Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Meteorr Ieri la 21:34
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Joi 21 Noi 2024, 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la virgil în Fiinte deosebite.
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în Sa mai auzim si de bine in Romania :
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12459) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
Dacu2 | ||||
eugen | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Abel Cavaşi |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
virgil | ||||
Dacu2 | ||||
CAdi | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 23 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 23 Vizitatori :: 2 Motoare de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Probleme de Electromagnetism-rezolvari
+6
scanteitudorel
Razvan
virgil
Adrian Gheorghe
omuldinluna
eugen
10 participanți
Pagina 4 din 5
Pagina 4 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Probleme de Electromagnetism-rezolvari
Rezumarea primului mesaj :
O problema de calcul de baza in electromagnetism:
O problema de calcul de baza in electromagnetism:
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33348
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
Re: Probleme de Electromagnetism-rezolvari
virgil a scris: La ambii curenti, unul este reversibil fata de celalalt.
Gresit .
Inainte de-a primi raspunsul tau am apucat sa-ti scriu:
Nu te mai chinuii sa gasesti raspuns , ca oricum va fi gresit . Am intuit asta atunci cand ai scris de curent reversibil . Reversibil este doar procesul de transformare a energiilor ,( energie electrica in energie magnetica si invers ) si nu sensul curentului , care este acelasi in ambele situatii.
La fel se intampla si in electromotoare / generatoare unde procesul de transformare este reversibil ,( adica electric / mecanic si invers ) . Sensul curentului este acelasi in ambele cazuri ,doar sensul de rotatie al rotorului se schimba .
scanteitudorel- A decedat
- Numarul mesajelor : 4989
Data de inscriere : 20/02/2015
Tudorele, crezi ca si omul este reversibil ca un motor? Adica daca este alimentat cu energiile de eliminare, va iesi ceva bun din el ? Se vede, cu cat baga in el mai multe bunatati, cu atat nu face nimica bun.
Sistemele reversibile trebuie analizate, studiate. Natura este un mare sistem reversibil.
Regnul animal impreuna cu cel vegetal constitule polii unui sistem reversibil.
Si sa fiu si mai la subiect cu electromagnetismul, fotonul este un sistem electromagnetic reversibil. Vezi si reversibilitatea polilor, cand plus cand minus din juma in juma lungime de unda. Oare cum isi schimba asa repede fotonul polii ?
Sistemele reversibile trebuie analizate, studiate. Natura este un mare sistem reversibil.
Regnul animal impreuna cu cel vegetal constitule polii unui sistem reversibil.
Si sa fiu si mai la subiect cu electromagnetismul, fotonul este un sistem electromagnetic reversibil. Vezi si reversibilitatea polilor, cand plus cand minus din juma in juma lungime de unda. Oare cum isi schimba asa repede fotonul polii ?
Ultima editare efectuata de catre gafiteanu in Mier 02 Ian 2019, 18:45, editata de 2 ori
gafiteanu- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 7617
Data de inscriere : 13/06/2011
Vezi ca tu gresesti sensul curentului autoindus este opus sensului curentului care l-a produs. Lasa motoarele ca nu sunt un exemplu bun.scanteitudorel a scris:virgil a scris: La ambii curenti, unul este reversibil fata de celalalt.
Gresit .
Inainte de-a primi raspunsul tau am apucat sa-ti scriu:
Nu te mai chinuii sa gasesti raspuns , ca oricum va fi gresit . Am intuit asta atunci cand ai scris de curent reversibil . Reversibil este doar procesul de transformare a energiilor ,( energie electrica in energie magnetica si invers ) si nu sensul curentului , care este acelasi in ambele situatii.
La fel se intampla si in electromotoare / generatoare unde procesul de transformare este reversibil ,( adica electric / mecanic si invers ) . Sensul curentului este acelasi in ambele cazuri ,doar sensul de rotatie al rotorului se schimba .
"Autoinductia este fenomenul de inductie electromagnetica produs intr-un circuit datorita variatiei intensitatii curentului din acel circuit.
Sensul t.e.m. autoinduse poate fi gasit cu ajutorul regulii lui Lenz. Astfel, la inchiderea circuitului sau la o crestere a curentului in circuit, t.e.m. de autoinductie trebuie sa se opuna cresterii intensitatii curentului inductor, iar la scaderea intensitatii sau la deschiderea circuitului t.e.m. de autoinductie trebuie sa se opuna scaderii intensitatii curentului inductor. In cazul primului experiment, conform regulii lui Lenz, campul magnetic indus trebuie sa fie de sens opus celui inductor si contribuie la slabirea lui."
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12459
Puncte : 56979
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Scuze eugen ,
Am tot vrut sa-ti raspund acestui mesaj , dar m-am luat in discutii aprinse cu virgil pentru a stabili semnificatia cuvantului inductanta si ce rol joaca acesta in desfasurarea fenomenele fizice a unei bobine electrice .
Am tot vrut sa-ti raspund acestui mesaj , dar m-am luat in discutii aprinse cu virgil pentru a stabili semnificatia cuvantului inductanta si ce rol joaca acesta in desfasurarea fenomenele fizice a unei bobine electrice .
Aici imi trebuie o schema si o analiza mai aprofundata a fenomenelor care se petrec.eugen a scris:Doru,
Discutia a plecat de la formula energiei magnetice a campului magnetic in jurul conductorului unei bobine.
Aceasta energie, intr-una din formele ei fiind prezentata ca proportionala cu patratul curentului si proportionala cu inductanta bobinei.
OK.
Exemplul/exemplele mele au emanat din faptul ca am construit bobine din acelasi material in geometrii/inductante diferite, care dadeau diferite frecvente de rezonanta in circuite LC in alternativ.
Logic eugen , deoarece fiecare bobina este caracterizata prin , inductanta , rezistenta , capacitate . Iar acestea reactionau in mod diferit fata de frecventa curentului aplicat . Formulele lui Tomson sunt relevante in acest sens.
Dar am folosit ani in urma alimentari directe de la baterii, apoi am trecut la choppere in impulsuri de curent continuu reglabil, apoi la oscilatoare cu care am ajuns pe la 300-400 de kilohertzi.
Apar diferente majore aici , deoarece una este sa alimentezi un circuit de la un acumulator a care-i curent nu este perturbat de ati factori de natura magnetica/ electrica / electromagnetica si alta este atunci cand folosesti alimentare din retea . Cele mai periculoase pentru astfel de experimente sunt cele cu comutatie rapida . Oricat de protejat ar fi circuitul folosit ptr. experimente radiatia chopper-lui se transmite .
Nepermitandu-mi sa cumpar material la fiecare bobina, am desfacut inapoi ce am bobinat. Am refolosit sarma, in alte configuratii, in cautare de parametri imbunatatiti.
Nu-mi spune ca sunt campion in a transforma mereu ce am construit mai inainte . Pana la urma ajung toate faramitele.
Este logic ca doua inductante diferite, parcurse de acelasi nr de amperi , sa intretina campuri de energii magnetice diferite, energia fiind proportionala cu inductanta.
Daca ai aceeasi valoare a curentului , cine face diferenta intre inductante ? Nr. de spire si forma lor in spatiu. Atentie la formularea de mai sus . Inductanta nu intretine campurile in circuit deschis. Acestea exista deja de la primul curent aplicat bobinei .Inductanta doar inverseaza procesul de transformare a energiilor , adica din energie magnetica in energie electrica , daca circuitul respectiv este inchis prin intermediul unei diode sau condensator .Alte metode cam greu de folosit.
Aceasta daca nu contestam formula energiei magnetice si o acceptam pana venim noi cu alta...
Eu vin doar cu desfasurarea fenomenelor . Cine este in masura sa vada daca formulele sunt corecte sau nu , sa le conteste . Am spus mai inainte ca nu este corect sa luam in calcul doar energia magnetica din interiorul unei bobine , cand se vede foarte clar din figurile postate ca exista energie magnetica si in exteriorul ei.
Alte formule de calcul dau energia magnetica = fluxul magnetic inmultit cu curentul. Dar fluxul magnetic este si el proportional cu inductanta si curentul.
Care curent ? Cel consumat , sau cel recuperat ? Vezi ca acesta are acelasi sens , pentru ambele situatii.
Un mod pe care l-am folosit in experimente , de a verifica cu aproximatie energia magnetica in campul unei inductante este de a descarca un condensator la inalta tensiune pe acea inductanta.
Ai descarcat un condensator electric pe circuitul bobinei, in timpul cand aceasta transforma energia magnetica in energie electrica si in felul acesta au aparut linii mag. suplimentare , care la randul lor au generat un curent suplimentar in spirele bobinei si tot asa pana la amortizare deoarece fenomenul este ciclic . Practic prin introducerea de energie electrica suplimentara ,( stocata in condensator ) ,ai prelungit sau scurtat procesul de transformare a energiilor. Depinde cu ce polaritate ai cuplat condensatorul la circuitul bobinei. Asta ai facut.
Folosind un eclator , regland distanta intre borne se determina tensiunea de strapungere si atunci se cunoaste cu aproximatie tensiunea initiala de pe condensator.
Cunoscand capacitatea masurata a condensatorului,
se calculeaza energia campului electric dintre armaturi.
La descarcare pe inductanta, aceasta energie se descarca in regim rezonant amortizat, primul puls/oscilatie pe bobina determina energia magnetica maxima pe inductanta, neglijand pierderile Joule pe sarma si prin radiatie electromagnetica.
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25902
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
virgil, nu te supara pe mine, dar tu confunzi inductanta proprie a unei bobine cu inductia electromagnetica . Sunt doua notiuni distincte si clare . Iti voi demonstra maine care este diferenta dintre cele doua. In motare / generatoare apar astfel de fenomene, asa ca nu pot sa le ignor.virgil a scris: Vezi ca tu gresesti sensul curentului autoindus este opus sensului curentului care l-a produs. Lasa motoarele ca nu sunt un exemplu bun.
Inductia notata cu B se masoara in Weberi pe metru patrat adica Tesla, iar inductanta notata cu H se masoara in Henry.
1W =1V* 1s ;
Inductia; 1T=1V*1s/m2 ;
Inductanta; 1H=1V*1s/1A ;
Dar eu vorbeam despre curentii de autoinductie fenomen care are se manifesta la cuplarea sau decuplarea unei bobine la o sursa de curent, ceia ce inseamna altceva decat inductia magnetica care se refera strict la campul magnetic.
1W =1V* 1s ;
Inductia; 1T=1V*1s/m2 ;
Inductanta; 1H=1V*1s/1A ;
Dar eu vorbeam despre curentii de autoinductie fenomen care are se manifesta la cuplarea sau decuplarea unei bobine la o sursa de curent, ceia ce inseamna altceva decat inductia magnetica care se refera strict la campul magnetic.
virgil- Moderator
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
virgil a scris: Dar eu vorbeam despre curentii de autoinductie fenomen care are se manifesta la cuplarea sau decuplarea unei bobine la o sursa de curent, ceia ce inseamna altceva decat inductia magnetica care se refera strict la campul magnetic.
Eu ti-am scris ca atunci cand bobina este decuplata de la sursa de curent , procesul de transformare a energiilor , din electrica in magnetica se inverseaza , dar sensul curentului care circula atunci cand bobina este alimentata de la sursa , este acelasi cu sensul curentului care circula la decuplarea ei .
Iar tu imi tot scrii ca respectivi curenti isi inverseaza sensul .
PRIVESTE CA NU ESTE ASA .
Fara suparare , dar discutam o perioada despre mere si atunci cand iti dai seama ca ai gresit incepi sa discuti despre pere .
Cand am vorbit noi despre curentii de autoinductie ca sa-mi scrii asa ceva ? ,, Dar eu vorbeam despre curentii de autoiductie " Cu cine vorbeai ?
Imi pare rau dar cu tine nu mai am ce discuta . Genul acesta de oamenii care incearca sa te prosteasca de la ochi, nu-i suport .
Pa .
Tudorel; nu trebuie sa te superi intr-o discutie contradictorie, ci trebuie sa vii cu argumente ca sa convingi ca ai dreptate. O discutie contradictorie nu este o cearta, ci este o expunere de afirmatii de catre ambele parti in ideia de a stabili un adevar.
Dupa cum rezulta din fragmentul de referat expus mai jos, se pare ca eu am confundat sensul curentului indus cu tensiunea electromotoare care se opune variatiei curentului initial.
2.9. Autoinducţia Se ştie că prin trecerea unui curent electric printr-un conductor, se creează un câmp magnetic şi un flux magnetic, propriu circuitului. Dacă, curentul şi fluxul propriu este constant, nu apare fenomen de inducţie electromagnetică. Dacă însă curentul din circuit variază, variază şi fluxul produs de el şi în consecinţă se produce în circuit o t.e.m. de inducţie electromagnetică, numită t.e.m. de autoinducţie. Ca orice t.e.m. de inducţie electromagnetică, prin curentul pe care-l produce, ea se opune variaţiilor curentului din circuit. Curentul produs de t.e.m. de autoinducţie se numeşte curent de autoinducţie şi se suprapune peste curentul principal din circuit.
Dupa cum rezulta din fragmentul de referat expus mai jos, se pare ca eu am confundat sensul curentului indus cu tensiunea electromotoare care se opune variatiei curentului initial.
2.9. Autoinducţia Se ştie că prin trecerea unui curent electric printr-un conductor, se creează un câmp magnetic şi un flux magnetic, propriu circuitului. Dacă, curentul şi fluxul propriu este constant, nu apare fenomen de inducţie electromagnetică. Dacă însă curentul din circuit variază, variază şi fluxul produs de el şi în consecinţă se produce în circuit o t.e.m. de inducţie electromagnetică, numită t.e.m. de autoinducţie. Ca orice t.e.m. de inducţie electromagnetică, prin curentul pe care-l produce, ea se opune variaţiilor curentului din circuit. Curentul produs de t.e.m. de autoinducţie se numeşte curent de autoinducţie şi se suprapune peste curentul principal din circuit.
virgil- Moderator
Cred ca acum ai inteles faptul ca; la intreruperea energiei electrice care alimenteaza o bobina curentul care va lua nastere are acelasi sens cu sensul curentului care a circulat inainte , chiar daca sensul de transformare a energiilor electrice > magnetice s-a inversat .virgil a scris:Tudorel; nu trebuie sa te superi intr-o discutie contradictorie, ci trebuie sa vii cu argumente ca sa convingi ca ai dreptate. O discutie contradictorie nu este o cearta, ci este o expunere de afirmatii de catre ambele parti in ideia de a stabili un adevar.
Eu am incredere in ceea ce postezi si daca postarea ta este gresita din varii motive , iar eu iti tot spun ca nu este asa , ca ceea ce-mi scrii tine de alta notiune din fizica, iat tu vii cu a-3-a notiune din fizica care nu a fost mentionata in discutiile noastre , eu ce sa mai cred. Tu nu-ti dai seama ca ma debusolezi complect. Te-am rugat sa-mi raspunzi la mesajul cu permeabilitatea magnetica ca sa vad unde este greseala si tu nu mi-ai raspuns , iar eu am ramas in aer.
Cand ai inceput sa-mi prezinti si autoinductia , care este diferita fata de inductanta si de inductia magnetica , pentru mine a fost destul de clar ca ai inceput sa confunzi fenomenele fizice care se petrec in cele trei situatii. Acelasi lucru l-am patit cu tine si atunci cand am discutat despre transformatorul electric . Pana la urma m-am lasat pagubas. Fie ca tine , am zis.
Ok. Mi-a trecut supararea .
[/color][/i]2.9. Autoinducţia Se ştie că prin trecerea unui curent electric printr-un conductor, se creează un câmp magnetic şi un flux magnetic, propriu circuitului. Dacă, curentul şi fluxul propriu este constant, nu apare fenomen de inducţie electromagnetică. Dacă însă curentul din circuit variază, variază şi fluxul produs de el şi în consecinţă se produce în circuit o t.e.m. de inducţie electromagnetică, numită t.e.m. de autoinducţie. Ca orice t.e.m. de inducţie electromagnetică, prin curentul pe care-l produce, ea se opune variaţiilor curentului din circuit. Curentul produs de t.e.m. de autoinducţie se numeşte curent de autoinducţie şi se suprapune peste curentul principal din circuit.
virgil- Moderator
Forta magnetica cu care un electromagnet atrage o armatura este';
; in care B este inductia campului in armatura.
A suprafata de contact a armaturii care inchide campul magnetic. [m2]
daca inlocuim in relatia fortei unitatile de masura vom vedea ca;
Deci raspunsul la intrebarea ta este ca forta magnetica este invers proportionala cu permeabilitatea.
; in care B este inductia campului in armatura.
A suprafata de contact a armaturii care inchide campul magnetic. [m2]
daca inlocuim in relatia fortei unitatile de masura vom vedea ca;
Deci raspunsul la intrebarea ta este ca forta magnetica este invers proportionala cu permeabilitatea.
virgil- Moderator
virgil a scris: Deci raspunsul la intrebarea ta este ca forta magnetica este invers proportionala cu permeabilitatea
Si atunci , cu cat permeabilitatea este mai mare cu atat forta magnetica este mai mica .
Am inteles bine ?
Nu, tinand seama ca permeabilitatea este o valoare subunitara cu multe zerouri, adica de ordinul de marime 10^-6 si pentru ca intra la numitorul relatiei cu cat permeabilitatea este mai mica cu atat valoarea fortei este mai mare.scanteitudorel a scris:virgil a scris: Deci raspunsul la intrebarea ta este ca forta magnetica este invers proportionala cu permeabilitatea
Si atunci , cu cat permeabilitatea este mai mare cu atat forta magnetica este mai mica .
Am inteles bine ?
virgil- Moderator
virgil- Moderator
Energia magnetica generata de catre cele doua bobine este concentrata in spatiul intreferului , mai mult sau mai putin , datorita valorilor mai mici sau mai mari ale permeabilitatii relative a materialelor folosite la miez . Deci, daca materialul are permeabilitate mare si energia liniilor din intrefer va fi mare , prin urmare si forta de atractie fata de tolele in forma de i . va fi mare.
Dar aceasta forta depinde si de permeabilitatea aerului .
In situatia aceasta exista doua valori ale permeabilitatii pe tot circuitul magnetic , deoarece liniile magnetice strabat doua medii diferite . Odata avem permeabilitatea miezului feromagnetic si permeabilitatea care se manifesta in intrefer , ( aer ).
Permeabilitatea miezului cred ca intra in relatia de calcul a inductiei, deoarece B=miu. H ;
virgil- Moderator
Din punct de vedere matematic asa este . Cu cat numitorul este mai mic cu atat rezultatul operatiunii este mai mare si invers .Din pacate nu este corecta formula, deoarece nu reflecta realitatea . Pentru a cunoaste valoarea permeabilitati miu , necesara in aceasta formula din care aflam valoarea lui B , atunci B = miu x H , dar valoarea lui miu trebuie sa rezulte din aceasta operatiune:virgil a scris:Nu, tinand seama ca permeabilitatea este o valoare subunitara cu multe zerouri, adica de ordinul de marime 10^-6 si pentru ca intra la numitorul relatiei cu cat permeabilitatea este mai mica cu atat valoarea fortei este mai mare.scanteitudorel a scris:virgil a scris: Deci raspunsul la intrebarea ta este ca forta magnetica este invers proportionala cu permeabilitatea
Am inteles bine ?
Miu = miu vid x miu relativ . Miu vid este constant . Dar miu relativ depinde de proprietatea fizica ,din punct de vedere magnetic , al materialului folosit. De aici se vede clar; cum atunci cand creste valoarea permeabilitati magnetice relative, creste si miu , prin urmare creste inductia B si odata cu aceasta creste forta de atractie.
Deci ; creste miu , creste forta , scade miu , scade forta . Cum numim aceasta operatiune ? Care sunt relatiile dintre cele doua notiuni , ( permeabilitate respectiv forta ) ? Direct proportionale , sau invers proportionale ?
Deci avem un miu pentru miez, si un alt miu pentru intrefier.
Campul magnetic este cu atat mai puternic cu cat permeabilitatea miezului este mai mare precum la Mu-metal 25000 .10^-6 H/m, permalloy 10000.10^-6 H/m, ferita, 800.10^-6 H/m, comparativ cu miu la vid care este 4.pi .10^-7 H/m.
Forta de atractie este cu atat mai mare cu cat intrefierul este mai mic, avand miu=4pi.10^-7 H/m;
Exista bibliografie suficienta pentru cei interesati de aceste probleme. Eu nu sunt interesat in prezent.
Campul magnetic este cu atat mai puternic cu cat permeabilitatea miezului este mai mare precum la Mu-metal 25000 .10^-6 H/m, permalloy 10000.10^-6 H/m, ferita, 800.10^-6 H/m, comparativ cu miu la vid care este 4.pi .10^-7 H/m.
Forta de atractie este cu atat mai mare cu cat intrefierul este mai mic, avand miu=4pi.10^-7 H/m;
Exista bibliografie suficienta pentru cei interesati de aceste probleme. Eu nu sunt interesat in prezent.
virgil- Moderator
Este obtiunea ta , dar din cate cunosc tu transformi anumite unitati de masura folosite spre ex. in mecanica in altele folosite in electricitate , etc . Daca acestea nu sunt in concordanta cu fenomenele care au loc in sistemele fizice respective ,atunci munca ta este in zadar .virgil a scris:Deci avem un miu pentru miez, si un alt miu pentru intrefier.
Corect
Foarte corect cu mentiunea ca in tabelele mai vechi aceste valori sunt prezentate sub alta forma , adica pentru Permaloy valoarea permeabilitatii relative este de 100 de mii , iar in cel prezentat de tine valoarea este de 10 mii , numai ca inmultirea se face cu valoarea lui miu vid ca fiind de 10 la minus 6 , cand aceasta este de fapt 10 ^ - 7 Henry/metru. Rezultatul final este tot acelasi , dar ca observatie am scris .
Da, asa este daca te referi numai la intrefer , dar eu ti-am aratat in precedentul mesaj, ca valoarea energetica din intrefer depinde de valoarea permeabilitatii relative a materialului care concentreaza liniile in intrefer , ( adica miezul unei bobine ). Intreferul, practic are valoarea unei rezistente ce face parte dintr-un circuit electric . Cu cat mediul dintre piesele polare , adica gazul din intrefer ), are permeabilitate mai mare cu atat mai mult scade reactanta. Cu cat este mai mic intreferul , cu atat mai mica devine valoarea reactantei. O alta problema de care trebuie sa tinem cont . Vezi mai jos.
Extras de aici :
http://www.creeaza.com/tehnologie/electronica-electricitate/Rezistenta-R-reactanta-X-si-im258.php
Reactanta (X)
Reactanta este de fapt inertia intampinata de electroni, atunci cand acestia se afla in miscare. Este prezenta peste tot unde exista campuri electrice sau magnetice datorita tensiunii sau curentului aplicat, dar in special in condensatoare si bobine. Atunci cand curentul alternativ intampina o reactanta, caderea de tensiune si curentul prin aceasta sunt defazate cu 900. Simbolul matematic pentru reactanta este „X”, iar unitatea de masura este Ohm-ul (Ω).
Din acest motiv ti-am scris ca , permeabilitatea nu este echivalenta cu inversul unei forte .
dar din cate cunosc tu transformi anumite unitati de masura folosite spre ex. in mecanica in altele folosite in electricitate , etc . Daca acestea nu sunt in concordanta cu fenomenele care au loc in sistemele fizice respective ,atunci munca ta este in zadar .
Din acest motiv ti-am scris ca , permeabilitatea nu este echivalenta cu inversul unei forte .
Si totusi ti-am aratat
ca rezultatul verificarii este corect.
Si totusi ti-am aratat
ca rezultatul verificarii este corect.
virgil- Moderator
Da , mi-ai aratat matematic si mi-ai dat exemplul cu impartirea unui nr. intreg la un nr. zecimal .virgil a scris:Si totusi ti-am aratat ca rezultatul verificarii este corect.
Si totusi cum ai ajuns la concluzia ca forta este mai mare cand permeabilitatea este mica si invers , doar prin acest exemplu ?
Nu este asa si ti-am demonstrat destul de clar .
Cele doua depind una de alta direct proportional si nu invers proportional .
Spre ex.
Pentru a calcula relatia care exista intre U , R, i intr-un circuit electric, eu folosesc unitatile de masura echivalente din mecanica scrise de tine.
Rezultatele obtinute in acest caz , nu trebuie sa ma duca la concluzii gresite fata de cele exprimate in Legea lui Ohm .
Daca apare acesta situatie , ceva nu este in regula .
Si ca sa-ti dau rezolvarea din punct de vedere matematic .
Foloseste in calculul respectiv submultipli unitatilor de masura , sau echivalentul lor in alt sistem de masura , dupa care ii transformi din nou in unitatea de baza .
300mT nu este un nr. zecimal. 3000 de Gausi nu este un numar zecimal . Si unul si altul reprezinta aceeasi valoare a inductiei magnetice , adica 0, 3 T
Ce este Gauss?
Gauss este unitatea de masura a inductiei magnetice si exprima valoarea densitatii fluxului magnetic. Mai simplu spus, valoarea Gauss a unui magnet reprezinta numarul liniilor campului magnetic pe cm2, emise de magnet. Cu cat valoarea Gauss este mai mare, cu atat vor fi mai multe linii de magnetism emise de magnet.
SI versus sistemul Gauss
Parerea mea este sa lucrezi doar in Sistemul international de unitati.
In exemplul tau, daca vei folosi unitatile mele de masura echivalente vei obtine aceleasi valori numerice doar ca in loc de Tesla sau Gauss vei exprima totul prin m,kg, s.
Acest lucru iti va usura intelegerea fenomenelor magnetice.
Gauss este unitatea de masura a inductiei magnetice si exprima valoarea densitatii fluxului magnetic. Mai simplu spus, valoarea Gauss a unui magnet reprezinta numarul liniilor campului magnetic pe cm2, emise de magnet. Cu cat valoarea Gauss este mai mare, cu atat vor fi mai multe linii de magnetism emise de magnet.
SI versus sistemul Gauss
Parerea mea este sa lucrezi doar in Sistemul international de unitati.
In exemplul tau, daca vei folosi unitatile mele de masura echivalente vei obtine aceleasi valori numerice doar ca in loc de Tesla sau Gauss vei exprima totul prin m,kg, s.
virgil- Moderator
Si daca cunosc si sistemul vechi ,cu ce ma deranjeaza ?virgil a scris:Parerea mea este sa lucrezi doar in Sistemul international de unitati.
Da asa este , dar nu pentru mine . Eu nu ma complic in mod inutil.virgil a scris:In exemplul tau, daca vei folosi unitatile mele de masura echivalente vei obtine aceleasi valori numerice doar ca in loc de Tesla sau Gauss vei exprima totul prin m,kg, s.
Se pare ca o luam de la capat . Foloseste in ce sistem vrei numai scapa odata de numerele zecimale atunci cand vrei sa calculezi ce se va obtine . Si atunci nu mai apare problema cu inversul fortei care de fapt este direct proportionala cu permeabilitatea.
Un alt ex.
Pentru a afla valoarea lui B inmultesc valorile : miu vid x miu relativ x H . Rezultatul poate fi unul subuniatar = O,7 T
Dar vreau sa cunosc forta care se exercita asupra unui esantion de material cu suprafata S egala cu unitatea si aplic formula .
F= B^2 x S
Deci o,7T x o,7 T = 0,49T prin urmare o,49 < decat o.7
Rezultatul este 0,49 T^2; iar pentru a afla forta trebuie sa imparti la miu si sa inmultesti cu suprafata masurata in m^2 ;scanteitudorel a scris:
Un alt ex.
Pentru a afla valoarea lui B inmultesc valorile : miu vid x miu relativ x H . Rezultatul poate fi unul subuniatar = O,7 T
Dar vreau sa cunosc forta care se exercita asupra unui esantion de material cu suprafata S egala cu unitatea si aplic formula .
F= B^2 x S
virgil- Moderator
Daca ai obtinut acelasi rezultat in amble situatii foarte bine. Eu nu ma complic cu asa ceva , nu am cunostintele necesare . Incerc sa rezolv anumite probleme fosind formulele consacrate .virgil a scris:Rezultatul este 0,49 T^2; iar pentru a afla forta trebuie sa imparti la miu si sa inmultesti cu suprafata masurata in m^2 ;scanteitudorel a scris:
Un alt ex.
F= B^2 x S
Si acum o problema simpla pentru tine , dar care este foarte importanta pentru mine .
1 .Am un conductor liniar de 1 m cu rezistenta = 1 Ohm si aplic la capte o tensiune de 1 v . In conformitate cu legea lui Ohm curentul care circula pe respectiva lungime este de 1 A. Rezulta o energie magnetica de o anumita valoare .
2. Alt conductor liniar dar cu lungimea de 1,41 m la care aplic aceeasi diferenta de potential 1 v . Evident ca a crescut rezistenta conductorului ,prin urmare a scazut curentul i. Si aici rezulta o energie magnetica de o anumita valoare .
Intrebare . Energia magnetica in cele doua cazuri este egala , sau diferita ? Asta ma preocupa acum .
Deci energia campului magnetic este semiprodusul dintre inductanta si patratul intensitstii curentului.
in care inductanta este prin definitie;1H=1V*1s/1A ;
Deci; 1) W= 1/2.(1V.1s/1A).1A^2 =1/2 Joule;
2) Rezistenta va fi de 1,41 ohmi;
intensitaqtea va fi; I=1V/1,41=0,709 A ;
inductanta L2=1V.1s/0,7A=1,42 H ;
W= 1/2.[(1V.1s/0,7A).0.7A^2] =0,35 Joule;
Cred ca asa se calculeaza.
virgil- Moderator
Am vazut ce ai scris mai sus . Pentru situatia respectiva si eu cred ca acest calcul este corect , dar eu nu sunt in aceasta situatie , deoarece la mine energia magnetica care trebuie calculata nu este energia recuperata din fosta energie . Aceasta energie recuperata , in cazul tau , tine in mod direct de inductanta si aceasta este mai mare sau mai mica in functie de numarul de spire pe care-l are bobina . Cu cat bobina are un nr de spira mai mare si inductanta este mai mare si invers.virgil a scris:Cred ca asa se calculeaza
Din acest motiv apare in formula un i. zero si un i. maxim , iar pentru calcul este necesar i. mediu .
La mine curentul este constant in ambele situatii doar ca in primul caz este mai mare dar lungimea cond. este mai mica , iar in al doi-lea caz curentul este mai mic , dar lungimea cond. este mai mare . Deci , daca in cazul 2 curentul a scazut cu 40 % fata de cazul 1 ,in schimb a crescut lunigimea tot cu 40%. Si pe aceasta lungime sunt linii magnetice .
Daca folosesc aceasta situatie intr-un electromotor , iar B este constant mie imi da rezultat de egalitate , pentru valoarea fortei Laplace . F lapl. = i x l x B .
Scade i , dar creste invers proportional cu acesta lungimea cond .
Daca este sa calculez in functie de puterea electrica P = U x i , mie imi da acelasi rezultat pe care l-ai obinut si tu cu diferenta de 40 % intre cele doua puteri. Adica 1v x 1 A = 1 W pentru P 1 si 1 v x 0,7 A = 0,7 W , pentru P 2.
scanteitudorel a scris:Am vazut ce ai scris mai sus . Pentru situatia respectiva si eu cred ca acest calcul este corect , dar eu nu sunt in aceasta situatie , deoarece la mine energia magnetica care trebuie calculata nu este energia recuperata din fosta energie . Aceasta energie recuperata , in cazul tau , tine in mod direct de inductanta si aceasta este mai mare sau mai mica in functie de numarul de spire pe care-l are bobina . Cu cat bobina are un nr de spira mai mare si inductanta este mai mare si invers.virgil a scris:Cred ca asa se calculeaza
Din acest motiv apare in formula un i. zero si un i. maxim , iar pentru calcul este necesar i. mediu .
La mine curentul este constant in ambele situatii doar ca in primul caz este mai mare dar lungimea cond. este mai mica , iar in al doi-lea caz curentul este mai mic , dar lungimea cond. este mai mare . Deci , daca in cazul 2 curentul a scazut cu 40 % fata de cazul 1 ,in schimb a crescut lunigimea tot cu 40%. Si pe aceasta lungime sunt linii magnetice .
Daca folosesc aceasta situatie intr-un electromotor , iar B este constant mie imi da rezultat de egalitate , pentru valoarea fortei Laplace . F lapl. = i x l x B .
Scade i , dar creste invers proportional cu acesta lungimea cond .
Daca este sa calculez in functie de puterea electrica P = U x i , mie imi da acelasi rezultat pe care l-ai obinut si tu cu diferenta de 40 % intre cele doua puteri. Adica 1v x 1 A = 1 W pentru P 1 si 1 v x 0,7 A = 0,7 W , pentru P 2.
Campul magnetic depinde de patratul intensitatii curentului. Deci este mai important valoarea curentului decat lungimea conductorului.
virgil- Moderator
Poate nu este cea mai potrivita exprimare "este mai important decat…".
Curentul este elementul activ, dinamic.
Inductanta cel pasiv.
Formula energiei magnetice a campului unei inductante are simetrie picturala cu formula energiei cinetice a unui corp de masa m si viteza v.
Cine stie, poate cercetand mai adanc , poate pe la Maxwell...descoperim ca energia magnetica este o forma de energie eterica , in manifestare dinamica…
De fapt Maxwell s-a exprimat negru pe alb ca energia din campul electromagnetic este de natura mecanica...
Curentul este elementul activ, dinamic.
Inductanta cel pasiv.
Formula energiei magnetice a campului unei inductante are simetrie picturala cu formula energiei cinetice a unui corp de masa m si viteza v.
Cine stie, poate cercetand mai adanc , poate pe la Maxwell...descoperim ca energia magnetica este o forma de energie eterica , in manifestare dinamica…
De fapt Maxwell s-a exprimat negru pe alb ca energia din campul electromagnetic este de natura mecanica...
eugen- Moderator
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 3969
Puncte : 33348
Data de inscriere : 19/03/2010
Obiective curente : Ma intereseaza comportarea bobinelor in inalta frecventa, la care apar impedante capacitive proprii sporite, eliminarea lor, reducerea rezistentei peliculare, marirea inductantei unei bobine, condensatori de inalta capacitate, etc.
virgil a scris: Campul magnetic depinde de patratul intensitatii curentului. Deci este mai important valoarea curentului decat lungimea conductorului.
Asa m-am gandit si eu , dar in formula Laplace apare si lungimea . Asta m-a cam incurcat .
Lungimea intra in inductanta, rezistenta si implicit intensitate. Cred ca trebuie sa cauti relatiile potrivite cu nevoile tale experimentale.scanteitudorel a scris:virgil a scris: Campul magnetic depinde de patratul intensitatii curentului. Deci este mai important valoarea curentului decat lungimea conductorului.
Asa m-am gandit si eu , dar in formula Laplace apare si lungimea . Asta m-a cam incurcat .
virgil- Moderator
Pagina 4 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Pagina 4 din 5
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum