Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Ieri la 22:56
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la No_name în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în NEWTON
( 1 )
» Mesaj de la No_name în How Self-Reference Builds the World - articol nou
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 23 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 23 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Ce înseamnă "corp liber"?
+4
curiosul
virgil_48
Dacu
Abel Cavaşi
8 participanți
Pagina 1 din 1
Ce înseamnă "corp liber"?
Nu cumva suntem prea pretențioși cu noțiunea de „libertate” a unui corp? Când putem considera că un corp este liber?
Eu văd lucrurile cam așa:
Un corp care se mișcă printr-un mediu omogen poate fi considerat liber în acel mediu dacă mediul respectiv poate modifica NUMAI DIRECȚIA impulsului, NU ȘI MODULUL impulsului. Dacă mediul nu poate modifica altceva decât direcția impulsului, atunci mișcarea este continuă și nu se oprește niciodată.
Un corp care se mișcă printr-un mediu omogen poate fi considerat liber în acel mediu dacă mediul respectiv poate modifica NUMAI DIRECȚIA impulsului, NU ȘI MODULUL impulsului. Dacă mediul nu poate modifica altceva decât direcția impulsului, atunci mișcarea este continuă și nu se oprește niciodată.
Re: Ce înseamnă "corp liber"?
Nu există niciun corp liber indiferent de mediul în care se află și asta deoarece toate corpurile sunt supuse Legii atracției universale....
Dacu- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2613
Puncte : 22430
Data de inscriere : 28/07/2012
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
Asta este un fel de axioma care trage spuza pe turta miscariiAbel Cavaşi a scris:Nu cumva suntem prea pretențioși cu noțiunea de „libertate” a unui corp? Când putem considera că un corp este liber?
elicoidale. Este bine ca ai spus ca asta este perceptia ta.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44921
Data de inscriere : 03/12/2013
Eu zic să nu mai tot faceți aluzii la teoria elicoidală, că nu-i chiar atât de greșit ce spune Abel aici.
Spre exemplu, afirmația lui nu contrazice ideea spațiului curbat, dacă am înțeles bine ce susține afirmația lui.
Mediul acela curbat modifică direcția de deplasare a corpului, adică modifică direcția impulsului dar nu-i modifică modulul impulsului, adică îi scade sau crește viteza.
Dar sper să nu mă înșel și să fi înțeles bine ce-a spus el.
Spre exemplu, afirmația lui nu contrazice ideea spațiului curbat, dacă am înțeles bine ce susține afirmația lui.
Mediul acela curbat modifică direcția de deplasare a corpului, adică modifică direcția impulsului dar nu-i modifică modulul impulsului, adică îi scade sau crește viteza.
Dar sper să nu mă înșel și să fi înțeles bine ce-a spus el.
curiosul- Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41551
Data de inscriere : 22/03/2011
Corpul "liber" este o idealizare pe care nu o putem intalni in realitate, anume un corp izolat de orice influenta externa. Ceea ce se poate realiza este situatia unui corp pentru care rezultanta fortelor aplicate sa fie nula, iar fortele disipative care ii franeaza miscarea sa fie neglijabile pe durata experimentului care ne intereseaza. Un exemplu ar fi o bila care se rostogoleste pe un plan neted.
Legat de enuntul din primul mesaj: modificarea orientarii impulsului unui corp presupune existenta unei acceleratii, deci actiunea unei forte asupra acelui corp, astfel ca el nu poate fi un corp liber. Desigur, asta din perspectiva legilor cunoscute ale mecanicii clasice.
Legat de enuntul din primul mesaj: modificarea orientarii impulsului unui corp presupune existenta unei acceleratii, deci actiunea unei forte asupra acelui corp, astfel ca el nu poate fi un corp liber. Desigur, asta din perspectiva legilor cunoscute ale mecanicii clasice.
Charon- Statornic
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 62
Puncte : 10149
Data de inscriere : 06/11/2015
Numai un corp in repaus absolut este un corp liber. Din moment ce corpul are imprimata o viteza, deci o directie de deplasare, nu mai este un corp liber deoarece orice alta forta care intervine asupra lui, sufera o modificare de viteza si traiectorie dominata mai mult sau mai putin, de viteza initiala. Corpul care detine o viteza initiala are propria lui identitate cinematica, deci nu este liber de miscare.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Am observat câteva opinii contradictorii printre mesajele voastre. E și normal să fie așa, pentru că subiectul este discutabil. Interesantă observația lui Charon, dar și mențiunea privind mecanica clasică. Desigur, noi nu ne limităm aici la mecanica clasică.
Cazul ciocnirilor elastice
As vrea sa nuantez putin.
De exemplu se ciocnesc elastic , frontal, doua corpuri sferice, de mase si viteze constante egale. Fara influente exterioare de natura gravitationala, electrica, magnetica, etc.
Inainte si dupa ciocnire ele au viteze constante, isi conserva modulurile impulsurilor.
Impulsul fiecarui corp isi schimba sensul. Exista un punct ( punctul de ciocnire) in care viteza e nula .
Desi inainte/ dupa ciocnire impulsul este constant, exista o discontinuitate de modul de impuls la ciocnire. Deci nu tot timpul modulul impulsului este constant; ceea ce ar trebui sa aduca un caz particular la premizele tale ?
Poate ar trebui formulat: corpul este liber cu exceptia discontinuitatilor locale, etc?
Cum interpretezi?
As vrea sa nuantez putin.
De exemplu se ciocnesc elastic , frontal, doua corpuri sferice, de mase si viteze constante egale. Fara influente exterioare de natura gravitationala, electrica, magnetica, etc.
Inainte si dupa ciocnire ele au viteze constante, isi conserva modulurile impulsurilor.
Impulsul fiecarui corp isi schimba sensul. Exista un punct ( punctul de ciocnire) in care viteza e nula .
Desi inainte/ dupa ciocnire impulsul este constant, exista o discontinuitate de modul de impuls la ciocnire. Deci nu tot timpul modulul impulsului este constant; ceea ce ar trebui sa aduca un caz particular la premizele tale ?
Poate ar trebui formulat: corpul este liber cu exceptia discontinuitatilor locale, etc?
Cum interpretezi?
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33345
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Cred că va trebui pentru început să rămânem în cazul premizelor formulate de mine: un corp care de deplasează singur PRINTR-UN MEDIU UNIFORM. În asemenea condiții nu avem ciocniri.
Atunci, sunteți de acord cu toții că putem vorbi (deocamdată, doar în teorie) despre medii uniforme care nu modifică modulul impulsului, ci doar direcția acestuia?
Atunci, sunteți de acord cu toții că putem vorbi (deocamdată, doar în teorie) despre medii uniforme care nu modifică modulul impulsului, ci doar direcția acestuia?
Nu e chiar suficient de bine cum ai concluzionat.
Un corp liber nu trebuie sa primeasca influente defel de la alte corpuri, dar poate sa primeasca numai de la propriul mediu, care nu trebuie obligatoriu sa fie uniform in spatiu si timp. Corpul este exclusiv produsul mediului local. Daca se modifica mediul, se modifica corespunzator si corpul, ca altfel nu se poate. Corpul tot liber ramane.
Asta este o informatie de extrema importanta si valoare, ce mi-a fost transmisa de un vizitator din alte lumi mult mai avansate. Cu aceasta informatie in exclusivitate poti capata un premiu stiintific, dar nu e sigur cum vor reactiona academicienii, ca sunt si ei oameni limitati si nu sunt liberi cugetatori.
Un corp liber nu trebuie sa primeasca influente defel de la alte corpuri, dar poate sa primeasca numai de la propriul mediu, care nu trebuie obligatoriu sa fie uniform in spatiu si timp. Corpul este exclusiv produsul mediului local. Daca se modifica mediul, se modifica corespunzator si corpul, ca altfel nu se poate. Corpul tot liber ramane.
Asta este o informatie de extrema importanta si valoare, ce mi-a fost transmisa de un vizitator din alte lumi mult mai avansate. Cu aceasta informatie in exclusivitate poti capata un premiu stiintific, dar nu e sigur cum vor reactiona academicienii, ca sunt si ei oameni limitati si nu sunt liberi cugetatori.
Numarul mesajelor : 7617
Puncte : 36100
Data de inscriere : 13/06/2011
Obiective curente : 0)-Fondator "Asociatia Fostilor Cercetatori Stiintifici".
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
Interactiuni
Abel,
Deci presupui doua entitati: mediul uniform si corpul.
Eu rationez asa: schimbarea de directie a impulsului, in mediu, reprezinta deja o interactiune mediu- corp.
Deci corpul nu este liber de interactiune, nici mediul nu este liber fata de corp.
Sunt amandoua legate, prin interactiune.
Criteriul ca un corp sa fie liber cred ca a fost bine definit de Newton: conservarea directiei si conservarea modulului impulsului.
El s-a referit la corp liber de interactiuni.
Asa ma gandesc, dar nu ma opun viziunii tale.
Mi se pare o contradictie de concepte intre a fi liber si in acelasi timp in interactiune.
Eu vad un corp liber, un corp nesupus interactiunilor, cu conservarea tuturor parametrilor lui, nu selectiv.
Abel,
Deci presupui doua entitati: mediul uniform si corpul.
Eu rationez asa: schimbarea de directie a impulsului, in mediu, reprezinta deja o interactiune mediu- corp.
Deci corpul nu este liber de interactiune, nici mediul nu este liber fata de corp.
Sunt amandoua legate, prin interactiune.
Criteriul ca un corp sa fie liber cred ca a fost bine definit de Newton: conservarea directiei si conservarea modulului impulsului.
El s-a referit la corp liber de interactiuni.
Asa ma gandesc, dar nu ma opun viziunii tale.
Mi se pare o contradictie de concepte intre a fi liber si in acelasi timp in interactiune.
Eu vad un corp liber, un corp nesupus interactiunilor, cu conservarea tuturor parametrilor lui, nu selectiv.
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33345
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Eu raționez astfel: dacă un mediu omogen nu poate modifica decât direcția impulsului, atunci mediul respectiv nu poate modifica energia corpului.
Atunci, din moment ce corpul se mișcă MEREU LA FEL ȘI PENTRU TOTDEAUNA în mediul respectiv, nu cumva putem vorbi de libertate de mișcare?
Atunci, din moment ce corpul se mișcă MEREU LA FEL ȘI PENTRU TOTDEAUNA în mediul respectiv, nu cumva putem vorbi de libertate de mișcare?
Daca un mediu modifica directia, atunci nu mai e omogen. Mediul este dinamic, mediul poate sa contina fluxuri de mediu (a nu se confunda cu ce numim campuri si forte).
Daca acest mediu modifica directia corpurilor, atunci o modifica identic si pe a razelor de lumina.
Excludem cazul ca prin mediu se propaga forte generate de alte corpuri.
Daca acest mediu modifica directia corpurilor, atunci o modifica identic si pe a razelor de lumina.
Excludem cazul ca prin mediu se propaga forte generate de alte corpuri.
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
La deplasarea unui corp printr-un mediu, exista totdeauna o relatie de dependenta mediu-corp, care se manifesta printr-o unda insotitoare, prin deformarea mediului, si chiar a corpului in unele cazuri. De exemplu la miscarea unui drapel atasat pe catargul unui vapor, se observa clar unda insotitoare care face ca drapelul sa fluture sinusoidal. la fel la deplasarea unui electron, se manifesta o unda insotitoare cu frecventa maxima la o viteza maxima de propagare. Iata ca in medii diferite, corpuri diferite, se comporta asemanator in relatia corpului cu mediul.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Daca steagul falfaie in mediu, inseamna ca nu e liber, e tinut de cineva. In acest caz sau steagul e miscat sau mediul se misca in sensul ca se modifica in jurul steagului.
Numai daca nu i se falfaie, atunci e liber de capul lui si ia pozitia mediului..
Cu electronii e la fel.
Numai daca nu i se falfaie, atunci e liber de capul lui si ia pozitia mediului..
Cu electronii e la fel.
virgil a scris:Numai un corp in repaus absolut este un corp liber. Din moment ce corpul are imprimata o viteza, deci o directie de deplasare, nu mai este un corp liber deoarece orice alta forta care intervine asupra lui, sufera o modificare de viteza si traiectorie dominata mai mult sau mai putin, de viteza initiala. Corpul care detine o viteza initiala are propria lui identitate cinematica, deci nu este liber de miscare.
Dacu- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2613
Puncte : 22430
Data de inscriere : 28/07/2012
Daca te-a suparat raspunsul meu, atunci continua-ti ideea.Abel Cavaşi a scris:Nu cumva suntem prea pretențioși cu noțiunea de „libertate” a unui corp? Când putem considera că un corp este liber?
Cum ar putea mediul sa faca asa ceva daca este omogen?
virgil_48- Foarte activ
Pentru cei care încă n-au înțeles posibilitatea de care vorbesc (ba chiar mă acuză că aș fi supărăcios), vă amintesc faptul că un câmp magnetic uniform nu poate modifica altceva decât direcția de mișcare a unui electron, deci nu-i poate modifica acestuia decât direcția impulsului.
Asta nu este o situatie de mediu omogen! Nu poti generalizaAbel Cavaşi a scris:Pentru cei care încă n-au înțeles posibilitatea de care vorbesc (ba chiar mă acuză că aș fi supărăcios), vă amintesc faptul că un câmp magnetic uniform nu poate modifica altceva decât direcția de mișcare a unui electron, deci nu-i poate modifica acestuia decât direcția impulsului.
un fenomen cu argumentul din citat. Crezi ca miscarea
elicoidala este valabila numai in microcosmos? Ce prezinti
acolo este un corp(particula) liber(libera)?
"Acuzatia" vine de la culoarea ripostei tale pe care am
considerat-o inoportuna. Amestecam arta plastica intr-o
discutie despre stiinta?
virgil_48- Foarte activ
Subiecte similare
» Ce înseamnă "corp liber"?
» Legi de conservare (2)
» Aproape de un corp ușor, ori departe de un corp masiv?
» Legi de conservare (2)
» Aproape de un corp ușor, ori departe de un corp masiv?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum