Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Astazi la 18:21
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la CAdi în OZN in Romania
( 1 )
» Mesaj de la eugen în Global warming is happening?
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Dacu2 | ||||
Forever_Man | ||||
Abel Cavaşi | ||||
Meteorr |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
Dacu2 | ||||
virgil | ||||
CAdi | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 48 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 48 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Despre centrul de masă al electronului
+2
Razvan
Abel Cavaşi
6 participanți
Pagina 1 din 3
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Despre centrul de masă al electronului
Are electronul un centru de masă? Există vreun punct asociat electronului în care să putem considera că este concentrată întreaga lui masă? Dacă da, atunci acest punct există mereu sau dispare uneori? Dacă nu dispare niciodată, atunci cum se mişcă el?
Re: Despre centrul de masă al electronului
Nu ştiu cât de corect este să definim un centru de masă pentru o particulă elementară, dat fiind că acestea sunt considerate punctiforme. E ca şi cum am dori să definim centrul de masă pentru un punct material; păi acesta ar fi chiar punctul material respectiv.
Puncte : 33836
Data de inscriere : 18/03/2011
Sunt de acord cu ce spui, dar nu văd unde este greşeala, unde este lipsa de corectitudine în a identifica centrul de masă tocmai cu particula elementară, dacă aceasta din urmă este un punct. Este greşit să identificăm centrul de masă al electronului cu electronul punctiform (în eventualitatea că electronul este punctiform)?
Dacă nu este greşit, atunci cum răspundem la celelalte întrebări?
Dacă nu este greşit, atunci cum răspundem la celelalte întrebări?
Nu este greşit. Dar nu putem să spunem că acest centru de masă dispare uneori, ci putem spune că uneori nu putem determina unde anume este el localizat (şi implicit electronul ca particulă).
Mulţumesc pentru răspunsul foarte clar, Răzvan! Ok, deci zici că centrul de masă al electronului există mereu, el nu dispare niciodată (ci doar noi nu-l putem determina întotdeauna). Ok.
Am înţeles bine, oare? Este adevărat că centrul de masă al electronului există mereu (chiar dacă noi nu-i putem determina întotdeauna poziţia)?
Am înţeles bine, oare? Este adevărat că centrul de masă al electronului există mereu (chiar dacă noi nu-i putem determina întotdeauna poziţia)?
Nu putem sa determinam pozitia electronului insusi, (principiul de incertitudine al lui Heisenberg ) prin experimentul cu fante , dar al centrului de masa !
In plus ,noi nu stim cum arata bine nici electronul !
Nu vezi ce disputa avem la ruperea de simetrie :
Este unda, este corpuscul ? poate un string (inchis ca un inel) ?
In plus ,noi nu stim cum arata bine nici electronul !
CAdi- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 12397
Puncte : 59038
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
Adi, poziţia electronului nu este totuna cu poziţia centrului său de masă? Să înţeleg că nu eşti de acord cu Răzvan, cum că electronul ar fi punctiform?CAdi a scris:Nu putem sa determinam pozitia electronului insusi, (principiul de incertitudine al lui Heisenberg ) prin experimentul cu fante , dar al centrului de masa !
În plus, eu am întrebat altceva. Eu n-am cerut să determinăm unde se află centrul de masă, ci să determinăm dacă acest centru de masă există. E o diferenţă ca de la cer la pământ.
Aduci în discuţie elemente irelevante. Nu avem nevoie să ştim cum arată ceva ca să discutăm despre centrul său de masă. Iar dualitatea ar trebui s-o trataţi într-un topic separat de ruperea de simetrie ca să nu facem varză din toate subiectele.In plus ,noi nu stim cum arata bine nici electronul !
Tocmai, ca sa discuti despre centrul de masa trebuie sa stii cum arata obiectul !
Altfel cum poti sa vorbesti despre centrul de masa la o unda ?
La ruperea de simetrie, faptul ca electronul nu mai respecta dualitatea unda -corpuscul in experimentul celor doua fante, nu ti se pare in mod peiorativ ca este o rupere de simetrie ?
In plus la cele ce ai spus, Abel :
,,Eu n-am cerut să determinăm unde se află centrul de masă, ci să determinăm dacă acest centru de masă există. E o diferenţă ca de la cer la pământ'' mai are rost intrebarea, daca noi tratam particulele la nivel cuantic , adica infim si la faptul ca deja li s-au atribuit mase, la cele care au masa ?
Nu stiu daca m-am facut inteles ?
Altfel cum poti sa vorbesti despre centrul de masa la o unda ?
La ruperea de simetrie, faptul ca electronul nu mai respecta dualitatea unda -corpuscul in experimentul celor doua fante, nu ti se pare in mod peiorativ ca este o rupere de simetrie ?
In plus la cele ce ai spus, Abel :
,,Eu n-am cerut să determinăm unde se află centrul de masă, ci să determinăm dacă acest centru de masă există. E o diferenţă ca de la cer la pământ'' mai are rost intrebarea, daca noi tratam particulele la nivel cuantic , adica infim si la faptul ca deja li s-au atribuit mase, la cele care au masa ?
Nu stiu daca m-am facut inteles ?
CAdi- Foarte activ
Pentru ultima dată, Adi, îţi reamintesc că aici vorbim despre existenţa centrului de masă, nu despre poziţia lui. Pentru ultima dată îţi spun că nu contează cum arată un corp pentru a putea stabili dacă acel corp are sau nu are centru de masă.
Vad ca nu m-am facut inteles :
Consider ca nu are rost sa vorbim despre existenta unui centru de masa pentru ca ar trebui sa vorbim de un corp.Ori corpul este altceva !
Consider ca nu are rost sa vorbim despre existenta unui centru de masa pentru ca ar trebui sa vorbim de un corp.Ori corpul este altceva !
CAdi- Foarte activ
CAdi- Foarte activ
Din moment considerăm electronul ca particulă punctiformă, iar poziţia sa este descrisă de funcţia de undă asociată, deci probabilistic, ar însemna ca şi poziţia centrului său de masă să fie descrisă de aceaşi funcţie de undă.Abel Cavaşi a scris:Am înţeles bine, oare? Este adevărat că centrul de masă al electronului există mereu (chiar dacă noi nu-i putem determina întotdeauna poziţia)?
Nu eşti de aceaşi părere?
Electronul nu este doar o particula, ci este in acelasi timp si o unda. Crezi ca ai putea vorbi de centrul de masa a unui val?
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
La nivelul actual al cunoştinţelor pe care le are mecanica cuantică, da, dacă electronul ar fi punctiform, atunci poziţia centrului său de masă ar fi descrisă probabilistic. Doar că noi încercăm să ne situăm deasupra mecanicii cuantice şi să tragem concluzii independente de aceasta, concluzii mai precise. Să nu uităm că mecanica cuantică nu poate descrie o singură particulă, ci doar un ansamblu mare de asemenea particule, după care ea extrapolează neputincioasă rezultatele la un număr mai mic de particule. În acest sens, mecanica cuantică este limitată când e vorba de o singură particulă.Razvan a scris:Din moment considerăm electronul ca particulă punctiformă, iar poziţia sa este descrisă de funcţia de undă asociată, deci probabilistic, ar însemna ca şi poziţia centrului său de masă să fie descrisă de aceaşi funcţie de undă.
Nu eşti de aceaşi părere?
Deci, trebuie să stabilim întâi precis dacă centrul de masă al electronului există şi dacă el este un punct (după cum se poate observa, unii consideră că nu există acest centru de masă, iar alţii consideră că există). Aşadar, încă nu avem răspunsul clar. Există sau nu există un centru de masă al electronului? După ce vom avea răspunsul clar, vom intra în amănuntele proprietăţilor mişcării centrului de masă.
Cunosc şi eu această teză bizară a mecanicii cuantice prin care electronul se consideră şi undă, dar eu fac apel la claritate. Aş dori să discutăm aici lucruri clare, pe care le-aţi înţeles cu toţii, nu lucruri preluate din cărţi fără nicio prelucrare. Tu vrei să spui, Virgil, că electronul nu are centru de masă? Sau că uneori are şi alteori nu?virgil a scris:Electronul nu este doar o particula, ci este in acelasi timp si o unda. Crezi ca ai putea vorbi de centrul de masa a unui val?
Atunci să ne gândim altfel; eşti de acord cu afirmaţia: orice entitate care are masă are şi un centru de masă ?
Daca ar fi corp da Razvan !
Dar aici logica asta nu se aplica ....
Dar aici logica asta nu se aplica ....
CAdi- Foarte activ
Am spus entitate. Deci, indiferent de distribuţia spaţială a acelei entităţi, dacă are masă are implicit şi un centru de masă. Adevărat sau fals?CAdi a scris:Daca ar fi corp da Razvan !
Logic asa ar fi , dar poti sa afli centrul de masa la o fantoma ?
stii cum s-a aflat masa electronului ?
Experimental, plasandu-l intr-un camp magnetic perpendicular pe viteza electronului ,si egaland Forta Lorentz cu forta centrifuga ...
Tot experimental s-a stabilit ca raza electronului este :
2.8 * 10 ^-15 ! Despre ce vorbim insa ? De o unda (camp) sau un corpuscul ?
Sau poate un string ?
Avand in vedere dimensiunile si starea particulelor configurate prin dualismul unda- corpuscul nu cred ca se poate vorbi de centru de masa la nivel cuantic !
stii cum s-a aflat masa electronului ?
Experimental, plasandu-l intr-un camp magnetic perpendicular pe viteza electronului ,si egaland Forta Lorentz cu forta centrifuga ...
Tot experimental s-a stabilit ca raza electronului este :
2.8 * 10 ^-15 ! Despre ce vorbim insa ? De o unda (camp) sau un corpuscul ?
Sau poate un string ?
Avand in vedere dimensiunile si starea particulelor configurate prin dualismul unda- corpuscul nu cred ca se poate vorbi de centru de masa la nivel cuantic !
CAdi- Foarte activ
Excelentă clarificare! Da, eu sunt de acord: dacă ceva are masă, atunci are şi un centru de masă. Deci, electronul trebuie să aibă un centru de masă, pentru că are masă.Razvan a scris:Atunci să ne gândim altfel; eşti de acord cu afirmaţia: orice entitate care are masă are şi un centru de masă ?
Mergem atunci mai departe cu raţionamentul? Sau mai aşteptăm obiecţii?
Putem să mergem mai departe, iar obiecţiile, dacă sunt, vor veni pe parcurs.
CAdi- Foarte activ
Masa este o proprietate a materiei, care dupa cum se stie este variabila cu viteza particulei. In cautarile mele, masa relativista tine de unghiul elicei parcurs de ""albinutele""care formeaza roiul numit electron. Acest lucru presupune ca notiunea de centru de masa proprie corpurilor macro, nu se poate aplica si microparticulelor.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Bun, deci acceptăm că dacă ceva are masă, atunci are şi un centru de masă (nici nu văd cum ar putea fi altfel). Aşadar, un electron are un centru de masă pentru că are masă.
Acum să stabilim dacă acest centru de masă există mereu sau dispare uneori. Avem aşa: dacă electronul are masă mereu, atunci are şi un centru de masă mereu. Dar electronul are masă mereu. Deci are şi un centru de masă mereu.
E bine până aici?
Acum să stabilim dacă acest centru de masă există mereu sau dispare uneori. Avem aşa: dacă electronul are masă mereu, atunci are şi un centru de masă mereu. Dar electronul are masă mereu. Deci are şi un centru de masă mereu.
E bine până aici?
Da!
Bun. Atunci, putem spune că centrul de masă al electronului descrie o traiectorie continuă, adică o curbă continuă în spaţiu?
Desigur că descrie o traiectorie continuă. Că e o curbă sau are altă formă, rămâne de stabilit în continuare.
Să nu uităm că mecanica cuantică nu poate descrie o singură particulă, ci doar un ansamblu mare de asemenea particule, după care ea extrapolează neputincioasă rezultatele la un număr mai mic de particule. În acest sens, mecanica cuantică este limitată când e vorba de o singură particulă.
E tocmai invers. Soluțiile exacte există doar pentru problemele în care poți trata independent una-două particule, de la 3 în sus e durerea, până când aduni suficient de multe cât să bagi statistica și limita termodinamică în funcțiune. Regiunea asta intermediară mi e pare de departe cea mai dificilă și cea mai interesantă din fizică.
Pentru electronul ca obiect clasic putem defini un centru de masă ce coincide exact cu poziția particulei punctiforme, și îi putem urmări mai departe traiectoria în diverse câmpuri de forțe și așa mai departe. Ca obiect cuantic pare cam stupid să încerci să faci asta .
omuldinluna- Ne-a părăsit
- Mulţumit de forum : Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 30680
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Ok. Să vedem ce mai poate fi în afară de curbă. Eu zic că traiectoria este o curbă. Zic că un centru de masă nu poate descrie altceva, decât o curbă. Tu crezi altfel?Razvan a scris:Desigur că descrie o traiectorie continuă. Că e o curbă sau are altă formă, rămâne de stabilit în continuare.
Să înţeleg că din punctul tău de vedere electronul cuantic nu are un centru de masă?omuldinluna a scris:Pentru electronul ca obiect clasic putem defini un centru de masă ce coincide exact cu poziția particulei punctiforme, și îi putem urmări mai departe traiectoria în diverse câmpuri de forțe și așa mai departe. Ca obiect cuantic pare cam stupid să încerci să faci asta .
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Subiecte similare
» Părerea lui WoodyCAD despre centrul de masă al electronului
» Despre masa inertă şi masa grea sau teoria relativităţii
» Echivalenţa dintre masa de mişcare şi masa gravitaţională
» Despre masa inertă şi masa grea sau teoria relativităţii
» Echivalenţa dintre masa de mişcare şi masa gravitaţională
Pagina 1 din 3
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum