Ultimele subiecte
» Ce anume "generează" legile fizice?Scris de Forever_Man Ieri la 23:49
» Dovezi ce atestă existența lui DUMNEZEU și că EL este UNICUL CREATOR al Universului
Scris de Forever_Man Ieri la 23:03
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Ieri la 21:21
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
Scris de Forever_Man Ieri la 09:16
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de Meteorr Sam 23 Noi 2024, 21:12
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de Dacu2 Sam 23 Noi 2024, 15:18
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la No_name în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
» Mesaj de la Forever_Man în Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
( 1 )
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12460) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7964) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3970) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
Meteorr | ||||
Forever_Man | ||||
Dacu2 | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Niciun utilizator |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 11 utilizatori conectați: 1 Înregistrați, 0 Invizibil și 10 Vizitatori virgil
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Lumina...fotoni ?
+6
gafiteanu
virgil
Dacu
WoodyCAD
Abel Cavaşi
curiosul
10 participanți
Pagina 4 din 4
Pagina 4 din 4 • 1, 2, 3, 4
Lumina...fotoni ?
Rezumarea primului mesaj :
Am câteva neclarități privind explicațiile actuale ale luminii, în principiu asupra faptului că fundamentul material al luminii este o particulă - fotonul.
În primul rând, vreau să mă ajutați să înțeleg cum se explică faptul că lumina are (poate avea) intensitate diferită ?
Să fie vorba de o cantitate diferită de fotoni ?
Am câteva neclarități privind explicațiile actuale ale luminii, în principiu asupra faptului că fundamentul material al luminii este o particulă - fotonul.
În primul rând, vreau să mă ajutați să înțeleg cum se explică faptul că lumina are (poate avea) intensitate diferită ?
Să fie vorba de o cantitate diferită de fotoni ?
curiosul- Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41560
Data de inscriere : 22/03/2011
Re: Lumina...fotoni ?
virgil a scris:Uite, cu asta nu sunt de acord. Principiul lui Huygens nu este aplicabil propagarii undelor em. prin vid. Am mai discutat problema asta. Vidul nu este un mediu em. reactiv : La actiune, nu raspunde cu o reactiune, ci se transforma functie de caracteristicile undei. Atât Huygens cât si Fresnel considerau mediul em., vidul, dupa legile lui Newton (mai precis cunoscut sub numele de al III-lea principiu al mecanicii). La acest nivel, principiul nu mai e valabil, iar mecanica cuantica se ocupa de zona "intermediara", de felul interactiunilor la granita dintre cele doua medii : reactiv si "transformativ" (nu stiu daca e cel mai potrivit cuvânt). Astfel, discutiile pe care caut sa le port aici, privesc de fapt mediul subcuantic pe care încerc să-l "dibuiesc"; acolo unde proportia între o particula elementara (electron sa zicem) si particula elementara transformativa (deci nereactiva) este de presupus ca este echivalenta cu cel putin proportia atom-electron, sau sistem solar-atom.negativ a scris:Cred ca problema este mai simpla. Orice sistem de masurare a vitezei luminii presupune un montaj optic din materiale transparente (lentile, oglinzi, etc). La trecerea fotonilor prin aparat fiecare punct al lentilei devine o sursa de oscilatii (conform principiului lui Huygens), emitand alti fotoni, care vor avea cum e si normal viteza luminii, indiferent de viteza sistemului de referinta.
"Principiul Huygens–Fresnel, numit după fizicianul olandez Christiaan Huygens și fizicianul francez Augustin-Jean Fresnel, reprezintă o metodă de analiză aplicată în problemele legate de propagarea undelor.
Fiecare punct de pe un front de undă poate fi considerat ca punct de plecare a unei unde elementare, care se propagă cu aceeași viteză și lungime de undă ca și unda inițială. Noul front de undă este creat prin însumarea tuturor acestor unde elementare."
Este si motivul pentru care pare ca nu ne intelegem. Pe mine ma intereseaza cum se produce fotonul, electronul, etc. la acest nivel. Cum se comporta ei reciproc, deja se cunoaste, desi nu totul este corect, sau atotcuprinzator. La acel nivel trebuie descoperit ceva, pentru a putea spune ca avem cu adevarat idee de fizica.
P.S. Ca o nota tragica, acum sunt aproape convins ca cei ce au construit piramidele erau mult mai avansati decât noi.
Vorbim despre constanta vitezei luminii, in orice sistem de referinta. Dar viteza luminii se masoara cu aparate optice, prin care lumina nu trece ca prin vid. Distantele interatomice din sistemele optice sunt de ordinul de marime al lungimii de unda vizibile, deci fotonii sunt absorbiti, reflectati, refractati, etc. Cred ca asazisa transparenta a lentilelor presupune absorbtia fotonilor si emisiunea imediata a altora pastrand directia si frecventa. Deci noii fotoni emisi sunt identici cu cei incidenti, doar ca viteza lor nu poate fi alta decat viteza luminii in sistemul de referinta considerat.Uite, cu asta nu sunt de acord. Principiul lui Huygens nu este aplicabil propagarii undelor em. prin vid.
Energia este sursa tuturor particulelor, doar ca pe langa fotoni de data aceasta inteleg si alte forme de energie precum quarcii si neutrinii.Pe mine ma intereseaza cum se produce fotonul, electronul, etc. la acest nivel. Cum se comporta ei reciproc, deja se cunoaste, desi nu totul este corect, sau atotcuprinzator. La acel nivel trebuie descoperit ceva, pentru a putea spune ca avem cu adevarat idee de fizica.
virgil- Moderator
- Numarul mesajelor : 12460
Data de inscriere : 25/05/2010
Am gasit o posibilitate de a demonstra fizic pe baza conceptelor pe care le-am expus (doar în mare, este adevarat), de ce si cum c este constanta. Se face pe baza unor relatii matematice ale unor fenomene deja cunoscute, ce nu pot fi puse la îndoiala, pentru ca si-au dovedit valabilitatea.virgil a scris:Vorbim despre constanta vitezei luminii, in orice sistem de referinta.
Aici ai dreptate. Asta se poate verifica relativ usor, cu ajutorul unui disc rotativ dintr-un material transparent, cu grosime suficient de mare pentru a se observa fenomenul. Daca discul se roteste cu o viteza suficient de mare, ar trebui ca o raza laser ce este paralela cu axul de rotatie al discului si îndreptata spre un loc în apropierea marginii discului, la iesirea din acesta , raza laser sa fie deviata de la traseu cu o distanta ce poate fi calculata, spre sensul de rotire al discului.virgil a scris:Dar viteza luminii se masoara cu aparate optice, prin care lumina nu trece ca prin vid. Distantele interatomice din sistemele optice sunt de ordinul de marime al lungimii de unda vizibile, deci fotonii sunt absorbiti, reflectati, refractati, etc. Cred ca asazisa transparenta a lentilelor presupune absorbtia fotonilor si emisiunea imediata a altora pastrand directia si frecventa. Deci noii fotoni emisi sunt identici cu cei incidenti, doar ca viteza lor nu poate fi alta decat viteza luminii in sistemul de referinta considerat.
Pentru a stabili traseul pe care merge fluxul de fotoni în interiorul materialului transparent, trebuie cunoscuta structura atomica si cea cristalina a materialului transparent. Monocristalele cu structuri regulate sunt cele mai transparente. Materialele transparente multicristaline sunt mai putin transparente, deoarece la suprafata fiecarui cristal se formeaza suprafete de reflexie.
Oricum, felul în care m-am gândit ca se propaga lumina, coroborat cu proprietatile mediului pe care le-am dedus, confirma inclusiv experimentul fantei, fenomenul transparentei, etc.
Aici sunt obligat sa te contrazic, pentru ca energia, cum am mai spus, este echivalentul conceptului de bani. Lire, dolari, franci, etc, echivalent cu energie termica, mecanica, electrica, etc. Toate pot fi schimbate din una in alta, dupa anumite reguli.virgil a scris:Energia este sursa tuturor particulelor, doar ca pe langa fotoni de data aceasta inteleg si alte forme de energie precum quarcii si neutrinii.
Desi sunt sigur ca te vei scandaliza, toate particulele, inclusiv fotonii, sunt rezultatul structurarii masei amorfe haotice. Desi pare ca termenii sunt contradictorii (poate de unii similari ca înteles), primul se refera la aspectul general, iar al doilea la dinamismul masei continue de particule ce alcatuiesc vidul. Ar mai trebui sa gasesc un terman pentru faptul ca particulele apar si dispar din si în anumite locuri din spatiu, ceea ce da caracterul de haotic. Este distinctia primara haos-cosmos, privitoare la organizare, sesizata înca de Hesiod, ce sugereaza diferentele majore între cele doua domenii, din care pâna acum, nu am reusit sa studiem decât Cosmosul (partea ordonata, organizata a Universului). Ne-am împotmolit în mecanica cuantica, ce se afla la granita celor doua domenii.
Asa este, negativ! Daca demonstrezi fizic, matematic si te bizuinegativ a scris:[justify]Am gasit o posibilitate de a demonstra fizic pe baza conceptelor pe care le-am expus (doar în mare, este adevarat), de ce si cum c este constanta. Se face pe baza unor relatii matematice ale unor fenomene dejavirgil a scris:Vorbim despre constanta vitezei luminii, in orice sistem de referinta.
cunoscute, ce nu pot fi puse la indoiala,...
pe ce nu se poate pune la indoiala, logica nici nu mai conteaza.
Asa actioneaza conspiratia din stiinta! Chiar daca nu se poate,
ne autosugestionam ca se poate si ca am inteles. Ca sa nu
se dovedeasca ilogica celebra formula.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44930
Data de inscriere : 03/12/2013
negativ a scris:Am gasit o posibilitate de a demonstra fizic pe baza conceptelor pe care le-am expus (doar în mare, este adevarat), de ce si cum c este constanta. Se face pe baza unor relatii matematice ale unor fenomene deja cunoscute, ce nu pot fi puse la indoiala,...
Baga mare cu demonstratia. De afirmatii suntem satui...
Sa crezi tu ca fac asta acum ! Oricum, am doua variante, si cred ca mai trebuie macar una. Riemann s-a ocupat o viata întreaga si în urma lui a ramas celebra doar o ipoteza.Pacalici a scris: Baga mare cu demonstratia. De afirmatii suntem satui...
Celebra formula e foarte logica si corecta. Explicatiile din spatele ei sunt insuficiente.virgil_48 a scris: Chiar daca nu se poate, ne autosugestionam ca se poate si ca am inteles. Ca sa nu se dovedeasca ilogica celebra formula.
Mai Pacalici, nu e cazul sa faci pe ironicul pe aici pretinzând cu o oarecare emfaza si condescendenta ca ai întelege ce vreau sa fac. Nu inventeaza nimeni nimic de genul unor "solutii speciale". Cine crede asta, e naiv. Problema cea mai grea, este ce faci cu relatiile cunoscute deja ! Când am spus ca am gasit o solutie pentru rezolvarea ipotezei Riemann, nu m-am gândit la o demonstratie pur matematica si nici nu cred ca se poate. Ar trebui un matematician care se ocupa de problema, sa demonstreze macar ca nu se poate rezova algebric, cum a facut Lindemann cu numarul Pi. Pentru asta ar avea nevoie însa de un suport teoretic ceva mai larg decât cel prezent. Pâna nu e gata toata teoria asta, nu are sens sa pretind ca fac vreo demonstratie complet justificata. Deocamdata organizez teoria, asupra careia trebuie sa revin oridecâte ori reusesc sa înteleg ceva mai mult decât pâna acum.Pacalici a scris:Este ca nu ai timp , pentru ca tocmai lucrezi la solutiile speciale ale unei ecuatii foarte importante pentru fizica viitorului? Te inteleg.
De-asta discut aici idei ce par ciudate pentru ca sunt scoase oarecum din contextul a ceea ce se stie la momentul de fata. Domeniul tau de expertiza este la un cu totul alt nivel de organizare al materiei decât cel la care vreau eu sa ajung. Daca tu stapânesti foarte bine felul în care se misca electronii prin circuite si semnalele generate de fluxurile acestora, eu vreau sa lamuresc ceva mai mult. Nu vreau sa mai denumesc fenomene perfect explicabile cu expresii de genul "spookie action at distance" sau altele asemenea. Poate într-un viitor apropiat, felul în care vad eu fizica si matematica, te va ajuta si pe tine în activitatile curente.
P.S. Oricum, îti multumesc pentru sprijin, pentru ca o critica la obiect este mai mare dovada de fair-play dacât o sustinere nefondata a unor afirmatii pe care lumea ar trebui sa le numeasca postulate sau axiome doar pentru ca cel ce a facut afirmatiile este celebru si sustinut de altii care la rândul lor nu-si pot explica. (Stii la cine ma refer). Nu vreau sa-mi bazez ideile pe postulate sau sa restrâng domeniile de aplicare ale unor teorii, ci din contră, vreau sa le generalizez. De exemplu, de vreo doua zile, mi-am dat seama ca felul în care am organizat o parte din teorie este gresit si acum trebuie sa revin. De-aia nu pot veni cu justificari ferme ale afirmatiilor mele, care desi sunt corecte într-o oarecare masura, au nevoie în spate de un aparat cauzal coerent, nu de frânturi de presupuneri. Asta înseamna ca pe masura ce teoria se organizeaza, si afirmatiile vor fi mai coerente, si se vor modifica pe parcurs, pâna se vor potrivi exact cu ceea ce cunoastem pâna acum.
Altfel, numai de bine !
....asta e "cercetarea", un deznodamant clasic, dictat de o mentalitate conservatoare.
O mintea indoctrinata "regleaza inconstient rezultatul" astfel incat sa se potriveasca exact.... "stiintei actuale"!
Tu esti pregatit ... sa gandesti altfel decat maimuticile?
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23117
Data de inscriere : 31/08/2010
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
Mai WoodyCAD !
Pentru ca tot am crezut ca am primit un mesaj mai de doamne-ajuta si am pierdut timpul, vreau sa stii ca nu cu elucubratiile tale merge lumea moderna, iar tu nu ai putea sa umbli nesupravegheat pe net si sa încurci locul pe ici pe colo.
Referitor la ultima imagine pe care ai postat-o, pot sa-ti spun ca nu inapoi trebuie sa privim (asa cum sugerezi tu), ci trebuie sa gasesti alta cale, dar tot înainte.
Una peste alta, te rog fie-ti mila de noi astia "maimutoii stiintifici" si manifesta-ti talentele prin alta parte (cu alte cuvinte : cântă la altă masă; poate limbajul asta îti este cunoscut). Nu am nimic împotriva ta, dar cred ca prelegerile tale prind mai mult la gospodine, decât pe aici.
Tu chiar nu-ti dai seama ca nu spui nimic în lucrarea aia a ta ? Mai ales ca nu sunt nici macar ideile tale, ci copiate aiurea si de-a valma de pe tot felul de site-uri de "esoteristi". Ca sa nu mai zic de faptul ca nu ai proprietatea termenilor.
Eu vreau doar sa nu mai trimiti mesaje aiurea si daca vrei sa ma maimutaresti sau sa critici pe limba ta stiinta de pâna acum, (care se vede ca n-are nimic si functioneaza), fă-ti nene o rubrica numai a ta si cine e curios sa-ti afle parerile, se uita acolo !
Pentru ca tot am crezut ca am primit un mesaj mai de doamne-ajuta si am pierdut timpul, vreau sa stii ca nu cu elucubratiile tale merge lumea moderna, iar tu nu ai putea sa umbli nesupravegheat pe net si sa încurci locul pe ici pe colo.
Referitor la ultima imagine pe care ai postat-o, pot sa-ti spun ca nu inapoi trebuie sa privim (asa cum sugerezi tu), ci trebuie sa gasesti alta cale, dar tot înainte.
Una peste alta, te rog fie-ti mila de noi astia "maimutoii stiintifici" si manifesta-ti talentele prin alta parte (cu alte cuvinte : cântă la altă masă; poate limbajul asta îti este cunoscut). Nu am nimic împotriva ta, dar cred ca prelegerile tale prind mai mult la gospodine, decât pe aici.
Tu chiar nu-ti dai seama ca nu spui nimic în lucrarea aia a ta ? Mai ales ca nu sunt nici macar ideile tale, ci copiate aiurea si de-a valma de pe tot felul de site-uri de "esoteristi". Ca sa nu mai zic de faptul ca nu ai proprietatea termenilor.
Eu vreau doar sa nu mai trimiti mesaje aiurea si daca vrei sa ma maimutaresti sau sa critici pe limba ta stiinta de pâna acum, (care se vede ca n-are nimic si functioneaza), fă-ti nene o rubrica numai a ta si cine e curios sa-ti afle parerile, se uita acolo !
O asemenea mentalitate, specifica maimuticilor, anesteziaza gandirea novatoare!
MEDIOCRITATEA, prin lipsa valorii personale, se manifesta prin astfel de refulari de limbaj!
O astfel de atitudine, infantila dealtfel, nu are ce cauta in...cercetare!
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23117
Data de inscriere : 31/08/2010
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
Pagina 4 din 4 • 1, 2, 3, 4
Subiecte similare
» Despre fotoni, ca purtători ai forţei electromagnetice
» Absurditatea celor 2 fotoni in aruncarea orizontala....
» Se poate desena lumina?
» Absurditatea celor 2 fotoni in aruncarea orizontala....
» Se poate desena lumina?
Pagina 4 din 4
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum