Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Meteorr Ieri la 21:34
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Joi 21 Noi 2024, 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la CAdi în Sa mai auzim si de bine in Romania :
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Fiinte deosebite.
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12459) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Dacu2 | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Abel Cavaşi |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
virgil | ||||
Dacu2 | ||||
ilasus | ||||
CAdi | ||||
Meteorr | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 41 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 41 Vizitatori :: 2 Motoare de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
LCE in magnetismul permanent.
+2
eugen
scanteitudorel
6 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
LCE in magnetismul permanent.
In foarte multe situatii se discuta despre LCE , dar putin cunosc faptul ca aceasta lege nu se aplica in cazul de mai jos , deoarece lucrul mecanic generat de catre rotorul atras in campul magnetic permanent poate deveni chiar zero in cazul unei viteze de rotatie mare , iar lucrul mecanic de retinere a rotorului ,( necesar pentru revenirea la pozitia initiala), creste . Daca consumam doar energie fara sa obtinem nimic in schimb , unde se mai conserva energia din sistemul fizic ?
Astept intrebari pentru a explica fenomenele fizice care se petrec in acest dispozitiv magnetic.
Astept intrebari pentru a explica fenomenele fizice care se petrec in acest dispozitiv magnetic.
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25902
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Re: LCE in magnetismul permanent.
Cum este antrenat rotorul:
O jumatate de tura, sau continuu in rotatie ?
La prima vedere, asa cum este desenul, nu pare nici motor, nici generator.
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33348
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Problema principala la ideea lui este ca trebuie sa alterneze campurile magnetice fara a modifica pozitia acestora. Pana acum insa, eu nu stiu decat o modalitate de a inchide campul unui magnet permanent in interiorul acestuia, folosind o cantitate mica de energie din exterior. Ar ramane problema alternantei camp - lipsa campului ce ar putea fi exploatata, desi in limitele impuse de remanenta. Problema dezechilibrului permanent de pozitie nu se poate pune, mentinerea lui necesitand aceeasi cantitate de energie utila, fara socoteala pierderilor.eugen a scris:Cum este antrenat rotorul:
Nu este nici una , nici alta. Practic el ar trebuii sa genereze lucrul mecanic atunci cand se roteste pe un sfert de tura si sa-l consume pe urmatorul sfert de tura s.a.m.d. Dar dupa o anumita viteza el nu mai genereaza lucrul mecanic. Doar consuma energia mecanica transmisa din exterior.eugen a scris:Cum este antrenat rotorul: Cu energie mecanica
O jumatate de tura, sau continuu in rotatie ? Continuu
Imi pare rau, dar nu ai inteles nimic.negativ a scris:Problema principala la ideea lui este ca trebuie sa alterneze campurile magnetice fara a modifica pozitia acestora. Pana acum insa, eu nu stiu decat o modalitate de a inchide campul unui magnet permanent in interiorul acestuia, folosind o cantitate mica de energie din exterior. Ar ramane problema alternantei camp - lipsa campului ce ar putea fi exploatata, desi in limitele impuse de remanenta. Problema dezechilibrului permanent de pozitie nu se poate pune, mentinerea lui necesitand aceeasi cantitate de energie utila, fara socoteala pierderilor.eugen a scris:Cum este antrenat rotorul:
Si in acest experiment forta de atractie este mai mica decat forta de retinere .
Daca ma lamuresti cum e cu "forta de retinere", s-ar putea sa inteleg ceva.scanteitudorel a scris:Imi pare rau, dar nu ai inteles nimic...
Si in acest experiment forta de atractie este mai mica decat forta de retinere .
Pana una-alta, tu lucrezi cu manifestari dinamice ale unui fenomen pe care nu-l intelegi. Altfel ti-ai fi dat seama ca vorbeam despre cauzele pentru care instalatiile tale nu functioneaza.
Instalatiile mele nu pot functiona , dar eu caut sa determin fenomenele fizice care nu permit acest lucru, iar in topicul acesta caut sa discut despre modul in care poate fi aplicata o lege din Fizica ,(LCE), in magnetismul permanent. Despre asa ceva discutam aici.negativ a scris:Daca ma lamuresti cum e cu "forta de retinere", s-ar putea sa inteleg ceva.Prin conventie am stabilit cu the Misuser ca forta de atractie care se manifesta in sens invers rotatiei , ( sau deplasarilor liniare ) ,sa fie numita , mai simplu ,, forta de retinere ". Ai explicatia in topicul ,,Magnetism permanent-Doi magneti si un disc feromagnetic " ultimul mesaj scris de mine .scanteitudorel a scris:Imi pare rau, dar nu ai inteles nimic...
Pana una-alta, tu lucrezi cu manifestari dinamice ale unui fenomen pe care nu-l intelegi. De unde ai tras tu aceasta concluzie gresita ?Cand esti dispus , discutam despre statica si dinamica in magnetismul permanent. Altfel ti-ai fi dat seama ca vorbeam despre cauzele pentru care instalatiile tale nu functioneaza.
Si nu e suficient conservativitatea campurilor ? Iese din socoteli, oricum o dai. Despre asta spuneam ca nu vrei sa intelegi. Campul magnetic nu e un flux ca dubletul vortex, desi au aceeasi forma din anumite perspective.scanteitudorel a scris:Instalatiile mele nu pot functiona , dar eu caut sa determin fenomenele fizice care nu permit acest lucru, iar in topicul acesta caut sa discut despre modul in care poate fi aplicata o lege din Fizica ,(LCE), in magnetismul permanent. Despre asa ceva discutam aici.
negativ a scris:Si nu e suficient conservativitatea campurilor ? Iese din socoteli, oricum o dai. Nu, nu este suficient , deoarece in primul exemplu dat rotorul odata cu cresterea vitezei de rotatie genereaza lucrul mecanic din ce in ce mai putin pana la zero si atunci unde mai exista conservabilitatea ? Avem bilant energetic negativ , iar pentru a discuta despre conservarea energiei , din teorie / practica trebuie sa rezulte valoarea zero. Despre asta spuneam ca nu vrei sa intelegi. Campul magnetic nu e un flux ca dubletul vortex, desi au aceeasi forma din anumite perspective. Nu despre asta discutam acum .scanteitudorel a scris:Instalatiile mele nu pot functiona , dar eu caut sa determin fenomenele fizice care nu permit acest lucru, iar in topicul acesta caut sa discut despre modul in care poate fi aplicata o lege din Fizica ,(LCE), in magnetismul permanent. Despre asa ceva discutam aici.
Ba tocmai asta e problema. Este exact ca nebunia aia cu lucrul mecanic nul. Mi-e si jena sa spun aici ce inseamna asta...scanteitudorel a scris:Nu despre asta discutam acum .
Am auzit ca azi e ziua mondiala a cartii !
Rotorul odata antrenat continuu, se incalzeste?
Din ce material este rotorul ?
Fier masiv, tole, etc?
Este posibila o masurare a starii de magnetizare/ nemagnetizare a rotorului inainte si dupa un ciclu de antrenare ?
Cu cat turatia rotorului este mai mare, fluxul total dintre armaturile magnetice statorice banuiesc ca aluneca unghiular in sensul acelor de ceasornic.
Este posibil sa existe o inertie de revenire a campului la pozitia de echilibru corespunzatoare rotorului fix?
Rotorul odata antrenat continuu, se incalzeste?
Din ce material este rotorul ?
Fier masiv, tole, etc?
Este posibila o masurare a starii de magnetizare/ nemagnetizare a rotorului inainte si dupa un ciclu de antrenare ?
Cu cat turatia rotorului este mai mare, fluxul total dintre armaturile magnetice statorice banuiesc ca aluneca unghiular in sensul acelor de ceasornic.
Este posibil sa existe o inertie de revenire a campului la pozitia de echilibru corespunzatoare rotorului fix?
eugen- Moderator
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
eugen a scris:Doru,
Rotorul odata antrenat continuu, se incalzeste? Nu am de unde sa stiu , dar cred ca nu, deoarece el este confectionat din tole prin care nu circula curenti de inductie de valoare insemnata , mai ales ca viteza de rotatie este relativ mica.
Din ce material este rotorul ? Fier masiv, tole, etc?
Am lucrat si cu tole si cu fier masiv , dar nu aceasta este problema . Forta de atractie scade datorita liniilor magnetice care se deplaseaza cu o anumita viteza catre rotor , viteza care depinde la randul ei de intensitatea fluxului magnetic statoric.
Deci , sa presupunem ca ele au o anumita viteza de deplasare circulara care se efectueaza intr-un timp dat , dar in acelasi timp rotorul se deplaseaza si el cu o anumita viteza de rotatie catre liniile magnetice . Prin urmare liniile care se desprind de rotor dupa prima jumatate de tura gasesc rotorul dupa un anumit timp cu un unghi deja efectuat , ( spatiu parcurs ) , iar acest spatiu creste din ce in ce mai mult odata cu cresterea vitezei de rotatie a rotorului. Sa tinem cont de faptul ca viteza de rotatie catre rotor a liniilor magnetice este constanta si aceasta depinde asa cum am scris mai sus de valoarea intensitati campului magnetic statoric.
Chiar daca folosim un material a care-i curba de Histerezis este foarte ingusta , efectul fizic este acelasi din motivul expus mai sus . Daca utilizam un material din otel cu proprietatea de-a se magnetiza ,( remanenta magnetica temporara ) , aceasta noua forta , (de respingere a rotorului de catre liniile statorice ), este mica si oricum nu are nimic in comun cu fenomenul fizic pus in discutie.
Nu mi-am pus niciodata aceasta intrebare , dar eu discut de viteze relativ mici 10- 800 rot/min.
Nu avem in cazul acesta de-a face cu momente de inertie , dar se poate discuta asa cum am scris mai sus despre viteza de rotatie a liniei magnetice pentru a atrage materialul feromagnetic si despre o valoare bine definita a tensiunii de natura mecanica care exista in fiecare linie , functie de intensitatea ei.
Cred ca aceasta este diferenta dintre cele doua energii . Am folosit volante cu mase diferite .
. In partea stanga a figurii forta de atractie creste , iar in partea dreapta aceasta scade dar nu pana la zero, deoarece s-a consumat momentul de inertie a volantei.
Grafic pentru acest model fizic
. In partea stanga a figurii forta de atractie creste , iar in partea dreapta aceasta scade dar nu pana la zero, deoarece s-a consumat momentul de inertie a volantei.
Grafic pentru acest model fizic
OK. Pentru tine am o singura intrebare . Chiar nu poti sa scrii ceva fara a face trimiteri la situatii injositoare ?negativ a scris:Ba tocmai asta e problema. Este exact ca nebunia aia cu lucrul mecanic nul. Mi-e si jena sa spun aici ce inseamna asta...scanteitudorel a scris:Nu despre asta discutam acum .
Dom' inginer nu esti tu savantul lumii asa cum te crezi. Ia exemplul de la the Misuser sau de la alti utilizatori care sunt mult mai scoliti decat tine si care stiu sa se comporte normal . Daca astazi este ziua mondiala a cartii ,citeste sanatos . Eu am o biblioteca numai cu carti de siinta si tehnica si atunci cand am chef stiu unde sa gasesc informatia necesara . Sincer , pentru mine situatia este jenanta, deoarece eu discut despre mere in acest topic iar tu despre pere , chiar daca amandoi discutam despre fructe.
Regim dinamic de antrenare
Doru,
Mergand pe modelul tau din capul topicului, daca l-ai antrenat continuu, banuiesc ca ai folosit un motor de antrenare cuplat cu curea de transmisie pe axul rotorului, etc.
Nu stiu daca ajuta, dar la turatii diferite, ( sarcini diferite pe motorul de antrenare) se pot evident masura curentii/ tensiunile absorbite de motor si face o diagrama putere electrica/ turatie, etc.
Se poate deduce o dependenta in doua coordonate, gen putere consumata / turatie.
Graficul putere absorbita/ turatie rotor de fier, ar trebui corelat cu genul de diagrame curbilinii E/s prezentate in ultimele postari.
Puterea absorbita inmultita cu timpul necesar unei fractiuni de turatie, ar da energia consumata pe sectorul respectiv de turatie, la o turatie specifica.
(Ai nevoie de turometru ?)
O fractiune de turatie fiind un sfert, o jumatate, etc de tura.
Aceasta energie de antrenare consumata trebuie gasita justificarea in ce se transforma ?( neglijand pierderile in motorul de antrenare sau pe transmisia cu curea, etc)
Doru,
Mergand pe modelul tau din capul topicului, daca l-ai antrenat continuu, banuiesc ca ai folosit un motor de antrenare cuplat cu curea de transmisie pe axul rotorului, etc.
Nu stiu daca ajuta, dar la turatii diferite, ( sarcini diferite pe motorul de antrenare) se pot evident masura curentii/ tensiunile absorbite de motor si face o diagrama putere electrica/ turatie, etc.
Se poate deduce o dependenta in doua coordonate, gen putere consumata / turatie.
Graficul putere absorbita/ turatie rotor de fier, ar trebui corelat cu genul de diagrame curbilinii E/s prezentate in ultimele postari.
Puterea absorbita inmultita cu timpul necesar unei fractiuni de turatie, ar da energia consumata pe sectorul respectiv de turatie, la o turatie specifica.
(Ai nevoie de turometru ?)
O fractiune de turatie fiind un sfert, o jumatate, etc de tura.
Aceasta energie de antrenare consumata trebuie gasita justificarea in ce se transforma ?( neglijand pierderile in motorul de antrenare sau pe transmisia cu curea, etc)
eugen- Moderator
Aici este problema, ca nu prea imi dau seama in ce se transforma aceasta energie consumata la retinerea piesei feromagnetice de catre campul magnetic statoric . Daca in cazul lucrului mecanic de frecare care se manifesta intre doua piese ce se deplaseaza una fata de alta energia consumata se transforma in caldura iar forta de frecare intra in categoria pseudofortelor in cazul prezentat de mine posibil sa fie la fel , dar trebuie masurata temperatura rotorului inainte si dupa experiment. Sincer mai putin ma intereseaza acest aspect . Am prezentat o situatie de unde rezulta ca bilantul energetic al dispozitivului este variabil si depinde de viteza cu care este antrenat in miscarea de rotatie rotorul feromagnetic . Daca pe rotor amplasam si niste spire conductoare acestea genereaza energie electrica, dar numai atunci cand liniile magnetice se desprind de acesta ,( la atractie nu), iar energia mecanica consumata de catre electromotor este transformata din nou in energie electrica . Prin urmare trebuie sa tinem cont de aceste aspecte atunci cand dorim sa construim astfel de dispozitive si mai ales modul prin care calculam bilantul energetic al sistemului fizic.eugen a scris:Aceasta energie de antrenare consumata trebuie gasita justificarea in ce se transforma ?( neglijand pierderile in motorul de antrenare sau pe transmisia cu curea, etc)
Nu, multumesc . Daca am nevoie construiesc unul foarte rapid alcatuit dintr-o bobina cu miez feromagnetic , iar pe rotor aplic un magnet permanent de mici dimensiuni. Frecventa curentului o masor foarte bine cu un frecventmetru existent deja pe un multimeter digital , ieftin si usor de gasit.eugen a scris:(Ai nevoie de turometru ?)
Adica vrei sa spui ca te pun in situatii delicate daca vreau sa te indrum in directia potrivita , si constat ca esti incapatanat ! Cam asta era ideea mai dezvoltata cand am scris " Mi-e si jena sa spun aici ce inseamna asta..."scanteitudorel a scris:OK. Pentru tine am o singura intrebare . Chiar nu poti sa scrii ceva fara a face trimiteri la situatii injositoare ?negativ a scris:Ba tocmai asta e problema. Este exact ca nebunia aia cu lucrul mecanic nul. Mi-e si jena sa spun aici ce inseamna asta...scanteitudorel a scris:Nu despre asta discutam acum .
Dom' inginer nu esti tu savantul lumii asa cum te crezi. Ia exemplul de la the Misuser sau de la alti utilizatori care sunt mult mai scoliti decat tine si care stiu sa se comporte normal . Daca astazi este ziua mondiala a cartii ,citeste sanatos . Eu am o biblioteca numai cu carti de siinta si tehnica si atunci cand am chef stiu unde sa gasesc informatia necesara . Sincer , pentru mine situatia este jenanta, deoarece eu discut despre mere in acest topic iar tu despre pere , chiar daca amandoi discutam despre fructe.
Si patriarhul e mai scolit decat toti la un loc de pe site-ul asta, dar nu inseamna ca are dreptate in afirmarea credintei sale si, chiar daca face afirmatii corecte, nu stie despre ce vorbeste.
Observatia cu ziua mondiala a cartii nu are legatura cu ceea ce am spus la paragraful anterior, cu ajutorul caruia am delimitat ideile.
In realitate, tu cauti un motiv pentru care apar diferente intre calcule si realitate si asta am vrut sa-ti arat. Nu sa-ti explic !
Exact asa. Religia pe care o propovaduieste nu este ce crede el (ii trebuie o "traducere" consistenta), ci chiar stiinta pe care o combate si pe care o tolereaza doar ca "mireana".scanteitudorel a scris:????????negativ a scris: chiar daca face afirmatii corecte, nu stie despre ce vorbeste.
Dar in cazul in care va ofuscati, nu am incotro si trebuie sa va las sa va convingeti singuri ca discutia asta e superflua daca nu aduceti ceva nou, care sa explice de ce magnetismul e un fenomen care genereaza campuri conservative. Nu sa va jucati cu formulele binecunoscute care oricum duc la acelas rezultat. Ne-ar interesa de ce.
negativ, daca poti zabovi putin pentru un raspuns, spune-minegativ a scris:Ba tocmai asta e problema. Este exact ca nebunia aia cu lucrul mecanic nul. Mi-e si jena sa spun aici ce inseamna asta...scanteitudorel a scris:Nu despre asta discutam acum .
si mie ce nebunie ai in vedere. Eu ma lupt pe un topic cu
integrala aceea a lucrului mecanic nul, pe care o numesc
"integrala virusarii", dar de la tine incerc sa inteleg clar cum
o consideri, adevarata sau eronata. Din formularea ta, nu
reiese clar, desi mi se pare ca ma trimiti sa pun mana pe carte.
Asa au mai facut si altii când nu mai stiau ce sa argumenteze
sau nu aveau timp sa inteleaga ce scriu. Dar nu ma supara,
stiu ca nu ma pot lauda cu studii adecvate si ma bizui mai mult
pe judecata. Poate ca in citatul acela nu te-ai referit la mine
fiindca eu nu m-am amestecat in acest topic. Puteam sa pierd
remarca ta din citat !
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44924
Data de inscriere : 03/12/2013
Nu este adevarat. Ca sa fii sigur.virgil_48 a scris: Eu ma lupt pe un topic cu integrala aceea a lucrului mecanic nul, pe care o numesc "integrala virusarii", dar de la tine incerc sa inteleg clar cum
o consideri, adevarata sau eronata.
Dintr-o postare anterioara: Eu mai afirm o data ce vad eu ciudat: pentru ca sa parcurga acel traseu, corpul consuma energie din exterior ca sa accelereze si sa franeze si fara aceasta energie nu-l poate parcurge. Iar consumul de energie devine lucru mecanic. Este adevarat?
Si ca sa fiu mai explicit, sa incheiem discutia : in cazul orbitelor corpurilor ceresti, energia se conserva si nu se consuma lucru mecanic. In cazul in care orbita e circulara, este evident ca forta de atractie e constanta pe parcursul orbitei. In cazul unei orbite eliptice, cand corpul ce orbiteaza este mai aproape de corpul central, forta de atractie e mai mare, si pentru a compensa (in virtutea principiului conservarii energiei proprii), corpul se deplaseaza mai repede in acea regiune . Lucrul mecanic despre care vorbesti acumulat atunci cand corpul accelereaza apropiindu-se de corpul central (determinat de forta de atractie pe un anumit segment) se compenseaza cu cel pierdut tot din cauza atractiei, pe portiunea de elipsa in care corpul se departeaza de corpul central. Per total, la o orbitare intreaga, (pentru care socotesti integrala) lucrul mecanic este 0, iar energiile fiecarui corp si ale sistemului se conserva. Corpul nu consuma energie din exterior ci o foloseste pe cea proprie, transformand-o (intre anumite limite) din energie cinetica in potentiala si invers.
Mai intuitiv si mai simplist de atâta, nu stiu cum sa spun. Sper sa fi lamurit cumva problema.
Nu este adevarat. Ca sa fii sigur.
Si ca sa fiu mai explicit, sa incheiem discutia : . . . . .
virgil_48- Foarte activ
Am cautat ceva care sa te lamureasca mai bine si mai "in extenso". Ai AICI tot ce te intereseaza pe subiect, iar problema in discutie se afla la ultimul capitol, "Forte centrale".virgil_48 a scris:Mai bine ! Decat sa ne enervam... Oricum era off topic.
Spor la treaba !
Nici nu puteai sa-mi recomanzi o sursa mai adecvata. N-ainegativ a scris:Am cautat ceva care sa te lamureasca mai bine si mai "in extenso". Ai AICI tot ce te intereseaza pe subiect, iar problema in discutie se afla la ultimul capitol, "Forte centrale".virgil_48 a scris:Mai bine ! Decat sa ne enervam... Oricum era off topic.
Spor la treaba !
observat, dar eu tocmai la desfiintarea legendei conservativitatii
si a campurilor centrale lucrez. Multumesc !
virgil_48- Foarte activ
eugen , ti-am scris asa ceva dar nu ti-am prezentat si urmatoarele figuri.
In fig. 2 ,
cu toate ca avem o viteza de rotatie a spirei plasata in crestaturile rotorului , din punctul A in punctul B in spire nu v-a circula un curent electric , deoarece nu exista linii magnetice care sa le intersecteze perpendicular . Din punctul B in punctul C spira genereaza curent electric si apare forta Faplace care se opune deplasarii indusului datorita liniilor magnetice generate de catre curentul din bobina. Peste toate acestea se adauga si forta de retinere explicata mai inainte. Pentru eliminarea acestei forte de retinere a fost necesara constructia rotorului de forma cilindrica cu multiple crestaturi . Numarul si forma crestaturilor nu se alege la intamplare .
In cazul Magnetoului prezentat in fig. 3,
nici bobina nu genereaza energie electrica din punctul A in punctul B , dar nici din B in C . Numai cand se rupe fluxul ,(desprinderea liniilor de rotor pe axa orizontala , axa echilibrului instabil ) , iar viteza de revenire a liniilor magnetice paralel cu axa verticala ,( axa echilibrului stabil ), este foarte mare pe un timp foarte scurt si din acest motiv la capetele bobinei i-a nastere o diferenta de potential foarte mare ,( de ordinul KV). In acest caz forta Laplace reduce din viteza de revenire a liniilor magnetice statorice la pozitia normala , ( dar fara sa retina rotorul) , daca imediat dupa ce fluxul a fost rupt blocam rotorul in miscarea sa de rotatie. Se poate afirma in acest caz ca forta de retinere magnetica pe spatiul respectiv s-a transformat direct in energie electrica, dar numai in acest model si daca blocam rotorul la o anumita pozitie.
scanteitudorel a scris:Am prezentat o situatie de unde rezulta ca bilantul energetic al dispozitivului ,este variabil , ( atentie... nu bilantul energetic al sistemului fizic care include si un electromotor ) si depinde de viteza cu care este antrenat in miscarea de rotatie rotorul feromagnetic . Daca pe rotor amplasam si niste spire conductoare acestea genereaza energie electrica, dar numai atunci cand liniile magnetice se desprind de acesta ,( la atractie si rupere , nu), iar o parte din energia mecanica consumata de catre electromotor este transformata din nou in energie electrica . Prin urmare trebuie sa tinem cont de aceste aspecte atunci cand dorim sa construim astfel de dispozitive si mai ales modul prin care calculam bilantul energetic al sistemului fizic.
In fig. 2 ,
cu toate ca avem o viteza de rotatie a spirei plasata in crestaturile rotorului , din punctul A in punctul B in spire nu v-a circula un curent electric , deoarece nu exista linii magnetice care sa le intersecteze perpendicular . Din punctul B in punctul C spira genereaza curent electric si apare forta Faplace care se opune deplasarii indusului datorita liniilor magnetice generate de catre curentul din bobina. Peste toate acestea se adauga si forta de retinere explicata mai inainte. Pentru eliminarea acestei forte de retinere a fost necesara constructia rotorului de forma cilindrica cu multiple crestaturi . Numarul si forma crestaturilor nu se alege la intamplare .
In cazul Magnetoului prezentat in fig. 3,
nici bobina nu genereaza energie electrica din punctul A in punctul B , dar nici din B in C . Numai cand se rupe fluxul ,(desprinderea liniilor de rotor pe axa orizontala , axa echilibrului instabil ) , iar viteza de revenire a liniilor magnetice paralel cu axa verticala ,( axa echilibrului stabil ), este foarte mare pe un timp foarte scurt si din acest motiv la capetele bobinei i-a nastere o diferenta de potential foarte mare ,( de ordinul KV). In acest caz forta Laplace reduce din viteza de revenire a liniilor magnetice statorice la pozitia normala , ( dar fara sa retina rotorul) , daca imediat dupa ce fluxul a fost rupt blocam rotorul in miscarea sa de rotatie. Se poate afirma in acest caz ca forta de retinere magnetica pe spatiul respectiv s-a transformat direct in energie electrica, dar numai in acest model si daca blocam rotorul la o anumita pozitie.
Atentie la notiunea de câmp al unui corp, care are valoare constanta la distante egale de centrul corpului. Faptul ca un alt corp intersecteaza pe o traiectorie ce traverseaza mai multe campuri zona din jurul corpului central, varrind Ec si Ep ale corpului care orbiteaza, nu inseamna ca valorile campurilor corpului central se modifica.virgil_48 a scris:Nici nu puteai sa-mi recomanzi o sursa mai adecvata. N-ai observat, dar eu tocmai la desfiintarea legendei conservativitatii si a campurilor centrale lucrez. Multumesc !
Oricum incearca. Nu poate face rau, si abia iti consolideaza convingerile.
Era vorba de corpuri ceresti ce au forma sferica, ca sa fie mai simplu, iar forta de care vorbeam e cea gravitationala. Nu imi dau seama la ce se refera desenul tau.scanteitudorel a scris:Adica asa, virgil_48 . s 1 < s 2 => H1 > H 2negativ a scris:Atentie la notiunea de câmp al unui corp, care are valoare constanta la distante egale de centrul corpului.
» Magnetismul in Univers .
» Nu sunt de acord cu explicaţia actuală a magnetismului planetar
» Magnetismul Terestru - o mare prostie stiintifica
» Nu sunt de acord cu explicaţia actuală a magnetismului planetar
» Magnetismul Terestru - o mare prostie stiintifica
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum