Ultimele subiecte
» Ce anume "generează" legile fizice?Scris de Forever_Man Astazi la 21:40
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Astazi la 18:34
» Dovezi ce atestă existența lui DUMNEZEU și că EL este UNICUL CREATOR al Universului
Scris de Forever_Man Astazi la 15:37
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de CAdi Astazi la 12:13
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Ieri la 18:02
» Ce fel de popor suntem
Scris de virgil Ieri la 17:40
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romana
Scris de Forever_Man Dum 24 Noi 2024, 09:16
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de Meteorr Sam 23 Noi 2024, 21:12
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în Fiinte deosebite.
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în OZN in Romania
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12468) | ||||
CAdi (12405) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7964) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3970) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
Forever_Man | ||||
ilasus | ||||
Dacu2 | ||||
Meteorr | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 21 utilizatori conectați: 1 Înregistrați, 0 Invizibil și 20 Vizitatori :: 1 Motor de căutarevirgil
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Probleme de Electromagnetism-rezolvari
+6
scanteitudorel
Razvan
virgil
Adrian Gheorghe
omuldinluna
eugen
10 participanți
Pagina 5 din 5
Pagina 5 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Probleme de Electromagnetism-rezolvari
Rezumarea primului mesaj :
O problema de calcul de baza in electromagnetism:
O problema de calcul de baza in electromagnetism:
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3970
Puncte : 33361
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Re: Probleme de Electromagnetism-rezolvari
virgil a scris: Campul magnetic depinde de patratul intensitatii curentului. Deci este mai important valoarea curentului decat lungimea conductorului.
Asa m-am gandit si eu , dar in formula Laplace apare si lungimea . Asta m-a cam incurcat .
scanteitudorel- A decedat
- Numarul mesajelor : 4989
Data de inscriere : 20/02/2015
Lungimea intra in inductanta, rezistenta si implicit intensitate. Cred ca trebuie sa cauti relatiile potrivite cu nevoile tale experimentale.scanteitudorel a scris:virgil a scris: Campul magnetic depinde de patratul intensitatii curentului. Deci este mai important valoarea curentului decat lungimea conductorului.
Asa m-am gandit si eu , dar in formula Laplace apare si lungimea . Asta m-a cam incurcat .
virgil- Moderator
- Numarul mesajelor : 12468
Data de inscriere : 25/05/2010
Nu stiu ce a scris Maxwell , dar observ ca suntem pe aceiasi lungime de unda .eugen a scris:Poate nu este cea mai potrivita exprimare "este mai important decat…".
Curentul este elementul activ, dinamic. DA.
Inductanta cel pasiv.
In cele doua cazuri prezentate lui virgil nu inductanta ma intereseaza . Ma intereseaza valoarea energiilor magnetice cand curentii sunt constanti dar cu valori diferite , din cauza lungimilor diferite ale conductorilor . Deci R diferit. Mai mult ca sigur problema se rezolva daca aplicam formula puterii in electricitate , pentru cele doua circuite. Este mai logic asa .
Formula energiei magnetice a campului unei inductante are simetrie picturala cu formula energiei cinetice a unui corp de masa m si viteza v.
Ca sa intelg trebuie sa-mi prezinti formula .
Cine stie, poate cercetand mai adanc , poate pe la Maxwell...descoperim ca energia magnetica este o forma de energie eterica , in manifestare dinamica…
Oricum in modul meu de gandire aceasta energie este dinamica . Intr-un fel se manifesta in magnetostatica si altfel se manifesta in magnetodinamica , dar tot energie este si in liniile magnetice respective fluidul magnetic curge.
De fapt Maxwell s-a exprimat negru pe alb ca energia din campul electromagnetic este de natura mecanica...
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25911
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Am sa mai caut prin carti. OK . Multumesc pentru ajutorul dat .virgil a scris: Lungimea intra in inductanta, rezistenta si implicit intensitate. Cred ca trebuie sa cauti relatiile potrivite cu nevoile tale experimentale
virgil , acum mi-am dat seama ca nu am prezentat de la inceput ceea ce caut . Situatia sta in felul urmator:
Cei doi conductori sunt plasati pe un rotor intr-un camp magnetic generat de catre un stator . In prima situatie conductorul este coliniar cu axa rotorului, in a doua situatie, conductorul este plasat inclinat fata de axa cu un unghi de 45 de grade . Din acest motiv el are lungimea mai mare cu 41,42 % .
Care crezi ca este acum , forta Laplace , adica forta care se manifesta intre campul generat de catre conductor si campul mag, statoric, pentru cele doua cazuri ?
Cei doi conductori sunt plasati pe un rotor intr-un camp magnetic generat de catre un stator . In prima situatie conductorul este coliniar cu axa rotorului, in a doua situatie, conductorul este plasat inclinat fata de axa cu un unghi de 45 de grade . Din acest motiv el are lungimea mai mare cu 41,42 % .
Care crezi ca este acum , forta Laplace , adica forta care se manifesta intre campul generat de catre conductor si campul mag, statoric, pentru cele doua cazuri ?
In cazul spirelor inclinate la 45 grade, apare o forta perpendiculara pe directia curentului dupa regula mainii stangi, forta care la randul ei se descompune intr-o componenta dealungul axei preluata de lagare, si o componenta intr-un plan perpendicular pe axa care face rotirea. Asa ca nu ajuta cu nimic inclinarea spirelor.scanteitudorel a scris:virgil , acum mi-am dat seama ca nu am prezentat de la inceput ceea ce caut . Situatia sta in felul urmator:
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12468
Puncte : 57021
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Intradevar nu ajuta , deoarece asa cum ai prezentat forta liniilor magnetotodinamice , ( rotor ) , se manifesta fata de liniile magnetostatice ,( stator) cu un unghi diferit de 90 de grade , fata de prima situatie si atunci la ceea ce exista aici , FLap. = i x l x B mai trebuie adaugata si functia sin sau cos , nu conteaza care din ele , valoarea lor la 45 de grade este aceeasi o,7 .virgil a scris:In cazul spirelor inclinate la 45 grade, apare o forta perpendiculara pe directia curentului dupa regula mainii stangi, forta care la randul ei se descompune intr-o componenta dealungul axei preluata de lagare, si o componenta intr-un plan perpendicular pe axa care face rotirea. Asa ca nu ajuta cu nimic inclinarea spirelor.scanteitudorel a scris:virgil , acum mi-am dat seama ca nu am prezentat de la inceput ceea ce caut . Situatia sta in felul urmator:
Deci, daca calculam dupa metoda puterii electrice in cazul 2 avem : U= 1 v ; i = o,7 A = > 0,7 W dar acum l = 1,41 m , iar B acelasi = 1 , rezulta ca F Lap. = o,7 A x 1,41 m adica =1 . Asta ma intereseaza , daca rezultatul obtinut din curent si lungime este corect si din punct de vedere al fenomenelor electrice . Mai departe este clar ca , aceasta valoare 1 obtinuta din curent si lungime se inmulteste cu cos de 45 de grade => 0,7 dupa care o inmultim cu B ,care este neschimbat si = 1 , iar in final obtinem 0,7 N pentru puterea de 0,7 W , asa cum in cazul 1 am obtinut 1 N , pentru puterea electrica de 1 W.
Daca in precedentul mesaj lucrurile au fost clarificate, sa vedem ce se intampla mai departe.
Cu conditia ca fiecare spira inclinata sa aiba perechea ei.
Adica pe toata lungimea spirelor sa se formeze noduri .
Cum se compun acum cele doua linii magnetice generate de catre electronii aflati in miscare , in zona acestor noduri si care este efectul lor asupra liniei magnetice statorice ? Creste sau scade forta Laplace ?
Nota . In scoala se preda :
1. Forta de atractie dintre doi conducori paraleli , cand sensul curentilor este acelasi .
2. Forta de respingere dintre doi conductori paraleli , cand sensul curentilor este diferit .
Si atat .
Dar in situatia 3, atunci cand conductorii sunt plasati perpendiculari , ce se intampla ?
Si inca ce ajuta .virgil a scris:Asa ca nu ajuta cu nimic inclinarea spirelor.
Cu conditia ca fiecare spira inclinata sa aiba perechea ei.
Adica pe toata lungimea spirelor sa se formeze noduri .
Cum se compun acum cele doua linii magnetice generate de catre electronii aflati in miscare , in zona acestor noduri si care este efectul lor asupra liniei magnetice statorice ? Creste sau scade forta Laplace ?
Nota . In scoala se preda :
1. Forta de atractie dintre doi conducori paraleli , cand sensul curentilor este acelasi .
2. Forta de respingere dintre doi conductori paraleli , cand sensul curentilor este diferit .
Si atat .
Dar in situatia 3, atunci cand conductorii sunt plasati perpendiculari , ce se intampla ?
Se intampla acelasi lucru ca atunci cand conductorii sunt perpendiculari pe campul magnetic, doar ca lungimea spirelor creste, creste consumul de cupru si pretul. Sigur se foloseste o oarecare inclinatie, cu mult mai mica pentru a avea o continuitate a patrunderii spirelor in camp, adica forta sa aiba o crestere si o descrestere sinusoidala si nu brusca.
virgil- Moderator
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Doar in cazul in care se folosesc doar spire inclinate si nu incrucisate. Liniile magnetice statorice sunt curbate in exteriorul rotorului , iar in acest caz apar alte fenomene.virgil a scris:Se intampla acelasi lucru ca atunci cand conductorii sunt perpendiculari pe campul magnetic, doar ca lungimea spirelor creste, creste consumul de cupru si pretul.
Da , dar scade energia electrica pentru acelasi lucru mecanic obtinut ca in cazul in care conductorii ar fi plasati perpendiculari pe camp , prin urmare creste randamentul masinii cu 41%. Pretul de cost suplimentar alocat pentru cupru se amortizeaza repede . O masina electrica bine intretinuta poate functiona zeci de ani.
Sigur se foloseste o oarecare inclinatie, cu mult mai mica pentru a avea o continuitate a patrunderii spirelor in camp, adica forta sa aiba o crestere si o descrestere sinusoidala si nu brusca.
Pana cum discutiile s-au purtat pe efectele curentului continuu.
Si ca sa inchei subiectul , deoarece nu sunt intr-un topic adequat fenomenelor magnetice , am sa mai adaug urmatorul lucru.
Doua linii magnetice nu vor coexista niciodata intr-un anumit spatiu daca ele sunt plasate perpendicular una peste cealalta .
Intre ele apare o forta de respingere si o forta de atractie , ca in cazul celor doua spire plasate perpendicular . Aceste doua forte determina liniile respective sa se roteasca fiecare cu 45 de grade de la pozitia initiala , pana ajung sa fie aliniate pe aceiasi directie . In situatia cand exista si a-3-a linie plasata perpendicular pe planul celor doua , ( poz. verticala ), atunci cele doua linii ,( fie ele si circulare ), vor urma calea liniei verticale .
Nota .
Cine va intelege acest fenomen fizic isi va da seama foarte usor , ce anume determina aparitia unei energii mecanice suplimentare cu 41, 42 % intr-un electromotor.
Doua linii magnetice nu vor coexista niciodata intr-un anumit spatiu daca ele sunt plasate perpendicular una peste cealalta .
Intre ele apare o forta de respingere si o forta de atractie , ca in cazul celor doua spire plasate perpendicular . Aceste doua forte determina liniile respective sa se roteasca fiecare cu 45 de grade de la pozitia initiala , pana ajung sa fie aliniate pe aceiasi directie . In situatia cand exista si a-3-a linie plasata perpendicular pe planul celor doua , ( poz. verticala ), atunci cele doua linii ,( fie ele si circulare ), vor urma calea liniei verticale .
Nota .
Cine va intelege acest fenomen fizic isi va da seama foarte usor , ce anume determina aparitia unei energii mecanice suplimentare cu 41, 42 % intr-un electromotor.
In discutiile avute cu virgil am cautat o anumita situatie si am dat peste acest text scris de mine :
Da, asa este daca te referi numai la intrefer , dar eu ti-am aratat in precedentul mesaj, ca valoarea energetica din intrefer depinde de valoarea permeabilitatii relative a materialului care concentreaza liniile in intrefer , ( adica miezul unei bobine ). Intreferul, practic are valoarea unei rezistente ce face parte dintr-un circuit electric . Cu cat mediul dintre piesele polare , adica gazul din intrefer ), are permeabilitate mai mare cu atat mai mult scade reactanta. Cu cat este mai mic intreferul , cu atat mai mica devine valoarea reactantei. O alta problema de care trebuie sa tinem cont .
Am prezentat bine fenomenul fizic , dar din greseala am scris reactanta in loc de reluctanta .
Reluctanta magnetică definiţie
Reluctanta, reprezintă rezistenţa opusă de un material feromagnetic la apariţia unui flux magnetic. Reluctanţa este o mărime similară cu rezistenţa opusă de un conductor electric la trecerea unui curent electric.
Spre deosebire de rezistenţa electrică, reluctanţa este o mărime neliniară ce depinde de intensitatea fluxului magnetic. Cu cât reluctanţa este mai mică, cu atât fluxul magnetic va trece mai uşor prin materialul respectiv.
Materialele care se magnetizează uşor au o reluctanţa scazută. Materialele nonmagnetice prezintă o reluctanta foarte mare.
Reluctanţa magnetică Rm se măsoară în:
Rm = A/Wb (amper/weber)
Da, asa este daca te referi numai la intrefer , dar eu ti-am aratat in precedentul mesaj, ca valoarea energetica din intrefer depinde de valoarea permeabilitatii relative a materialului care concentreaza liniile in intrefer , ( adica miezul unei bobine ). Intreferul, practic are valoarea unei rezistente ce face parte dintr-un circuit electric . Cu cat mediul dintre piesele polare , adica gazul din intrefer ), are permeabilitate mai mare cu atat mai mult scade reactanta. Cu cat este mai mic intreferul , cu atat mai mica devine valoarea reactantei. O alta problema de care trebuie sa tinem cont .
Am prezentat bine fenomenul fizic , dar din greseala am scris reactanta in loc de reluctanta .
Reluctanta magnetică definiţie
Reluctanta, reprezintă rezistenţa opusă de un material feromagnetic la apariţia unui flux magnetic. Reluctanţa este o mărime similară cu rezistenţa opusă de un conductor electric la trecerea unui curent electric.
Spre deosebire de rezistenţa electrică, reluctanţa este o mărime neliniară ce depinde de intensitatea fluxului magnetic. Cu cât reluctanţa este mai mică, cu atât fluxul magnetic va trece mai uşor prin materialul respectiv.
Materialele care se magnetizează uşor au o reluctanţa scazută. Materialele nonmagnetice prezintă o reluctanta foarte mare.
Reluctanţa magnetică Rm se măsoară în:
Rm = A/Wb (amper/weber)
Sunt nevoit sa fac anumite precizari in acest text , deoarece un ultim experiment mi-a dat peste cap aproape tot ce am scris mai inainte .
Voi deschide un nou subiect pe aceasta tema , unde voi posta si experimentul mai sus amintit.
P.s. Despre acest experiment am purtat discutii cu The Misuser si am sustinut ca si mai inainte ca energia magnetica va fi mai mare in cazul spirelor plasate perpendicular unele peste altele . Din experiment nu a rezultat o forta magnetica mai mare , dimpotriva mai mica , dar la momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap sa masor raportul dintre forte , raportat si la curentii care circulau prin bobinele cu acelasi numar de spire . Mare, chiar foarte mare greseala.
virgil , se pare ca nu este asa . Din ultimul experiment efectuat reese clar ca intensitatea liniilor magnetice generate de catre un curent electric care circula prin doua spire plesate perpendicular este foarte mult diminuata si nu crescuta cu 41,42 % asa cum am scris pentru electromotor. Modelul acesta de bobinaj trebuie aplicat in cazul generatoarelor electrice si nu in cazul electromotoarelor .scanteitudorel a scris:Si ca sa inchei subiectul , deoarece nu sunt intr-un topic adequat fenomenelor magnetice , am sa mai adaug urmatorul lucru.
Ba da , vor coexista bine merci daca sunt doar cate doua ,( intr-un material feromagnetic ), dar intensitatea lor H , va fi mult diminuata .
Depinde de mediul respectiv , aer sau material feromagnetic . Ramane de analizat .
Nota .
Voi deschide un nou subiect pe aceasta tema , unde voi posta si experimentul mai sus amintit.
P.s. Despre acest experiment am purtat discutii cu The Misuser si am sustinut ca si mai inainte ca energia magnetica va fi mai mare in cazul spirelor plasate perpendicular unele peste altele . Din experiment nu a rezultat o forta magnetica mai mare , dimpotriva mai mica , dar la momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap sa masor raportul dintre forte , raportat si la curentii care circulau prin bobinele cu acelasi numar de spire . Mare, chiar foarte mare greseala.
Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Astfel de infasurari s-au facut in miliarde de exemplare pentru tot atatea aplicatii pana acum, si daca ar fi fost o infasurare mai buna la 90 grade, fii sigur ca s-ar fi generalizat de mult. Desigur tu stii mai bine ce urmaresti, asa ca poti experimenta orice varianta ca sa tragi concluziile potrivite.
Astfel de infasurari s-au facut in miliarde de exemplare pentru tot atatea aplicatii pana acum, si daca ar fi fost o infasurare mai buna la 90 grade, fii sigur ca s-ar fi generalizat de mult. Desigur tu stii mai bine ce urmaresti, asa ca poti experimenta orice varianta ca sa tragi concluziile potrivite.
virgil- Moderator
Reducerea intensitatii liniilor magnetice generate de catre electronii care circula prin conductorii electrici.virgil a scris:Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Foarte bine ce spui.
Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens.scanteitudorel a scris:Reducerea intensitatii liniilor magnetice generate de catre electronii care circula prin conductorii electrici.virgil a scris:Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Foarte bine ce spui.
virgil- Moderator
Adevarat .virgil a scris:Asta o faci cu usurinta daca pui conductorul in doua asa cum pui ata in ac., apoi bobinezi ce anume doresti si legi cele doua capete la polaritati opuse. Astfel campul generat la trecerea curentului intr-un sens se anuleaza de campul creat la trecerea curentului in celalalt sens.scanteitudorel a scris:Reducerea intensitatii liniilor magnetice generate de catre electronii care circula prin conductorii electrici.virgil a scris:Pentru a avea o forta maxima spirele nu trebuie sa fie perpendiculare, ci doar paralele.
Foarte bine ce spui.
Si mai simplu indoi firul in doua si bobinez toata bobina , iar la cele doua capete aplic o diferenta de potential. Dar asta se intampla atunci cand ai energie electrica din afara bobinei. Dar poti sa obtii energie electrica in bobina daca spirele respective sunt intersectate perpendicular de catre liniile de camp care se deplaseaza cu o anumita viteza , ca in cazul generatoarelor electrice ? Nu poti , deoarece la capete obtii exact zero , diferenta de potential.
In figura de mai jos ai valoarea lui B in functie de pozitia liniilor mag .
In cele trei situatii vino cu a-3-a linie plasata pe vericala , dar din exterior si vezi ce-ti rezulta .
Pagina 5 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Pagina 5 din 5
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum