Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Ieri la 22:56
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
» Mesaj de la No_name în TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 27 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 27 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
matematica psihologiei
+6
gafiteanu
AMOT
virgil
Razvan
meteor
curiosul
10 participanți
Pagina 2 din 2
Pagina 2 din 2 • 1, 2
matematica psihologiei
Rezumarea primului mesaj :
...
...
Ultima editare efectuata de catre curiosul in Sam 09 Feb 2013, 12:28, editata de 1 ori
curiosul- Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41548
Data de inscriere : 22/03/2011
Re: matematica psihologiei
Intamplator sau nu, exista deja o matematica a psihologiei. Urmaresc o matematica a biologiei in momentul de fata datorita traducerii la care lucrez acum (si pe care am mai recomandat-o, cred, celor interesati).Adica cum matematica psihologiei????????Daca ar trebui sa infiintam o matematica a psihologiei atunci ar trebui poate sa infiintam si o fizica a psihologiei si o chimie a psihologiei........
Dar imi amintesc foarte clar un articol vechi de multi ani, din revista "Stiinta si Tehnica", in care se prezenta o matematizare foarte eleganta a unor activitati psihice, si retin cazul trecerilor bruste de la o stare la alta, precum: ras-plans, calm-manie, bucurie-suparare, etc., adica a unor "transferuri" psihice inexplicabile (lipsind continuitatea de la baza respectivelor simtiri/manifestari).
Pe calea matematica a utilizarii unor functii continue ce modelau o suprafata "impaturita", se "explicau" matematic niste "teorii catastrofice" si se descriau "firesc" aceste comportamente psihice contradictorii.
. Matematic se poate modela orice, prin urmare poate exista o matematica a orice.
. In sens contrar, despre o psihologie a matematicii nu ma pot pronunta. Poate ca nici celelalte "asamblari" intamplatoare de cuvinte, precum "fizica psihologiei" sau "chimia psihologiei" nu sunt totalmente lipsite de sens, cu o conditie: cel ce face aceste asocieri de cuvinte sa le dea in prealabil sens prin studiu personal, analiza stiintifica sau logica, in fine, poate ca a gasit ceva nou si interesant. Altfel vorbim aberatii sau despre haos.
. Interesant este ca matematica apare din haos (din momentul) cand se foloseste un operator, o lege de ordonare, o logica, etc. (aplicate haosului) dar nu exista o matematica a haosului.
mm- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 1526
Data de inscriere : 21/08/2008
...
Ultima editare efectuata de catre curiosul in Sam 09 Feb 2013, 12:31, editata de 1 ori
- Numarul mesajelor : 6790
Chiar doresc sa te ocupi de matematica haosului! si a psihicului uman!
Ecuatiile te rog sa le expui pe forum.
Sper ca si ,,mm'' si Abel Cavasi sa te ajute.
Succes Curiosul !
Ecuatiile te rog sa le expui pe forum.
Sper ca si ,,mm'' si Abel Cavasi sa te ajute.
Succes Curiosul !
CAdi- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 12397
Puncte : 59035
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
. curiosule, cred ca ai inteles foarte bine ca am sustinut
(in)existenta unei "matematicii a haosului", intelegand prin aceasta ca haosul nu are matematica. Dar sintagma "matematica haosului" ti-a trezit interesul.
. Ca sa fiu sincer, atunci cand spun haos ma gandesc la Marea Limita din filozofia orientala (chineza). Aceasta Mare Limita este un fel de plasma (ca tot e pomenita aici) alcatuita din "yangi" si "yini" extrasi din Tao dar amestecati, fara interactie intre ei, deci fara lege de ordonare/interactie. In momentul in care un yang se separa din Marea Limita, atunci in mod automat si (obligatoriu) se separa si un yin, acesta fiind momentul intrarii in actiune a interactiei, a legii de ordonare fizice, deci simultan intra (virtual) si legea matematica. Separarea din Marea Limita este totuna cu intrarea in lumea fizica.
. E posibil ca aceasta sa fie dovada ca Matematica si Fizica sunt doua aspecte ale unui aceluiasi lucru. Sau ca sunt identice...
(in)existenta unei "matematicii a haosului", intelegand prin aceasta ca haosul nu are matematica. Dar sintagma "matematica haosului" ti-a trezit interesul.
. Ca sa fiu sincer, atunci cand spun haos ma gandesc la Marea Limita din filozofia orientala (chineza). Aceasta Mare Limita este un fel de plasma (ca tot e pomenita aici) alcatuita din "yangi" si "yini" extrasi din Tao dar amestecati, fara interactie intre ei, deci fara lege de ordonare/interactie. In momentul in care un yang se separa din Marea Limita, atunci in mod automat si (obligatoriu) se separa si un yin, acesta fiind momentul intrarii in actiune a interactiei, a legii de ordonare fizice, deci simultan intra (virtual) si legea matematica. Separarea din Marea Limita este totuna cu intrarea in lumea fizica.
. E posibil ca aceasta sa fie dovada ca Matematica si Fizica sunt doua aspecte ale unui aceluiasi lucru. Sau ca sunt identice...
mm- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 1526
Puncte : 24249
...
Ultima editare efectuata de catre curiosul in Sam 09 Feb 2013, 12:34, editata de 1 ori
NU, sigur nu. Creierul uman este atât de complex că nu se poate înțelege și mai ales limitele superioare.curiosul a scris:
Putem dezvolta un aparat matematic prin care sa putem exprima toata activitatea cerebrala?
curiosul a scris:"matematica psihologiei"
Noțiunea mă depășește.
nic- Activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 793
Puncte : 19873
Data de inscriere : 24/03/2009
. Ai dreptate, insa numai daca "mergem pe langa definitie". Probabil ca la asta te-ai gandit.In concluzie, dupa parerea mea, haosul este si nu este lipsit de logica.
. Pentru a pune lucrurile in ordine, in definitia din DEX, data mai jos, se defineste haosul tocmai ca un echivalent/sinonim al dezordinii.
HÁOS, haosuri, s.n. 1. Stare primitivă, de neorganizare, în care, după cum presupuneau cei vechi, s-ar fi aflat materia înainte de apariția universului cunoscut de om; (în unele concepții teogonice) spațiu nemărginit, cufundat în beznă și umplut de „neguri”, în care s-ar fi găsit, într-un amestec confuz, elementele și materia înainte de organizarea lumii; stare de dezordine, primordială a materiei. ♦ Personificare a acestui spațiu nemărginit sub forma unei divinități. 2. Stare generală de mare confuzie, dezordine mare, învălmășeală, neorganizare. [Var.: (înv.) cáos s.n.] – Din fr., lat. chaos.
. Posibil este ca si debandada sa aiba o oarecare logica, de ex. una de tip statistic. De fapt, ca sa luam un exemplu, miscarea moleculelor unui gaz (considerata intamplatoare) chiar si este tratata statistic de catre stiinta.
. Pana sa studiem "matematica lui Tao", adica a lumii invizibile considerate ca fiind Haosul, mai sunt destule de facut in lumea aceasta, modeland procesele pe care le putem masura - inclusiv cele psihologice.
. In ce priveste spatiul si timpul, credeam ca ai curajul sa consideri ca psihicul omului chiar poate sa creeze spatiu si timp la propriu.
. De altfel, avem exemplul experientelor (ma refer la dr. Chernobrov, articol tradus) de modificare a timpului. Daca masinariile pot modifica consistenta timpului, asa cum o dovedesc experientele, de ce nu ar putea s-o faca si mintea/psihicul omului?
mm- Foarte activ
...
Ultima editare efectuata de catre curiosul in Sam 09 Feb 2013, 12:34, editata de 1 ori
. Foarte bun comentariu, curiosule. Sau, ca sa nu dau impresia ca dau note, recunosc ca mie mi-a facut o buna impresie.
. Ai trecut totusi cu vederea micul amanunt pe care l-am mentionat in postarea mea precedenta: exista masini, masinarii, tehnice, moarte din pdv psihic, care modifica timpul si spatiul! Daca aceste notiuni (definite aproximativ, fara indoiala) de spatiu si timp sunt un produs al "psihicului colectiv" -asa cum ai zis- atunci cum se intampla ca o masinarie (inerta din pdv psihic) sa le modifice?
Intrebarea asta are un oarecare rost deoarece masina este totusi o realitate obiectiva... Sau, cel putin aceasta este acceptia generala.
. Ai trecut totusi cu vederea micul amanunt pe care l-am mentionat in postarea mea precedenta: exista masini, masinarii, tehnice, moarte din pdv psihic, care modifica timpul si spatiul! Daca aceste notiuni (definite aproximativ, fara indoiala) de spatiu si timp sunt un produs al "psihicului colectiv" -asa cum ai zis- atunci cum se intampla ca o masinarie (inerta din pdv psihic) sa le modifice?
Intrebarea asta are un oarecare rost deoarece masina este totusi o realitate obiectiva... Sau, cel putin aceasta este acceptia generala.
mm- Foarte activ
Curiosule,
daca vrei sa intelegi cine esti
citeste :
Yoga Maha Mudra...
daca vrei sa intelegi cine esti
citeste :
Yoga Maha Mudra...
CAdi- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 12397
Puncte : 59035
Data de inscriere : 16/02/2011
...
. Ceea ce sustii aici este echivalent cu a spune ca masinile, care sunt o plasmuire virtuala a psihicului nostru "comun", modifica spatiul si timpul "locale", care sunt la randul lor niste produse ale psihicului nostru.Dar masinile...? Ele nu au constient, dar sunt "capabile" sa modifice,sa influenteze realitatea.
Care realitate ?
Pai nu poate fi vorba decat de realitatea pe care am presupus-o initial ca fiind virtuala, creata de constientul uman.
Masinile sunt elemente componente ale aceeleasi realitati despre care vorbim.
. Mai departe, sustii ca daca psihicul nostru va nega ca masinile, spatiul si timpul ar fi real-existente, atunci ele vor dispărea.
. Am inteles bine?
mm- Foarte activ
...
Ultima editare efectuata de catre curiosul in Sam 09 Feb 2013, 12:35, editata de 1 ori
. Intr-o anume masura, cred ca esti pe drumul cel bun in interpretarea realitatii. Ca sa fie indeplinite conditiile unei cercetari insa, mai e nevoie de niste dovezi. Sau demonstratii practice.
. De fapt, cercetare inseamna tocmai dovedirea existentei unor fenomene, dovedirea functionarii lor, respectiv rezolvarea unor probleme si prea putin insemna enuntarea de probleme, emiterea de ipoteze, de teorii si punerea de intrebari.
. Totusi, ai dreptate in ce priveste posibilitatea modificarii realitatii cu care te confrunti personal (in aceasta lume= suma creatiilor psihice ale tuturor fiintelor, dupa cum ai definit-o) si acest lucru chiar il si fac yoghinii sau alti "cercetatori" ai propriului lor univers personal.
. Respectiv, prin modificarea perceptiilor si mai ales a atitudinilor personale fata de "realitatea inconjuratoare", practicantii de yoga, sau calugarii, etc. "capata" anumite puteri, siddhis, asupra acestei lumi, adica o pot modifica cu gandul, cu simpla vointa.
. Mai era totusi un aspect ce nu trebuia eludat: a fost definita inca din stra-antichitatea orientala existenta unui substrat al acestei realitati - TAO. Unic, neschimbat, imposibil de detectat prin simturile noastre, nemanifestatul. El ofera "materia" pentru lumea (noastra) manifestata. Inclin sa cred ca asa si stau lucrurile in "baza fundamentului" lor.
. Asta inseamna ca ar trebui sa studiem mai mult si mai atent acele informatii antice.
. De fapt, cercetare inseamna tocmai dovedirea existentei unor fenomene, dovedirea functionarii lor, respectiv rezolvarea unor probleme si prea putin insemna enuntarea de probleme, emiterea de ipoteze, de teorii si punerea de intrebari.
. Totusi, ai dreptate in ce priveste posibilitatea modificarii realitatii cu care te confrunti personal (in aceasta lume= suma creatiilor psihice ale tuturor fiintelor, dupa cum ai definit-o) si acest lucru chiar il si fac yoghinii sau alti "cercetatori" ai propriului lor univers personal.
. Respectiv, prin modificarea perceptiilor si mai ales a atitudinilor personale fata de "realitatea inconjuratoare", practicantii de yoga, sau calugarii, etc. "capata" anumite puteri, siddhis, asupra acestei lumi, adica o pot modifica cu gandul, cu simpla vointa.
. Mai era totusi un aspect ce nu trebuia eludat: a fost definita inca din stra-antichitatea orientala existenta unui substrat al acestei realitati - TAO. Unic, neschimbat, imposibil de detectat prin simturile noastre, nemanifestatul. El ofera "materia" pentru lumea (noastra) manifestata. Inclin sa cred ca asa si stau lucrurile in "baza fundamentului" lor.
. Asta inseamna ca ar trebui sa studiem mai mult si mai atent acele informatii antice.
mm- Foarte activ
curiosul a scris:Am deschis acest topic plecand de la raspunsul pentru "meteor", intr-un alt subiect.
Iar acest mesaj o sa contina doar o intrebare, pe baza careia o sa dezvolt o analiza detaliata.
Dar inainte de a incepe as dori cateva pareri la intrebarea:
Putem dezvolta un aparat matematic prin care sa putem exprima toata activitatea cerebrala?
Parerea mea este ca ar merita, totusi, incercat !
Bineinteles, in acest sens, as avea nevoie si de informatii cat mai detaliate din domeniul,psihoneurologiei.
Mai mult, cred ca prin acest subiect, ar fi un inceput pentru diversificarea temelor de cercetare ale forumului.
De ce nu, si "matematica psihologiei"
Mai in scurt.
Toatate tipurile de Inteligenta Artificiala (I.A.), au la baza un FUNDAMENT unic (concluzie la care eu am ajuns) si acesta este urmatorul:
1. O I.A. are la baza simturi (acestea sunt, desigur, permament in "contact" cu memoria, adica exista niste conductori de informatie dintre Simt-Memorie [care se afla in Sistemul Central Nervos]).....
2. O I.A. are memorie (aici se memoriaza datele[informatia] care apare de la simturi,....).....
3. O I.A. are o unitate, care face decizia (in urma procesului Simt-Memorie apare procesul Decizie. Api apare Concluzia, care si ea la rindul ei se memoreaza...) Deci principiul de functionare a I.A. este: Simt->Memorie->Decizie->Concluzie->Simt->Memorie->etc.
Aceasta definitie nici pe departe inca nu e perfecta (insa este un pas mare in studiul aceste probleme). Mai sunt 2 cazuri importante de functionare a I.A., atunci cind informatiile ce survin din exterior sunt noi si adunci cind ele sunt deja cunoscute, in acest caz si schema de functionare putin se modifica......
meteor- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2203
Puncte : 25840
Data de inscriere : 19/06/2011
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Pagina 2 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum