Forum pentru cercetare
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de Forever_Man Ieri la 23:49

» Dovezi ce atestă existența lui DUMNEZEU și că EL este UNICUL CREATOR al Universului
Scris de Forever_Man Ieri la 23:03

» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Ieri la 21:21

» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
Scris de Forever_Man Ieri la 09:16

» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de Meteorr Sam 23 Noi 2024, 21:12

» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de Dacu2 Sam 23 Noi 2024, 15:18

» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57

» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00

» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26

» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50

» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30

» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44

» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05

» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06

» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14

» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59

» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56

» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11

» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43

» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01

» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51

» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34

» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59

» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01

» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06

» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03

» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57

» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50

» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37

» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49

Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )

» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )

» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 1 )

» Mesaj de la virgil în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )

» Mesaj de la CAdi în ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
( 1 )

Top postatori
virgil (12460)
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Vote_lcapInteligenta artificiala. - Pagina 4 Voting_barInteligenta artificiala. - Pagina 4 Vote_rcap 
CAdi (12397)
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Vote_lcapInteligenta artificiala. - Pagina 4 Voting_barInteligenta artificiala. - Pagina 4 Vote_rcap 
virgil_48 (11380)
Abel Cavaşi (7964)
gafiteanu (7617)
curiosul (6790)
Razvan (6183)
Pacalici (5571)
scanteitudorel (4989)
eugen (3970)

Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi
Pacalici
CAdi
curiosul
Dacu
Razvan
virgil
meteor
gafiteanu
scanteitudorel

Cei mai activi postatori ai lunii
virgil
No_name
CAdi
ilasus
Meteorr
Forever_Man
Dacu2
eugen
Abel Cavaşi

Cei mai activi postatori ai saptamanii
Niciun utilizator

Flux RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 16 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 16 Vizitatori :: 1 Motor de căutare

Nici unul

Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57

Inteligenta artificiala.

+8
curiosul
virgil
nic
totedati
Razvan
sadang
CAdi
meteor
12 participanți

Pagina 4 din 5 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

In jos

Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Empty Inteligenta artificiala.

Mesaj Scris de meteor Dum 22 Iul 2012, 23:11

Rezumarea primului mesaj :

Inteligenta artificiala (I.A.) [in sensul care eu il inteleg]: e termenul care face referire la inteligenta masinilor(si nu numai) si la acea ramura a informaticii(si nu numai) care incearca sa o creeze.
O masina (un sistem) se spune ca are I.A. , daca ea este capabila sa indeplineasca nu doar comenzile ce vin din exterior, ci indeplineste (in deosebi) si propriile comenzi.
La fel, o masina are I.A. daca ea e constienta de existenta sa.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Left_bar_bleue9 / 109 / 10Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Right_bar_bleue
Numarul mesajelor : 2203
Puncte : 25852
Data de inscriere : 19/06/2011

Sus In jos

Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Empty Re: Inteligenta artificiala.

Mesaj Scris de virgil Dum 17 Feb 2013, 08:41

Daca se vor combina 2 astfel de parinti, si daca se va lucra la fel cu puii ei, atunci in scurt timp, maimutele vor lucra prin oficii si in conducere,
Da, ai grija sa nu-ti pierzi serviciul, cainele tau s-ar putea sa-ti devina stapan, si sa te puna in lant. Deja o alta specie de sirena, numita femeie, a pus destui barbati in lant, le-a luat serviciile si chiar portofelele. Laughing

virgil
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 12460
Data de inscriere : 25/05/2010

Sus In jos

Mesaj Scris de Dacu Dum 17 Feb 2013, 08:53

Cea mai simplă maşină pentru a putea să aibă inteligenţă trebuie să aibă cel puţin instinctul de conservare suficient de mare pentru supravieţuire şi deci şi instinctul de reproducere.Acest lucru ar însemna ca omul sau o altă fiinţă raţională din univers să se joace de-a Dumnezeu Creatorul,dar eu cred că omul sau vreo altă fiinţă raţională din univers nu va reuşi niciodată să facă din diverşi atomi niciun fel de plante sau fiinţe. Rolling Eyes Idea

Dacu
Foarte activ
Foarte activ

Numarul mesajelor : 2613
Data de inscriere : 28/07/2012

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Mar 26 Feb 2013, 12:33

http://www.euronews.com/2012/10/25/new-future-at-fingertips-for-amputees/

Vedeti cit s-a lucrat pentru a obtine aproximativ o mina aseamanatoare omului?! Le-au mai ramas doar ca inca zeci de puncte de indeplinit, de exemplu: temperatura, durere [limita maxima de sarcina suportata din exterior], tactil fin [simtirea unei simple adieri de vint], etc., totul cu timpul..

Nimic uimitor si nou.

Algoritmul de obtinere a asa jucarii e simplu.
Cel mai mare progres in programare cred ca s-a facut la mijlocul sec XIX.

Dupa cum am mai repetat, omul e un robot (dezvoltat, din aceasta cauza multi vad deosebire cer- pamint dintre robotul ciocan sau copac, spre exemplu, de robotul om).
Robotul om poate indeplini mii (poate mai mult) de functii (o mare parte instantaneu) , doar ca noi nu ne dam seama.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Left_bar_bleue9 / 109 / 10Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Right_bar_bleue

Sus In jos

Mesaj Scris de virgil Mar 26 Feb 2013, 16:39

cred că omul sau vreo altă fiinţă raţională din univers nu va reuşi niciodată să facă din diverşi atomi niciun fel de plante sau fiinţe.
Pai, deja face. Se fac noi virusi, cica pentru studiu, mai daunazi se numeau arme biologice. Inchipuie-ti cand vor trece la carcalaci. Very Happy

virgil
Moderator
Moderator

Mulţumit de forum :
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Left_bar_bleue10 / 1010 / 10Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Right_bar_bleue
Prenume : Virgil
Puncte : 56986
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Mar 26 Feb 2013, 20:45

I.A. de aici e un subiect mort cum am spus, povestea ca cine ar pune o masina pe masa cu I.A. ala va lua prajitura e doar un mit nimic mai mult, aceasta nu va fi niciodata..

La general, as crede ca, oricine are seful sau, si anajatul, si patronul, etc. pina si seful statului e bintuit de sefii marilor (sau nu Smile , depinde de sef) puteri, si ele au seful lor.

Adica ar trebui sa fie unul deasupra tuturor.

Pe de alta parte, si asa omul in ziua de azi se crede regele sopirlelor, daar mai lauda-l ca face fel de fel de masinele, ca .. nu ii mai scoti din minte laudele.
Laudele adesea au dus la prapastii, si asa nu e clar unde merge lumea acum, la care incepind cu minoret si terminind cu batrinet propagandeaza prostitutia, bautura, narcoticele s.a.m.d.

Toate teoremele au inceput cu axiome, ceea ce inseamna ca nimic din ceea ce incerci sa afli, nu vei putea verifica si demonstra(cu adevarat) niciodata.

Deaceea religia [si aici depinde care si cum sa inveti omul sa o interpreteze normal, si totdeauna vor aparea contraargumente], o anumita norma de educare, e un lucru care mi se pare bun. Putin rau vad in promovarea ei .
Intelegerea ca tu nu esti buricul pamintului, cred ca ar face ca sa ajungi la rezultate mai mari, decit invers.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Mier 24 Apr 2013, 16:56

Ce este instinctul ?! Cum functioneaza, de ce el exista?!

Aceasta intrebare bate dur.. Complet raspunsul nu il am.
Intrebare la prima vedere, si la insusi analiza intrebarii, la inceput provaca mari mistere.

Cred ca o cantitate buna si frumoasa de informatii pe aceasta tema, si nu numai (in special la capitolul : "Inteligenta artificiala"), s-ar putea gasi in serialele "Weldest Islands".

-------------
De mult timp stateam si ma gindeam, cum si deunde stiu pasarile sa migreze.
Solutia posibila, este rezultatul miscarii permamente a placilor tectonice.
--------------

Clin sa cred, tot mai mult, caci notiunea de: instinct, are o explicatie abstracta, mai pe scurt spus nici nu exista asa ceva, e o iluzie.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de nic Mier 24 Apr 2013, 23:07

meteor a scris:Ce este instinctul ?!
După DEX și care îmi place;
1) Facultate înnăscută a tuturor ființelor sau a tuturor indivizilor unei specii de a executa acte determinate (pentru asigurarea necesităților vitale ale organismului).
2) Sentiment inconștient de prezicere a celor ce urmează să se întâmple; intuiție.
meteor a scris:Cum functioneaza,
...este greu de sus
meteor a scris:de ce el exista?!
Pentru a exista viul.
In opinia mea viul are instinct, memorie și inteligentă... A nu se confunda cu memoria artificială care este creată de om utilizând-o ca o unealtă de lucru.

nic
Activ
Activ

Mulţumit de forum :
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Left_bar_bleue0 / 100 / 10Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Right_bar_bleue
Numarul mesajelor : 793
Puncte : 19885
Data de inscriere : 24/03/2009
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Joi 25 Apr 2013, 00:46

ok, atunci cum se explica:

- o femela inainte de a naste isi pregateste locul.
Fie ca ea nu stie si nu vede acest lucru de la alti indivizi, fie ca pentru prima data va naste, apare intrebarea de unde ea stie ce sa faca ?!

- de ce anumite pasari migreaza strict pe o anumita traectorie.
Apare intrebarea: Ei stiu sa migreze din cauza ca au vazut de la tata/mama/etc., sau stiu a migra pe acele traectorii la timpul cuvenit din alte cauze ?!

- Aratau pe la discovery, cum niste biologi aveau o ipoteza ca vacile permament cind stau, sunt orientati cu capul spre miazazi.
Au asteptat zilele inourate, si intradevar asa era.
Atunci au incercat sa schimbe chimpul electromagnetic in jurul lor, schimbind nordul cu sudul.
Vacile indata si-au schimbat pozitia.

In acest ultim caz, initial am putea crede/considera caci aceast fapt, ca vacile cind maninca/stau sa fie orientati spre miazazi este un fel de instinct, in realitate se dovedeste a fi nimic altceva decit calitate specifica unui robot.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de nic Joi 25 Apr 2013, 21:02

Domnule, animalele printre care se numără și omul, au instinct, memorie, inteligență și învață. Că sunt pasări care se orientează după câmpul magnetic este o calitate pe care omul nu o are. Plantele se orientează spre lumină. In opinia mea instinctul este funcționarea organismului viu.

nic
Activ
Activ

Mulţumit de forum :
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Left_bar_bleue0 / 100 / 10Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Right_bar_bleue

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Joi 25 Apr 2013, 21:53

nic a scris:Domnule, animalele printre care se numără și omul, au instinct, memorie, inteligență și învață. Că sunt pasări care se orientează după câmpul magnetic este o calitate pe care omul nu o are. Plantele se orientează spre lumină.
Initial nu parea totul asa de clar..

Stim mai totii cum functioneaza un program, am invatat ceva de la scoala, stim ceva ce inseamna sechemele de releu cu contact, stim cu functioneaza un automobil, stim baza functionarii, daca ar fi nevoe , chiar am putea sa le construim.
Stim si daca vrem chiar am putea face roboti care sa indeplineasca o muultime de comenzi.
etc.

Daca sa ne uitam dintr-o parte, lesne am pute spune ca toata masinaria, robotii, calculatoarele, etc. sunt moarte, fara viata, suflet, etc.

S-a pus conditia a construi o masina, care sa aiba asa numita calitate ca: viata, suflet, etc. initial cum ar fi masina : simpla sau complicata.
Adica ea sa nu astepte sa ii dai comanda sa functioneze, sa functioneze singura. Pentru cele mai dezvoltate, chiar sa aiba emotii, dorinte, ura, iubire, etc.
Asa masini eu le mai spuneam masini cu inteligenta artificiala.

Dupa parerea mea, programistii si constructorii de roboti de pretutindeni la acest punct de mai sus sau impiedicat.
In un film s-f vazut de mine mai demult, aceasta calitate, sau acest neajuns mai era numit Alfa.
Adica dupa ce ai avea gata robotul construit, ii viri cipul Alfa, si el deja ar deveni o vietate.

Asa ceva este goana dupa ceva ce nu exista, adica goana la infinit.
Studiind ceva , omul, animalele, si plantele, eu personal am ajuns la concluzia caci ceea ce este considerat ca plantele, animalele, omul, etc. au suflet, viata, etc. in realitate este o aberatie.
NU exista suflet, viata, etc. aceasta sunt niste notiuni ce au o explicatie abstracta, altfel spus sunt aberatii, fantezii ele nici nu exista.
De CE oare?!
Pentru ca omul, animalele, plantele, etc. se potrivesc exxact a fi considerate ca fiind ROBOTI ! Aici e cheea.
Deci aici se observa greseala, ca noi consideram ca acesti roboti (nestiind ca sunt roboti) nu is roboti, in realitate este pe dos.

Apareau intrebari bizare si desigur deoarece nu aveau explicatii, ceea ce e drept multe din ele nu sunt pe deplin intelese la moment, insa sunt convins ca se vor explica si vor aparea altele, ca doar nu va sti cineva totul vreodata.
Asa notiuni nu erau clare ca: suflet, viata, dorinta, emotie, dor, vis, instinct, etc.
Primele notiuni din acest sir, nici nu ma intereseaza ca sunt clare.
Ultimele doua notiuni in ultima perioada nu lasa pace. Da se poate explica superficial, insa nu se vede nicaeri o explicatie detaliata.

Sa analizam masina-robot-om.
Ea este considerata ca are asa calitati ca : viata, suflet, etc.
Viata este considerata ca incepe odata de la nastere. Ceea ce e gresit, insa a spune cind a inceput sa lucreze ceasul vietii cred ca e imposibil..
Inafara de multe altele ce trebuesc analizate, ar aparea o asa intrebare(desteapta) din parte cuiva:
"Dar daca considerati ca este robot, cine il comanda?! "
Robotul- om este comandata de insusi mediul exterior in care traeste, de insusi constructia pe care o are, de insusi ceea ce are initial in el.
nic a scris:
In opinia mea instinctul este funcționarea organismului viu.
Asa cred si eu, mii greu sa ma exrim ca sa fiu total inteles, asa gen de exprimarii ca la tine par a fi mai bune [doar ca cuvintul: viu cred ca e non- sens in acea propozitie. Atiti timp cit vorbim ca totul in jur ce vedem este roboti (masini), nu mai are sens sa punem cuvintut- viu, dupa cuvintul- functionare. La general spus, notiune de viu nici nu este.. ].

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de nic Joi 25 Apr 2013, 22:36

Salut,
Un robot este o unealta ca sapa, ciocan, dalta, etc. pentru ca OMUL... ași ușura munca, indiferent câtă tehnologie ar avea în ele și de acest lucru nu ducem lipsă.
VIU, este o formă, stare a materiei pe care noi nu o înțelegem în totalitate.

nic
Activ
Activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de virgil Vin 26 Apr 2013, 08:05

nic a scris:Salut,
Un robot este o unealta ca sapa, ciocan, dalta, etc. pentru ca OMUL... ași ușura munca, indiferent câtă tehnologie ar avea în ele și de acest lucru nu ducem lipsă.
VIU, este o formă, stare a materiei pe care noi nu o înțelegem în totalitate.
Bine spus, dar succint.
Diferenta intre materia moarta si materia vie, este tocmai capacitatea de a se reproduce a materiei vii, care se autocreaza molecula cu molecula, si celula cu celula. Legatura intre materia vie si materia moarta o fac virusii, care nu se pot reproduce inafara organismelor vii. O alta caracteristica importanta a materiei vii este metabolismul, acel mecanism de asimilare si dezasimilare (anabolismul si catabolismul), prin care organismele isi mentin viata.

virgil
Moderator
Moderator

Mulţumit de forum :
Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Left_bar_bleue10 / 1010 / 10Inteligenta artificiala. - Pagina 4 Right_bar_bleue
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Vin 26 Apr 2013, 09:36

virgil a scris:
Bine spus, dar succint.
Diferenta intre materia moarta si materia vie, este tocmai capacitatea de a se reproduce a materiei vii, care se autocreaza molecula cu molecula, si celula cu celula. Legatura intre materia vie si materia moarta o fac virusii, care nu se pot reproduce inafara organismelor vii. O alta caracteristica importanta a materiei vii este metabolismul, acel mecanism de asimilare si dezasimilare (anabolismul si catabolismul), prin care organismele isi mentin viata.
Nu.

Reproducerea pur si simplu semnifica functionarea speciei de cutarea factura de masinarie, nedisparitia ei.
Din cauza ca unele specii de masini, cu timpul incep a li se deteriora piesele, multe din ele la care insusi masina nu le poate schiba/ repara complet, face ca cu timpul masina sa ieasa complet din functiune (sa moara).
Astfel vom avea ca peste o perioada oarecare de timp, intreaga clasa de masinarie construite cindva, va iesi toate complet din functiune.
Deaceea daca masina va lasa urmasi, specia cutare de masini vor continua sa traeasca si evolutioneze nu mai stiu cit timp ( insa cert ca muult mai indelungat ca in cazul de mai sus).

Masina- om ce nu poate fi considerat parazit, care consuma resursele naturii ?!

Omul este o masina construita la nivel atomar- molecular (nano-tehnologie).
Ca sa incerce cineva sa construieasca (in ziua de azi cu tehnologia din ziua de azi) o masina care sa indeplineasca intocmai toate functiile ce le poate indeplini un om, atunci cred ca acest robot va trebui sa fie mare cit inaltimea citorva sute de etaje.

Informatia/ memoria semnifica niste "semne" de este - nu este de ceva ( ars- nears; magnitizat- nemagnetizat; etc.) lasate pe un material.
Deaceea cu cit densitatea de bititi este mai mare pe o anumita arie/volum de acel material, cu atit mai multa informatie se poate inscrie pe acel material.
Deaceea probabil se obteaza pentru nanotehnologii, acolo de ai putea inscrie informatia la nivel atomar, atunci in un material cit un paduchi ai putea inscrie o informatie cit o biblioteca.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de curiosul Vin 26 Apr 2013, 09:58

meteor a scris:
Nu.
Reproducerea pur si simplu semnifica functionarea speciei de cutarea factura de masinarie, nedisparitia ei.
Din cauza ca unele specii de masini, cu timpul incep a li se deteriora piesele, multe din ele la care insusi masina nu le poate schiba/ repara complet, face ca cu timpul masina sa ieasa complet din functiune (sa moara).
Astfel vom avea ca peste o perioada oarecare de timp, intreaga clasa de masinarie construite cindva, va iesi toate complet din functiune.
Deaceea daca masina va lasa urmasi, specia cutare de masini vor continua sa traeasca si evolutioneze nu mai stiu cit timp ( insa cert ca muult mai indelungat ca in cazul de mai sus).
Masina- om ce nu poate fi considerat parazit, care consuma resursele naturii ?!

Dar oare capacitatea de a se reproduce nu este însăși o formă de inteligență ?
O mașinărie care posedă cu adevărat inteligență își găsește propriile mijloace, fie de a supraviețui, fie de a construi o mașinărie structurată identic cu ea însăși.
Altfel, aceea mașinărie nu este o formă individuală de inteligență, ci una care depinde altă formă de inteligență ce îi asigură perpetuitatea, atât timp cât nu este capabilă să-și asigura propria perpetuitate.

În momentul în care o mașinărie va fi capabilă să-și asigure viitorul, de orice natura ar fi (fie prin urmași, fie prin asigurarea/conservarea propriei existențe) atunci eu înclin să cred că aceea mașinărie este într-adevăr o formă de inteligență.

Până atunci, este o formă de inteligență relativă, care depinde de existența și de inteligența noastră.

Dar poate că anumite lucruri care sunt posibile, cel puțin din punct de vedere teoretic, nu ar trebui să fie nici măcar încercate să fie realizate.
O chestie cu implicații filozofice.
Părerea mea.

curiosul
Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit

Mulţumit de forum :
Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41560
Data de inscriere : 22/03/2011

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Vin 26 Apr 2013, 10:17

daca eu fac un robot azi, mai performant ca omul, dar care nu are aceasta capacitate/ posibilitate de a lasa urmasi, de unde o mai scoateti ca aceasta masina nu are inteligenta ?!

Sunt oameni impotenti, hermafroditi, homoxexuali, fel de fel, ce ei nu au minte si nu gindesc, ce ei nu au/nu indeplinesc aceleasi functii aproape in totalitate ceea ce poate face un om obisnuit ?!

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de curiosul Vin 26 Apr 2013, 10:34

meteor a scris:daca eu fac un robot azi, mai performant ca omul, dar care nu are aceasta capacitate/ posibilitate de a lasa urmasi, de unde o mai scoateti ca aceasta masina nu are inteligenta ?!

Sunt oameni impotenti, hermafroditi, homoxexuali, fel de fel, ce ei nu au minte si nu gindesc, ce ei nu au/nu indeplinesc aceleasi functii aproape in totalitate ceea ce poate face un om obisnuit ?!

În acest caz, inteligența unui robot este mai ridicată ca a celor care gândesc ca tine.
Pentru că conceptul de reproducere, de multiplicare a unei identități, nu implică în orice caz o activitate sexuală.

Te-ai gândit că s-ar putea ajunge ca un robot să ajungă să fie capabil să-și construiască propriile piese ?
Sau să construiască piese pentru a construi un robot și mai inteligent ca el.
Să presupunem că robotul nu este de natură fizică.
Ci doar un simplu program de calculator.
Cum ar fi situația în care programul ajunge să-și asigure individual propria existență ?
Prin mijloace prin care, tu ca om, nu ești nici măcar capabil să ți le imaginezi că ar fi posibile măcar.
Este o formă (o nevoie, o modalitate) a mașinii de a-și perpetua existența ?
Da, este.
Iar în acest caz, mașinăria are o formă de inteligență superioară.
Dacă nu, moare omul, moare mașina.
Iar mașina (existența și inteligența ei) depinde de existența omului.
Așa că...

curiosul

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de curiosul Vin 26 Apr 2013, 10:44

meteor a scris:daca eu fac un robot azi, mai performant ca omul, dar care nu are aceasta capacitate/ posibilitate de a lasa urmasi, de unde o mai scoateti ca aceasta masina nu are inteligenta ?!

În acest caz nu este o inteligență de sine stătătoare, caracterizată de individualitate proprie și care conștientizează eul propriu.

curiosul

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de curiosul Vin 26 Apr 2013, 11:22

Ți-ai putea imagina situația ca un infractor condamnat pe viață.
El se va afla pentru tot restul vieții lui într-o singură încăpere în care posibilitățile lui de supraviețuire sunt limitate.
Adică, nu are nicio posibilitate de a-și produce singur resursele biologice (alimente) necesare pentru a trăi.
Dacă nu ar exista statul care să-i dea de mâncare, într-un final el se va sfârși.

Mașinăria inteligentă (programul de calculator) = condamnatul respectiv.

Cât de inteligent poate fi acesta, astfel încât să-și producă sau să-și găsească singur modalitățile de supraviețuire în condiții limitate (aproape) la maxim ?

Din punct de vedere rațional, în cel mult o lună devine și el "trecut".

curiosul

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de curiosul Vin 26 Apr 2013, 12:19

Dar acum îmi dau seama că dacă cineva ar încerca să mă contrazică, aș avea tendința să-mi ascult instinctul și să-l contrazic la rândul meu până...se întâmplă ceva.
Dar...dacă nu ma dreptate ?
Și care este de fapt interesul meu, să am și să mi se dea dreptate sau să ajung să cunosc adevărul unei situații ?

Mi-aș dori să cred că a doua variantă este cea care mă caracterizează, caz în care mă voi abține de la afirmații pentru care nu mi s-a cerut părerea.

Așa că voi preciza, meteor, și vreau să tratezi ca atare situația, că ceea ce am afirmat au fost simplele mele păreri, care pot fi bineînțeles greșite.
Scuze meteor.

curiosul

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de virgil Vin 26 Apr 2013, 13:02

In toata discutia asta nu ati abordat deloc capacitatea fiintelor de a se adapta continuu conditiilor de mediu mereu schimbatoare, ceia ce nici un robot nu ar putea s-o faca. In procesul de inmultire, este ascunsa si posibilitatea de adaptare prin crearea de mutatii, mai mult sau mai putin viabile, care fac posibila perfectionarea continua a speciilor. Natura face risipa atunci cand este vorba de inmultire, astfel din milioanele de celule sexuale, teoretic pot apare mii de fiinte diferentiate intre ele, fiecare fiind unica in felul ei. Este mult prea complexa fiinta vie fata de posibilitatea fabricarii robotilor, si nu stiu daca acesta ar fi rolul robotilor. Robotul este si va ramane unealta omului, pentru ai usura viata.

virgil
Moderator
Moderator

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Vin 26 Apr 2013, 22:17

Nu.

Despre aceasta s-a vorbit putin, mai demult.

Voi incerca mai tirziu sa schitez un algorit, care arata cam cum ar functiona o asa masina performanta.

Ce este drept, am o sumedenie de probleme nerezolvate, spre exemplu:
- Ce inseamna, cum functioneaza curiozitatea ?!
- De ce la masina- om (care functioneaza corect) cind lasa urmasi, pentru ea urmasul devine cel mai scump lucru din lume ?!
- Cum apar ideile ?!
etc.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de virgil Sam 27 Apr 2013, 08:58

Ce inseamna, cum functioneaza curiozitatea ?!
Orice fiinta are programat prin codul genetic, capacitatea de a-si pastra starea de fiinta vie, acest lucru presupune ca fiinta sa fie in cautare continua de hrana, si mediu propice de viata. Dorinta de a trai presupune explorarea imprejurimilor pentru a gasi conditii mai prielnice, astfel ca fiinta vie sa depuna cat mai putin efort pentru a-si mentine viata, si pentru a procrea. De ce asa? pentru ca numai fiintele care din intamplare au avut inscris in codul genetic aceasta insusire, s-au inmultit mai mult, pe cand celelalte au disparut. Aceasta explorare a imprejurimilor, la fiintele superioare se traduce prin curiozitate. Chiar si oamenii cand au ajuns pe Luna printre altele, au cautat sa vada daca nu sunt conditii de viata, si acelasi lucru cauta si pe Marte.

virgil
Moderator
Moderator

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de virgil Sam 27 Apr 2013, 09:26

De ce la masina- om (care functioneaza corect) cind lasa urmasi, pentru ea urmasul devine cel mai scump lucru din lume ?!
Pentru ca tot prin codul genetic este inscris ca cel mai important lucru este supravietuirea speciei, chiar cu sacrificiul individului. Si cine asigura supravietuirea speciei, daca nu copiii. La fiintele superioare precum omul, aceasta insusire conduce la aparitia eroilor neamului care isi apara cu pretul vietii, semenii si tara. Apoi vin sa culeaga roadele cei care au inscris in codul genetic, minciuna, delatiunea, tradarea de neam si de tara. Din pacate la romani acestia sunt mult mai multi decat cei din prima categorie.

virgil
Moderator
Moderator

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Sam 27 Apr 2013, 23:23

Lista cu notiuni clare:
- Dorul;
- Durerea;
- Frica;

Lista cu notiuni neclare deplin cum functioneaza (cel putin algoritmic) la roboti (in special om):
- Visul (de ce anume in acel moment acele momente creerul isi aminteste in vis?!! Visul adea cred ca e o stare de aberatii/relexatii a crerului. Nu e clar deloc pina la urma care e principiul de functionare);
- Curiozitatea;
- Moment interesant;
- Cum apar ideile noi( cred ca idei absolut noi nu pot aparea de la un robot, noul adesea nu e nimic altceva decit o asortare cu ceva vazut si amintit din trecut);
- Rusinea;
- Iubirea;

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Dum 28 Apr 2013, 23:01

Masini cu o inteligenta superioara, ca a omului spre exemplu, aproximativ se pot construi.

Se poate de inceput de construit de la cele mai simple (plante, copaci,viermi, etc. ), pina la complicate (maimute, delfini, oameni, etc.).

Remarc si subliniez, ca sunt elemente multe neclare, insa cu timpul la multe multe intrebari iti vin raspunsurile.

Eu nu as vrea (aici in asa mod) sa incep acest studiu, cit de primitiv sau dezvoltat nu ar fi el.

Crearea masinilor super inteligente este cel mai periculos lucru din tot ce se cunoaste. Este mai periculos ca bomba atomica.
Nu numai ca ar fi mare pericol de ar cadea in miinile unui prost, ci ca ar putea iesi de sub controlul constructorului.

Multi nici nu isi imagineaza ce ar fi daca, am avea in fata noastra o masina mai inteligenta ca noi.
Am discuta ca si cum am discuta cu un geniu, am da intrebari la care omenirea cauta de ani de zile raspunsul, masina ar putea da raspunsul mai rapid.
In loc sa iesi in drum sa discuti cu un prieten, sa ai gasca ta, cu o masina bine educata, mai bine ai prieteni, la multe lucruri interesante te-ar putea ajuta, cu timpul veiti putea deveni frati de cruce.

Inteligenta este cea mai mare putere.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Vin 21 Iun 2013, 22:44

Principiul de functionare  (ce e drept ne pe deplin analizat) a creerului uman (is connvins ca asa ar trebui sa fie si la toate masinile cu un anumit grad de inteligenta), consta in aceea ca el lucreaza pe o schema destul de simpla, fundamentul fundamentului este acelasi: Simt < -> Memorie.

Simturile- aduc informatia de la mediul exterior/interior la creer [baza centrala de date , sistemul central nervos..], daca am spus simturi, clar ca inseamna ca sunt mai multe categorii, la om ele ajung (se cunosc) aproximativ pina la 6, la delfini pina la 7, etc.

Memoria- se afla in creer, si sunt de mai multe tipuri fiecare cu anumite functii.

Reflexul (ca atare el mai este si instinctul, care unii cred ca e ceva cu totul altceva) este un tip de memorie, ca atare e foarte important, insusi felul cum e construita masina deja se poate considera o memorie, o informatie.
Reflexul de autoaparare joaca un rol important pentru mentinerea in viata a masinii.

Principuil de ghindirea creerului este acesta:
 In memorie se inscrie o anumita conditie (problema, neclaritate), care sa i se gaseasca solutia.
Pe intreg parcursul gindirii, creerul cauta solutia prin A S O R T A R E a ceea ce vede in prejur, sau isi aminteste cu posibila solutie a problemei.
Asortarea este factorul definitoriu ce face ca o masina sa gindeasca si sa dea solutie.
Asortarea are o definitie riguroasa greoae, singur nu o pot da.
Ce inseamna asortare?!
Ex: 
-O felie de harbuz, poate fi asortata ca fiind o corabie cu unu doua etaje.
-Un mar poate fi asortat ca fiind o minge.
-Edison cind a inventat becul, initial l-a asortat ca pe Soare.
etc.

Ultima editare efectuata de catre meteor in Sam 22 Iun 2013, 11:13, editata de 1 ori

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Vin 21 Iun 2013, 23:03

Viitorul sta in crearea masinii cit mai dezvoltate, cum repet de zeci de ori, nu in Noi concepte de functionare a motoarelor, in bani , etc. Acestea din urma sunt si ele importante, insa sunt niste cazuri particulare, pe care inteligenta desigur le poate elabora.

Inteligenta inseamna acces la totul.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de curiosul Sam 22 Iun 2013, 11:02

meteor a scris:
Pe intreg parcursul functionarii, creerul cauta solutia prin A S O R T A R E a ceea ce vede in prejur, sau isi aminteste cu posibila solutie a problemei.
Asortarea este factorul definitoriu ce face ca o masina sa gindeasca si sa dea solutie.
Ce inseamna asortare?!
Ex: 
etc.

Mai sugestiv este cuvântul comparare.
Inteligența se bazează pe capacitatea de adaptare la situațiile noi.
Însă capacitatea de adaptare are ea însăși la bază, un principiu de comparare, cum bine ai observat și tu.

curiosul

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de curiosul Sam 22 Iun 2013, 11:32

curiosul a scris:
meteor a scris:
Pe intreg parcursul functionarii, creerul cauta solutia prin A S O R T A R E a ceea ce vede in prejur, sau isi aminteste cu posibila solutie a problemei.
Ce inseamna asortare?!
Ex: 
etc.

Mai sugestiv este cuvântul comparare.
Inteligența se bazează pe capacitatea de adaptare la situațiile noi.
Însă capacitatea de adaptare are ea însăși la bază, un principiu de comparare, cum bine ai observat și tu.
Mult m-am întrebat și am încercat să-mi și explic ce anume definește inteligența.
Spre exemplu, testele standard de stabilire a coeficientului de inteligență au o structură matriceală.
Aceasta susține concluzia mea, precum că inteligența este definită printre altele și de adaptarea la situații noi și pe capacitatea de comparare a informațiilor.
Testele standard IQ pleacă de la o structură logică mai simplă și progresiv, complexitatea acestor structuri logice crește.
Întrebarea este de ce au ales sau au considerat psihologii că această modalitate este eficientă în calcularea IO-ului ?
Din același motiv : adaptarea minții la situații logice noi.
Spre exemplu, o persoană care nu a condus niciodată, este stângace și la început trebuie să-și solicite mult mai mult atenția și concentrarea. După o perioadă te timp, prin practică, ajunge să se creadă cel mai bun șofer din lume.
Ceea ce trebuie să înțelegi din acest exemplu, este faptul că totul poate deveni simplu prin antrenament. dar într-o situație nouă, intervine capacitatea de adaptare. 
Acesta este un mecanism complex, care ține într-o oarecare măsură de capacitatea de a face conexiunile logice într-o situație care nu mai are aceeași logică cu cele uzuale cu care este bine obișnuită mintea.
Iar mintea se adaptează la aceste situații noi prin compararea inconștientă, de multe ori, a tipului de logică deja cunoscut. Dacă este o logică nouă, mintea are nevoie de mult mai multă atenție, concentrare și analiză a informației.
Acesta este și principiul prin care se construiesc testele IQ. 
Trebuie să găsești logica construcției unei structuri.
Cu siguranță o vei găsi dacă te gândești la ea cât timp ai nevoie.
Dar fiecare o găsește mai repede sau mai greu.
Iar aici apare diferența de IQ, care este relativă de altfel.
Viteza de adaptare la o nouă logică.

P.S. Am susținut la Cluj, acum vreo două săptămâni, un test Mensa, așa din curiozitate, dar n-am primit încă răspunsul.
Testul este destul de complicat și trebuie făcut într-un timp scurt, dar respectă același principiu de care am vorbit mai sus. Le-am făcut toate, dar cine știe, poate am răspuns corect numai la una, deși mă îndoiesc. La ultima structură logică am stat vreo două minute s-o gândesc, până a sunat ceasul și am incertitudini în ce privește corectitudinea răspunsului meu. Este interesant, ar trebui să-l susțineți și voi.

curiosul

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Mar 02 Iul 2013, 23:34

Poate fi ceva aleator in lumea aceasta ?!
NU cred.

Existenta a ceva aleator (nedeterminat) sau a misterelor ar insemna ca vietatile sunt vii cu suflete si fel de fel de nazdravanii si nu roboti.

Ideea este caci nu e nimic aleator sau mister, totul sta la baza
cauza-> efect.

Mai simplu spus nimic nu cade pur si simplu din pod, fara nici un motiv sau explicatie.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Lun 08 Iul 2013, 23:28

Masina ca sa gindeasca, se poate atribui asa un principiu interesant (ne riguros pus la bunct) si simplu:

Exista o functie: asortarea [nu am idee cum sa o definesc bine].

Cind la masina apare o intrebare/problema, ea incepe a face apel la acea functi si cauta solutia prin asortare , atit din baza de date din memorie cit si din ceea ce vede imprejur.

La fel, masina are in baza sa de date, memorat bine si pus la punct metodele [desigur ele sunt diferite intre ele] de calcul a problemelor.
Cind apare problema, ia incepe a verifica fiecare metoda, daca este aplicabila acelei intrebari si daca duce la bun sfirsit rezolvarea.

Daca, masina fie ca gaseste singura, fie ca vede din exterior, gaseste o metoda de calcul, sau si un element nou, ia indata trebue sa il memoreze.
La fel si multe functii sa se redefineasca pe parcurs.

Aceasta deja inseamna ca masina evolutioneaza, ceea ce e foarte bine si interesant.

La constructia unei masini mai intelegente ca omul, trebue lucru nu saga, si oameni serios, dar ceva precis ca in final va aparea.

E forte interesant cum de privit asa metaproblema: omul creaza o masina mai inteligenta ca el.
O buna constructie a masinii (educatie) poate scoate omul la multe maluri.
Insa o educatie gresita, inseamna un risc extrem de periculos.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de meteor Lun 08 Iul 2013, 23:36

Americanii acestea, pe cit is de neintelesi cu razboaile atea prin lume, atit si de stimati dinpartea mea sunt.

Arata pe la discovery, minunile medicinii. Intradevar niste lucruri fenomenal de frumoase si interesanta are medicina (americana in special).
Respect!

Ce e interesant, este ca este un capitol de serii, destinata doar virusilor, parazitilor, bacteriilor, etc.
E cutremurator cind arata cite zeci de paraziti exista in lumea aceasta, cum formeaza cicluri de viata, cum au ecosistemele lor, etc.
Cica nu exista om, care sa nu duca pe el chitiva tipuri de paraziti.

Aparitia aceasta a microcelularelor, e interesanta si ar fi bine sa fie explicata.

meteor
Foarte activ
Foarte activ

Mulţumit de forum :

Sus In jos

Mesaj Scris de Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Pagina 4 din 5 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum