Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Ieri la 22:56
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la No_name în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 1 )
» Mesaj de la Abel Cavaşi în Daci nemuritori
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 30 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 30 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Elicea circulară este curba necesară şi suficientă
+3
gafiteanu
v0id
Abel Cavaşi
7 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Elicea circulară este curba necesară şi suficientă
Să presupunem că dorim să cunoaştem cu o acurateţe cât mai mare traiectoria unui punct material prin spaţiu. Ştim că aceasta nu poate fi cunoscută cu precizie, ci doar cu o oarecare aproximaţie. Ne interesează, deci, care este curba ce aproximează cel mai bine traiectoria punctului material.
Pentru a determina această curbă avem la dispoziţie poziţiile succesive ale punctului material, determinate la diferite momente de timp. Dacă am putea dispune de o infinitate de astfel de poziţii succesive, nici măcar atunci nu am putea fi siguri că avem toate punctele necesare traiectoriei, căci infinitul poate fi numărabil sau nenumărabil. Aşadar, oricum trebuie să recurgem la aproximări.
Atunci, următoarea problemă care se pune este la ce fel de aproximări vom recurge, conştienţi fiind de faptul că nu putem dispune de toate punctele traiectoriei. O primă soluţie care ne vine în minte este aceea folosită azi în mod frecvent, anume soluţia bazată pe presupunerea că între două puncte succesive observate punctul material s-ar deplasa tocmai pe o dreaptă. Dacă punctul material s-ar deplasa cu adevărat pe o dreaptă, atunci, desigur, presupunerea noastră ar fi minunată.
Dar, vai, ce ne facem dacă după câteva puncte succesive constatăm că punctul nostru material nu s-a deplasat pe o dreaptă, ci pe o curbă mai complicată? Mai putem admite ca fiind justificată presupunerea noastră că punctul s-a deplasat pe o dreaptă? Evident, nu.
Atunci am putea admite eventual că între primele două puncte succesive punctul s-a deplasat pe o dreaptă, apoi între următoarele două puncte succesive punctul s-a deplasat pe o altă dreaptă şi tot aşa mai departe. Ar fi corectă o asemenea abordare? Nuuuuuuuuuuu! Nici această abordare nu ar fi corectă, deoarece punctul material nu poate trece brusc de la o dreaptă la alta. Niciun corp din Univers nu se poate deplasa astfel, nu poate coti atât de brusc, dacă are masă. Deci, nu! Nu putem admite împărţirea traiectoriei în segmente de dreaptă! Aşadar, dreapta nu este suficientă pentru aproximarea traiectoriei.
Aşa că va trebui să căutăm o altă soluţie. Altă soluţie ar fi să mai netezim puţin traiectoria şi să admitem că punctul material se deplasează, nu pe segmente de dreaptă, ci pe arce de cerc. Am obţine astfel o aproximare mai realistă, care ar putea ţine seama de curbura traiectoriei. Doar că, în acest caz, ar trebui să luăm în considerare trei puncte, nu două ca în cazul segmentelor de dreaptă, căci doar prin trei puncte trece un cerc unic.
Buuuuun. Deci, arce de cerc. Dar este această abordare suficientă? Nu cumva apar problemele care au apărut în cazul segmentelor de dreaptă? Nu cumva apar şi aici nişte salturi? Hmmm... Păi, să vedem. Cercul este o curbă plană. Aşadar, dacă am constata că traiectoria este o curbă plană după orice interval de timp, atunci am putea spune că aproximarea curbei cu o succesiune de cercuri este rezonabilă.
Dar aşa cum nu ne-am putut limita la drepte, nu ne putem limita nici la o asemenea presupunere cu cercurile. Punctele materiale nu se mişcă pe curbe plane, decât în cazuri foarte, foarte, foarte particulare sau poate chiar inexistente. Ori, dacă punctul material nu se mişcă pe curbe plane, atunci tripletele de puncte aflate pe traiectorie ne-ar furniza cercuri aflate în plane diferite. Iar trecerea de la un plan la altul, din nou, nu se poate face brusc, ci treptat, lin. Aşadar şi cercul este insuficient. Trebuie să mergem mai departe, să căutăm alte soluţii.
Următoarea soluţie ar fi elicea circulară. După cum am văzut, elicea circulară este cel puţin necesară pentru a trece de la traiectoria dreaptă la traiectoria curbată în plan şi de la traiectoria curbată în plan la traiectoria curbată în spaţiu. Să vedem atunci dacă ea ne satisface capriciile. Să vedem dacă ea îndeplineşte toate cerinţele de aproximare a traiectoriei.
Putem observa în primul rând că elicea circulară nu mai presupune niciun salt brusc. Elicea circulară nu ne obligă să facem salturi bruşte de la o dreaptă la o altă dreaptă, ori de la un plan la alt plan. De ce? Pentru că ea ne dă şi curbură şi torsiune. Dreapta nu ne dădea nimic, nici curbură, nici torsiune, iar cercul nu ne dădea torsiune, deşi ne dădea curbură. Elicea circulară, însă, ni le dă pe amândouă.
Bun. Dacă elicea circulară ni le dă pe amândouă, este ea atunci şi suficientă? Desigur. Pentru că altceva în afară de curbură şi torsiune nu ne mai trebuie. Curbele din spaţiu sunt complet descrise de curbură şi torsiune. În concluzie, elicea circulară este necesară şi suficientă pentru aproximarea curbelor. De aceea, nu mai este corect să împărţim o traiectorie în segmente de dreaptă şi nici în arce de cerc, ci numai în porţiuni de elice circulară.
Aşadar, nu este corect să ne rezumăm la perechi de puncte pentru segmente de dreaptă sau la triplete de puncte pentru arce de cerc, ci trebuie să evaluăm cvadruplete de puncte pe care să fixăm elicea circulară unică ce trece prin acele patru puncte. În principiu, pentru aproximarea corectă a traiectoriei analizăm câte un cvadruplet de puncte observate şi facem o legătură armonioasă între toate cvadrupletele posibile pe care le obţinem cu punctele observate. Cu n puncte observate vom avea combinări de n luate câte 4 elice circulare ce aproximează curba. Daţi-i bătaie!
Pentru a determina această curbă avem la dispoziţie poziţiile succesive ale punctului material, determinate la diferite momente de timp. Dacă am putea dispune de o infinitate de astfel de poziţii succesive, nici măcar atunci nu am putea fi siguri că avem toate punctele necesare traiectoriei, căci infinitul poate fi numărabil sau nenumărabil. Aşadar, oricum trebuie să recurgem la aproximări.
Atunci, următoarea problemă care se pune este la ce fel de aproximări vom recurge, conştienţi fiind de faptul că nu putem dispune de toate punctele traiectoriei. O primă soluţie care ne vine în minte este aceea folosită azi în mod frecvent, anume soluţia bazată pe presupunerea că între două puncte succesive observate punctul material s-ar deplasa tocmai pe o dreaptă. Dacă punctul material s-ar deplasa cu adevărat pe o dreaptă, atunci, desigur, presupunerea noastră ar fi minunată.
Dar, vai, ce ne facem dacă după câteva puncte succesive constatăm că punctul nostru material nu s-a deplasat pe o dreaptă, ci pe o curbă mai complicată? Mai putem admite ca fiind justificată presupunerea noastră că punctul s-a deplasat pe o dreaptă? Evident, nu.
Atunci am putea admite eventual că între primele două puncte succesive punctul s-a deplasat pe o dreaptă, apoi între următoarele două puncte succesive punctul s-a deplasat pe o altă dreaptă şi tot aşa mai departe. Ar fi corectă o asemenea abordare? Nuuuuuuuuuuu! Nici această abordare nu ar fi corectă, deoarece punctul material nu poate trece brusc de la o dreaptă la alta. Niciun corp din Univers nu se poate deplasa astfel, nu poate coti atât de brusc, dacă are masă. Deci, nu! Nu putem admite împărţirea traiectoriei în segmente de dreaptă! Aşadar, dreapta nu este suficientă pentru aproximarea traiectoriei.
Aşa că va trebui să căutăm o altă soluţie. Altă soluţie ar fi să mai netezim puţin traiectoria şi să admitem că punctul material se deplasează, nu pe segmente de dreaptă, ci pe arce de cerc. Am obţine astfel o aproximare mai realistă, care ar putea ţine seama de curbura traiectoriei. Doar că, în acest caz, ar trebui să luăm în considerare trei puncte, nu două ca în cazul segmentelor de dreaptă, căci doar prin trei puncte trece un cerc unic.
Buuuuun. Deci, arce de cerc. Dar este această abordare suficientă? Nu cumva apar problemele care au apărut în cazul segmentelor de dreaptă? Nu cumva apar şi aici nişte salturi? Hmmm... Păi, să vedem. Cercul este o curbă plană. Aşadar, dacă am constata că traiectoria este o curbă plană după orice interval de timp, atunci am putea spune că aproximarea curbei cu o succesiune de cercuri este rezonabilă.
Dar aşa cum nu ne-am putut limita la drepte, nu ne putem limita nici la o asemenea presupunere cu cercurile. Punctele materiale nu se mişcă pe curbe plane, decât în cazuri foarte, foarte, foarte particulare sau poate chiar inexistente. Ori, dacă punctul material nu se mişcă pe curbe plane, atunci tripletele de puncte aflate pe traiectorie ne-ar furniza cercuri aflate în plane diferite. Iar trecerea de la un plan la altul, din nou, nu se poate face brusc, ci treptat, lin. Aşadar şi cercul este insuficient. Trebuie să mergem mai departe, să căutăm alte soluţii.
Următoarea soluţie ar fi elicea circulară. După cum am văzut, elicea circulară este cel puţin necesară pentru a trece de la traiectoria dreaptă la traiectoria curbată în plan şi de la traiectoria curbată în plan la traiectoria curbată în spaţiu. Să vedem atunci dacă ea ne satisface capriciile. Să vedem dacă ea îndeplineşte toate cerinţele de aproximare a traiectoriei.
Putem observa în primul rând că elicea circulară nu mai presupune niciun salt brusc. Elicea circulară nu ne obligă să facem salturi bruşte de la o dreaptă la o altă dreaptă, ori de la un plan la alt plan. De ce? Pentru că ea ne dă şi curbură şi torsiune. Dreapta nu ne dădea nimic, nici curbură, nici torsiune, iar cercul nu ne dădea torsiune, deşi ne dădea curbură. Elicea circulară, însă, ni le dă pe amândouă.
Bun. Dacă elicea circulară ni le dă pe amândouă, este ea atunci şi suficientă? Desigur. Pentru că altceva în afară de curbură şi torsiune nu ne mai trebuie. Curbele din spaţiu sunt complet descrise de curbură şi torsiune. În concluzie, elicea circulară este necesară şi suficientă pentru aproximarea curbelor. De aceea, nu mai este corect să împărţim o traiectorie în segmente de dreaptă şi nici în arce de cerc, ci numai în porţiuni de elice circulară.
Aşadar, nu este corect să ne rezumăm la perechi de puncte pentru segmente de dreaptă sau la triplete de puncte pentru arce de cerc, ci trebuie să evaluăm cvadruplete de puncte pe care să fixăm elicea circulară unică ce trece prin acele patru puncte. În principiu, pentru aproximarea corectă a traiectoriei analizăm câte un cvadruplet de puncte observate şi facem o legătură armonioasă între toate cvadrupletele posibile pe care le obţinem cu punctele observate. Cu n puncte observate vom avea combinări de n luate câte 4 elice circulare ce aproximează curba. Daţi-i bătaie!
Re: Elicea circulară este curba necesară şi suficientă
Despre asta nu au nimic de zis fizicienii noştri „oficiali”?
Pe topicul „Sunteţi de acord că Fizica actuală neglijează torsiunea traiectoriilor?”
Ei, ai aprofundat torsiunea, Virgile?virgil a scris:Traiectoria unui corp este data de pozitia ocupata de centrul de masa a acelui corp in diferite puncte ale spatiului, astfel oricat de complicata ar fi traiectoria acelui corp, ea este reprezentata de o suma de pozitii ale corpului, adica de puncte din spatiu. Cum un punct matematic este zero dimensional, lui nu-i poti asocia nici un reper (jos, sus, stanga, dreapta), asa ca niciodata o succesiune de puncte care imagineaza o curba, nu va putea prezenta torsiune.
Ups, am gresit threatul, revin in cel potrivit. Abel, poate faci ceva cu controlul asta de flood ca e foarte enervant. La editarea unui mesaj e complet inutil.
v0id- Banat pe termen nedefinit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 424
Puncte : 13011
Data de inscriere : 01/02/2014
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
[Offtopic]{
Fac, dacă nu-mi ceri ceva absurd. Concret, ce ar mai trebui făcut? Dar ţine seama şi de argumentele anterioare.}[/Offtopic]v0id a scris:Ups, am gresit threatul, revin in cel potrivit. Abel, poate faci ceva cu controlul asta de flood ca e foarte enervant. La editarea unui mesaj e complet inutil.
Până la urmă este, ori nu este necesară elicea asta, mama ei de elice?
E traiectorie posibila in anumite conditii. Mie-mi cam pare rau ca-n loc sa-ti folosesti mintea si pasiunea ca sa-ti diversifici interesele si cunostintele tot bati apa-n piua pe chestia asta. Macar fa lucrarea aia de care povesteai, sa fie lucrurile puse la liniuta.
Ca sa fiu sincer, eu unul nu prea inteleg ce vrei de fapt, nu ca ar fi vorba nu stiu ce mare stiinta complicata, dar pentru ca esti cam incoerent. Unde vrei sa ajungi de fapt, ce vrei de la viata?
Ca sa fiu sincer, eu unul nu prea inteleg ce vrei de fapt, nu ca ar fi vorba nu stiu ce mare stiinta complicata, dar pentru ca esti cam incoerent. Unde vrei sa ajungi de fapt, ce vrei de la viata?
Mulţumesc de răspuns, v0id! Dar, te asigur că nu vrei mai mult ca mine de la viaţă.
Oricum, un răspuns simplu ar fi (la ceea ce ne interesează pe noi aici) vreau de la viaţă să înţeleg natura. Cu Fizica actuală n-am înţeles-o încă, deşi mi-am bătut capul cu ea, poate prea mult.
Dar, hai să revenim la subiect. Este necesară, ori ba, elicea? E bună demonstraţia mea din primul mesaj?
Oricum, un răspuns simplu ar fi (la ceea ce ne interesează pe noi aici) vreau de la viaţă să înţeleg natura. Cu Fizica actuală n-am înţeles-o încă, deşi mi-am bătut capul cu ea, poate prea mult.
Dar, hai să revenim la subiect. Este necesară, ori ba, elicea? E bună demonstraţia mea din primul mesaj?
M-ai pierdut de la prima propozitie. Vorbim de miscarea clasica a unui punct material? Daca da, atunci nu exista nici un impediment principial in determinarea traiectoriei sale. Introducem forta in ecuatia de miscare si gasim traiectoria ca solutie exacta. In cazul in care ecuatia este prea complicata insa si nu putem determina solutia exacta (pendulul matematic e un caz, de exemplu), trebuie sa gasim o serie convergenta care sa aproximeze oricat de bine solutia exacta.
Este o problemă de observaţie. Se pune problema de a stabili traiectoria punctului material fără a cunoaşte forţele care acţionează asupra sa. Cum poţi aproxima traiectoria unui asemenea punct material în cele mai bune condiţii? Cum interpolezi (cel mai) corect pe mulţimea punctelor pe care le poţi observa?v0id a scris:M-ai pierdut de la prima propozitie. Vorbim de miscarea clasica a unui punct material? Daca da, atunci nu exista nici un impediment principial in determinarea traiectoriei sale. Introducem forta in ecuatia de miscare si gasim traiectoria ca solutie exacta.
Am inteles ce intrebi. Deci tu ai determinat un numar de puncte de forma cu erorile aferente si te intrebi care este curba ce le aproximeaza cel mai bine. Subiectul este extrem de vast si solutie universala nu exista.
O posibilitate este sa descompui problema asta in trei probleme mai mici, anume in gasirea ecuatiilor parametrice , si folosind numai datele experimentale. Cea mai puternica metoda pentru a rezolva asta este data de interpolarea de tip spline . Exista insa o biblioteca intreaga de metode, si alegerea uneia sau a alteia depinde pana la urma de ceea ce urmaresti: vrei o curba complicata, dar care sa iti aproximeze extrem de bine datele, sau vrei o curba cu o expresie mai simpla, dar care le aproximeaza ceva mai prost? Lucrurile astea se decid in functie de natura fiecarei probleme in parte.
O posibilitate este sa descompui problema asta in trei probleme mai mici, anume in gasirea ecuatiilor parametrice , si folosind numai datele experimentale. Cea mai puternica metoda pentru a rezolva asta este data de interpolarea de tip spline . Exista insa o biblioteca intreaga de metode, si alegerea uneia sau a alteia depinde pana la urma de ceea ce urmaresti: vrei o curba complicata, dar care sa iti aproximeze extrem de bine datele, sau vrei o curba cu o expresie mai simpla, dar care le aproximeaza ceva mai prost? Lucrurile astea se decid in functie de natura fiecarei probleme in parte.
Păi, vezi, eu tocmai asta arăt aici, care este calea spre „soluţia universală”. Ia treceţi şi studiaţi ce vă sugerez eu, să vedeţi ce faină va deveni Fizica!v0id a scris:Subiectul este extrem de vast si solutie universala nu exista.
Sa zicem ca un set de puncte este interpolat in momentul de fata cu eroare minima de "curba X". Daca teoria ta, in loc sa-i spuna "curba X", ii spune "elice de ordinul 15 cu torsiune pix si curbura chix", n-ai schimbat nimic.
Te înşeli. Normal că nu o numesc întâmplător „elice de ordinul 15”, ci acel 15 are un rol acolo. Spre deosebire de „curba X” din care nu rezultă nimic ce poate fi generalizat.
Văd că mai sunt pe forum ignoranți care ignoră încă faptul pe care l-am demonstrat aici că orice curbă este elicoidală. Gafitene, dacă ești așa tare în clanță, de ce nu vii să ne batem pe acest topic? Haide frate, să-ți demonstrez că orice curbă este elicoidală!
Nu ma pricep la elicea ciculara, doar la cea ciuculara si ciuciulara.
""Elicea ciculară este curba necesară şi suficientă"". Trebuia sa iasa circ........
Si cum sa-ti spun, pt. mine nu e defel necesara si suficienta elicea asta de care zici, dar poate pt. tiine este...Eu am alte necesitati.
Vad ca nu prea ai dormit destul azi noapte, ai si pornit din zori razboiul.
Nu ma mai pun cu tine, ca faci din orce bici elicoidal, care mai si pocneste. Pana ce si dreapta ai curbat-o si zici ca-i elicoida. Nu mai e dreptate pe lumea asta.
""Elicea ciculară este curba necesară şi suficientă"". Trebuia sa iasa circ........
Si cum sa-ti spun, pt. mine nu e defel necesara si suficienta elicea asta de care zici, dar poate pt. tiine este...Eu am alte necesitati.
Vad ca nu prea ai dormit destul azi noapte, ai si pornit din zori razboiul.
Nu ma mai pun cu tine, ca faci din orce bici elicoidal, care mai si pocneste. Pana ce si dreapta ai curbat-o si zici ca-i elicoida. Nu mai e dreptate pe lumea asta.
gafiteanu- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Prenume : Vaxile
Numarul mesajelor : 7617
Puncte : 36100
Data de inscriere : 13/06/2011
Obiective curente : 0)-Fondator "Asociatia Fostilor Cercetatori Stiintifici".
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
Vezi ce se întâmplă dacă nu citești? Rămâi ignorant (adică, ignori).
Este necesara o distinctie intre "PRINCIPIU" si "REALITATE" !
Fulgerul poate curge in traiectorie "rectilinie", putem studia asta "principial"...DAR...in realitate nu se intampla asta, niciodata!
Putem dezbate "traiectoria rectilinie"...matematic/principial! FAPTIC... NU EXISTA ASTFEL DE TRAIECTORII!
Fulgerul poate curge in traiectorie "rectilinie", putem studia asta "principial"...DAR...in realitate nu se intampla asta, niciodata!
Putem dezbate "traiectoria rectilinie"...matematic/principial! FAPTIC... NU EXISTA ASTFEL DE TRAIECTORII!
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23108
Data de inscriere : 31/08/2010
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
WoodyCAD a scris:Putem dezbate "traiectoria rectilinie"...matematic/principial! FAPTIC... NU EXISTA ASTFEL DE TRAIECTORII!
Absolut! Exista numai matematica Zigzagoidala asa cum am mai spus!
Prima maimutica savanta..ce a mirosit ceva, se numea ...De Broglie..
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ipoteza_De_Broglie
DA, Elicoida Fundamentala de Transfer (E.F.T.)...NECESARA SI SUFICIENTA...pentru a descrie..TOTUL!
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ipoteza_De_Broglie
DA, Elicoida Fundamentala de Transfer (E.F.T.)...NECESARA SI SUFICIENTA...pentru a descrie..TOTUL!
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23108
Data de inscriere : 31/08/2010
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
Woody, dar tu stai cam rau cu simtul olfactiv, vad ca inghiti orice.
Dar macar deschide ochii, uita-te la forma si culoare, pipaie sa simti consistenta..
Dar nici cu simtul gustativ nu stai prea bine...
Si da-i inainte cu TOTUL!
Inghiti elicoide fundamentale, le faci transferul, si iar le expui intro noua forma de prezentare elicoidala mai cu motz.
Stii ce-i ala un maimutoi savant ?
Dar macar deschide ochii, uita-te la forma si culoare, pipaie sa simti consistenta..
Dar nici cu simtul gustativ nu stai prea bine...
Si da-i inainte cu TOTUL!
Inghiti elicoide fundamentale, le faci transferul, si iar le expui intro noua forma de prezentare elicoidala mai cu motz.
Stii ce-i ala un maimutoi savant ?
Numarul mesajelor : 7617
Puncte : 36100
Data de inscriere : 13/06/2011
Obiective curente : 0)-Fondator "Asociatia Fostilor Cercetatori Stiintifici".
1)-Stiinta camuflata in bascalie pentru tonti. Imi perfectionez stilul bascalios.
2)-Să-mi schimb sexul. Transplant cu altul mai vârtos. Si care să stie si carte.
Ce vorbesti, şefule!? Corpurile care vagabondeaza prin spatiulWoodyCAD a scris:Este necesara o distinctie intre "PRINCIPIU" si "REALITATE" !
intergalactic, ce fel de traiectorii presupui ca au? Elicoidale?
Inertia rectilinie se poate manifesta numai intr-un spatiu fara
urme de gravitatie. Stiu ca acum ai sa aduci prostia aceea cu
campul gravitational care se intinde la infinit, dar nici acela nu
serveste la "elicoidarea" traiectoriilor ci numai la curbarea lor.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44921
Data de inscriere : 03/12/2013
Abel Cavaşi a scris:Văd că mai sunt pe forum ignoranți care ignoră încă faptul pe care l-am demonstrat aici că orice curbă este elicoidală.
Undi demonstrat ? Ia arata la mini dimonstratia !
Vizitator- Vizitator
In aceasta discutie totdeauna intervin doua entitati, din care una este corpul respectiv, si a doua este spatiul in care se deplaseaza corpul. Daca analizam proprietatile corpului observam ca acesta se deplaseaza totdeauna sub actiunea unui impuls, reprezentat de un vector caracterizat de marime, directie si sens, si cum acestea nu se schimba in timp, tragem concluzia ca un corp care se deplaseaza intr-un spatiu lipsit de proprietati fizice, are o traiectorie rectilinie. Daca privim la miscarile planetelor, observam ca acestea au traiectorii curbe, si ca traiectoriile lor au ca aspect diferite forme geometrice in functie de observator. Astfel un observator de pe Pamant nu greseste daca spune ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului, iar un observator de pe Soare, nu greseste daca spune ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. In realitate ambele se invart in jurul centrului de masa. Daca insa observatorul se afla in afara galaxiei, va spune fara sa greseasca, ca Pamantul descrie o elice. Deci important in stabilirea traiectoriei este punctul de vedere.
Daca descompunem corpul intr-o infinitate de puncte materiale, acestora le corespund o infinitate de "minivectori", care vor interactiona cu o alta infinitate de puncte spatiale, ale caror proprietati au insusirea de a modifica marimea, directia si sensul acestora, astfel incat traiectoria corpului, sa capete forma unei curbe spatiale ce caracterizeaza miscarea. Deci cand este vorba despre traiectoria unui corp prin spatiu, trebuie sa cunoastem mai intai proprietatile spatiului prin care se deplaseaza corpul.
Daca descompunem corpul intr-o infinitate de puncte materiale, acestora le corespund o infinitate de "minivectori", care vor interactiona cu o alta infinitate de puncte spatiale, ale caror proprietati au insusirea de a modifica marimea, directia si sensul acestora, astfel incat traiectoria corpului, sa capete forma unei curbe spatiale ce caracterizeaza miscarea. Deci cand este vorba despre traiectoria unui corp prin spatiu, trebuie sa cunoastem mai intai proprietatile spatiului prin care se deplaseaza corpul.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Indiferent de „proprietățile spațiului prin care se deplasează corpul” și indiferent de orice alte considerente, o curbă descrisă de un corp nu poate fi altfel decât cu torsiune și curbură bine definite. Dacă acești doi parametri sunt constanți, curba este o elice circulară (o elice circulară de ordinul întâi). Dacă ei variază, atunci curba este o elice circulară de ordin superior (pe care am numit-o „elice generalizată”). Ordinul elicei este dat de modul în care variază curbura și torsiunea; cu cât acești parametri sunt „mai variabili” (curbă mai întortocheată), cu atât ordinul este mai mare. Teorema de recurență a formulelor lui Frenet aduce detalii cantitative (pe care ar fi cazul să le înțelegeți, după atâția ani).
Abel Cavaşi a scris:Indiferent de „proprietățile spațiului prin care se deplasează corpul” și indiferent de orice alte considerente, o curbă descrisă de un corp nu poate fi altfel decât cu torsiune și curbură bine definite. Dacă acești doi parametri sunt constanți, curba este o elice circulară (o elice circulară de ordinul întâi). Dacă ei variază, atunci curba este o elice circulară de ordin superior (pe care am numit-o „elice generalizată”). Ordinul elicei este dat de modul în care variază curbura și torsiunea; cu cât acești parametri sunt „mai variabili” (curbă mai întortocheată), cu atât ordinul este mai mare. Teorema de recurență a formulelor lui Frenet aduce detalii cantitative (pe care ar fi cazul să le înțelegeți, după atâția ani).
Teorema lui Frenet nu ne lumineaza de loc, despre modul cum spatiul intervine asupra proprietatilor corpului aflat in miscare. Cred ca mult mai interesant ar fi sa intelegem intimitatea acestui proces prin care un impuls initial, isi modifica continuu si periodic directia de miscare.
virgil- Moderator
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Ai tu certitudinea asta despre o teoremă pe care nici măcar n-ai înțeles-o? De unde atâta suficiență?virgil a scris:Teorema lui Frenet nu ne lumineaza de loc, despre modul cum spatiul intervine asupra proprietatilor corpului aflat in miscare.
Abel Cavaşi a scris:Indiferent de „proprietățile spațiului prin care se deplasează corpul” și indiferent de orice alte considerente, o curbă descrisă de un corp nu poate fi altfel decât cu torsiune și curbură bine definite. Dacă acești doi parametri sunt constanți, curba este o elice circulară (o elice circulară de ordinul întâi). Dacă ei variază, atunci curba este o elice circulară de ordin superior (pe care am numit-o „elice generalizată”). Ordinul elicei este dat de modul în care variază curbura și torsiunea; cu cât acești parametri sunt „mai variabili” (curbă mai întortocheată), cu atât ordinul este mai mare. Teorema de recurență a formulelor lui Frenet aduce detalii cantitative (pe care ar fi cazul să le înțelegeți, după atâția ani).
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
În geometria diferențială, formulele lui Frenet descriu proprietățile cinematice ale unei particule ce se deplasează pe o curbă continuă și diferențială într-un spațiu euclidian tridimensional {\displaystyle \mathbb {R} ^{3}} {\displaystyle \mathbb {R} ^{3}} sau chiar proprietățile curbei. Mai exact, aceste formule stabilesc corelațiile dintre versorii tangent, normal și binormal de pe un punct al curbei.
Formulele au fost descoperite independent de către Jean Frédéric Frenet în 1847 și de către Joseph Alfred Serret în 1851, de aceea mai sunt cunoscute și ca formulele Frenet-Serret.
Dupa cum se vede, relatiile lui Frenet, descriu proprietatile cinematice ale unei particule, dar nu explica mecanismul prin care o particula care a primit un impuls initial, isi modifica traiectoria rectilinie intr-o traiectorie curbilinie, tocmai datorita proprietatilor spatiului prin care se deplaseaza particula. Eu la acest aspect m-am referit.
virgil- Moderator
Vezi realista ideea ca un spatiu cu proprietati omogene, arvirgil a scris:
. . . . .
Dupa cum se vede, relatiile lui Frenet, descriu proprietatile cinematice ale unei particule, dar nu explica mecanismul prin care o particula care a primit un impuls initial, isi modifica traiectoria rectilinie intr-o traiectorie curbilinie, tocmai datorita proprietatilor spatiului prin care se deplaseaza particula. Eu la acest aspect m-am referit.
putea modifica o traiectorie rectilinie intr-una elicoidala cu
caracteristici constante? Fiindca o traiectorie accidental curba,
nu inseamna elicoidala. Ma intelegi ca iti cer numai o parere.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44921
Data de inscriere : 03/12/2013
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Care curbă este mai plauzibilă, dreapta sau elicea circulară?
» Elicea circulară instantanee
» Este necesară o nouă teorie în Fizică?
» Elicea circulară instantanee
» Este necesară o nouă teorie în Fizică?
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum