Ultimele subiecte
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?Scris de virgil Astazi la 18:34
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de virgil Astazi la 18:28
» Dovezi ce atestă existența lui DUMNEZEU și că EL este UNICUL CREATOR al Universului
Scris de Forever_Man Astazi la 15:37
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de CAdi Astazi la 12:13
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Ieri la 18:02
» Ce fel de popor suntem
Scris de virgil Ieri la 17:40
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
Scris de Forever_Man Dum 24 Noi 2024, 09:16
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de Meteorr Sam 23 Noi 2024, 21:12
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
» Mesaj de la Abel Cavaşi în ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
( 1 )
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12468) | ||||
CAdi (12404) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7964) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3970) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
Forever_Man | ||||
Dacu2 | ||||
Meteorr | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 26 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 26 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Punctul, dreapta si planul
+4
Abel Cavaşi
nic
curiosul
Razvan
8 participanți
Pagina 1 din 3
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Punctul, dreapta si planul
Mă tot frământă următorul aspect:
- dacă un punct este adimensional, atunci cum putem obţine un segment de dreaptă (cu o dimensiune finită) alăturând mai multe puncte?
- dacă o dreaptă nu are lăţime, atunci cum alăturând mai multe drepte se obţine un plan?
- dacă un plan nu are grosime, atunci cum, suprapunând mai multe planuri, obţinem un volum?
Există vreo relaţie matematică prin care "ceva" adimensional să capete o dimensiune finită în plus? Sau implicaţia ar fi ca punctul să aibă totuşi o dimensiune discretă. În acest caz ar putea fi asimilat unei sfere, sau a altei figuri geometrice?
- dacă un punct este adimensional, atunci cum putem obţine un segment de dreaptă (cu o dimensiune finită) alăturând mai multe puncte?
- dacă o dreaptă nu are lăţime, atunci cum alăturând mai multe drepte se obţine un plan?
- dacă un plan nu are grosime, atunci cum, suprapunând mai multe planuri, obţinem un volum?
Există vreo relaţie matematică prin care "ceva" adimensional să capete o dimensiune finită în plus? Sau implicaţia ar fi ca punctul să aibă totuşi o dimensiune discretă. În acest caz ar putea fi asimilat unei sfere, sau a altei figuri geometrice?
Puncte : 33848
Data de inscriere : 18/03/2011
Re: Punctul, dreapta si planul
Prin alte topicuri din acest forum s-a mai discutat cate ceva despre acest subiect foarte interesant dupa parerea mea.
Pentru ca toata realitatea fizica este direct legata de geometrie.
Simetrica si fractala.
Daca punctul este unitatea fundamentala a geometriei iar el nu exista,atunci geometria nu ar putea fi fundamentata.
Din punctul meu de vedere,punctul este o conventie matematica,pe baza caruia se poate fundamenta geometria.
Pentru exprimarea matematica a realitatii fizice(distanta,volum etc) este nevoie de geometrie.
Dar ca si in fizica,daca putem diviza la infinit o particula,asta inseamna ca nu exista cea mai mica particula.
Daca nu exista o asemenea particula fundamentala,atunci materia...?
Daca nu exista punctul,atunci dreapta...?
Pentru ca toata realitatea fizica este direct legata de geometrie.
Simetrica si fractala.
Daca punctul este unitatea fundamentala a geometriei iar el nu exista,atunci geometria nu ar putea fi fundamentata.
Din punctul meu de vedere,punctul este o conventie matematica,pe baza caruia se poate fundamenta geometria.
Pentru exprimarea matematica a realitatii fizice(distanta,volum etc) este nevoie de geometrie.
Dar ca si in fizica,daca putem diviza la infinit o particula,asta inseamna ca nu exista cea mai mica particula.
Daca nu exista o asemenea particula fundamentala,atunci materia...?
Daca nu exista punctul,atunci dreapta...?
curiosul- Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41563
Data de inscriere : 22/03/2011
Salut,
Dacă mișcam o dreaptă numai de un cap celalalt rămânând fix obținem un con, mișcând și ce-l deal doilea cap optime un trunchi de con sau un cilindru
Numai un plan în mișcare poate crea spațiu, forme geometrice. Nu exista spațiu cu doua dimensiuni.
Este clar; punctul, dreapta și planul sunt imaginare, sunt create de mintea omenească pentru a pute să explice alte fenomene.Razvan a scris:[justify]Mă tot frământă următorul aspect:
Dacă mișcam o dreaptă numai de un cap celalalt rămânând fix obținem un con, mișcând și ce-l deal doilea cap optime un trunchi de con sau un cilindru
Dacă suprapunem unul sau mai multe planuri rămâne tot un plan.Razvan a scris:- dacă un plan nu are grosime, atunci cum, suprapunând mai multe planuri, obţinem un volum?
Numai un plan în mișcare poate crea spațiu, forme geometrice. Nu exista spațiu cu doua dimensiuni.
nic- Activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 793
Puncte : 19888
Data de inscriere : 24/03/2009
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
Faine probleme, Răzvan!
O infinitate de puncte alăturate este cu totul altceva decât o finitate de puncte alăturate. La fel şi pentru restul întrebărilor. Deci, trebuie să înţelegi întâi această proprietate remarcabilă a infinitului. În acest context, încearcă să înţelegi şi faptul că între oricare două puncte (numere) se mai găseşte un punct (număr).Razvan a scris:dacă un punct este adimensional, atunci cum putem obţine un segment de dreaptă (cu o dimensiune finită) alăturând mai multe puncte?
Aici nu se transformă punctul în altceva, ci se asociază mai multe puncte, iar asocierea lor dă naştere la ceva calitativ diferit de punct. Infinitul (şi, în general (dar neriguros şi imprecis), multul) dă naştere la salturi calitative.Există vreo relaţie matematică prin care "ceva" adimensional să capete o dimensiune finită în plus? Sau implicaţia ar fi ca punctul să aibă totuşi o dimensiune discretă. În acest caz ar putea fi asimilat unei sfere, sau a altei figuri geometrice?
Mulţumesc pentru dialog. Interesantă mi se pare ideea lui nic:
"Dar deodat-un punct se mişcă... cel întâi şi singur. Iată-l
Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!..."
Asta ar putea însemna că doar mişcarea, după anumite axe, poate determina acel salt "calitativ diferit" generând dimensiunile pe care le percepem? Am putea duce raţionamentul mai departe şi să presupunem (ipotetic) că dacă în univers nu ar mai exista nici un fel de mişcare acesta ar deveni subit adimensional? Îmi vin în minte versurile lui Eminescu:Dacă suprapunem unul sau mai multe planuri rămâne tot un plan.
"Dar deodat-un punct se mişcă... cel întâi şi singur. Iată-l
Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!..."
Hmmm, abia acum am înţeles şi eu ideea lui prin care scoate în evidenţă rolul mişcării aici.Razvan a scris:Interesantă mi se pare ideea lui nic:Dacă suprapunem unul sau mai multe planuri rămâne tot un plan.
Din fericire, eu cred că nu. Mai precis, eu cred că infinitul îşi face treaba şi în absenţa timpului. Şi mai precis, pe un segment de dreaptă există simultan toate punctele, iar ele sunt în număr infinit.Asta ar putea însemna că doar mişcarea, după anumite axe, poate determina acel salt "calitativ diferit" generând dimensiunile pe care le percepem?
Bine, bine, dar totuşi ce poate determina saltul calitativ, respectiv apariţia planului plecând de la acea dreaptă, dacă nu mişcarea? Iar dacă presupunem că putem diviza la infinit materia atunci putem atribui punctului o valoare suficient de mică pentru fi neglijabilă, dar totuşi discretă?Abel Cavaşi a scris:Mai precis, eu cred că infinitul îşi face treaba şi în absenţa timpului. Şi mai precis, pe un segment de dreaptă există simultan toate punctele, iar ele sunt în număr infinit.
...De ce este o maimuta ...savanta?....
R
....Iubeste sa vorbeasca despre lucruri...care nu poate sa le puna ....pe masa!....Pana si Nassim Haramein, la cativa ani, a....inteles cum sta treaba....!
http://vimeo.com/25785757
....
R
....Iubeste sa vorbeasca despre lucruri...care nu poate sa le puna ....pe masa!....Pana si Nassim Haramein, la cativa ani, a....inteles cum sta treaba....!
http://vimeo.com/25785757
....
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23120
Data de inscriere : 31/08/2010
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
Am impresia că nedumeririle tale denotă că încă nu ai aprofundat distincţia clară între finit şi infinit.Razvan a scris:Bine, bine, dar totuşi ce poate determina saltul calitativ
În jurul tău există o infinitate de puncte, de lucruri, de stele, chiar dacă ai opri timpul. Deci nu mişcarea este esenţială aici. Altfel spus, geometria se descurcă să rezolve probleme chiar dacă nu ia în calcul vreo mişcare.
Dacă divizezi la infinit un segment de dreaptă, obţii o infinitate de puncte şi fiecare punct are „lungimea” strict nulă.
Peste câţiva ani va mai face un „salt calitativ” .WoodyCAD a scris:Pana si Nassim Haramein, la cativa ani, a....inteles cum sta treaba....!
Atunci, ne mai luând în calcul mişcarea, s-ar putea transpune într-un limbaj matematic trecerea de la o dimensiune la alta? Adică o relaţie prin care punctul să devină dreaptă, apoi plan, apoi volum? Poate chiar o relaţie de tip fractal?
Probabil, te referi la relaţii topologice. Dacă nu, atunci îţi atrag atenţia că şi dimensiunile există deja toate de-a gata simultan, deci nu mai este nevoie de nicio „trecere” de la una la alta.
Ok, topologice, tu eşti expertul pe subiectul ăsta. Cum ar arăta o astfel de relaţie? Sau cum să mă exprim mai bine: plecând de la ecuaţia unei drepte să ajungem la o relaţie ce descrie o arie şi mai apoi la alta ce descrie un volum? Se poate aşa ceva?
Nu cunosc nici eu foarte profund acest domeniu, căci e tare vastă matematica asta. N-aş putea să-ţi spun nici măcar 10% din ce spune Wikipedia. Aruncă mai ales o privire peste câteva exemple de homeomorfisme şi vei observa că spaţiile topologice nu sunt chiar atât de diferite unul de celălalt. De exemplu, dreapta este homeomorfă cu un segment sau sfera cu un plan. Iar asta spune foarte multe!
Am să mai studiez. Până atunci ar putea fi un sistem de genul:
unde x, y, z, reprezintă repere pe cele 3 axe ortogonale, iar a,b,c valori numerice? Observăm că dacă a are o valoare diferită de 0 şi 1, atunci x este un segment de dreaptă. Valoarea lui y, mai apoi, ne arată cum este generată o arie, iar cea a lui z - un volum. Poate n-ar fi nevoie de cine ştie ce calcule topologice ci se poate exprima o relaţie dintre dimensiuni printr-o matematică mai simplă. Ce zici?
unde x, y, z, reprezintă repere pe cele 3 axe ortogonale, iar a,b,c valori numerice? Observăm că dacă a are o valoare diferită de 0 şi 1, atunci x este un segment de dreaptă. Valoarea lui y, mai apoi, ne arată cum este generată o arie, iar cea a lui z - un volum. Poate n-ar fi nevoie de cine ştie ce calcule topologice ci se poate exprima o relaţie dintre dimensiuni printr-o matematică mai simplă. Ce zici?
Ultima editare efectuata de catre Razvan in Vin 21 Oct 2011, 07:12, editata de 2 ori (Motiv : Scrierea sistemului în LaTex)
Salut domnilor,
... nu sunt un cunoscător în domeniu, am doar păreri. In lumea noastră materială, tridimensională, nu exista nimic fără mișcare în timp, dacă dispare mișcarea dispare și timpul care nu caracterizează materia.
... nu sunt un cunoscător în domeniu, am doar păreri. In lumea noastră materială, tridimensională, nu exista nimic fără mișcare în timp, dacă dispare mișcarea dispare și timpul care nu caracterizează materia.
nic- Activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 793
Puncte : 19888
Data de inscriere : 24/03/2009
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
Tind să fiu de acord cu ceea ce afirmi, dar pe mine m-ar interesa şi cum se poate scrie această transformare din punct de vedere matematic. Mai bine zis pur geometric, fără a mai lua în discuţie şi factorul timp.nic a scris:In lumea noastră materială, tridimensională, nu exista nimic fără mișcare în timp, dacă dispare mișcarea dispare și timpul care nu caracterizează materia.
Cred că încă nu am înţeles prea bine ce relaţie cauţi.Razvan a scris:Poate n-ar fi nevoie de cine ştie ce calcule topologice ci se poate exprima o relaţie dintre dimensiuni printr-o matematică mai simplă. Ce zici?
De acord şi asta spune toată lumea de la Einstein încoace. Interesant este că mişcarea are legătura asta şi cu spaţiul, nu doar cu timpul.nic a scris:In lumea noastră materială, tridimensională, nu exista nimic fără mișcare în timp, dacă dispare mișcarea dispare și timpul care nu caracterizează materia.
Caut o relaţie care să descrie trecerea de la o dimensiune la alta, cum am dat exemplu sistemul de mai josCred că încă nu am înţeles prea bine ce relaţie cauţi.
unde x, y, z, reprezintă repere pe cele 3 axe ortogonale, iar a,b,c valori numerice.
Relaţiile matematice le-am înţeles chiar dacă n-au fost scrise în LaTeX, dar n-am înţeles interpretarea lor. Mai precis, n-am înţeles cum ar putea fi x, y şi z nişte „repere”.
Bun; fie OX, OY şi OZ trei axe ortogonale, iar x, y, z distanţe faţă de O pe acele axe. Observăm că în sistemul dat, atunci când dăm valori numerice acelor distanţe, conform ecuaţiilor scrise, putem avea: pentru a=2 de exemplu obţinem pe OX un segment de 2 unităţi, apoi pe OY o arie de 2 x 2 (pentru b=0), deci un pătrat, iar pe OZ vom obţine în acelaşi mod un cub (pentru c=0). Dacă b sau c au şi ele valori (pot fi şi negative) obţinem figuri geometrice corespunzătoare.
Pentru x=0 sistemul devine adimensional pe OX putând totuşi avea dimensiuni pe celelalte axe în funcţie de b şi c.
Ei bine, s-ar putea scrie întreg sistemul sub forma unei singure ecuaţii (prin derivare sau cumva)?
Pentru x=0 sistemul devine adimensional pe OX putând totuşi avea dimensiuni pe celelalte axe în funcţie de b şi c.
Ei bine, s-ar putea scrie întreg sistemul sub forma unei singure ecuaţii (prin derivare sau cumva)?
Pe OY o arie?Razvan a scris:pentru a=2 de exemplu obţinem pe OX un segment de 2 unităţi, apoi pe OY o arie de 2 x 2 (pentru b=0), deci un pătrat
Desigur, o singură ecuaţie matriceală. Orice sistem liniar poate fi scris ca o relaţie între matrice.Ei bine, s-ar putea scrie întreg sistemul sub forma unei singure ecuaţii (prin derivare sau cumva)?
O arie cuprinsă între Ox şi Oy, m-am grăbit eu (era prea dimineaţă ).Pe OY o arie?
Bun, aia am înţeles şi eu iniţial, dar atunci m-am gândit că n-are cine să mai fie y pe OY. Deci, ce este atunci y?
Între Ox, Oy şi Oz vom obţine un cub. y este un punct situat pe OY având coordonatele date de ecuaţia adoua.
Ok, deci asta înseamnă că y nu este neapărat la colţul pătratului. Şi ce legătură ar avea asta cu ceea ce cauţi tu:
?Razvan a scris:Există vreo relaţie matematică prin care "ceva" adimensional să capete o dimensiune finită în plus?
Uite cam aşa ar veni. Şi coordonata y este în colţul pătratului cu laturile Ox şi Oy.
Ce legătură are? Păi plecând de la segmentul Ox, caracterizat doar de o anumită lungime, deci cu o singură dimensiune, ajungem să obţinem o arie, deci 2 dimensiuni şi un cub - 3 dimensiuni. Dacă x ar avea valoarea zero, atunci pe OY am avea doar coordonata y generată de valoarea lui b, iar în acest caz am avea pe OY un segment Oy şi între Oy şi Oz s-ar genera o arie.
Totuşi cum ar fi acea ecuaţie matriceală? Ai putea să o scrii tu pentru ecuaţiile date de mine?
Să zicem că a=b=c=0 şi x=2. Atunci y=4. Deci nu are cum să fie y la colţul pătratului format.Razvan a scris:Uite cam aşa ar veni. Şi coordonata y este în colţul pătratului cu laturile Ox şi Oy.
Păi, există arii care pot avea şi valoarea y=x3, nu doar y=x2. Deci nu înţeleg de ce trebuie ca y să depindă într-un anumit fel de x şi nu într-alt fel. În plus, nu văd cum relaţiile încercate de tine ar face acea trecere de la punct la dreaptă sau de la dreaptă la plan.Ce legătură are? Păi plecând de la segmentul Ox, caracterizat doar de o anumită lungime, deci cu o singură dimensiune, ajungem să obţinem o arie
Păi, aştept să văd ce doreşti să spui ca să înţeleg dacă este vorba despre un sistem liniar(izabil) sau nu.Totuşi cum ar fi acea ecuaţie matriceală? Ai putea să o scrii tu pentru ecuaţiile date de mine?
Păi nu am zis din sistem că x=a şi y=x2+b, iar z=y2+c? Atunci dacă a=b=c=0 cum poate să fie x=2? Dacă a=b=c=0 atunci şi x=0 şi y=0 şi z=0. Dacă a are o altă valoare şi b=0 atunci e un pătrat; dacă b diferit de 0 atunci e un dreptunghi. E mai clar acum?Abel Cavaşi a scris:Să zicem că a=b=c=0 şi x=2. Atunci y=4. Deci nu are cum să fie y la colţul pătratului format.
Scuze, n-am fost suficient de atent. Am uitat că l-ai legat pe x de a. Ok, atunci facem doar b=c=0 şi pe a=2 şi aşa se repară totul. Acum înţelegi ce am vrut de fapt să scot în evidenţă?
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Subiecte similare
» Este proiecţia unei drepte pe altă dreaptă un segment de dreaptă, sau o elice?
» O Carte Elicoidala cu Fizica Dreapta
» Despre superioritatea elicei în raport cu dreapta
» O Carte Elicoidala cu Fizica Dreapta
» Despre superioritatea elicei în raport cu dreapta
Pagina 1 din 3
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum