Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Astazi la 18:21
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
» Mesaj de la Abel Cavaşi în ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Dacu2 | ||||
Forever_Man | ||||
Abel Cavaşi | ||||
Meteorr |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
Dacu2 | ||||
virgil | ||||
CAdi | ||||
eugen | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 29 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 29 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Electricitate si magnetism. Transformator electric . Fenomen fizic deosebit.
5 participanți
Pagina 2 din 2
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Electricitate si magnetism. Transformator electric . Fenomen fizic deosebit.
Rezumarea primului mesaj :
In studiile teoretice si practice pe care le-am efectuat am vrut sa cresc randamentul unui transformator electric incercand sa anulez campul magnetic generat de catre spirele din secundar . Eu asta mi-am dorit dar fenomenele fizice nu tin cont de dorinta mea . Pe scurt . Am folosit primarul unui transformator asa cum exista in momentul de fata. In secundar am introdus o bobina cu spire fi o,5 mm, lungimea 10m ,spre exemplu , bobinate clasic , dupa care am confectionat o alta bobina cu acelasi conductor si aceiasi lungime , dar bobinata total diferit fata de prima . Ce am obtinut ? Curentul in gol primar 100mA- U 220V
Tensiunea la secundarul nr. 1 ( clasic), = 6 V , curent in scurt 2, 5 A , iar curentul din primar a crescut pana la o valoare pe care o consideram a fi egala cu unitatea (1).
Tansiunea din bobina secundara nr. 2 =4,5V , iar curentul in scurt 1,875 A. Desi am obtinut in cazul acesta o valoare a tensiunii si respectiv a curentului mai mic cu 25 % ,fata de prima bobina , curentul absorbit de primarul transformatorului a fost aceiasi , adica egal cu unitatea ( 1).
Este cunoscut faptul ca liniile magnetice generate de catre secundar franeaza liniile magnetice generate de catre primar reducandu-le acestora viteza . Din exemplul expus mai sus putem trage concluzia ca liniile magnetice generate de catre secundarul nr.2 pot fi la fel puternice ca liniile generate de catre secundarul nr. 1 dar la un curent mai mic cu 25 la % . Daca as fi crescut lungimea conductorului din bobina nr. 2 pentru a obtine aceiasi diferenta de potential ( 6 V ca la prima bobina ), care ar fi fost valoarea curentului absorbit de primar ? Fenomenul fizic descoperit poate fi folosit cu succes in motoarele electrice ?
In studiile teoretice si practice pe care le-am efectuat am vrut sa cresc randamentul unui transformator electric incercand sa anulez campul magnetic generat de catre spirele din secundar . Eu asta mi-am dorit dar fenomenele fizice nu tin cont de dorinta mea . Pe scurt . Am folosit primarul unui transformator asa cum exista in momentul de fata. In secundar am introdus o bobina cu spire fi o,5 mm, lungimea 10m ,spre exemplu , bobinate clasic , dupa care am confectionat o alta bobina cu acelasi conductor si aceiasi lungime , dar bobinata total diferit fata de prima . Ce am obtinut ? Curentul in gol primar 100mA- U 220V
Tensiunea la secundarul nr. 1 ( clasic), = 6 V , curent in scurt 2, 5 A , iar curentul din primar a crescut pana la o valoare pe care o consideram a fi egala cu unitatea (1).
Tansiunea din bobina secundara nr. 2 =4,5V , iar curentul in scurt 1,875 A. Desi am obtinut in cazul acesta o valoare a tensiunii si respectiv a curentului mai mic cu 25 % ,fata de prima bobina , curentul absorbit de primarul transformatorului a fost aceiasi , adica egal cu unitatea ( 1).
Este cunoscut faptul ca liniile magnetice generate de catre secundar franeaza liniile magnetice generate de catre primar reducandu-le acestora viteza . Din exemplul expus mai sus putem trage concluzia ca liniile magnetice generate de catre secundarul nr.2 pot fi la fel puternice ca liniile generate de catre secundarul nr. 1 dar la un curent mai mic cu 25 la % . Daca as fi crescut lungimea conductorului din bobina nr. 2 pentru a obtine aceiasi diferenta de potential ( 6 V ca la prima bobina ), care ar fi fost valoarea curentului absorbit de primar ? Fenomenul fizic descoperit poate fi folosit cu succes in motoarele electrice ?
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25899
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Re: Electricitate si magnetism. Transformator electric . Fenomen fizic deosebit.
Ce ai scris mai sus este foarte clar , dar nu despre asta se discuta.Bordan a scris:Părerea mea e că Virgil a cam lămurit ce era de lămurit legat de transformatorul electric, care nu poate transforma altceva decât energie electrică, parametrii tensiune și curent păstrând aceeași frecvență, pe principiul inducției electromagnetice.
Eu alte mistere nu văd acolo.
In acest topic virgil deocamdata nu a lamurit nimic. Citeste te rog ce am scris referitor la fenomenul fizic respectiv. Daca in cele doua secundare obtii aceiasi valoare a energiei electrice , de ce secundarul bobinat clasic absoarbe din primar o cantitate de energie , iar secundarul cu bobinaj deosebit absoarbe din primar o cantitate de energie mai mare cu apox. 45 % ??? Aceasta este problema care trebuie lamurita. Obs. In cele doua secundare obtii aceiasi diferenta de potential, la capetele conductorilor si acelasi curent , atunci cand secundarele sunt in scurt, prin urmare aceiasi enegie electrica generata.
- Numarul mesajelor : 4989
Re: Electricitate si magnetism. Transformator electric . Fenomen fizic deosebit.
Este ca din cauza undelor scalare Tesla de care a pomenit eugen?
Pacalici , fi si tu odata in viata serios.Pacalici a scris:Este ca din cauza undelor scalare Tesla de care a pomenit eugen?
Adica, sa inteleg ca tu nu crezi in unde scalare sau in Tesla?
Desi am obtinut in cazul acesta o valoare a tensiunii si respectiv a curentului mai mic cu 25 % ,fata de prima bobina , curentul absorbit de primarul transformatorului a fost aceiasi , adica egal cu unitatea ( 1).
Din moment ce energia consumata in primar este aceiasi, inseamna ca in secundar sunt pierderi de energie mai mari decat in primul caz. probabil felul cum ai bobinat cea de a doua infasurare, este defectuos, adica are pierderi de energie sub forma de caldura sau camp magnetic. Nu cred ca diferenta de energie este emisa sub forma de unde EM, sau alte unde.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Este acelasi conductor . Aceiasi izolatie . La unul pierderi la altul nu ? Alta este explicatia .virgil a scris:Din moment ce energia consumata in primar este aceiasi, inseamna ca in secundar sunt pierderi de energie mai mari decat in primul caz. probabil felul cum ai bobinat cea de a doua infasurare, este defectuos, adica are pierderi de energie sub forma de caldura sau camp magnetic. Nu cred ca diferenta de energie este emisa sub forma de unde EM, sau alte unde.
1 Campul magnetic generat de catre secundarul nr.2 reduce mai puternic viteza de revenire a liniilor mag. la pozitia initiala , generate de catre primar pe alternanta pozitiva spre exemplu .
2. Franeaza mai slab electronii care vor circula in conductorul primarului pe alternanta negativa. In oricare din cele doua situatii prezentate, curentul din primar creste. Eu trebuie sa determin care din cele doua se manifesta si abia dupa aceia sa aplic fenomenul fizic respectiv in alt model fizic.
virgil,
Am uitat de a-3-a situatie. Cand liniile magnetice primare care au un sens de inaintare in conformitate cu sensul curentului electric se extind , liniile magnetice secundare se restrang , dar acestea pot fi impreuna la un anumit moment in miezul feromagnetic si cum ele sunt de sens opus posibil sa apara o scadere de intensitate magnetica pentru fiecare din ele. O linie mag. generata de catre primar dar de intensitate mai scazuta duce automat la cresterea curentului din primar ,( din semialternanta care urmeaza).
Am uitat de a-3-a situatie. Cand liniile magnetice primare care au un sens de inaintare in conformitate cu sensul curentului electric se extind , liniile magnetice secundare se restrang , dar acestea pot fi impreuna la un anumit moment in miezul feromagnetic si cum ele sunt de sens opus posibil sa apara o scadere de intensitate magnetica pentru fiecare din ele. O linie mag. generata de catre primar dar de intensitate mai scazuta duce automat la cresterea curentului din primar ,( din semialternanta care urmeaza).
Nu as fi vrut sa intru in amanunt in aceasta discutie, deoarece avem de a face cu un curent alternativ si fenomenele se complica putin, iar eu nu am studiat in amanuntit acest lucru. Insa trebuie sa tii seama ca totdeauna campul magnetic este produs de primar, care inconjoara secundarul producand in acesta o diferenta de potential. In momentul cand la bornele secundarului exista un consumator, abia atunci se pune in miscare un curent electric care generaza un camp magnetic propriu, care se suprapune peste campul magnetic ca primarului, dar cred ca acest camp al secundarului se opune campului din primar, altfel curentul din secundar ar creste mereu. Cred ca o analiza mai temeinica exista in teorie dar pe mine nu m-a interesat acest aspect in mod special.scanteitudorel a scris:virgil,
virgil- Moderator
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Nu, fenomenele sunt foarte simple ,deoarece discutam de un curent alternativ de joasa frecventa.virgil a scris:Nu as fi vrut sa intru in amanunt in aceasta discutie, deoarece avem de a face cu un curent alternativ si fenomenele se complica putin,
Asa este.virgil a scris:Insa trebuie sa tii seama ca totdeauna campul magnetic este produs de primar, care inconjoara secundarul producand in acesta o diferenta de potential.
Corectvirgil a scris: In momentul cand la bornele secundarului exista un consumator, abia atunci se pune in miscare un curent electric care generaza un camp magnetic propriu, care se suprapune peste campul magnetic al primarului
Normal ca se opune,( vitezei de revenire a campului mag. generat de catre primar la pozitia initiala) , prin forta Laplace. Intre cele doua fluxuri, ( secundar si primar ), ia nastere o forta de respingere deoarece liniile care le compun au acelasi sens de inaintare.virgil a scris: dar cred ca acest camp al secundarului se opune campului din primar
Nu are cum sa creasca . Ai aceiasi pulsatie a curentului din primar , ( deci nu creste tensiunea la bornele circuitului secundar ), ai aceiasi valoare a rezistentei din circuitul consumator care inchide circuitul electric al secundarului si prin urmare cum sa creasca curentul ?virgil a scris: altfel curentul din secundar ar creste mereu
virgil a scris: a scris:altfel curentul din secundar ar creste mereu
Altfel , adica in caz contrar, cand campul magnetic al secundarului, nu s-ar opune campului produs de primar, abia atunci ar creste curentul in secundar.
virgil- Moderator
Fara suparare. Fraza de mai sus nu are semantica.virgil a scris:virgil a scris: a scris:altfel curentul din secundar ar creste mereu
Altfel , adica in caz contrar, cand campul magnetic al secundarului, nu s-ar opune campului produs de primar, abia atunci ar creste curentul in secundar.
Nu virgil , nu curentul din secundar ar creste continu deoarece el depinde de frecventa curentului care alimenteaza primarul , ( frecventa determina viteza fluxului), care determina la randul sau valoarea sarcinii electrice , ( t.e.m.) si mai depinde de rezistenta circuitului consumator care inchide circuitul electric al secundarului.
Curentul din primar creste nepermis de mult , daca fluxul magnetic generat de secundar se opune ,( reduce viteza), peste o anumita valoare admisibila.
virgil , pana la urma am inteles ce vrei sa spui . Fenomenul se petrece invers fata de cum il gandesti tu. Daca fluxul magnetic generat de secundar nu se opune fluxului magnetic generat de catre primar atunci curentul din secundar scade , deoarece si curentul de primar scade , ( se ajunge la valoarea functionari in gol a transformatorului electric) si astfel nu se realizeaza un echilibru energetic intre energia electrica primita de catre primar si energia electrica generata de catre secundar. Ai sa intelegi fenomenele fizice care au loc in topicul ,, Cum functioneaza un Transformator electric ?"
Ai deschis doua topice cu acelasi continut, ceia ce nu e productiv.
Cand vorbim de curent, trebuie sa intelegem de fapt intensitatea curentului, adica amperi.
Campul magnetic este dat de intensitatea curentului, nu de tensiunea lui, deci trebuie sa specifici acest lucru.
Curentul alternativ din primar, produce un camp magnetic, care la randul lui asigura o tensiune electromotoare in bobina secundarului. Numai dupa ce cuplezi un consumator in secundar poti vorbi de un curent deci de un camp magnetic al secundarului.
Analiza trebuie sa tina cont de defazajul dintre tensiune si curent din primar, care afecteaza campul magnetic primar, asa ca analiza trebuie facuta pe durata unei perioade de timp, cu grafice, in care intervine si histerezisul campului magnetic al miezului transformatorului. Asa ca analiza este destul de complicata. Numarul de spire pe volt stii ca se calculeaza ca raportul dintre frecventa si sectiunea miezului (asa parca imi aduc aminte), deci frecventa curentului este foarte importanta.
Vezi ca undeva vorbesti despre spinul electronilor si afirmi ca electronii se rotesc, ceia ce nu este confirmat de fizica. Ceia ce se roteste este doar unda sau momentul magnetic al electronului, dar acest lucru este doar parerea mea.
Cand vorbim de curent, trebuie sa intelegem de fapt intensitatea curentului, adica amperi.
Campul magnetic este dat de intensitatea curentului, nu de tensiunea lui, deci trebuie sa specifici acest lucru.
Curentul alternativ din primar, produce un camp magnetic, care la randul lui asigura o tensiune electromotoare in bobina secundarului. Numai dupa ce cuplezi un consumator in secundar poti vorbi de un curent deci de un camp magnetic al secundarului.
Analiza trebuie sa tina cont de defazajul dintre tensiune si curent din primar, care afecteaza campul magnetic primar, asa ca analiza trebuie facuta pe durata unei perioade de timp, cu grafice, in care intervine si histerezisul campului magnetic al miezului transformatorului. Asa ca analiza este destul de complicata. Numarul de spire pe volt stii ca se calculeaza ca raportul dintre frecventa si sectiunea miezului (asa parca imi aduc aminte), deci frecventa curentului este foarte importanta.
Vezi ca undeva vorbesti despre spinul electronilor si afirmi ca electronii se rotesc, ceia ce nu este confirmat de fizica. Ceia ce se roteste este doar unda sau momentul magnetic al electronului, dar acest lucru este doar parerea mea.
virgil- Moderator
Am deschis si topicul Cum functioneaza un transf....pentru a vedea fenomenele care se produc intr-un transformator cu bobinaj clasic si abia dupa aceia vedem ce se intampla aici.virgil a scris:Ai deschis doua topice cu acelasi continut, ceia ce nu e productiv.
Normal, ca intensitatea unui camp mag. este dat de valoarea curentului, dar ca sa obtii acest curent ai nevoie de un camp electric ,( o difernta de potential )virgil a scris:Cand vorbim de curent, trebuie sa intelegem de fapt intensitatea curentului, adica amperi.este logic ca despre amperi discutam
Si eu ce am scris pana acum ?virgil a scris:Curentul alternativ din primar, produce un camp magnetic, care la randul lui asigura o tensiune electromotoare in bobina secundarului. Numai dupa ce cuplezi un consumator in secundar poti vorbi de un curent deci de un camp magnetic al secundarului.
Vedem acest lucru la dispozitivele electronice cu comutatie rapida unde se folosesc miezuri din Ferita si frecvente de ordinul Kilo si Mega.virgil a scris:Analiza trebuie sa tina cont de defazajul dintre tensiune si curent din primar, care afecteaza campul magnetic primar, .....In ce fel ? Nu trebuie sa vedem mecanismul respectiv ?asa ca analiza trebuie facuta pe durata unei perioade de timp, cu grafice, in care intervine si histerezisul materialului feromagnetic folosit campului magnetic al miezului transformatorului. Asa ca analiza este destul de complicata. Numarul de spire pe volt stii ca se calculeaza ca raportul dintre frecventa si sectiunea miezului (asa parca imi aduc aminte),Da asa este deci frecventa curentului este foarte importanta.
Electronii nu au miscare de spin ?virgil a scris:Vezi ca undeva vorbesti despre spinul electronilor si afirmi ca electronii se rotesc, ceia ce nu este confirmat de fizica.
Probabil ca este confirmat undeva , altfel un Conf. Univ Dr. Ing. in Masini electrice nu mi-ar fi spus acest lucru. Poate sa referit la o traiectorie circular spiralata .
Este parerea ta si o respect . Care moment magnetic ? Orbital sau de spin ?virgil a scris: Ceia ce se roteste este doar unda sau momentul magnetic al electronului, dar acest lucru este doar parerea mea.
virgil a scris:Ceia ce se roteste este doar unda sau momentul magnetic al electronului, dar acest lucru este doar parerea mea.
Este parerea ta si o respect . Care moment magnetic ? Orbital sau de spin ?
Ambile momente magnetice se rotesc in jurul momentului cinetic, iar proiectia momentului magnetic pe directia momentului cinetic este cuantificata. Desigur, fiecare moment cu rotatia lui. Electronul nu se roteste ca un solid de rotatie, pentru ca fiecare punct al electronului face parte din unda generatoare care oscileaza in jurul centrului de masa. Pe de o parte oscileaza componenta electrica care da sarcina si campul electrostatic, pe de alta parte oscileaza componenta magnetica care da momentul magnetic.
virgil- Moderator
Si pentru aceste situatii poti prezenta una sau mai multe figuri explicative ?virgil a scris:Ambile momente magnetice se rotesc in jurul momentului cinetic, Orbital sau de spin ?iar proiectia momentului magnetic pe directia momentului cinetic este cuantificata. Desigur, fiecare moment cu rotatia lui. Electronul nu se roteste ca un solid de rotatie, pentru ca fiecare punct al electronului face parte din unda generatoare Unda generatoare de catre cine ? care oscileaza in jurul centrului de masa.OK Pe de o parte oscileaza componenta electrica OK care da sarcina si campul electrostatic, pe de alta parte oscileaza componenta magnetica care da momentul magnetic.
De acord ,dar sa vedem ce spune Fizica si mai ales cum ai sa explici aceasta situatie ?virgil a scris:Campul magnetic este dat de intensitatea curentului, nu de tensiunea lui, deci trebuie sa specifici acest lucru.
Avem un electromotor de curent continuu ca in figura de mai jos.
1. Alimentam electromotorul cu o tensiune de 5 Vcc. Acesta abia daca se roteste . Curentul care circula prin indus = 110mA.
2. Alimentam electromotorul cu tensiunea de 12V cc si rotorul capata o viteza destul de mare . Curentul masurat 114mA.
Diferenta dintre cele doua valori ale curentilor masurati = 4mA
Puterea pentru situatia nr. 1 ..... 5V x 0,11A=0,55W
Puterea pentru situatia nr. 2 ..... 12V x 0,14 =1,368W
Cum rezolvi acum aceasta problema pentru a sustine ceea ce ai afirmat mai sus ?
Cand un electron se deplaseaza intr-un camp electric, apare o forta Lorentz F=e.v.B ; in care v este viteza electronului prin conductor. Dupa cum am aratat in lucrarea privind echivalenta unitatilor de masura electrice cu cele mecanice, sarcina electrica este echivalata cu un impuls, tensiunea electrica este echivalata cu o viteza, iar inductia magnetica este echivalata cu inversul unei lungimi;
deci FLo=(kg.m/s). (m/s). (1/m) =(kg.m/s^2);
Deci cu cresterea tensiunii, creste viteza electronilor prin infasurarea rotorului, deci implicit va creste forta Lorentz care va creste turatia si puterea motorului.
Forta Laplace, zice acelasi lucru dar folosind alte marimi. In loc de produsul sarcina ori viteza de la forta Lorentz, vei avea produsul intensitate ori lungimea conductorului.
Folosindu-ne tot de relatiile de echivalenta dintre unitatile de masura avem;
FLa= (kg.m/s^2). (m). (1/m)=(kg.m/s^2) ; simplificand metri din ultimele doua paranteze ne ramane doar forta ce este echivalenta cu intensitatea curentului.
De fapt intensitatea curentului ne spune cate sarcini electrice trec intr-o secunda prin sectiunea conductorului. Daca tensiunea creste, de fapt creste viteza electronilor care trec printr-o sectiune intr-o secunda, adica implicit creste si intensitatea curentului. Produsul dintre intensitate si lungimea conductorului, are dimensiunile unei energii, si este la fel ca produsul dintre sarcina si tensiune.
Deci cu cresterea tensiunii, creste viteza electronilor prin infasurarea rotorului, deci implicit va creste forta Lorentz care va creste turatia si puterea motorului.
Forta Laplace, zice acelasi lucru dar folosind alte marimi. In loc de produsul sarcina ori viteza de la forta Lorentz, vei avea produsul intensitate ori lungimea conductorului.
FLa= (kg.m/s^2). (m). (1/m)=(kg.m/s^2) ; simplificand metri din ultimele doua paranteze ne ramane doar forta ce este echivalenta cu intensitatea curentului.
De fapt intensitatea curentului ne spune cate sarcini electrice trec intr-o secunda prin sectiunea conductorului. Daca tensiunea creste, de fapt creste viteza electronilor care trec printr-o sectiune intr-o secunda, adica implicit creste si intensitatea curentului. Produsul dintre intensitate si lungimea conductorului, are dimensiunile unei energii, si este la fel ca produsul dintre sarcina si tensiune.
virgil- Moderator
virgil a scris:Cand un electron se deplaseaza intr-un camp electric, apare o forta Lorentz F=e.v.B ; in care v este viteza electronului prin conductor. Dupa cum am aratat in lucrarea privind echivalenta unitatilor de masura electrice cu cele mecanice, sarcina electrica este echivalata cu un impuls, tensiunea electrica este echivalata cu o viteza, iar inductia magnetica este echivalata cu inversul unei lungimi;
Deci cu cresterea tensiunii, creste viteza electronilor prin infasurarea rotorului, deci implicit va creste forta Lorentz care va creste turatia si puterea motorului. Deoarece a crescut curentul in circuitul indusului cu 3,6 % , adica mai nimic.
Foarte bine , numai ca respectivul curent a crescut cu 3,6 % adica 114mA/110mA iar puterea motorului a crescut cu 250% , in conformitate cu P=U x I . Raportul dintre cele doua energii electrice consumate = 1,368W/0,55W . De ce apare aceasta situatie daca intensitatea unui camp magnetic este direct proportional cu intensitatea curentului electric care circula prin indus ? Acum rezolva matematic.
Analiza ta nu este foarte buna. Comparatia trebuie s-o faci intre doua tensiuni la care motorul este in functiune, pentru ca in cazul tau, frecarea din lagare este determinanta la tensiune mica. Cu prima determinare afli cata energie consumi cu frecarea in lagare. Sau oricum energia consumata prin frecare este comparabila cu energia care abia misca rotorul. pentru o analiza corecta mai ai nevoie de o determinare la tensiune mai mare. Astfel ai sa compari cu adevarat starile aflate in functiune, la doua tensiuni ce asigura sa spunem 1000 rot/min, si 2000 rot/min sau mai mult.
virgil- Moderator
Nu mai introduce date false . Cu 110mA nu reusesc sa inving forta de frecare dinvirgil a scris:Analiza ta nu este foarte buna. Comparatia trebuie s-o faci intre doua tensiuni la care motorul este in functiune, pentru ca in cazul tau, frecarea din lagare este determinanta la tensiune mica. Cu prima determinare afli cata energie consumi cu frecarea in lagare. Sau oricum energia consumata prin frecare este comparabila cu energia care abia misca rotorul. pentru o analiza corecta mai ai nevoie de o determinare la tensiune mai mare. Astfel ai sa compari cu adevarat starile aflate in functiune, la doua tensiuni ce asigura sa spunem 1000 rot/min, si 2000 rot/min sau mai mult.
rulment plus momentul de inertie iar cu 114mA ,( cu 3,6 % mai mare ), inving aceiasi forta de frecare si aceiasi inertie pentru a se ajunge si la viteza de 400-500 rpm. Alta este cauza . Si in magnetism exista statica si dinamica . Separale.
sau in camp electromagnetic F=q(E +v x B)virgil a scris:Cand un electron se deplaseaza intr-un camp electric,.....MAGNETIC ....B apare o forta Lorentz F=e.v.B ; in care v este viteza electronului prin conductor.
Vezi si efectul Hall
scanteitudorel a scris:Nu mai introduce date false . Cu 110mA nu reusesc sa inving forta de frecare dinvirgil a scris:Analiza ta nu este foarte buna. Comparatia trebuie s-o faci intre doua tensiuni la care motorul este in functiune, pentru ca in cazul tau, frecarea din lagare este determinanta la tensiune mica. Cu prima determinare afli cata energie consumi cu frecarea in lagare. Sau oricum energia consumata prin frecare este comparabila cu energia care abia misca rotorul. pentru o analiza corecta mai ai nevoie de o determinare la tensiune mai mare. Astfel ai sa compari cu adevarat starile aflate in functiune, la doua tensiuni ce asigura sa spunem 1000 rot/min, si 2000 rot/min sau mai mult.
rulment plus momentul de inertie iar cu 114mA ,( cu 3,6 % mai mare ), inving aceiasi forta de frecare si aceiasi inertie pentru a se ajunge si la viteza de 400-500 rpm. Alta este cauza . Si in magnetism exista statica si dinamica . Separale.
Tu ai bagat aceste date referitoare la puterea consumata;
Raportul dintre cele doua energii electrice consumate = 1,368W/0,55W
Puterea insemna produsul dintre tensiune si intensitate, asa ca nu mai analiza doar intensitatea.
virgil- Moderator
Relatia asta este aiurea; cum sa adaugi campul electric la o viteza? ce au aceleasi unitati de masura? Doar potentialul electric se masoara in volti ca si tensiunea, iar ambele se pot echivala cu o viteza pe care o poate capata electronul. Deci relatia trebuie scrisa cam asa;scanteitudorel a scris:sau in camp electromagnetic F=q(E +v x B)virgil a scris:Cand un electron se deplaseaza intr-un camp electric,.....MAGNETIC ....B apare o forta Lorentz F=e.v.B ; in care v este viteza electronului prin conductor.
Vezi si efectul Hall
F=q.[(U+v) X B] ; Adica sarcina "q" care are o viteza "v", supusa la o diferenta de potential "U" aflata intr-un camp magnetic "B" , va suferi o forta "F".
virgil- Moderator
Eu stiu ce inseamna puterea electrica . Ti-am scris mai sus P= U x I.virgil a scris:Puterea insemna produsul dintre tensiune si intensitate, asa ca nu mai analiza doar intensitatea.
Tu ai analizat doar intensitatea curentului electric , atunci cand ai considerat ca intensitata campului magnetic depinde numai de intensitatea curentului electric ,( in amperi ), cand ai considerat ca viteza electromotorului creste foarte mult datorita cresterii de curent . Iar eu intreb din nou . Cu o crestere de curent de doar 3.6 % poti mari puterea unei masini cu 250 % ? Rezolva aceasta problema matematica asa cum ti-am scris si ai sa vezi ca nu doar intensitatea curentului electric este responsabila de cresterea intensitati campului magnetic , care mareste implicit forta de reactiune ce se manifesta intre indus si inductor.
Arunci pe seama mea ceea ce de fapt tu gandesti ?
Atunci schimba tu formulele scrise aici.virgil a scris:Relatia asta este aiurea; cum sa adaugi campul electric la o viteza? ce au aceleasi unitati de masura? Doar potentialul electric se masoara in volti ca si tensiunea, iar ambele se pot echivala cu o viteza pe care o poate capata electronul. Deci relatia trebuie scrisa cam asa;scanteitudorel a scris:sau in camp electromagnetic F=q(E +v x B)virgil a scris:Cand un electron se deplaseaza intr-un camp electric,.....MAGNETIC ....B apare o forta Lorentz F=e.v.B ; in care v este viteza electronului prin conductor.
Vezi si efectul Hall
F=q.[(U+v) X B] ; Adica sarcina "q" care are o viteza "v", supusa la o diferenta de potential "U" aflata intr-un camp magnetic "B" , va suferi o forta "F".
https://ro.wikipedia.org/wiki/For%C8%9B%C4%83_Lorentz
Cumva campul electric "E" se masoara in "m/s" ca sa poti aduna viteza "v" ? cineva a copiat o relatie prost scrisa sau interpretata gresit, iar tu ai luat-o de buna.
virgil- Moderator
Nu eu asa am gasit-o . Am sa verific . Deocamdata ai dreptate. Dar sa revenim la problemele noastre.virgil a scris:Cumva campul electric "E" se masoara in "m/s" ca sa poti aduna viteza "v" ? cineva a copiat o relatie prost scrisa sau interpretata gresit, iar tu ai luat-o de buna.
Continut sponsorizat
Pagina 2 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Electricitate si magnetism . Un fenomen fizic interesant
» [rezolvat]Electricitete si magnetism. Arc electric in camp magnetic permanent
» Electricitate si magnetism- Generator sau electromotor ?
» [rezolvat]Electricitete si magnetism. Arc electric in camp magnetic permanent
» Electricitate si magnetism- Generator sau electromotor ?
Pagina 2 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum