Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Meteorr Ieri la 21:34
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Joi 21 Noi 2024, 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la No_name în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 1 )
» Mesaj de la Abel Cavaşi în Daci nemuritori
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12459) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
Dacu2 | ||||
eugen | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Abel Cavaşi |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
virgil | ||||
Dacu2 | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
CAdi | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 22 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 22 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Daci nemuritori
+16
omuldinluna
Pacalici
totedati
Dacu
gafiteanu
virgil_48
Razvan
virgil
curiosul
Bordan
mariamary
CAdi
sadang
mm
ladyblue
eugen
20 participanți
Pagina 12 din 16
Pagina 12 din 16 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16
Daci nemuritori
Rezumarea primului mesaj :
Merita sa avem un topic deschis despre personalitati romanesti de exceptie. Nu este strain de semantica topicului forumului nostru, acest fel de incursiune care tine tot de cercetare.
Vad pe ai nostri-cei cu care ne putem mandri-ca pe roade coapte din seva inepuizabila a poporului roman carpato-dunarean.
Asfel, MIRCEA ELIADE visa la un Imperiu Spiritual Romanesc. Nu militar, nu religios. Istoria noastra veche-fara a intra in amanunte care ar putea deschide suspiciuni istorice-arata ca Dacia, vechea Romanie, avea o spiritualitate proprie, functionala. Si ca ea putea avea rol civilizator, universal.
Dacia propunea lumii un mod de viata, asezat.
Asadar visul lui Eliade avea fundament realist.
Tot Eliade afirma ca "Suntem condamnati la cunoastere". Numai sa stim sa transformam aceasta condamnare in binecuvantare si nu in chin. Firea curioasa, agera, creativa a romanului arata ca se poate.
Cu aceste premize de plecare, cred ca merita sa indraznim a conserva spiritul dacic, acela de a urca pe varful muntelui, devenit tron pentru om, dar si pentru pasarea cerului.
Si de a refuza un tron facut de mana omeneasca, din lemn, fan sau trestie, chiar poleit cu aur.
In filmul Dacii-Columna, o banda de romani ii cer unui cioban batran
sa le arate calea prin munti. Geniala aceasta idee din film,simbolica:
Un batran cioban troneaza in munti peste oile sale, in contrast cu legionarii romani in cautare disperata de a digera si de a sclaviza.
Principiul Zamolxian "Inalta-te semet ca un munte" , ar putea fi un motiv de meditatie de genul:
Este muntele, la daci, o Golgota mantuitoare care nu cere sange?
Ci cere ochii interiori si exteriori deschisi majestuos catre Univers, pana-n orizontul vizibil si invizibil.
Ca o biruinta asupra orbirii. Ca o biruinta a pasnicului asupra sacrificiului absurd de sange. A sacrificiului-crima transformat in dogma teologica.
Universul nu cere pret de sange. El cere intelegere si sincronizare cu el. Din acest punct de vedere, Crestinismul pare ca trebuie in mod acut revizuit.
Citind principiile Zamolxiene, nu remarcam nimic sangeros, agresiv.
Din contra, ele propun un mod de viata pasnic, creativ, respectand Focul divin, pe ceilalti semeni si natura. Antrenand caracterul, urcand mereu muntele, ca filosofie de viata si religie.
MIHAI EMINESCU trebuie asezat la loc de cinste in templul spiritului national. Desi traim intr-o epoca a agendelor negre:crize, apocalipse,
deliruri, etc, ne putem incapatana sa credem intr-o agenda optimista, regeneratoare. O agenda a luminii care invinge intunericul. A pacii care invinge razboiul. A creatiei care invinge distrugerea.
Profetia lui Eminescu despre Romania "Si prevad prin secoli a ei inaltare" o vad posibila in plan spiritual. Chiar si in epoca informatiei reci, a calugarilor globalizarii crispate , a epocii androizilor, a oamenilor hibrizi, fiinte-masini.
Nu cred ca in Univers este pana de materiale, idei si planuri privind planeta noastra, in particular Romania. Nu suntem intr-o criza de resurse. Poate doar de crestere.
Ma incapatanez sa cred ca spiritul romanesc de supravietuitori, forjat de istorie-prin oamenii de exceptie- este matur si va supravietui acceselor copilaresti ale unei lumi rasfatate si agresive.
Si ca in final, vom fi iar senini, ca in alta profetie despre pace a lui Eminescu:"...Stapanea eterna pace"(Scrisoarea I, versurile nr 50 si 86).
Merita sa avem un topic deschis despre personalitati romanesti de exceptie. Nu este strain de semantica topicului forumului nostru, acest fel de incursiune care tine tot de cercetare.
Vad pe ai nostri-cei cu care ne putem mandri-ca pe roade coapte din seva inepuizabila a poporului roman carpato-dunarean.
Asfel, MIRCEA ELIADE visa la un Imperiu Spiritual Romanesc. Nu militar, nu religios. Istoria noastra veche-fara a intra in amanunte care ar putea deschide suspiciuni istorice-arata ca Dacia, vechea Romanie, avea o spiritualitate proprie, functionala. Si ca ea putea avea rol civilizator, universal.
Dacia propunea lumii un mod de viata, asezat.
Asadar visul lui Eliade avea fundament realist.
Tot Eliade afirma ca "Suntem condamnati la cunoastere". Numai sa stim sa transformam aceasta condamnare in binecuvantare si nu in chin. Firea curioasa, agera, creativa a romanului arata ca se poate.
Cu aceste premize de plecare, cred ca merita sa indraznim a conserva spiritul dacic, acela de a urca pe varful muntelui, devenit tron pentru om, dar si pentru pasarea cerului.
Si de a refuza un tron facut de mana omeneasca, din lemn, fan sau trestie, chiar poleit cu aur.
In filmul Dacii-Columna, o banda de romani ii cer unui cioban batran
sa le arate calea prin munti. Geniala aceasta idee din film,simbolica:
Un batran cioban troneaza in munti peste oile sale, in contrast cu legionarii romani in cautare disperata de a digera si de a sclaviza.
Principiul Zamolxian "Inalta-te semet ca un munte" , ar putea fi un motiv de meditatie de genul:
Este muntele, la daci, o Golgota mantuitoare care nu cere sange?
Ci cere ochii interiori si exteriori deschisi majestuos catre Univers, pana-n orizontul vizibil si invizibil.
Ca o biruinta asupra orbirii. Ca o biruinta a pasnicului asupra sacrificiului absurd de sange. A sacrificiului-crima transformat in dogma teologica.
Universul nu cere pret de sange. El cere intelegere si sincronizare cu el. Din acest punct de vedere, Crestinismul pare ca trebuie in mod acut revizuit.
Citind principiile Zamolxiene, nu remarcam nimic sangeros, agresiv.
Din contra, ele propun un mod de viata pasnic, creativ, respectand Focul divin, pe ceilalti semeni si natura. Antrenand caracterul, urcand mereu muntele, ca filosofie de viata si religie.
MIHAI EMINESCU trebuie asezat la loc de cinste in templul spiritului national. Desi traim intr-o epoca a agendelor negre:crize, apocalipse,
deliruri, etc, ne putem incapatana sa credem intr-o agenda optimista, regeneratoare. O agenda a luminii care invinge intunericul. A pacii care invinge razboiul. A creatiei care invinge distrugerea.
Profetia lui Eminescu despre Romania "Si prevad prin secoli a ei inaltare" o vad posibila in plan spiritual. Chiar si in epoca informatiei reci, a calugarilor globalizarii crispate , a epocii androizilor, a oamenilor hibrizi, fiinte-masini.
Nu cred ca in Univers este pana de materiale, idei si planuri privind planeta noastra, in particular Romania. Nu suntem intr-o criza de resurse. Poate doar de crestere.
Ma incapatanez sa cred ca spiritul romanesc de supravietuitori, forjat de istorie-prin oamenii de exceptie- este matur si va supravietui acceselor copilaresti ale unei lumi rasfatate si agresive.
Si ca in final, vom fi iar senini, ca in alta profetie despre pace a lui Eminescu:"...Stapanea eterna pace"(Scrisoarea I, versurile nr 50 si 86).
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33348
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Re: Daci nemuritori
Dacii au pierit cu toții, o ce s-o întîmplat cu ei, că parcă erau nemuritori ...
Bordan- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 2219
Data de inscriere : 18/02/2012
N-au pierit. Au emigrat un pic si au cucerit si Roma, asa cum se vede:
http://www.emigrantul.it/dacii-au-curerit-roma/
A fost Circ Maxim.
Au fost di Dacite:
Ehe!
Asa ca fi mandru.
http://www.emigrantul.it/dacii-au-curerit-roma/
Duminică, 21 aprilie 2013, la Circo Massimo, (Roma) a avut loc o mare sărbătoare dedicată gloriei romane de altădată. ”Armatele Daciei” venite din România au ”cucerit” publicul roman și turiștii străini prin forța și măreția oamenilor, a costumelor, prin originalitate și simplitate.
A fost Circ Maxim.
Au fost di Dacite:
Ehe!
Asa ca fi mandru.
Nu va mai agitati, ca nu stim daca suntem urmasi dacilor sau a romanilor . Studii recente pe baza ADN-ului au aratat faptul ca in cea mai mare parte ADN-ul nostru a suferit transformari dramatice datorita valurilor migratoare care au trecut pe teritorul Romaniei. Mai multe si mai precise informatii cautati pe site-ul ,, Stiinta in cuvinte potrivite " difuzata acum o saptamana . Eu am ascultat doar emisiunea .
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25902
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Ai mei tot dacii au ramas, n-o calcat picior de roman p-aici, alte neamuri s-o uitat numa din varful dealului si o intins-o la sanatoasa .. Chiar circula o poveste pe la mine prin sat cum s-au speriat tatarii de o ciurda de bivoli, o crezut ca-s draci nu daci ...
Bordan- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2219
Puncte : 21782
Dacii!
Puncte : 33839
Data de inscriere : 18/03/2011
Genele ADNul acelor Dacii sunt de Renault.
Dacii au facut doar ultimul Lastun.
Ce se mai aude de armatele noastre de rromi de la Roma ? I-au cucerit pe romani ?
Sau i-au cu cerserit ?
Cica mai avem o rezerva de cateva milioane de rromi rezervisti, mereu in crestere.
Ce se mai aude de armatele noastre de rromi de la Roma ? I-au cucerit pe romani ?
Sau i-au cu cerserit ?
Cica mai avem o rezerva de cateva milioane de rromi rezervisti, mereu in crestere.
Numarul mesajelor : 7617
Puncte : 36103
Data de inscriere : 13/06/2011
Obiective curente : 0)-Fondator "Asociatia Fostilor Cercetatori Stiintifici".
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
Daca n-ai aflat, dupa razboi la uzinele Malaxa s-au facut catevagafiteanu a scris:Genele ADNul acelor Dacii sunt de Renault.
. . . . .
autoturisme originale, cu motoare racite cu aer. Dar au facut
loc Pobedei.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44924
Data de inscriere : 03/12/2013
Sudeții e clar că-s copii de ... emigranți .. și ălea nereușite la imprimare ... cine e totuși interesat să mai vadă un DAC adevărat îl poftesc să vină în Maramureș ...
Bordan- Foarte activ
"Străin şi făr' de lege de voi muri - atunce
Nevrednicu-mi cadavru în uliţă l-arunce,
Ş-aceluia, Părinte, să-i dai coroană scumpă,
Ce-o să asmuţe câinii, ca inima-mi s-o rumpă,
Iar celui ce cu pietre mă va izbi în faţă,
Îndură-te, stăpâne, şi dă-i pe veci viaţă!
Astfel numai, Părinte, eu pot să-ţi mulţumesc
Că tu mi-ai dat în lume norocul să trăiesc.
Să cer a tale daruri, genunchi şi frunte nu plec,
Spre ură şi blestemuri aş vrea să te înduplec,
Să simt că de suflarea-ţi suflarea mea se curmă
Şi-n stingerea eternă dispar fără de urmă!"
De la văru Eminescu cetire ... Rugăciunea unui dac ...
Nevrednicu-mi cadavru în uliţă l-arunce,
Ş-aceluia, Părinte, să-i dai coroană scumpă,
Ce-o să asmuţe câinii, ca inima-mi s-o rumpă,
Iar celui ce cu pietre mă va izbi în faţă,
Îndură-te, stăpâne, şi dă-i pe veci viaţă!
Astfel numai, Părinte, eu pot să-ţi mulţumesc
Că tu mi-ai dat în lume norocul să trăiesc.
Să cer a tale daruri, genunchi şi frunte nu plec,
Spre ură şi blestemuri aş vrea să te înduplec,
Să simt că de suflarea-ţi suflarea mea se curmă
Şi-n stingerea eternă dispar fără de urmă!"
Bordan- Foarte activ
Daca Eminescu ar fi trait in zilele noastre, poezia s-ar fi numit "rugaciunea unui trac".
Asta pentru respectarea adevarului istoric, pe care Eminescu nu a avut cum sa-l cunosca, chiar daca l-a intuit. Mi se pare ca am un eseu despre problema cu dacii, cine si ce sunt ei.
Sper sa apuc sa mai scriu un eseu despre originea regalitătii la români, si de ce România are singura coroana de otel din lume si de ce Carol I a ales oțel, și nu aur (înafara de a simboliza vitejia ostașilor români- ce a fost numai un pretext). Pâna la urma si prusacii au fost viteji..., dar Carol stia ceva în plus, fiind urmas al "Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae" înfiintat în urma diviziunii imperiului Carolingian. Acesta a stiut bine unde a fost înscaunat, la fel cum Traian a stiut cine sunt dacii cu care se lupta. De asta la noi regalitatea a avut o alta semnificatie, si tot de aia avem în loc de înteleptul satului, prostul satului.
Asta pentru respectarea adevarului istoric, pe care Eminescu nu a avut cum sa-l cunosca, chiar daca l-a intuit. Mi se pare ca am un eseu despre problema cu dacii, cine si ce sunt ei.
Sper sa apuc sa mai scriu un eseu despre originea regalitătii la români, si de ce România are singura coroana de otel din lume si de ce Carol I a ales oțel, și nu aur (înafara de a simboliza vitejia ostașilor români- ce a fost numai un pretext). Pâna la urma si prusacii au fost viteji..., dar Carol stia ceva în plus, fiind urmas al "Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae" înfiintat în urma diviziunii imperiului Carolingian. Acesta a stiut bine unde a fost înscaunat, la fel cum Traian a stiut cine sunt dacii cu care se lupta. De asta la noi regalitatea a avut o alta semnificatie, si tot de aia avem în loc de înteleptul satului, prostul satului.
Vad ca esti var cu Eminescu. Mai cunosteam pe cineva care era coleg cu Mihai Viteazul, si care m-a inspirat sa-i dedic niste versuri. Tu fiind colegul meu de forum n-o sa-ti scriu o poezie, dar am sa te distrez cu cea a colegului lui Mihai Viteazu.Bordan a scris:
ZGONEA
Frunza verde, ramurea,
De departe vine Zgonea,
Pe-un cal alb de catifea,
Si ce iute mai gonea.
Si cum aparea in zare,
Tot romanul ca tresare,
Si cand ocoleste iazul,
Coleg cu Mihai Viteazul,
Tot olteanul tine prazul,
Ca e om cu multa carte,
Si de aia are parte,
Pe la nunti, pe la boteze,
E mereu atent la freze.
Ca nu-i usor sa conduci,
Un parlament de haiduci,
Nu-s haiduci la drumul mare,
Fac haiducii bugetare,
Isi trag pensii speciale,
Nu mai pot de bunastare,
Ca sa stie tot romanul,
Cine le este stapanul.
..................................
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12459
Puncte : 56979
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Zgonea asta nu cumva a fost un mare haiduc (mafiot) PSD ?
Vad ca i-ati si facut o balada.
http://www.timesnewroman.ro/category/166/12045-valeriu-zgonea-si-a-lansat-propria-colectie-de-miros-de-pantofi
Vad ca i-ati si facut o balada.
http://www.timesnewroman.ro/category/166/12045-valeriu-zgonea-si-a-lansat-propria-colectie-de-miros-de-pantofi
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
În Maramures erau "Dacii Mari". Tot dacimai erau numiti si alti traci, de prin muntii Tatra si Matra din Moravia, dar numele lor nu sint identificate.Bordan a scris: ... cine e totuși interesat să mai vadă un DAC adevărat îl poftesc să vină în Maramureș ...
În continuare, o lista incompleta cu populatii Tracice (gresit intitulate "triburi") : 1.Agrianii; 2.Apulii; 3.Apsinthioi; 4.Astai; 5.Bebryoi; 6.Berecyntae; 7.Besii; 8.Bisaltai; 9.Bithyni; 10.Briantai; 11.Brisai; 12.Brygoi; 13.Carpi; 14.Corpilli; 15.Costabocii; 16.Crobyzii; 17.Dacii; 18.Daursioi; 19.Derronea; 20.Dioi; 21.Disorai; 22.Drosoii; 23.Drugerii; 24.Edonii; 25.Galaioi; 26.Getae; 27.Iaiai (Lai); 28.Maedi; 29.Maedobythini; 30.Mezeanoi; 31.Mygdones; 32.Mysoi (Moesii); 33.Nipsaioi; 34.Odomantii; 35.Odrysiai; 36.Oitensisi; 37.Olizones; 38.Paioplai; 39.Panaioi; 40.Piastai; 41.Piengitai; 42.Pienghigoi; 43.Pyrogeri; 44.Rondaicii; 45.Saboii; 46.Saiaii; 47.Samaioii; 48.Sapaioi; 49.Selletes; 50.Serdoi; 51.Sialetai; 52.Sintoi; 53.Singi; 54.Siriopaionos; 55.Sithones; 56.Sucii; 57.Sacii; 58.Terizii; 59.Thunataii; 60.Tilataioi; 61.Tintenoi; 62.Tranipsai; 63.Trausi; 64.Treres; 65.Tribalii; 66.Tiragetae; 67.Usdicesii; 68.Utii; 69.Zbalenoi; 70.Zeranioi; 71.Bolohovenii (tara valaha). Sunt mai mult de 100, dar nu asta e important aici.
Fiecare din aceste comunitati avea o organizare sociala proprie, dar e prea complicat să explic aici. Vezi ca la nr. 65 sunt numiti "Tribalii". Abia astia aveau o organizare sociala numita acum de noi "tribala".
Mai jos, pun un fragment al unei scrisori din corespondenta mea care se referă la subiect, nefăcând obiectul acesteia :
Ca o presupunere nedocumentată istoric cu documente sau vestigii recunoscute (doar dedusă prin intermediul miturilor şi legendelor), pot aprecia că tracii sunt continuatori ai unei civilizaţii globale dispărute cu cel puţin câteva mii de ani înainte de tăbliţele de la Tărtăria, de la care au moştenit cunoştinţe şi organizări sociale de tip superior.
Îmi bazez aceste afirmaţii pe faptul că în zona Buzăului există legende încă de pe vremea când se spune existau oameni (deci nu "urieşi") capabili să retragă mările în faţa lor, ceea ce sugerează că începuturile civilizaţiei tracice se pot data încă din perioda premergătoare retragerii mării Sarmatice de pe teritoriul unde se află azi Bărăganul. Ca experienţă personală, pot spune că în timpul unei excursii la Pietroasele (în judeţul Buzău), de la nivelul localităţii câmpia începe brusc, de la poalele dealului pe care se află localitatea, creând impresia pregnantă a unei întinderi de apă.
Harta prezentată mai jos ce arată dispunerea munţilor Carpaţi şi munţii Măcinului (după Grigore Antipa) sugerează un sâmbure de adevăr al acestei legende. Ca argument important legat de vechimea populaţiei trace, este că nu puteau exista legende legate de conformaţia geologică a unor timpuri în care populaţia care le-a transmis nu ar fi existat.
Se ştie că marea Sarmatică s-a format acum aproximativ 25-30 milioane de ani, ca urmare a fragmentării Oceanului Tethys şi a început să se retragă abia acum 2,5 - 5 milioane de ani, în epoca geologică numită Pliocen. La Bugiuleşti, com. Tetoiu în "Valea lui Greuceanu", din judeţul Vâlcea au fost descoperite prin anii '70, oase ale unui schelet (diafize de tibie și fragmente de femur) aparţinând unei specii de hominid numit Australopithecus care ar fi apărut acum 4 milioane de ani în Africa. Botezat "Ion" (după denumirea sa ştiinţifică Australoantrophus Olteniensis), are o vechime de aproximativ 2.000.000 ani şi a aparţinut probabil unei comunităţi de vânători. Vestigii ceva mai noi, de această dată ale omului modern, s-au descoperit pe tot teritoriul României, Hunedoara (Ohaba Ponor – 90.000 de ani), Botoşani (Mitoc 120.000 ani), etc.
Având în vedere legendele, coroborate cu descoperirile arheologice, se poate constata o coincidenţă relvantă din punct de vedere istoric, ceea ce susţine ipoteza expusă anterior.
Interpretarea mea cu privire la complexitatea sistemului social trac, se susţine astfel, el nefiind opera unor triburi primitive ci evoluţia firească a unei societăţi ce subzista (chiar în lipsa suportului tehnologic) cu mult înainte de data oficială a apariţiei omului, dispărută în timp probabil din cauza unui cataclism natural, ce ne-a rămas sub forma legendei potopului lui Noe, care nu este datat totusi în timp, şi care este cu siguranţă parte a unei protoistorii din care ne-au rămas numai vestigii impresionante şi miturile esenţiale (vezi conceptele de vechi şi nou testament, ce apare şi în Biblie).
Sunt convins că o astfel de abordare, chiar din perspectivă mitică a unei structuri sociale evoluate ce poate fi preluată cu succes de societatea modernă, ca o continuatoare a unei organizări sociale de care dispunea o societate avansată tehnologic, dispărută cu mult înainte de orice dovezi arheologice recunoscute, despre care se poate afirma că ar putea fi ctitor al piramidelor de pe toate continentele, ar putea constitui baza unui studiu interdisciplinar amplu, despre care cred că ar putea restabili fundamentele corecte ale unei societăţi globale cu adevărat avansate.
Japonezul Minoru Nambara, după o vizită în Maramureş spunea: “Marmureş este satul primordial. Nu ştii precis de unde vine şi te copleşeşte până la urmă acest sentiment. Poate din toate, din port, din bisericuţele de lemn, din făptura omului. Este un complex de realităţi care converg în a simţi aici că te afli în satul primordial. Ţăranii Maramureşului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer în Maramureş. În alte ţări simţi, ştii că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici, În Maramureş, este omul primordial în nobleţea sa princiară, nu primitivă, în frumuseţea lui de înaltă civilizaţie.”
P.S. Parerile sunt ale unuia care nu l-a cunoscut pe "Bordan" al nostru.
Japonezul Minoru Nambara, după o vizită în Maramureş spunea: “Marmureş este satul primordial. Nu ştii precis de unde vine şi te copleşeşte până la urmă acest sentiment. Poate din toate, din port, din bisericuţele de lemn, din făptura omului. Este un complex de realităţi care converg în a simţi aici că te afli în satul primordial. Ţăranii Maramureşului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer în Maramureş. În alte ţări simţi, ştii că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici, În Maramureş, este omul primordial în nobleţea sa princiară, nu primitivă, în frumuseţea lui de înaltă civilizaţie.”
P.S. Parerile sunt ale unuia care nu l-a cunoscut pe "Bordan" al nostru.
Adicatelea sau cu alte cuvinte, aici in Maramures, unde a fost odata demult Marea Saramuresului, s-a produs miraculoasa transformare darwinista a maimutei in om si de aici au migrat majoritatea oamenilor in cele patru zari si s-au civilizat, ca sa nu incremeneasca in timp.
Aici s-au nascut acum un milion de ani stramosii nostri Luky si Lucy, Adam si Eva pe stil nou..
Aici s-au nascut acum un milion de ani stramosii nostri Luky si Lucy, Adam si Eva pe stil nou..
"Greșita înțelegere a relației de identitate dintre celți și geți, dintre goți și geți, precum și necunoașterea Limbii Bătrîne a vlaho-geților și a fenomenelor migrației poporului nostru de păstori au condus la construirea unei istorii cu totul false, îndepărtînd poporul nostru de realitatea identității sale istorice.", zice George Cadar în cartea DACICA MAGNA - ISTORIA ASCUNSĂ - , istoric cu care mă întîlnesc azi și de care o să vă povestesc mai multe.
https://danielvla.wordpress.com/2014/10/08/istoricul-george-cadar-din-baia-mare-la-originea-tuturor-limbilor-europene-sta-limba-romana-veche/
https://danielvla.wordpress.com/2014/10/08/istoricul-george-cadar-din-baia-mare-la-originea-tuturor-limbilor-europene-sta-limba-romana-veche/
Bordan- Foarte activ
Argumentele devin plictisitoare...din ce in ce...Asa se demonetizeaza istoria unei tari, prin aberatii istorice...
Foarte adevarat. Eu nu sunt istoric, dar as vrea sa stau de vorba cu omu', macar prin e-mail. Merci pentru link.Bordan a scris:"Greșita înțelegere a relației de identitate dintre celți și geți, dintre goți și geți, precum și necunoașterea Limbii Bătrîne a vlaho-geților și a fenomenelor migrației poporului nostru de păstori au condus la construirea unei istorii cu totul false, îndepărtînd poporul nostru de realitatea identității sale istorice.", zice George Cadar în cartea DACICA MAGNA - ISTORIA ASCUNSĂ - , istoric cu care mă întîlnesc azi și de care o să vă povestesc mai multe.
Bordan- Foarte activ
Poți să dai exemplu de o aberație din George Cadar, ca să-l întreb azi? Ori te-ai găsit vorbind ...Pacalici a scris:... aberatii istorice...
Cartea DACICA MAGNA începe cu un citat din Grigore Moisil ... "eu nu vă conving, eu demonstrez" ... asta face George Cadar în cărțile lui.
Bordan- Foarte activ
Aberatie istorica e ca avem o istorie de numai 2000 de ani. Ma apuca pandaliile când aud asta de la "istorici" care au citit numai ce au scris propagandistii.
George Cadar a scris:Cercetătorul spune că a avut o vie dispută cu unii dintre colegii săi linvişti în privinţa unui regionalism des folosit în Maramureş. „Este vorba despre verbul a la, adică a spăla. Este un verb des folosit în zona Maramureşului. Marii lingvişti au spus că este un regionalism. Şi-atunci dacă este regionalism de ce francezii spun je me lave şi utilizează rădăcina şi dezvoltă cuvântul?”, se întreabă Cadar.
Asa cum se vede mai jos, cifra 6 in Maora se pronunta "ono", adica "unu" din dacica. Faptul ca a ajuns sa se pronunte "ono" in loc de "unu", categoric se datoreaza distantei mari parcurse din Dacia pana in Noua Zeelanda (20.000Km). Pana in Franta a fost mult mai usor ca era drumul scurt (2500Km).
Inca nu s-au facut sapaturi la Polul Sud, dar sunt sigur ca in viitorul nu prea indepartat, deoarece se topeste calota, se vor gasi ceva oase de tarabostes maramureseni , mai pe la poalele muntilor de acolo.
Ia mai "a la" putina. Adica sa spalati putina, sa goliti vinul din putina, stiind ca vechii daci sorbeau intro clipa o intraga putina, aceasta fiind unitatea de masura..
Cuvintele dacilor erau foarte simple, scurte si guturale ca horcaiturile, ca urmare a consumului perpetuu de vin. In general limbajul lor specific bautorilor trebuia insotit si de semne facute cu mana.
Dar odata cu venirea la putere si la guvernare a dictatorului Burebista, acesta a ordonat distrugerea viilor, luand astfel vinul de la gura poporului. Pe care a incercat sa-l civilizeze si sa-l bage in Europa Unita de atunci, care era condusa de la Centru de la Roma.
Dictatorul Bulabista a fost urat de poporul dac si s-a dat o lovitura de stat impotriva lui, chiar o ruda de a lui, Decebal l-a omorat si i-a luat functia.
Dacii initial erau nemuritori, pt ca se imbalsamau puternic cu vin, dar fara vin au devenit muritori.
Asta istorie se stie si chiar e oficial recunoscuta ca adevarata.
Cuvintele dacilor erau foarte simple, scurte si guturale ca horcaiturile, ca urmare a consumului perpetuu de vin. In general limbajul lor specific bautorilor trebuia insotit si de semne facute cu mana.
Dar odata cu venirea la putere si la guvernare a dictatorului Burebista, acesta a ordonat distrugerea viilor, luand astfel vinul de la gura poporului. Pe care a incercat sa-l civilizeze si sa-l bage in Europa Unita de atunci, care era condusa de la Centru de la Roma.
Dictatorul Bulabista a fost urat de poporul dac si s-a dat o lovitura de stat impotriva lui, chiar o ruda de a lui, Decebal l-a omorat si i-a luat functia.
Dacii initial erau nemuritori, pt ca se imbalsamau puternic cu vin, dar fara vin au devenit muritori.
Asta istorie se stie si chiar e oficial recunoscuta ca adevarata.
Taasca Maamuiesul.
Vechii daci vorbeau ca englezii de azi, adica fara r. Pentru ca nu-l puteau pronunta/articula de beti ce erau.
Deci engleza se trage din limba noastra veche, dacii in trecut s-au raspandit pana in Anglia.
Chiar si in prezent romanii de azi inca se duc acolo la vechii lor frati.
Vechii daci vorbeau ca englezii de azi, adica fara r. Pentru ca nu-l puteau pronunta/articula de beti ce erau.
Deci engleza se trage din limba noastra veche, dacii in trecut s-au raspandit pana in Anglia.
Chiar si in prezent romanii de azi inca se duc acolo la vechii lor frati.
gafiteanu- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Prenume : Vaxile
Nu stiu daca boii aveau tarabostes. Boi nu vine de la denumirea animalului, ci de la expresia boiti pe fata, spre deosebire de pictii din Scotia, care erau pictati pe corp. Chiar si azi, maramuresencele se boiesc, nu se machiaza.
Cred totusi ca aici la noi, în jurul Carpatilor a ramas o comunitate mai mare dintr-o fosta societate globala ce vorbea o limba unica (vezi constructorii monumentelor antice pe care acum nu le-am mai putea reproduce). Si in Biblie scrie ca Dumnezeu le-a incurcat libile oamenilor (nu mai spune de ce si cum, mai ales nu spune cand)
Cred totusi ca aici la noi, în jurul Carpatilor a ramas o comunitate mai mare dintr-o fosta societate globala ce vorbea o limba unica (vezi constructorii monumentelor antice pe care acum nu le-am mai putea reproduce). Si in Biblie scrie ca Dumnezeu le-a incurcat libile oamenilor (nu mai spune de ce si cum, mai ales nu spune cand)
Ca acuma e Babilon-ie, e altceva, asta nu inseamna ca istoria din Biblie s-a scris pe teritoriul nostru.
Nu eu îl încurc, ci aia care au scris Biblia. Au luat povestirile si miturile de la altii (de peste tot) si peste câteva generatii, urmasii lor au crezut ca s-au întâmplat la ei, când de fapt a fost o problema globala a carei istorie detaliata s-a pierdut. Si acum, ar trebui sa vedem cum limbajul natural capata pe zi ce trece intelesuri diferite functie de domeniul de utilizare al termenilor, lucru foarte posibil la o civilizatie avansata (si ecologista pe deasupra ).Eu unul cred (chiar daca doar intuitiv, fara dovezi foarte concrete, doar bazându-ma pe ideea ca miturile esentiale ale omenirii sunt aproape identice) ca a existat o civilizatie globala stearsa de un cataclism natural, identificat in Biblie cu potopul, despre care avem numai descrieri naive, dar si dovada ca Sfinxul de la Gizeh are urme reale de eroziune prin expunere la ploaie. Totusi, 40 de zile (cât spune Biblia ca a durat Potopul), par mai degraba 4000 de ani. Asa ca 12.000 de ani in trecut, pare mai realist ca restart al civilizatiei umane.Pacalici a scris:De ce incurci tu Babilonul cu teritoriul vechii Dacii?negativ a scris:Si in Biblie scrie ca Dumnezeu le-a incurcat limbile oamenilor
Ca acuma e Babilon-ie, e altceva, asta nu inseamna ca istoria din Biblie s-a scris pe teritoriul nostru.
Si in Bucigii nostri este un fenomen asemanator, chiar as spune mult mai maret si la inaltime. Nu stiu cum arata Sfinxul nostru in trecut, nu stiu cum va arata in viitor, dar stie ea natura ce are de facut.
http://4.bp.blogspot.com/_RutRl3ACgj0/TK-Nj9_4oqI/AAAAAAAAFGY/_3Ro2spoKFc/s1600/Sphinxul_din_Carpati.JPG
Si in Bucigii nostri este un fenomen asemanator, chiar as spune mult mai maret si la inaltime. Nu stiu cum arata Sfinxul nostru in trecut, nu stiu cum va arata in viitor, dar stie ea natura ce are de facut.
http://4.bp.blogspot.com/_RutRl3ACgj0/TK-Nj9_4oqI/AAAAAAAAFGY/_3Ro2spoKFc/s1600/Sphinxul_din_Carpati.JPG
"Povestea marţişorului începe de pe vremea dacilor . Tradiţia spune că stramoşii noştri purtau monede găurite, atârnate de un fir împletit – colorat în alb şi negru. Albul insemna revenirea la viaţă a naturii si caldura verii, in timp ce negrul semnifica frigul iernii. Aceste marţişoare erau purtate la incheietura mâinii sau prinse in piept cu un ac, iar fetele credeau despre ele ca le vor aduce noroc, frumuseţe si le vor feri de razele arzatoare ale soarelui verii. Când copacii infloreau, femeile agaţau firul de o ramura, iar cu moneda respectiva cumpărau caş, pentru ca tot restul anului pielea lor sa fie albă si moale. În timp, rolul de talisman sau obiect purtator de noroc al marţişorului s-a transformat, devenind un simbol al iubirii. În acelaşi timp, şi firul negru a devenit roşu."
http://www.financiarul.ro/2011/02/28/cum-arata-martisorul-pe-vremea-dacilor-credintele-strabunilor-nostri-despre-sarbatoarea-primaverii/
http://www.financiarul.ro/2011/02/28/cum-arata-martisorul-pe-vremea-dacilor-credintele-strabunilor-nostri-despre-sarbatoarea-primaverii/
Bordan- Foarte activ
BUMB, bumbi, s. m. 1. (Pop.) Nasture. 2. Mic ornament arhitectural de formă sferică. 3. Dispozitiv cu care se leagă coarda la unele instrumente cu coarde. – Cf. magh. gomb.
Conform etimologilor dex-ului ʺbumbʺ vine din ungurescul ʺgombʺ. L-am întrebat pe un ungur cum se zice pe ungurește la ʺîmbumbaʺ și ʺdezbumbaʺ, întrebare la care nu mi-a răspuns dar m-a ʺlămuritʺ că îi musai ca ʺbumbʺul să vină din ungurește. Numai că ungurii au ajuns prin părțile astea cam prin jurul anului 1000, pe la mine prin sat au fost doar maxim 50 din 3000, de-a lungul vremii, dar ăia nu aveau treabă cu bumbii, le trebuiau servitori și să-i îmbumbe și dezbumbe, iar bumbii erau și pe vremea dacilor.
La mărțișor se agață un ʺțîmburucʺ sau ʺțîmburușʺ, care bistoș nu mai poate veni din ungurește, că nici nu au așa ceva ... dar nici latina nu are ʺțîʺ, nici ʺșʺ, fiindcă din ʺțîmburucʺ și ʺțîmburușʺ avem bumb-uruc și bumb-uruș, adică un pui de bumb ...
E vreun cercetător etimolog p-aici să mă lămurească de ce ar trebui să vină bumbul din gomb și nu din bumburuc? Sau bumburuș ... sau din bumbic? Sau din ... bumblic? )
Conform etimologilor dex-ului ʺbumbʺ vine din ungurescul ʺgombʺ. L-am întrebat pe un ungur cum se zice pe ungurește la ʺîmbumbaʺ și ʺdezbumbaʺ, întrebare la care nu mi-a răspuns dar m-a ʺlămuritʺ că îi musai ca ʺbumbʺul să vină din ungurește. Numai că ungurii au ajuns prin părțile astea cam prin jurul anului 1000, pe la mine prin sat au fost doar maxim 50 din 3000, de-a lungul vremii, dar ăia nu aveau treabă cu bumbii, le trebuiau servitori și să-i îmbumbe și dezbumbe, iar bumbii erau și pe vremea dacilor.
La mărțișor se agață un ʺțîmburucʺ sau ʺțîmburușʺ, care bistoș nu mai poate veni din ungurește, că nici nu au așa ceva ... dar nici latina nu are ʺțîʺ, nici ʺșʺ, fiindcă din ʺțîmburucʺ și ʺțîmburușʺ avem bumb-uruc și bumb-uruș, adică un pui de bumb ...
E vreun cercetător etimolog p-aici să mă lămurească de ce ar trebui să vină bumbul din gomb și nu din bumburuc? Sau bumburuș ... sau din bumbic? Sau din ... bumblic? )
Bordan- Foarte activ
Pagina 12 din 16 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16
Pagina 12 din 16
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum