaza viteza unei entitati in vid ?
Trebuie sa existe interactiuni de natura fortelor de frecare care conform Newton 3 dicteaza o viteza constanta la la un echilibru de forte : propulsia versus frecarea.
Noi abordam clasic ”supraconductibilitatea” magnetica ca un fel de lubrifiere perfecta.
Daca admitem frecari inter-eterice, nu avem de fapt supraconductibilitate.
Avem miscare perpetua intretinuta cumva care da impresia de inertie vesnica fara frecare.
In acest sens si Faraday, si Tesla, si Maxwell si acest Newman -in diferite exprimari-au intuit ca energia magnetica este sustinuta din afara materiei magnetului.
Si in logica sustinuta mai sus nu mi se pare deloc o aberatie.
eugen- Moderator
In urma abordarii FOIP-iste a campurilor, am ramas cu un semn deeugen a scris:Energia magnetica, de natura mecanica ?
. . . . .
intrebare numai pentru situatia respingerii magnetice.
Nu inteleg cum ar putea fi produsa aceasta de niste particule.
Sau poate ca imi scapa ceva.
Pentru atractia magnetica este usor de schitat un mecanism
similar gravitatiei, cu adaptarile specifice magnetismului.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44930
Data de inscriere : 03/12/2013
Daca analizam lucrurile in profunzime absolut totul este sustinut din afara . Numai ca acest afara merge din aproape in aproape spre zero absolut sau temperaturi extrem de mari .eugen a scris: In acest sens si Faraday, si Tesla, si Maxwell si acest Newman -in diferite exprimari-au intuit ca energia magnetica este sustinuta din afara materiei magnetului.
Si in logica sustinuta mai sus nu mi se pare deloc o aberatie
Eu m-am referit in primul rand la acest text scris de Patric Kelly:
Ar trebui, probabil, să fie subliniat aici că magnetul în sine nu are nicio putere, în ciuda faptului că pare a avea.
Daca lucram cu fizica mecanica suntem nevoiti sa nu acceptam astfel de afirmatii din simplul motiv ca dispare notiunea de energie specifica sau interna a magnetului. W = Bmax. x H max ./ 2 . Prin aceasta formula ii diferentiem ca putere . Daca intram in fizica cuantica cei enumerati mai sus au dreptate . Starea de normalitate ( presiune normala , temperatura normala s.am.d. ) eu o consider a fi o stare energetica . Aproape de zero absolut putine particule care formeaza un atom sau o molecula mai misca in interiorul acestora si de unde sa mai existe energie transmisa in exterior .
Asta prea putin ma intereseaza acum . Altele sunt problemele pe care trebuie sa le analizam , daca vrem sa stim de ce sustin inventatorii , ca prim metodele lor obtin energie mai mult decat au introdus in sistemul fizic respectiv.
Si daca ar exista asa ceva , cu ce instrumente sa demonstreze oamenii de stiinta prezenta ei ? Stiinta oficiala aplica un sistem simplu si eficient . Sustii , demonstreaza .eugen a scris: Deocamdata nu se recunoaste oficial din cate stiu ca ar exista particula materiala care sa sustina campul magnetic.
Motorul Newman .
https://www.youtube.com/watch?v=3FSdn7U6-gw
https://www.youtube.com/watch?v=3FSdn7U6-gw
Acea particula sa-i zicem ca se numeste foton, dar nu e vorba de fotonul de lumina, pentru ca acesta este in miscare rectilinie. Aici este vorba de mediul care sustine campul electromagnetic, adica acea "atmosfera" care ia nastere in prezenta electronilor si a protonilor cand sunt grupati pe placile unui condensator. Intre placile condensatorului se formeaza mediul electromagnetic caruia fizicienii i-au atasat drept particula de schimb fotonul. Acest foton (eu l-am numit fotonino pentru a nu se confunda cu fotonul de lumina), se comporta altfel, precum moleculele de aer dintr-un camp caloric ce vibreaza pe o anumita frecventa in jurul pozitiei de echilibru, pe o frecventa din ce in ce mai scazuta pe masura ce ne indepartam de sursa. Astfel prin analogie am putea spune ca un camp electromagnetic este format dintr-o sursa de oscilatii si un absorbant de oscilatii, intre care se gaseste mediul oscilant acei fotonini care la randul lor pot genera adevaratii fotoni optici.scanteitudorel a scris:Si daca ar exista asa ceva , cu ce instrumente sa demonstreze oamenii de stiinta prezenta ei ? Stiinta oficiala aplica un sistem simplu si eficient . Sustii , demonstreaza .eugen a scris: Deocamdata nu se recunoaste oficial din cate stiu ca ar exista particula materiala care sa sustina campul magnetic.
Daca am zis despre campul electrostatic ca reprezinta acea atmosfera de fotonini asemanatoare campului caloric, atunci despre campul magnetic putem spune ca reprezinta un rotor (vartej sau curent cu circuit inchis) de fotonini, care se exprima ca un moment energetic.
Folosind relatiile de echivalenta dintre unitatile de masura electrice si cele mecanice pe care le-am stabilit eu, putem afla ce este campul magnetic astfel;
virgil- Moderator
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Este bine ca ai facut aceste precizari pentru cei care sunt in masura sa gandeasca fenomenele respective pe baza acestor formule. Eu nu sunt in masura sa-ti contest sau sa-ti aprob afirmatiile .
Am retinut in mod special acest aspect.
Daca am zis despre campul electrostatic ca reprezinta acea atmosfera de fotonini asemanatoare campului caloric, atunci despre campul magnetic putem spune ca reprezinta un rotor (vartej sau curent cu circuit inchis) de fotonini, care se exprima ca un moment energetic
Si as mai fi adaugat la textul tau urmatoarele : Acest curent care circula sub forma de vartej deplaseaza fotoninii de la polul N magnetic la polul S magnetic . Gresesc ?
Daca am zis despre campul electrostatic ca reprezinta acea atmosfera de fotonini asemanatoare campului caloric, atunci despre campul magnetic putem spune ca reprezinta un rotor (vartej sau curent cu circuit inchis) de fotonini, care se exprima ca un moment energetic
Si as mai fi adaugat la textul tau urmatoarele : Acest curent care circula sub forma de vartej deplaseaza fotoninii de la polul N magnetic la polul S magnetic . Gresesc ?
La prima vedere este cum spui tu, dar analizand mai profund fenomenele se pare ca vartejul este cu axa de rotatie N-S, deoarece aceasta axa reprezinta spinul, care se orienteaza pe directia deplasarii particulei in campul electric. Acest lucru nu este specificat in fizica, dar anumite experiente efectuate in legatura cu paritatea, mi-au dat de inteles ca electronii isi orienteaza spinul opus directiei de deplasare, in timp ce pozitronii au spinul in directia de deplasare. ( a se vedea experientele facute de fizicianul Wu.scanteitudorel a scris:Este bine ca ai facut aceste precizari pentru cei care sunt in masura sa gandeasca fenomenele respective pe baza acestor formule. Eu nu sunt in masura sa-ti contest sau sa-ti aprob afirmatiile .
virgil- Moderator
Minimizarea timpului de amorsare a unei inductante
Numesc "amorsare", in acest context, fenomenul tranzitoriu in care curentul pe o inductanta ajunge de la zero la o valoare maxima, prin cuplarea independenta - sau in conectare cu alte elemente, rezistori, condensatori, etc -la o sursa de putere electrica .
Termenul amorsare este sugerat de amorsarea unei pompe de fluid, cand debitul ajunge de la zero la o valoare maxima prin acea pompa.
Am urmarit pe osciloscop in multe experimente timpul in care o bobina de exemplu ajunge la curent maxim.
La bobine fara miez magnetic, in aer, se poate merge la frecvente inalte si scurta timpul de amorsare foarte mult.
Chiar am postat pe undeva pe Laborator... ca metoda de minimizare a energiei de amorsare.
La inductante exista avantajul ca se pot cupla cu condensatori si alege un regim de amorsare in impulsuri cu frecventa sincronizata cu regimul rezonant sau cu cel critic neoscilant la cuplarea periodica cu o sursa .( Formulele lui Steinmetz prezentate pe Laborator... care s-a inspirat matematic din practica lui Tesla a regimurilor energetice in impulsuri).
Asa cum ai precizat in mod extrem de util , practic, energia electrica de la o sursa poate fi minimizata in cazul alimentarii in impulsuri a unui consumator inductiv.
Motoarele, generatoarele electrice, etc lucreaza la frecvente joase, cea mai clasica e cea de 50 de hertzi.
Materialele miezurilor au limite de frecvente, peste anumite frecvente in sus pierd termic .
De exemplu am luat un transformator de cuptor cu microunde , 220/2000 vca si la frecvente de kilohertzi introduse pe primar, nu mai este transformator, miezul nu suporta frecvente inalte.
Ideal ar fi ca masinile -gen motoare?- sa poata lucra la frecvente mai inalte.
Iar regimul de impulsuri sa fie controlat pentru minimizarea consumurilor.
scanteitudorel a scris:Si mai adaug ceva .
Numesc "amorsare", in acest context, fenomenul tranzitoriu in care curentul pe o inductanta ajunge de la zero la o valoare maxima, prin cuplarea independenta - sau in conectare cu alte elemente, rezistori, condensatori, etc -la o sursa de putere electrica .
Termenul amorsare este sugerat de amorsarea unei pompe de fluid, cand debitul ajunge de la zero la o valoare maxima prin acea pompa.
Am urmarit pe osciloscop in multe experimente timpul in care o bobina de exemplu ajunge la curent maxim.
La bobine fara miez magnetic, in aer, se poate merge la frecvente inalte si scurta timpul de amorsare foarte mult.
Chiar am postat pe undeva pe Laborator... ca metoda de minimizare a energiei de amorsare.
La inductante exista avantajul ca se pot cupla cu condensatori si alege un regim de amorsare in impulsuri cu frecventa sincronizata cu regimul rezonant sau cu cel critic neoscilant la cuplarea periodica cu o sursa .( Formulele lui Steinmetz prezentate pe Laborator... care s-a inspirat matematic din practica lui Tesla a regimurilor energetice in impulsuri).
Asa cum ai precizat in mod extrem de util , practic, energia electrica de la o sursa poate fi minimizata in cazul alimentarii in impulsuri a unui consumator inductiv.
Motoarele, generatoarele electrice, etc lucreaza la frecvente joase, cea mai clasica e cea de 50 de hertzi.
Materialele miezurilor au limite de frecvente, peste anumite frecvente in sus pierd termic .
De exemplu am luat un transformator de cuptor cu microunde , 220/2000 vca si la frecvente de kilohertzi introduse pe primar, nu mai este transformator, miezul nu suporta frecvente inalte.
Ideal ar fi ca masinile -gen motoare?- sa poata lucra la frecvente mai inalte.
Iar regimul de impulsuri sa fie controlat pentru minimizarea consumurilor.
eugen- Moderator
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Transformări topologice
» Transformări care invariază o elice circulară
» Defecte la prize şi comutatoare electrice
» Transformări care invariază o elice circulară
» Defecte la prize şi comutatoare electrice
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum