Ultimele subiecte
» Dovezi ce atestă existența lui DUMNEZEU și că EL este UNICUL CREATOR al UniversuluiScris de virgil Astazi la 18:06
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Astazi la 18:02
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de virgil Astazi la 17:45
» Ce fel de popor suntem
Scris de virgil Astazi la 17:40
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
Scris de Forever_Man Ieri la 09:16
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de Meteorr Sam 23 Noi 2024, 21:12
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de Dacu2 Sam 23 Noi 2024, 15:18
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la Abel Cavaşi în Daci nemuritori
( 1 )
» Mesaj de la Forever_Man în Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în Fenomene Electromagnetice
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12466) | ||||
CAdi (12400) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7964) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3970) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Dacu2 | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 9 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 9 Vizitatori :: 2 Motoare de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Masini electrice -energie -transformari - randament
5 participanți
Pagina 2 din 2
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Masini electrice -energie -transformari - randament
Rezumarea primului mesaj :
Am deschis acest topic destinat studierii fenomenelor magnetice si electrice care se manifesta in electromotoare, generatoare electrice , transformatoare electrice .
Am copiat aici ultimile postari din topicul Probleme de electromagnetism -rezolvari.
@scanteitudorel a scris:
Sunt nevoit sa fac anumite precizari in acest text , deoarece un ultim experiment mi-a dat peste cap aproape tot ce am scris aici :
Si ca sa inchei subiectul , deoarece nu sunt intr-un topic adequat fenomenelor magnetice , am sa mai adaug urmatorul lucru.
Doua linii magnetice nu vor coexista niciodata intr-un anumit spatiu daca ele sunt plasate perpendicular una peste cealalta .
Ba da , vor coexista bine merci daca sunt doar cate doua ,( intr-un material feromagnetic ), dar intensitatea lor H , va fi mult diminuata .
Intre ele apare o forta de respingere si o forta de atractie , ca in cazul celor doua spire plasate perpendicular . Aceste doua forte determina liniile respective sa se roteasca fiecare cu 45 de grade de la pozitia initiala , pana ajung sa fie aliniate pe aceiasi directie . In situatia cand exista si a-3-a linie plasata perpendicular pe planul celor doua , ( poz. verticala ), atunci cele doua linii ,( fie ele si circulare ), vor urma calea liniei verticale .
Depinde de mediul respectiv , aer sau material feromagnetic . Ramane de analizat .
Nota .
Cine va intelege acest fenomen fizic isi va da seama foarte usor , ce anume determina aparitia unei energii mecanice suplimentare cu 41, 42 % intr-un electromotor.
virgil , se pare ca nu este asa . Din ultimul experiment efectuat reese clar ca intensitatea liniilor magnetice generate de catre un curent electric care circula prin doua spire plesate perpendicular este foarte mult diminuata si nu crescuta cu 41,42 % asa cum am scris pentru electromotor. Modelul acesta de bobinaj trebuie aplicat in cazul generatoarelor electrice si nu in cazul electromotoarelor .
Voi deschide un nou subiect pe aceasta tema , unde voi posta si experimentul mai sus amintit.
P.s. Despre acest experiment am purtat discutii cu The Misuser si am sustinut ca si mai inainte ca energia magnetica va fi mai mare in cazul spirelor plasate perpendicular unele peste altele . Din experiment nu a rezultat o forta magnetica mai mare , dimpotriva mai mica , dar la momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap sa masor raportul dintre forte , raportat si la curentii care circulau prin bobinele cu acelasi numar de spire . Mare, chiar foarte mare greseala.
@virgil a scris:
Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Foarte bine ce spui.
Astfel de infasurari s-au facut in miliarde de exemplare pentru tot atatea aplicatii pana acum, si daca ar fi fost o infasurare mai buna la 90 grade, fii sigur ca s-ar fi generalizat de mult. Desigur tu stii mai bine ce urmaresti, asa ca poti experimenta orice varianta ca sa tragi concluziile potrivite.
Reducerea intensitatii liniilor magnetice generate de catre electronii care circula prin conductorii electrici.
Virgil a scris :
Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens.
Adevarat .
Si mai simplu indoi firul in doua si bobinez toata bobina , iar la cele doua capete aplic o diferenta de potential. Dar asta se intampla atunci cand ai energie electrica din afara bobinei. Dar poti sa obtii energie electrica in bobina daca spirele respective sunt intersectate perpendicular de catre liniile de camp care se deplaseaza cu o anumita viteza , ca in cazul generatoarelor electrice ? Nu poti , deoarece la capete obtii exact zero , diferenta de potential.
In figura de mai jos ai valoarea lui B in functie de pozitia liniilor mag .
In cele trei situatii vino cu a-3-a linie plasata pe verticala , dar din exterior si vezi ce-ti rezulta .
Am deschis acest topic destinat studierii fenomenelor magnetice si electrice care se manifesta in electromotoare, generatoare electrice , transformatoare electrice .
Am copiat aici ultimile postari din topicul Probleme de electromagnetism -rezolvari.
@scanteitudorel a scris:
Sunt nevoit sa fac anumite precizari in acest text , deoarece un ultim experiment mi-a dat peste cap aproape tot ce am scris aici :
Si ca sa inchei subiectul , deoarece nu sunt intr-un topic adequat fenomenelor magnetice , am sa mai adaug urmatorul lucru.
Doua linii magnetice nu vor coexista niciodata intr-un anumit spatiu daca ele sunt plasate perpendicular una peste cealalta .
Ba da , vor coexista bine merci daca sunt doar cate doua ,( intr-un material feromagnetic ), dar intensitatea lor H , va fi mult diminuata .
Intre ele apare o forta de respingere si o forta de atractie , ca in cazul celor doua spire plasate perpendicular . Aceste doua forte determina liniile respective sa se roteasca fiecare cu 45 de grade de la pozitia initiala , pana ajung sa fie aliniate pe aceiasi directie . In situatia cand exista si a-3-a linie plasata perpendicular pe planul celor doua , ( poz. verticala ), atunci cele doua linii ,( fie ele si circulare ), vor urma calea liniei verticale .
Depinde de mediul respectiv , aer sau material feromagnetic . Ramane de analizat .
Nota .
Cine va intelege acest fenomen fizic isi va da seama foarte usor , ce anume determina aparitia unei energii mecanice suplimentare cu 41, 42 % intr-un electromotor.
virgil , se pare ca nu este asa . Din ultimul experiment efectuat reese clar ca intensitatea liniilor magnetice generate de catre un curent electric care circula prin doua spire plesate perpendicular este foarte mult diminuata si nu crescuta cu 41,42 % asa cum am scris pentru electromotor. Modelul acesta de bobinaj trebuie aplicat in cazul generatoarelor electrice si nu in cazul electromotoarelor .
Voi deschide un nou subiect pe aceasta tema , unde voi posta si experimentul mai sus amintit.
P.s. Despre acest experiment am purtat discutii cu The Misuser si am sustinut ca si mai inainte ca energia magnetica va fi mai mare in cazul spirelor plasate perpendicular unele peste altele . Din experiment nu a rezultat o forta magnetica mai mare , dimpotriva mai mica , dar la momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap sa masor raportul dintre forte , raportat si la curentii care circulau prin bobinele cu acelasi numar de spire . Mare, chiar foarte mare greseala.
@virgil a scris:
Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Foarte bine ce spui.
Astfel de infasurari s-au facut in miliarde de exemplare pentru tot atatea aplicatii pana acum, si daca ar fi fost o infasurare mai buna la 90 grade, fii sigur ca s-ar fi generalizat de mult. Desigur tu stii mai bine ce urmaresti, asa ca poti experimenta orice varianta ca sa tragi concluziile potrivite.
Reducerea intensitatii liniilor magnetice generate de catre electronii care circula prin conductorii electrici.
Virgil a scris :
Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens.
Adevarat .
Si mai simplu indoi firul in doua si bobinez toata bobina , iar la cele doua capete aplic o diferenta de potential. Dar asta se intampla atunci cand ai energie electrica din afara bobinei. Dar poti sa obtii energie electrica in bobina daca spirele respective sunt intersectate perpendicular de catre liniile de camp care se deplaseaza cu o anumita viteza , ca in cazul generatoarelor electrice ? Nu poti , deoarece la capete obtii exact zero , diferenta de potential.
In figura de mai jos ai valoarea lui B in functie de pozitia liniilor mag .
In cele trei situatii vino cu a-3-a linie plasata pe verticala , dar din exterior si vezi ce-ti rezulta .
Ultima editare efectuata de catre scanteitudorel in Dum 27 Ian 2019, 14:55, editata de 8 ori
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25908
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Re: Masini electrice -energie -transformari - randament
La prima vedere este cum spui tu, dar analizand mai profund fenomenele se pare ca vartejul este cu axa de rotatie N-S, deoarece aceasta axa reprezinta spinul, care se orienteaza pe directia deplasarii particulei in campul electric. Acest lucru nu este specificat in fizica, dar anumite experiente efectuate in legatura cu paritatea, mi-au dat de inteles ca electronii isi orienteaza spinul opus directiei de deplasare, in timp ce pozitronii au spinul in directia de deplasare. ( a se vedea experientele facute de fizicianul Wu.scanteitudorel a scris:Este bine ca ai facut aceste precizari pentru cei care sunt in masura sa gandeasca fenomenele respective pe baza acestor formule. Eu nu sunt in masura sa-ti contest sau sa-ti aprob afirmatiile .
Am retinut in mod special acest aspect.
Daca am zis despre campul electrostatic ca reprezinta acea atmosfera de fotonini asemanatoare campului caloric, atunci despre campul magnetic putem spune ca reprezinta un rotor (vartej sau curent cu circuit inchis) de fotonini, care se exprima ca un moment energetic
Si as mai fi adaugat la textul tau urmatoarele : Acest curent care circula sub forma de vartej deplaseaza fotoninii de la polul N magnetic la polul S magnetic . Gresesc ?
virgil- Moderator
- Numarul mesajelor : 12466
Data de inscriere : 25/05/2010
Minimizarea timpului de amorsare a unei inductante
Numesc "amorsare", in acest context, fenomenul tranzitoriu in care curentul pe o inductanta ajunge de la zero la o valoare maxima, prin cuplarea independenta - sau in conectare cu alte elemente, rezistori, condensatori, etc -la o sursa de putere electrica .
Termenul amorsare este sugerat de amorsarea unei pompe de fluid, cand debitul ajunge de la zero la o valoare maxima prin acea pompa.
Am urmarit pe osciloscop in multe experimente timpul in care o bobina de exemplu ajunge la curent maxim.
La bobine fara miez magnetic, in aer, se poate merge la frecvente inalte si scurta timpul de amorsare foarte mult.
Chiar am postat pe undeva pe Laborator... ca metoda de minimizare a energiei de amorsare.
La inductante exista avantajul ca se pot cupla cu condensatori si alege un regim de amorsare in impulsuri cu frecventa sincronizata cu regimul rezonant sau cu cel critic neoscilant la cuplarea periodica cu o sursa .( Formulele lui Steinmetz prezentate pe Laborator... care s-a inspirat matematic din practica lui Tesla a regimurilor energetice in impulsuri).
Asa cum ai precizat in mod extrem de util , practic, energia electrica de la o sursa poate fi minimizata in cazul alimentarii in impulsuri a unui consumator inductiv.
Motoarele, generatoarele electrice, etc lucreaza la frecvente joase, cea mai clasica e cea de 50 de hertzi.
Materialele miezurilor au limite de frecvente, peste anumite frecvente in sus pierd termic .
De exemplu am luat un transformator de cuptor cu microunde , 220/2000 vca si la frecvente de kilohertzi introduse pe primar, nu mai este transformator, miezul nu suporta frecvente inalte.
Ideal ar fi ca masinile -gen motoare?- sa poata lucra la frecvente mai inalte.
Iar regimul de impulsuri sa fie controlat pentru minimizarea consumurilor.
scanteitudorel a scris:Si mai adaug ceva .
Nu trebuie sa consumi energie electrica mai mult timp decat este necesar , daca tot vrei sa recuperezi cat mai mult din energia magnetica . Acest timp necesar se refera la faptul ca bobina va fi alimintata cu energie electrica pana ajunge magnetismul la valoarea maxima , valoare care este definita de curentul din bobina precum si de inductanta acesteia. Dupa aceea curentul electric se stabilizeaza si doar intretine starea de maxima magnetizare .
Deci ; dupa acest timp apare un consum de energie electrica inutil pentru procesul reversibil, dintre energii , mai sus amintit.
In aceasta situatie recuperatorie apare notiunea de impuls electric si evident frecventa acestuia . Intre doua impulsuri este necesar un timp asa zis de relaxare . In acest timp energia magnetica se transforma din nou in energie electrica . Modalitatea prin care aceasta energie electrica recuperata poate fi folosita pentru; suplimentarea energiei electrice consumate , pentru suplimentarea energiei mecanice generate de catre electromotor , sau suplimentarea energiei electrice generata de catre generatorul electric , depinde de optiunea fiecaruia .
Numesc "amorsare", in acest context, fenomenul tranzitoriu in care curentul pe o inductanta ajunge de la zero la o valoare maxima, prin cuplarea independenta - sau in conectare cu alte elemente, rezistori, condensatori, etc -la o sursa de putere electrica .
Termenul amorsare este sugerat de amorsarea unei pompe de fluid, cand debitul ajunge de la zero la o valoare maxima prin acea pompa.
Am urmarit pe osciloscop in multe experimente timpul in care o bobina de exemplu ajunge la curent maxim.
La bobine fara miez magnetic, in aer, se poate merge la frecvente inalte si scurta timpul de amorsare foarte mult.
Chiar am postat pe undeva pe Laborator... ca metoda de minimizare a energiei de amorsare.
La inductante exista avantajul ca se pot cupla cu condensatori si alege un regim de amorsare in impulsuri cu frecventa sincronizata cu regimul rezonant sau cu cel critic neoscilant la cuplarea periodica cu o sursa .( Formulele lui Steinmetz prezentate pe Laborator... care s-a inspirat matematic din practica lui Tesla a regimurilor energetice in impulsuri).
Asa cum ai precizat in mod extrem de util , practic, energia electrica de la o sursa poate fi minimizata in cazul alimentarii in impulsuri a unui consumator inductiv.
Motoarele, generatoarele electrice, etc lucreaza la frecvente joase, cea mai clasica e cea de 50 de hertzi.
Materialele miezurilor au limite de frecvente, peste anumite frecvente in sus pierd termic .
De exemplu am luat un transformator de cuptor cu microunde , 220/2000 vca si la frecvente de kilohertzi introduse pe primar, nu mai este transformator, miezul nu suporta frecvente inalte.
eugen- Moderator
- Numarul mesajelor : 3970
Data de inscriere : 19/03/2010
eugen a scris:
Este logic eugen , deoarece si timpul de incarcare cu energie magnetica pana la valoarea maxima este scurt . Daca adaugi si miez feromagnetic acesta concentreaza liniile magnetice in centrul bobinei , deci alta capacitate de incarcare obtii.
Chiar am postat pe undeva pe Laborator... ca metoda de minimizare a energiei de amorsare, la inductante exista avantajul ca se pot cupla cu condensatori si alege un regim de amorsare in impulsuri cu frecventa sincronizata cu regimul rezonant sau cu cel critic neoscilant la cuplarea periodica cu o sursa .( Formulele lui Steinmetz prezentate pe Laborator... care s-a inspirat matematic din practica lui Tesla a regimurilor energetice in impulsuri).
Din acest motiv am scris mai sus ca energia magnetica transformata din nou in energie electrica poate fi recuperata prin diferite metode dupa obtiunea fiecaruia . Conditia ar fi ca aceste recuperari sa fie sincronizate asa cum spre exemplul exista intr-un circuit oscilant pentru a se obtine fenomenul de rezonanta.
Da si cu toate acestea cele de mica putere ,( pana in 100 de w ), au valori ale randamentului cuprinse intre 0,1 si 0,5 pe cand cele de mare putere 800 Mw au randamentul de 0,988. De ce apare acesta diferenta , daca ne gandim ca legile din fizica se aplica atat masinilor mici cat si masinilor de mare dimensiune ? Aici intervine energia care poate fi recuperata sau nu in functie de frecventa . La fel se intampla si in cazul transformatoarelor electrice . 0,65 randament pentru cele mici 0,85 pentru cele medii si 0, 997 pentru cele mari.
Acest lucru este binecunoscut . Apare fenomenul de Histerezis . Din acest motiv sunt folosite feritele in cazul dispozitivelor de transformare cu comutatie rapida , unde frecventele sunt de ordinul zecilor de Khz.
Transformatorul de cuptor este alcatuit din tole de Permaloy , care nu raspund acestor frecvente. Exista la fiecare producator de ferite , sau alte materiale feromagnetice un tabel cu datele pentru fiecare material . Proiectantul unui circuit electric/ electronic studiaza in amanunt aceste date . Nu pune nimic la intamplare .
Nu pot lucra eugen din simplul motiv ca, pe fiecare amplitudine electrica se realizeaza un lucrul mecanic care prin forta pe care o detine determina rotatia rotorului cu o anumita viteza . . Daca obtii viteza mare nu ai forta , ( cuplu redus ) si invers . Electromotorul de la masina automata de spalat rufe functioneaza pe acest principiu de frecvente mai ridicate sau mai scazute , dar frecventa maxima este limitata . In plus are prevazut pe axul rotor un detector de pozitie . Practic acest dispozitiv este un generator de curent alternativ cu magnet permanent multi polar amplasat pe rotor de mici dimensiuni. Impulsurile generate de el deschid sau inchid circuitul electric la momentul oportun.
Doru,
Ma preocupa printre altele obtinerea unor impulsuri de tensiune inalta cat mai scurte, si de frecventa cat mai ridicata, aplicate pe condensatori de inalta tensiune sau direct pe bobine.
In acest sens mi-ar fi necesar un generator de inalta tensiune si inalta frecventa, frecventa de ordin zeci kHz.
Am tatonat ca surse de inalta tensiune bobina de inductie auto, transformatorul de cuptor cu microunde sau versiuni experimentale de transformatoare pe ferita, in frecvente de ordin kilohertzi.
O bobina auto cam pe la 10-20 kz poate fi folosita ca trafo de frecventa relativ ridicata dar are pierderi mari.
Ai idee pana la ce frecventa un transformator de cuptor de microunde poate transforma cu randament acceptabil?
Nu am reusit sa alimentez in sinusoidal un astfel de trafo , la frecventa mai mare de 50 de hz.
Sau ar trebui ca un astfel de trafo sa fie construit pe tole de radiofrecventa ?
Oscilatorul de alimentare pe care mi l-am construit nu realizeaza sinusoidal decat la frecvente ridicate, nu la 100-200 hz, etc.
Trafo-urile pe ferita pe care le-am experimentat se strapung si ar trebui sa le cufund in ulei si sa le vacuumez uleiul, sa scot bulele de aer din uleiul izolatotor.
Teoretic ar merge.Practic, daca vreau sa recuperez sarma, aflata in baie de ulei, se complica, devine nepractic pentru mine.
Ma preocupa printre altele obtinerea unor impulsuri de tensiune inalta cat mai scurte, si de frecventa cat mai ridicata, aplicate pe condensatori de inalta tensiune sau direct pe bobine.
In acest sens mi-ar fi necesar un generator de inalta tensiune si inalta frecventa, frecventa de ordin zeci kHz.
Am tatonat ca surse de inalta tensiune bobina de inductie auto, transformatorul de cuptor cu microunde sau versiuni experimentale de transformatoare pe ferita, in frecvente de ordin kilohertzi.
O bobina auto cam pe la 10-20 kz poate fi folosita ca trafo de frecventa relativ ridicata dar are pierderi mari.
Ai idee pana la ce frecventa un transformator de cuptor de microunde poate transforma cu randament acceptabil?
Nu am reusit sa alimentez in sinusoidal un astfel de trafo , la frecventa mai mare de 50 de hz.
Sau ar trebui ca un astfel de trafo sa fie construit pe tole de radiofrecventa ?
Oscilatorul de alimentare pe care mi l-am construit nu realizeaza sinusoidal decat la frecvente ridicate, nu la 100-200 hz, etc.
Trafo-urile pe ferita pe care le-am experimentat se strapung si ar trebui sa le cufund in ulei si sa le vacuumez uleiul, sa scot bulele de aer din uleiul izolatotor.
Teoretic ar merge.Practic, daca vreau sa recuperez sarma, aflata in baie de ulei, se complica, devine nepractic pentru mine.
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3970
Puncte : 33358
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Da de ce ? Ai intoleranta la ulei ? Extrage bobina din cuva , lasi sa se scurga si lucrezi cu ia . Eu am bobinat mii de spire cu conductor de 0,1 extras din bobinele de inductie auto , care sunt cufundate in baie de ulei .eugen a scris:Doru,
Aici lucrurile sunt cam amestecate si trebuie sa le lamurim intr-un fel . Daca vrei tensiune inalta folosesti un trafo de inalte TV vechi . Trebuie sa ma uit pe o schema sa vad la ce frecvente lucreaza . Problema cu condensatoarele este mai dificila deoarece trebuie sa adaptezi condensatorul la curentul debitat de secundar . Daca rezistenta lui este mica si are capacitate mare de absortie , creste curentul peste limita admisa de conducor si functioneaza ca si cum ar fi in scurt .
In acest sens mi-ar fi necesar un generator de inalta tensiune si inalta frecventa, frecventa de ordinul a zeci de kHz.
Ca sa ai inalta tensiune ai nevoe de multe spire si daca ai multe spire creste inductanta bobinei . Daca este in aer randamentul este foarte mic . Daca introduci o bara de ferita cilindrica , creste randamentul , dar se mareste timpul de transformare din energie magnetica in energie electrica . Acum depinde si de ce putere ai nevoie ?
Daca liniile magnetice sunt inchise prin aer cum sa nu ai pierderi, prin randamentul dispozitivului .
Din cate cunosc transformatoarele de acest fel din Permaloi I+ E ,( 25 cm patrati ), sunt folosite ca ridicatoare de tensiune . Sa mai uit in Manualul Radioamatorului la transformatoarele de radiofrecventa .
Ce se intampla ? Vreau mai multe date despre el . Poate nu vorbim despre acelasi transformator .
Unul toroidal din ferita . Dar ai de bobinat cu iglita cam mult pentru secundar.
Asta depinde de relatia care exista intre condensatori , bobine rezistente , permeabilitatea materialului folosit . Alte frecvente , alte valori . Vrei sa faci un oscilator de banda larga cu aceleeasi piese ?
Rezistenta electrica a feritei este foarte mare si nu ar trebuii sa se strapunga materialul . Poate aerul dintre spire . Astept mai multe detalii .
Trafo de cuptor de microunde 220/2000 v, 1000 VA recuperat l-am folosit pana cand s-a strapuns secundarul, in timpul unor manevre in gol, cand tensiunea in secundar a crescut.
La unele trafo-uri de cuptoare cu microunde le-am recuperat secundarele si le-am montat pe alte trafo-uri experimentale, cu miezuri cu ferita pentru a le utiliza in frecvente pe la zeci de kHz.
Se strapung mai usor cand frecventa de alimentare creste.
La trafo cu miez de ferita, am avut strapungeri in secundar, intre spirele secundarului bobinat de mine.
Pana la urma va trebui cufundare in ulei, vacuumare, etc.
Oscilator de banda larga am nevoie pentru a cauta frecventa de rezonanata specifica unui montaj LC.
Am mai folosit ca sursa de impulsuri, descarcari de pe condensatori aflati in rezonanta cu bobine in aer. Descarcari in aer, vacuum sau prin descarcatoare de protectie de la 90 pana la 6000 v.
Ar fi interesant de desfacut carcasa metalica a unei bobine de inductie auto, scos uleiul, vazut daca se poate monta miez de ferita, reconfectiona o carcasa adaptata, reumple cu ulei, etc.
Si facut proba in frecventa.
La unele trafo-uri de cuptoare cu microunde le-am recuperat secundarele si le-am montat pe alte trafo-uri experimentale, cu miezuri cu ferita pentru a le utiliza in frecvente pe la zeci de kHz.
La trafo cu miez de ferita, am avut strapungeri in secundar, intre spirele secundarului bobinat de mine.
Oscilator de banda larga am nevoie pentru a cauta frecventa de rezonanata specifica unui montaj LC.
Am mai folosit ca sursa de impulsuri, descarcari de pe condensatori aflati in rezonanta cu bobine in aer. Descarcari in aer, vacuum sau prin descarcatoare de protectie de la 90 pana la 6000 v.
Ar fi interesant de desfacut carcasa metalica a unei bobine de inductie auto, scos uleiul, vazut daca se poate monta miez de ferita, reconfectiona o carcasa adaptata, reumple cu ulei, etc.
eugen- Moderator
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
eugen a scris:Trafo de cuptor de microunde 220/2000 v, 1000 VA recuperat l-am folosit pana cand s-a strapuns secundarul, in timpul unor manevre in gol, cand tensiunea in secundar a crescut.
Logic . Scade curentul creste tensiunea . In mod normal nu ar fi trebuit sa se intample asa , daca ele sunt construite pentru 2000 v in gol. Asta numai in situatia cand transformatorul nu poate sa genereze suficienta forta magnetomotoare. La cel mai mic curent care circula in secundar scade foarte mult tensiunea . De regula se intampla asa cand forma grafica a alternantei nu mai este sinusoidala , adica ingusta si foarte inalta . Din acest motiv unii inventatori se pacalesc foarte usor atunci cand folosesc instrumente de masura digitale. Tensiune foarte mare si curent foarte mare , dar in sarcina putere debitata mica.
Foarte bine . Cum sa raspunda la frecvente un transformator din Permaloy la fel ca unul din Ferita . Aici intervine saturatia magnetica , permeabilitatea mag . remanenta magnetica ,( curba de Histerezis ).
Normal , diferenta de potential pe o spira creste in functie de viteza de variatie a fluxului magnetic . In functie de frecventa calculezi necesarul de spire pe cele doua bobine si sectiunea mizului pentru o anumita putere .
Am scris mai sus de ce . Sigur ai crescut frecventa si implicit a crescut tensiunea .
Ulei de transformator . Acesta este scopul lui .
Foarte bine , dar de ce nu lucrezi pe plaje de frecvente . Montezi un soclu de la un tub EL 84 pe aparat si dupa ce ai inlaturat sticla tubului montezi o bobina a carei frecventa o schimbi cu un condensator variabil montat pe aparat si asa cuprinzi o plaja de frecvente . Pentru alta plaja de frecvente schimbi bobina montata pe alt suport de la acelasi tip de lampa si tot asa .
Asa procedez eu .
Foloseste ce crezi ca se preteaza respectivului montaj.
Ar fi interesant de desfacut carcasa metalica a unei bobine de inductie auto, scos uleiul, vazut daca se poate monta miez de ferita, reconfectionat o carcasa adaptata, reumple cu ulei, etc.
Cum sa nu se poata din punct de vedere mecanic , dar ce faci cu primarul care este confectionat pentru curenti mari ? Ai un oscilator atat de puternic , sau folosesti tranzistor tip. Mosfet ? In locul tolelor din interior introduci o bara cilindrica din ferita ca acelea folosite in radioreceptoarele mai vechi. Uleiul nu este sub presiune , deci nici o problema .
Mersi de raspunsurile detaliate.
Pentru cazul rezonantei sunt doua situatii, : a-sursa de alimentare cu frecventa variabila, circuit cu LC nereglabile, se modifica frecventa de alimentare pana se gaseste frecventa de rezonanta; b- sursa de alimentare de frecventa fixa, se regleaza LC. Eu am lucrat in cele mai multe cazuri cu primul caz, regland frecventa dintr-un generator de semnal care comanda Mosfet-uri. Suporta cam maxim 5 amperi, cu ventilatie pe radiator tranzistor. Tensiune 80v. Am desfacut mai demult o bobina de inductie auto si tin minte, intr-adevar, miezul era liber, s-ar putea introduce bara de ferita. Am lucrat si cu bobine auto pe tole, impregnate, s-au defectat mai repede. Cele in ulei sunt mai sigure. O problema tehnica ceva mai delicata este vacuumarea uleiului, pentru a scoate bulele de aer. Am folosit o pompa cu garnitura pe invers pentru vacuumarea de exemplu a unui vas de sticla in care am produs descarcari prin scantei. Aceeasi pompa sau una mica de vacuumare din comert cred ca se poate folosi la scoaterea aerului din uleiul umplut in carcasa, etansata. Eventual uleiul incalzit pentru fluidificare.
Pentru cazul rezonantei sunt doua situatii, : a-sursa de alimentare cu frecventa variabila, circuit cu LC nereglabile, se modifica frecventa de alimentare pana se gaseste frecventa de rezonanta; b- sursa de alimentare de frecventa fixa, se regleaza LC. Eu am lucrat in cele mai multe cazuri cu primul caz, regland frecventa dintr-un generator de semnal care comanda Mosfet-uri. Suporta cam maxim 5 amperi, cu ventilatie pe radiator tranzistor. Tensiune 80v. Am desfacut mai demult o bobina de inductie auto si tin minte, intr-adevar, miezul era liber, s-ar putea introduce bara de ferita. Am lucrat si cu bobine auto pe tole, impregnate, s-au defectat mai repede. Cele in ulei sunt mai sigure. O problema tehnica ceva mai delicata este vacuumarea uleiului, pentru a scoate bulele de aer. Am folosit o pompa cu garnitura pe invers pentru vacuumarea de exemplu a unui vas de sticla in care am produs descarcari prin scantei. Aceeasi pompa sau una mica de vacuumare din comert cred ca se poate folosi la scoaterea aerului din uleiul umplut in carcasa, etansata. Eventual uleiul incalzit pentru fluidificare.
eugen- Moderator
Am neglijat acest subiect o perioada de timp , timp in care am efectuat niste experimente, pentru ami da seama ce anume se intampla cu fluxul magnetic generat de catre electronii aflati in miscare prin conductori electrici de forme diferite , ( liniar , cu bucle , in zig-zag , dinte de ferastrau cu unghiuri diferite , etc) .
Deci;
1. Am confectionat doua bobine identice ca dimensiune si cu acelasi miez feromagnetic ,( prmeabilitate relativa identica ) , unde am amplasat suficient de multe spire .
Pe prima bobina am confectionat-o in mod clasic ,( vezi in fig. postata mai inainte ), iar pe a-2-a am bobinat acelasi numar de spire , dar cu un conductor special confectionat de catre o masina relizata de mine, indoit la 90 de grade , ( sa spunem in forma de ,, dinte de ferastrau " ) .
2. Aceeasi situatie cu conductor liniar si conductor ,, dinte de ferastrau " dar bobinate in crestaturile unui rotor .
3. Alte doua bobine au fost plasate pe miezul unui transformator electric si ele formeaza secundarul transformatorului.
In continuare, in limita timpului disponibil voi prezenta fenomenele fizice de natura magnetica care au loc in cele trei exemple prezentate mai sus .
Pentru a se intelege mai bine scopul acestor experimente , va rog pe aceasta perioada , sa nu interveniti cu mesaje.
Multumesc anticipat .
Deci;
1. Am confectionat doua bobine identice ca dimensiune si cu acelasi miez feromagnetic ,( prmeabilitate relativa identica ) , unde am amplasat suficient de multe spire .
Pe prima bobina am confectionat-o in mod clasic ,( vezi in fig. postata mai inainte ), iar pe a-2-a am bobinat acelasi numar de spire , dar cu un conductor special confectionat de catre o masina relizata de mine, indoit la 90 de grade , ( sa spunem in forma de ,, dinte de ferastrau " ) .
2. Aceeasi situatie cu conductor liniar si conductor ,, dinte de ferastrau " dar bobinate in crestaturile unui rotor .
3. Alte doua bobine au fost plasate pe miezul unui transformator electric si ele formeaza secundarul transformatorului.
In continuare, in limita timpului disponibil voi prezenta fenomenele fizice de natura magnetica care au loc in cele trei exemple prezentate mai sus .
Pentru a se intelege mai bine scopul acestor experimente , va rog pe aceasta perioada , sa nu interveniti cu mesaje.
Multumesc anticipat .
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Transformări topologice
» Transformări care invariază o elice circulară
» Defecte la prize şi comutatoare electrice
» Transformări care invariază o elice circulară
» Defecte la prize şi comutatoare electrice
Pagina 2 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum