Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Meteorr Ieri la 21:34
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Joi 21 Noi 2024, 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la eugen în Ce fel de popor suntem
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în OZN in Romania
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12459) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Dacu2 | ||||
Forever_Man | ||||
Meteorr | ||||
Abel Cavaşi |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
virgil | ||||
Dacu2 | ||||
CAdi | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 40 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 40 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Care este legatura intre impuls si forta?
+6
virgil_48
Bordan
gafiteanu
Abel Cavaşi
CAdi
virgil
10 participanți
Pagina 2 din 4
Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Care este legatura intre impuls si forta?
Rezumarea primului mesaj :
Stim ca forta este produsul dintre masa si acceleratie, iar impulsul este produsul dintre masa si viteza. Sa imaginam o experienta simpla; pe o foaie de hartie punem o mica greutate (m), si de sub foaie cu partea opusa a aspiratorului suflam aer, astfel ca foaia cu greutatea sa pluteasca. In acest caz putem scrie egalitatea; m*g=p*A; deci masa ori acceleratia gravitationala va fi egala cu presiunea jetului de aer ori suprafata portanta a hartiei. Dar cine este presiunea?, daca observam mai atent fiecare molecula de aer izbeste foaia de hartie cu o anumita viteza, deci daca notam masa unei molecule cu "dm" vi viteza ei cu "v", putem scrie impulsul; di=dm*v; daca integram impulsurile tuturor moleculelor care lovesc hartia in unitatea de timp, si le inmultim cu frecventa lor, vom avea echivalentul fortei create de presiunea aerului pe foaia de hartie.
Adica; m*g= suma(dm*v)*f; Daca verificam ca unitati de masura avem;
[kg*m/s^2]= [kg*m/s*1/s];
Iata deci ca forta reprezinta printre altele produsul dintre suma impulsurilor de o anumita frecventa prin care mediul actioneaza asupra unui corp.
Poate cineva mai priceput la matematica sa sintetizeze mai bine relatia de mai sus.
Stim ca forta este produsul dintre masa si acceleratie, iar impulsul este produsul dintre masa si viteza. Sa imaginam o experienta simpla; pe o foaie de hartie punem o mica greutate (m), si de sub foaie cu partea opusa a aspiratorului suflam aer, astfel ca foaia cu greutatea sa pluteasca. In acest caz putem scrie egalitatea; m*g=p*A; deci masa ori acceleratia gravitationala va fi egala cu presiunea jetului de aer ori suprafata portanta a hartiei. Dar cine este presiunea?, daca observam mai atent fiecare molecula de aer izbeste foaia de hartie cu o anumita viteza, deci daca notam masa unei molecule cu "dm" vi viteza ei cu "v", putem scrie impulsul; di=dm*v; daca integram impulsurile tuturor moleculelor care lovesc hartia in unitatea de timp, si le inmultim cu frecventa lor, vom avea echivalentul fortei create de presiunea aerului pe foaia de hartie.
Iata deci ca forta reprezinta printre altele produsul dintre suma impulsurilor de o anumita frecventa prin care mediul actioneaza asupra unui corp.
Poate cineva mai priceput la matematica sa sintetizeze mai bine relatia de mai sus.
Ultima editare efectuata de catre Abel Cavaşi in Joi 23 Ian 2014, 09:13, editata de 1 ori (Motiv : Am transformat majusculele din titlu în minuscule.)
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12459
Puncte : 56976
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Re: Care este legatura intre impuls si forta?
Imi pare rau ca te dezamagesc dar acesta este adevarul .
Experienta trebuie facuta cu aceleasi instrumente de masura si nu altele.
Poti sa faci o experienta ipotetica, reducand masele subatomice la
masele macrocosmosului, inmultind fiecare masa subatomica
de exemplu a electronului si protonului ce aceeasi constanta 10^9 .
Balanta va arata acelasi unghi de torsiune.
CAdi- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 12397
Data de inscriere : 16/02/2011
Esti sigur ca rezolvi problema? atunci cum justifici exemplul meu de mai jos;CAdi a scris:Imi pare rau ca te dezamagesc dar acesta este adevarul .
virgil- Moderator
- Numarul mesajelor : 12459
Si unde intra constanta gravitationala subatomica in aceasta relatie ?
Probabil ca tu ai folosit o constanta care te-a adus la aceasta similitudine !
Este totusi o descoperire importanta ,dar nu inseamna ca ,
ka =constanta atractiei universale nu are aceeasi valoare si la nivel atomic si la nivel macro .
ka =constanta atractiei universale nu are aceeasi valoare si la nivel atomic si la nivel macro .
CAdi- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 12397
Puncte : 59038
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
Nu intra, in mod direct, dar perioadele de rotatie ale particulelor si corpurilor ceresti se calculeaza folosind constantele de interactiune, astfel prin exempul dat, ti-am aratat ca numai prin teoria mea in care avem un Katomic si un Kmacrocosmic, se obtine o similitudine exacta intre microcosmos si macrocosmos. Am mult mai multe exemple de acest fel, pentru fiecare corp ceresc, si la toate se verifica.CAdi a scris:Si unde intra constanta gravitationala subatomica in aceasta relatie ?
virgil- Moderator
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
virgil a scris:CAdi a scris:Si unde intra constanta gravitationala subatomica in aceasta relatie ?
Nu intra, in mod direct,.....
Exact, acesta este raspunsul .
CAdi- Foarte activ
Cadi, cred ca ma iei peste picior, ai citit tot mesajul? calculeaza tu perioada de orbitare a Pamantului fara sa folosesti constanta gravitationala, la fel si la atom fara sa folosesti constanta potrivita. Nu am nici un motiv sa te conving pe tine sau pe altcineva despre veridicitatea teoriei mele, atat timp cat niciunul din voi nu ati pus mana s-o cititi, dar va substituiti in critici stiintifici. Nici unul din raspunsurile voastre nu v-a luat mai mult de un minut de gandire, asa ca mesajele acestea nu aduc nimic constructiv in discutie.
virgil- Moderator
Daca asta este parerea ta ...
CAdi- Foarte activ
Ce sa cred cand vad ca scoti din context trei cuvinte si vrei sa judeci o intreaga teorie. Am pus un linck in topicul despre sarcina electronului unde este o expunere completa a fenomenului. Daca vrei sa te lamuresti poti afla acolo amanunte.CAdi a scris:Daca asta este parerea ta ...
virgil- Moderator
virgil a scris:Ce sa cred cand vad ca scoti din context trei cuvinte si vrei sa judeci o intreaga teorie. Am pus un linck in topicul despre sarcina electronului unde este o expunere completa a fenomenului. Daca vrei sa te lamuresti poti afla acolo amanunte.CAdi a scris:Daca asta este parerea ta ...
N-am inteles .
Contradictia a plecat de la faptul ca ai afirmat ca in interiorul atomului nu este valabila legea lui Newton si implicit
constanta atractiei universale .
Eu ti-am replicat ca este valabila dar ca este mult mai slaba (de ~ 10^39 ori ) decat forta electrostatica Coulombiana.
Ce nu-ti convine ? Sau contesti spusele mele ?
2. Ce ai aratat in linkul sarcina este o explicatie a formulei teoretice in care apare si a proprietatilor sarcinii electrice .
Nu ai explicat ce anume din electron determina aparitia sarcinii si ce anume este ea fizic .
Explicatia ar fi bine sa o reluam pe topicul Ce este sarcina ?
CAdi- Foarte activ
Prin ce experienta ai aflat ca in interiorul atomului functioneaza constanta atractiei universale si legea lui Newton?Contradictia a plecat de la faptul ca ai afirmat ca in interiorul atomului nu este valabila legea lui Newton si implicit
constanta atractiei universale .
Eu ti-am replicat ca este valabila dar ca este mult mai slaba (de ~ 10^39 ori ) decat forta electrostatica Coulombiana.
Eu zic ca in interiorul atomului functioneaza o lege asemanatoare dar cu o constanta atomica de 10^32 ori mai mare. Eu dovedesc acest lucru prin relatiile de similitudine prin care obtin aceleasi rezultate in macrocosmos, ca si valorile masurate asupra razelor orbitale, asupra perioadelor de revolutie, si chiar asupra perioadelor de rotatie a planetelor, lucru care nu a mai existat pana acum.
virgil- Moderator
virgil a scris:
Prin ce experienta ai aflat ca in interiorul atomului functioneaza constanta atractiei universale si legea lui Newton?
Eu zic ca in interiorul atomului functioneaza o lege asemanatoare dar cu o constanta atomica de 10^32 ori mai mare. Eu dovedesc acest lucru prin relatiile de similitudine prin care obtin aceleasi rezultate in macrocosmos, ca si valorile masurate asupra razelor orbitale, asupra perioadelor de revolutie, si chiar asupra perioadelor de rotatie a planetelor, lucru care nu a mai existat pana acum.
Nimeni nu contesta valoarea informatiei (si munca) depusa de tine Virgil (sau cel putin eu).
Ti-am mai spus d.p.m.d.v. lucrarea ta este ok,iar valoarea constantei la nivel subatomic
gasite de tine este in functie de densitatea de sarcina (foarte bine)
Dar asta nu inseamna ca la nivel subatomic nu s-ar aplica legea lui Newton.
Daca particulele nu ar avea sarcina (sarcina electrica este unul din marile mistere ale fizicii
cum spunea si gafiteanu) ce zici nu s-ar atrage ,conform legii gravitatiei?
O intrebare !
Lucrarea ta este publicata Virgil ? Ai un referend ?
CAdi- Foarte activ
Este pe internet, in rest nu.O intrebare !
Lucrarea ta este publicata Virgil ? Ai un referend ?
Nu, pentru ca daca nu ar avea sarcina electrica, fortele centrifuge nu ar permite acest lucru.Daca particulele nu ar avea sarcina (sarcina electrica este unul din marile mistere ale fizicii
cum spunea si gafiteanu) ce zici nu s-ar atrage ,conform legii gravitatiei?
Nu avem nici o dovada ca atractia gravitationala actioneaza asupra particulelor libere, desi s-au facut ceva experiente cu electroni pe un anumit traseu, dar nu sunt date certe. Mai degraba ar trebui realizata urmatoarea experienta; Imagineaza-ti un cilindru vidat, in care se injecteaza un jet de electroni orizontal si tangent pe o orbita interiora la cilindru, iar pe perpendicular pe cilindru se aplica un camp magnetic omogen. Dupa un timp si zeci de mii de rotatii, electronii aflati in campul gravitational ar trebui sa coboare, fiind pusi in evidenta de senzori. Nu stiu daca s-a realizat acest experiment.
De exemplu centurile Van Allen de electroni si protoni, inconjoara Pamantul datorita magnetosferei si nu datorita campului gtravitational. Oricum viteza initiala a electronilor este atat de mare, incat electronii ar parasi Pamantul daca ar fi lasati sa zboare orizontal ca sa vezi daca fac o curba in urma atractiei acestuia. Experienta imaginata de mine cu cilindrul ar fi mult mai concludenta, dar nu e usor de realizat tinand cont ca trebuie facuta in vid inaintat.
virgil- Moderator
Ce este forta centrifuga? ca orice forta poate fi exprimata ca produsul dintre o masa si o acceleratie, dar daca ne gandim mai bine forta centrifuga poate fi egala si cu produsul dintre un impuls "p" si o frecventa "f"astfel.
F=m.dv/dt; insa in miscarea de rotatie, viteza este constanta, si atunci avem o acceleratie unghiulara. deci; F=m.a=m.v2/r=(m.v)(v/r)=p.(2pi.f);
Insa conform principiului al III al lui Newton, daca o forta actioneaza asupra unui corp, atunci si corpul reactioneaza cu o forta de reactie asupra primului. In cazul miscarii de rotatie nu avem de a face decat un corp, deci forta centrifuga reprezinta de fapt raspunsul "mediului etheric" la forta de actiune a corpului, asupra acelui "corp nevazut", pe care eu il consider a fi mediul etheric al spatiului, care la randul lui reactioneaza imprimand corpului forta centrifuga. In aceste conditii am putea spune ca orice modificare de la traiectoria liniara a unui corp sau a unei particule, presupune o agresiune asupra unui mediu etheric (ar putea fi materia intunecata), care raspunde cu o forta de reactie asupra corpului. Mediul etheric este atat de subtil incat nu poate fi pus in evidenta, dar el interactioneaza cu orice particula in miscare, mai precis cu spinul acesteia, prin conservarea proiectiei momentului cinetic pe directia de miscare. In lipsa spinului, nu am putea vorbi de aparitia fortei centrifuge.
F=m.dv/dt; insa in miscarea de rotatie, viteza este constanta, si atunci avem o acceleratie unghiulara. deci; F=m.a=m.v2/r=(m.v)(v/r)=p.(2pi.f);
Insa conform principiului al III al lui Newton, daca o forta actioneaza asupra unui corp, atunci si corpul reactioneaza cu o forta de reactie asupra primului. In cazul miscarii de rotatie nu avem de a face decat un corp, deci forta centrifuga reprezinta de fapt raspunsul "mediului etheric" la forta de actiune a corpului, asupra acelui "corp nevazut", pe care eu il consider a fi mediul etheric al spatiului, care la randul lui reactioneaza imprimand corpului forta centrifuga. In aceste conditii am putea spune ca orice modificare de la traiectoria liniara a unui corp sau a unei particule, presupune o agresiune asupra unui mediu etheric (ar putea fi materia intunecata), care raspunde cu o forta de reactie asupra corpului. Mediul etheric este atat de subtil incat nu poate fi pus in evidenta, dar el interactioneaza cu orice particula in miscare, mai precis cu spinul acesteia, prin conservarea proiectiei momentului cinetic pe directia de miscare. In lipsa spinului, nu am putea vorbi de aparitia fortei centrifuge.
virgil- Moderator
La nivel macro, la scala noastră de percepție și recepție a spațiu-timpului, unde avem obiectele și obiectivitatea, acum aici, în cadru următor dincolo, se discută și discutăm de forță obiectivă, deși timpul din viteză nu-l putem opri, deci cam tot subiectivă e treaba. Asta dacă gândim mai bine, ajungem la viteză, care e spațiul supra timp, și gata gândirea, forța devine iluzie.
După mine nu există nici o forță în natură, fiindcă nu există nimic static, există doar putere, o curgere continuă, există doar filmul, nu poza, așa că staticul matematicii e abureală ieftină, complex ireal ...
După mine nu există nici o forță în natură, fiindcă nu există nimic static, există doar putere, o curgere continuă, există doar filmul, nu poza, așa că staticul matematicii e abureală ieftină, complex ireal ...
Bordan- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2219
Puncte : 21779
Data de inscriere : 18/02/2012
Cand in relatiile matematice intervine impulsul, frecventa, acceleratia, viteza, nimic nu este static. Insasi timpul este masura miscarii.Bordan a scris:La nivel macro, la scala noastră de percepție și recepție a spațiu-timpului, unde avem obiectele și obiectivitatea, acum aici, în cadru următor dincolo, se discută și discutăm de forță obiectivă, deși timpul din viteză nu-l putem opri, deci cam tot subiectivă e treaba. Asta dacă gândim mai bine, ajungem la viteză, care e spațiul supra timp, și gata gândirea, forța devine iluzie.
virgil- Moderator
Eu am zis, virgil, că odată scrise sunt deja la trecut, nu reprezintă nicidecum realitatea. Timpul e o măsură a mișcării, dar totul e mișcare, nimic nu stă, nici timpul ... numai mintea noastră.
Bordan- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2219
Puncte : 21779
Data de inscriere : 18/02/2012
Dar ne-am abatut de la subiect.Bordan a scris:Eu am zis, virgil, că odată scrise sunt deja la trecut, nu reprezintă nicidecum realitatea. Timpul e o măsură a mișcării, dar totul e mișcare, nimic nu stă, nici timpul ... numai mintea noastră.
Forta centrifuga este o forta care se opune totdeauna fortei centripete, deci aceste doua forte formeaza un pachet a carui rezultanta este zero. Totusi in cazul unui corp de rotatie, forta centrifuga poate conduce la deformarea corpului atunci cand acceleratia unghiulara depaseste anumite limite generand forte comparabile cu fortele de coeziune. Acest lucru inseamna ca natura fortei centripete se afla in fortele de coeziune din interiorul corpului, in timp ce fortele centrifuge contina a avea o cauza a inreactiunii particulelor corpului cu mediul etheric.
virgil- Moderator
Am ceva neclaritati in legatura cu impulsul dar nu am urmarit topicul,virgil a scris:
Forta centrifuga este o forta care se opune totdeauna fortei centripete, deci aceste doua forte formeaza un pachet a carui rezultanta este zero. Totusi in cazul unui corp de rotatie, forta centrifuga poate conduce la deformarea corpului atunci cand acceleratia unghiulara depaseste anumite limite generand forte comparabile cu fortele de coeziune. Acest lucru inseamna ca natura fortei centripete se afla in fortele de coeziune din interiorul corpului, in timp ce fortele centrifuge contina a avea o cauza a inreactiunii particulelor corpului cu mediul etheric.
asa ca ar trebui mai intai sa o fac.
In ce priveste citatul, inteleg ca te-ai gandit la o turatie asa de mare
care ar putea produce dezmembrarea un rotor sau in cazul unui corp
elastic, intinderea lui. In copilarie am vazut un tronson de volanta
provenit din centrala electrica a orasului in care locuiam. Era o bucata
de fier care acum mi-o amintesc a avea cca 30 x 30 x 30 cm, aruncata
la cca 200 m de centrala. Noroc ca a cazut pe strada. Turatia volantei
si fisurile aparute in zeci de ani de utilizare au invins fortele de coeziune,
cum spui. Forta centripeta se datoreaza rezistentei materialului.
Ea tine rotorul, volanta, titirezul, roata de tren, legata in ansamblu si
solidara cu axul sau.
Dar ce spui despre forta centrifuga ca expresie a "interactiunii particulelor
corpului cu mediul etheric" nu inteleg. Dece ar produce un mediu difuz,
chiar material, tendinta particulelor de a se indeparta de axul de
rotatie? Eu imi explic mai simplu forta centrifuga, ca tendinta a particulelor
corpului de a respecta permanent inertia rectilinie.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44921
Data de inscriere : 03/12/2013
De unde stiu particulele ca se abat de la traiectoria rectilinie?, tocmai din interactiunea spinului cu mediul electromagnetic sau etheric.Dar ce spui despre forta centrifuga ca expresie a "interactiunii particulelor
corpului cu mediul etheric" nu inteleg. Dece ar produce un mediu difuz,
chiar material, tendinta particulelor de a se indeparta de axul de
rotatie? Eu imi explic mai simplu forta centrifuga, ca tendinta a particulelor
virgil- Moderator
[quote="virgil_48"] Eu imi explic mai simplu forta centrifuga, ca tendinta a particulelor
Asa este cum ai scris , dar ce anume le determina sa se comporte in modul acesta ?
Asa este cum ai scris , dar ce anume le determina sa se comporte in modul acesta ?
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25899
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Particulele sunt dotate cu "senzori de directie", adica cu spin.scanteitudorel a scris:virgil_48 a scris: Eu imi explic mai simplu forta centrifuga, ca tendinta a particulelor
virgil- Moderator
virgil a scris:Particulele sunt dotate cu "senzori de directie", adica cu spin.scanteitudorel a scris:virgil_48 a scris: Eu imi explic mai simplu forta centrifuga, ca tendinta a particulelor
Sa stii ca senzorii produc numai un semnal, alinierea traiectoriei ar urma
sa o produca alta sursa. Crezi ca spinul acela se manifesta ca un giroscop?
Asa ar fi mai acceptabil si ar constitui o explicatie de retinut.
virgil_48- Foarte activ
Mai precis te rog . Ce anume se intampla cu spinul la schimbarea de directie ? Apare miscarea de precesie, creste sau scade viteza de rotatie ?virgil a scris:Particulele sunt dotate cu "senzori de directie", adica cu spin.
scanteitudorel- A decedat
- Mulţumit de forum : Prenume : Tudorel
Numarul mesajelor : 4989
Puncte : 25899
Data de inscriere : 20/02/2015
Obiective curente : Electricitate si magnetism , energii neconventionale .
Orice abatere de la directia initiala a spinului presupune o asimetrie in oscilatia undei generatoare, iar particula reactioneaza ca un giroscop caruia ii schimbi planul de giratie.scanteitudorel a scris:Mai precis te rog . Ce anume se intampla cu spinul la schimbarea de directie ? Apare miscarea de precesie, creste sau scade viteza de rotatie ?virgil a scris:Particulele sunt dotate cu "senzori de directie", adica cu spin.
virgil- Moderator
virgil a scris:Stim ca forta este produsul dintre masa si acceleratie, iar impulsul este produsul dintre masa si viteza. Sa imaginam o experienta simpla; pe o foaie de hartie punem o mica greutate (m), si de sub foaie cu partea opusa a aspiratorului suflam aer, astfel ca foaia cu greutatea sa pluteasca. In acest caz putem scrie egalitatea; m*g=p*A; deci masa ori acceleratia gravitationala va fi egala cu presiunea jetului de aer ori suprafata portanta a hartiei. Dar cine este presiunea?, daca observam mai atent fiecare molecula de aer izbeste foaia de hartie cu o anumita viteza, deci daca notam masa unei molecule cu "dm" vi viteza ei cu "v", putem scrie impulsul; di=dm*v; daca integram impulsurile tuturor moleculelor care lovesc hartia in unitatea de timp, si le inmultim cu frecventa lor, vom avea echivalentul fortei create de presiunea aerului pe foaia de hartie.
Eu as sintetiza ceva mai simplu d.p.d.v. matematic:
stim ca impulsul p=mv si ca forta F =ma dar a =v/t rezulta forta F=m(v/)t=mv/t=p/t deci legatura ar fi
ca forta reprezinta variatia impulsului in unitatea de timp daca iei acceleratia ca a=dv/dt (o variatie de viteza intr/un interval de timp)
CAdi- Foarte activ
Dece credeti ca am primit la un moment dat raspunsul ca formula:CAdi a scris:
Eu as sintetiza ceva mai simplu d.p.d.v. matematic:
stim ca impulsul p=mv si ca forta F =ma dar a =v/t rezulta forta F=m(v/)t=mv/t=p/t deci legatura ar fi
ca forta reprezinta variatia impulsului in unitatea de timp daca iei acceleratia ca a=dv/dt (o variatie de viteza intr/un interval de timp)
I(p) = m x v = F x t nu este adevarata?
virgil_48- Foarte activ
Ti s-a spus ca nu-i adevarata in general Formula ta poate fi corecta pe un interval de timp T, pentru o componenta scalara oarecare a ecuatiei lui Newton cu conditia ca acea componenta a fortei (Fx sa spunem) sa fie constanta pe intervalul de timp T. Atlfel, numai diferentiala este corecta, anume formula , iar ca sa obtii o expresie globala trebuie sa faci integrarea pe intervalul de timp T. Numai pentru Fx constanta obtii atunci rezultatul tau in urma integrarii. Altfel ai , unde rezultatul integrarii depinde de forma explicita a lui Fx. Acelasi lucru este valabil pentru componentele y si z ale fortei tale.
omuldinluna- Ne-a părăsit
- Mulţumit de forum : Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 30680
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Multumesc, deci pentru forta constanta, formula este adevarata. Nici nu maomuldinluna a scris:Ti s-a spus ca nu-i adevarata in general Formula ta poate fi corecta pe un interval de timp T, pentru o componenta scalara oarecare a ecuatiei lui Newton cu conditia ca acea componenta a fortei (Fx sa spunem) sa fie constanta pe intervalul de timp T.
gandeam la altceva.
virgil_48- Foarte activ
Pentru o forta constanta este, dar nu e cazul la miscarea in camp gravitational. In situatia generala forta iti variaza in magnitudine (variaza distanta dintre particula si sursa campului) si intotdeauna iti variaza orientarea ei odata cu miscarea particulei. Componentele carteziene ale fortei pe care le-ai include in formula de mai sus sunt functii armonice de timp in cazul miscarii circulare.
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Vrei sa spui ca in cazul unei orbitari circulare formula aceea nu este valabila?omuldinluna a scris:Pentru o forta constanta este, dar nu e cazul la miscarea in camp gravitational. In situatia generala forta iti variaza in magnitudine (variaza distanta dintre particula si sursa campului) si intotdeauna iti variaza orientarea ei odata cu miscarea particulei. Componentele carteziene ale fortei pe care le-ai include in formula de mai sus sunt functii armonice de timp in cazul miscarii circulare.
virgil_48- Foarte activ
Da, formula nu-i valabila caci in componentele carteziene pe care le folosesti ai pe axa x un iar pe axa y un , ce apar datorita rotatiei particulei. Aici, omega este viteza sa unghiulara. Cand integrezi diferentiala rezultatul nu mai e FxT sau FyT, cum ar fi fost daca forta era constanta (atat in orientare cat si in magnitudine). In particular, daca timpul T este perioada unei orbitari complete, rezultatul iese 0, caci functiile armonice sunt periodice.
Un alt fel de a privi problema este sa observi ca intr-o perioada completa, versorul radial al fortei a avut toate orientarile posibile in plan, iar din adunarea vectoriala a componentelor rezultatul este 0.
Un alt fel de a privi problema este sa observi ca intr-o perioada completa, versorul radial al fortei a avut toate orientarile posibile in plan, iar din adunarea vectoriala a componentelor rezultatul este 0.
De acord, cand F este perpendiculara pe directia lui v, relatia aceea nu seomuldinluna a scris:
poate aplica. F nu produce cresterea lui v.
virgil_48- Foarte activ
Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Subiecte similare
» Un simplul principiu din fizica are si reciproca ?
» In cadrul matematicii/ fizicii, exista vreo legatura directa intre: constantele matematice/ constantele fizice?!
» CARE ESTE ROSTUL VIETII
» In cadrul matematicii/ fizicii, exista vreo legatura directa intre: constantele matematice/ constantele fizice?!
» CARE ESTE ROSTUL VIETII
Pagina 2 din 4
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum