Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Ieri la 22:56
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la No_name în How Self-Reference Builds the World - articol nou
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la No_name în Ce anume "generează" legile fizice?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 36 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 36 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Care curbă este mai plauzibilă, dreapta sau elicea circulară?
+3
virgil
Razvan
Abel Cavaşi
7 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Care curbă este mai plauzibilă, dreapta sau elicea circulară?
Văd că încă nu s-a înțeles suficient de profund rolul elicei circulare în Fizica viitorului, așa că mă văd nevoit să duc discuția la un nivel mai profund.
Se pare că unii dintre voi încă vă mai cramponați în ideea că dreapta este o curbă „mai simplă” decât elicea circulară și că astfel ar fi calea pe care o alege natura pentru corpurile libere.
Haideți, deci, să tranșăm definitiv această problemă. Ce este mai plauzibil să aleagă natura pentru mișcarea corpurilor libere, o dreaptă, ori o elice circulară?
Pentru a începe bine, vreau să vă amintesc ceva foarte, foarte important: torsiunea dreptei este NEDEFINITĂ. În schimb, torsiunea unei elice circulare este bine definită și este constantă.
Așadar, voi credeți că natura alege ceva nedefinit? Ori alege ceva clar și bine definit?
Se pare că unii dintre voi încă vă mai cramponați în ideea că dreapta este o curbă „mai simplă” decât elicea circulară și că astfel ar fi calea pe care o alege natura pentru corpurile libere.
Haideți, deci, să tranșăm definitiv această problemă. Ce este mai plauzibil să aleagă natura pentru mișcarea corpurilor libere, o dreaptă, ori o elice circulară?
Pentru a începe bine, vreau să vă amintesc ceva foarte, foarte important: torsiunea dreptei este NEDEFINITĂ. În schimb, torsiunea unei elice circulare este bine definită și este constantă.
Așadar, voi credeți că natura alege ceva nedefinit? Ori alege ceva clar și bine definit?
Re: Care curbă este mai plauzibilă, dreapta sau elicea circulară?
Natura alege acţiunea minimă, în mod clar şi bine definit.Abel Cavaşi a scris:Ce este mai plauzibil să aleagă natura pentru mișcarea corpurilor libere, o dreaptă, ori o elice circulară?
Puncte : 33836
Data de inscriere : 18/03/2011
Bun. Dar asta nu înseamnă că alege o curbă cu torsiunea nedefinită. Nu-i așa?
E suficient ca alege o curba. E ca atunci cand o piatra se rostogoleste de pe un munte, indiferent ce cale apuca, totdeauna ajunge jos, desi s-a rostogolit in toate felurile. Ce zici a avut torsiune definita?Abel Cavaşi a scris:Bun. Dar asta nu înseamnă că alege o curbă cu torsiunea nedefinită. Nu-i așa?
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Data de inscriere : 25/05/2010
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Nu cumva torsiunea dreptei este zero? Sau poate fi si zero?Abel Cavaşi a scris:Bun. Dar asta nu înseamnă că alege o curbă cu torsiunea nedefinită. Nu-i așa?
Daca este asa, are natura de unde alege si stie ce sa aleaga!
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44921
Data de inscriere : 03/12/2013
Legile cunoscute ale mecanicii, pe baza carora poate fi inteleasa miscarea corpurilor, decurg din principiul actiunii stationare, numit prin abuz de limbaj si principiul actiunii minime. Acest principiu are ca implicatie imediata faptul ca, intr-un spatiu dotat cu o metrica euclidiana, cum este cel la care ne ducem noi existenta cotidiana, distanta cea mai scurta dintre doua puncte este o linie dreapta, deci un corp liber se misca pe o dreapta intr-o asemenea geometrie.
Intr-o metrica cilindrica, drumul cel mai scurt intre doua puncte ar fi un arc de elice. Existenta noastra nu se desfasoara insa intr-un spatiu cu o asemenea geometrie, dar asta nu inseamna insa ca nu pot exista locuri in Univers unde acest lucru sa fie adevarat. Poate stie Razvan vreo solutie a ecuatiilor lui Einstein cu metrica cilindrica, si in ce situatie fizica ar fi intalnita.
Intr-o metrica cilindrica, drumul cel mai scurt intre doua puncte ar fi un arc de elice. Existenta noastra nu se desfasoara insa intr-un spatiu cu o asemenea geometrie, dar asta nu inseamna insa ca nu pot exista locuri in Univers unde acest lucru sa fie adevarat. Poate stie Razvan vreo solutie a ecuatiilor lui Einstein cu metrica cilindrica, si in ce situatie fizica ar fi intalnita.
omuldinluna- Ne-a părăsit
- Mulţumit de forum : Prenume : Omul
Numarul mesajelor : 2728
Puncte : 30680
Data de inscriere : 03/08/2011
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Torsiunea dreptei este nedefinită. Numai torsiunea elicei circulare este definită. Iar torsiunea elicei circulare, da, poate fi și zero.virgil_48 a scris:Nu cumva torsiunea dreptei este zero?
Deci, da, torsiunea elicei circulare poate fi și zero, dar a dreptei este NEDEFINITĂ.Sau poate fi si zero?
Dacă este așa, natura alege numai ceea ce poate fi bine definit.Daca este asa, are natura de unde alege si stie ce sa aleaga!
Și de ce nu pe o elice circulară cu torsiunea și curbura nule? De ce tocmai pe o dreaptă (a cărei torsiune este NEDEFINITĂ)?omuldinluna a scris:Acest principiu are ca implicatie imediata faptul ca, intr-un spatiu dotat cu o metrica euclidiana, cum este cel la care ne ducem noi existenta cotidiana, distanta cea mai scurta dintre doua puncte este o linie dreapta, deci un corp liber se misca pe o dreapta intr-o asemenea geometrie.
Daca aplici principiul actiunii stationare pentru a afla cel mai scurt drum y, parametrizat dupa variabila x, dintre doua puncte aflate intr-un spatiu euclidian, obtii o ecuatie de forma . Asta este ecuatia unei drepte. Cu ce difera aceasta de ecuatia unei elice circulare cu torsiune si curbura nule?
Obiective curente : Doresc sa termin expunerea problemei clasice a miscarii in camp central, cu aplicatie la campul gravitational Newtonian
Este întâlnită la descrierea fenomenului de frame dragging. Metrica Kerr este o astfel de metrică, în care drumul cel mai scurt dintre două puncte este un arc de elice.omuldinluna a scris:Existenta noastra nu se desfasoara insa intr-un spatiu cu o asemenea geometrie, dar asta nu inseamna insa ca nu pot exista locuri in Univers unde acest lucru sa fie adevarat. Poate stie Razvan vreo solutie a ecuatiilor lui Einstein cu metrica cilindrica, si in ce situatie fizica ar fi intalnita.
Cel mai frumos este o metrică elicoidală descrie tocmai spaţiul din vecinătatea găurilor negre, cărora Abel le contestă existenţa!
mesaj off-topic. omuldinluna
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23108
Data de inscriere : 31/08/2010
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
WoodyCAD- Foarte activ
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
WoodyCAD- Foarte activ
Chiar așa. Cu ce? De ce preferăm să alegem dreapta și nu elicea circulară de curbură și torsiune nule?omuldinluna a scris:Cu ce difera aceasta de ecuatia unei elice circulare cu torsiune si curbura nule?
Arc de elice? Pe ce te bazezi?Razvan a scris:Metrica Kerr este o astfel de metrică, în care drumul cel mai scurt dintre două puncte este un arc de elice.
Pe fizica elicoidală, fireşte. Că doar nu pe geometria spaţiu-timp din exteriorul unui corp masiv în rotaţie.Abel Cavaşi a scris:Arc de elice? Pe ce te bazezi?
Eu te-am întrebat frumos. Nu e bine?
Metrica respectivă descrie deformarea spaţiu-timp în vecinătatea corpurilor masive în rotaţie, cât şi efectul de frame-dragging, în care geodezicele spaţiu-timp capătă formă elicoidală.
Cred că este descris destul de clar în linkurile oferite dacă ai răbdare să le citeşti. Bănuiam că ţie nu-ţi trebuie traducerea din algebră în română, fiind matematician.
Cred că este descris destul de clar în linkurile oferite dacă ai răbdare să le citeşti. Bănuiam că ţie nu-ţi trebuie traducerea din algebră în română, fiind matematician.
Razvan- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6183
Păi, eu nu sunt chiar așa deștept ca tine. Așa că rămâne să-mi arăți efectiv de unde ai tras tu concluzia că geodezicele alea au formă elicoidală.Razvan a scris:Metrica respectivă descrie deformarea spaţiu-timp în vecinătatea corpurilor masive în rotaţie, cât şi efectul de frame-dragging, în care geodezicele spaţiu-timp capătă formă elicoidală.
Ei, nu-i bai, că sunt oricum nişte invenţii inutile metricile astea, din moment ce nici găurile negre nu există.
Nu-ţi mai bate capul, că e şi grele pe deasupra.
Nu-ţi mai bate capul, că e şi grele pe deasupra.
Decât să faci un efort să-mi răspunzi la întrebare, mai bine postezi aiurea... Bine. Ținem seama.
Ţi-am răspuns deja. Găurile negre nu există şi metricile ale sunt inutile; posibil şi greşite.Abel Cavaşi a scris:Decât să faci un efort să-mi răspunzi la întrebare, mai bine postezi aiurea... Bine. Ținem seama.
Ce aştepţi de la mine din moment ce am decis să promovez şi eu pseudoştiinţa (am scris la "Obiective curente")?
Abel Cavaşi a scris:Chiar așa. Cu ce? De ce preferăm să alegem dreapta și nu elicea circulară de curbură și torsiune nule?omuldinluna a scris:Cu ce difera aceasta de ecuatia unei elice circulare cu torsiune si curbura nule?
Pai asta speram sa aflu de la tine. Daca intre ecuatia unei drepte si ecuatia unei elice circulare de curbura si torsiune nula nu este nici o diferenta, inseamna ca folosim o terminologie diferita pentru acelasi obiect. Adica ori ca-i spui dreapta, ori ca-i spui elice circulara de curbura si torsiune nula, te referi la acelasi lucru, daca sunt descrise de aceeasi ecuatie.
Și, totuși, ceva nu se potrivește. Din moment ce torsiunea dreptei este nedefinită, iar torsiunea elicei circulare este definită. Deci, există totuși ceva deosebire (chiar fundamentală) între dreaptă și elicea circulară de curbură nulă și torsiune nulă. Nu?
Și atunci, o teorie clară și completă ar trebui să facă o distincție clară între cele două noțiuni. Teoria actuală face o asemenea distincție?
Și atunci, o teorie clară și completă ar trebui să facă o distincție clară între cele două noțiuni. Teoria actuală face o asemenea distincție?
Asa cum spuneam mai de mult, elicea circulara sau de ce nu eliptica :-) ) este un caz particular al dreptei.Din ce punct de vedere?
Pai o dreapta se poate reprezenta intr-un spatiu 2D sau 3D(unde este o geodezica), dar, o elice circulara de orice tip se poate reprezenta numai intr-un spatiu 3D (atentie nu vorbim de proiectii).
Pai o dreapta se poate reprezenta intr-un spatiu 2D sau 3D(unde este o geodezica), dar, o elice circulara de orice tip se poate reprezenta numai intr-un spatiu 3D (atentie nu vorbim de proiectii).
Mă îndoiesc. E ca și cum ai spune că dreapta este caz particular de punct, căci punctul poate fi reprezentat 0D, pe când dreapta doar 1D sau mai mult.
Ai o descriere matematica a elicoidei in 2D?
Poti sa o postezi?
Poti sa o postezi?
Salut din nou Cavasi. M-am intrebat de multe ori de unde ai definitii si denumiri in fizica pe care o propui. Iata ca am gasit:
http://mathworld.wolfram.com/LancretsTheorem.html
"A necessary and sufficient condition for a curve to be a helix is that the ratio of curvature to torsion be constant."
He,he, nu-i asa ca seamana cu ceva ce stim noi..... ;-)
"A necessary and sufficient condition for a curve to be a helix is that the ratio of curvature to torsion be constant."
[Offtopic]{
}[/Offtopic]
Nu.Pacalici a scris:Ai o descriere matematica a elicoidei in 2D?
Poti sa o postezi?
Găsești mai multe amănunte despre lancretian în wiki-ul meu.Pacalici a scris:Salut din nou Cavasi. M-am intrebat de multe ori de unde ai definitii si denumiri in fizica pe care o propui. Iata ca am gasit:
}[/Offtopic]
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Elicea este cea mai simplă curbă din spaţiu! Nu dreapta!
» Elicea circulară instantanee
» Mai bine porțiuni de elice circulară decât segmente de dreaptă
» Elicea circulară instantanee
» Mai bine porțiuni de elice circulară decât segmente de dreaptă
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum