Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Astazi la 18:21
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la eugen în Ce fel de popor suntem
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în OZN in Romania
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Cei mai activi postatori ai lunii
virgil | ||||
No_name | ||||
CAdi | ||||
ilasus | ||||
eugen | ||||
Dacu2 | ||||
Forever_Man | ||||
Abel Cavaşi | ||||
Meteorr |
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Forever_Man | ||||
Dacu2 | ||||
virgil | ||||
CAdi | ||||
eugen | ||||
Meteorr | ||||
ilasus | ||||
Abel Cavaşi |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 38 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 38 Vizitatori Nici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
O exceptionala problema inca nerezolvata
+6
negativ
scanteitudorel
virgil_48
Abel Cavaşi
virgil
Pacalici
10 participanți
Forum pentru cercetare :: Diverse :: Coş de gunoi invizibil pentru vizitatori :: Deschise de Pacalici
Pagina 4 din 4
Pagina 4 din 4 • 1, 2, 3, 4
O exceptionala problema inca nerezolvata
Rezumarea primului mesaj :
Onorabililor, va atrag atentia ca urmatoarea problema a fost postata de aproape o luna si inca nu a fost rezolvata! Voi bateti campurile iar problema asteapta o solutie:
Rusine cercetatorilor activi care nu au dat o solutie a acestei probleme. ma includ si eu in cei rusinati...
Onorabililor, va atrag atentia ca urmatoarea problema a fost postata de aproape o luna si inca nu a fost rezolvata! Voi bateti campurile iar problema asteapta o solutie:
Rusine cercetatorilor activi care nu au dat o solutie a acestei probleme. ma includ si eu in cei rusinati...
Re: O exceptionala problema inca nerezolvata
Bine , atunci te rog răspunde si la a doua mea întrebare!virgil_48 a scris:Daca ai fi citit cu atentie ce este scris in acest topic, ti-ai fi dat
seama ca am sustinut, cu anumite deosebiri de abordare,
acelasi lucru. Nu m-ai contrazis. Poti fi linistit.
Nu , am întrebat ca să știu dacă poți înțelege ce spun eu și dacă poți să răspunzi la întrebările mele!virgil_48 a scris:Vrei sa deschizi un topic despre nivelul meu de pregatire ?
Ești cumva autodidact în unul sau mai multe domenii?Eu nu mă consider un autodidact dar încerc să devin un autodidact în matematică , fizică , chimie și nu în ultimul rând în Biblia Ortodoxă versus alte scrieri filozofice privind crearea universului.
Dacu- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 2613
Data de inscriere : 28/07/2012
Dacu a scris:1) Ești de-acord cu raționamentul meu și anume "Pentru cei care se află în repaus peTerra și privesc traiectoria pietrei pe toată perioada experimentului și dacă piatra este sferică și nu sunt curenți de aer perturbatori atunci traiectoria pietrei face parte din verticala locului din care a fost aruncată ceea ce înseamnă că piatra se deplasează tot timpul pe o traiectorie având curbura egală cu zero."?virgil a scris:virgil a scris:
Eu nu am raspuns pentru ca am considerat subiectul incheiat. Faptul ca raza de curbura poate lua valori intre 0 si +infinit este simplu de imaginat daca te gandesti cum variaza graficul functiei tangenta. Daca trigonometric se poate, inseamna ca exista un raspuns la intrebarea ta, mai mult decat atat acest grafic sugereaza ca nu exista traiectorii rectilinii decat traiectorii care pot fi considerate rectilinii, deoarece trecerea de la zero la infinit trece prin valori diferite. Deci linia dreapta este un caz particular al liniei curbe.
2) Care este curbura traiectoriei pietrei pentru cei care se află în mișcare pe Terra cu viteza și privesc traiectoria pietrei pe toată perioada experimentului iar piatra este sferică și nu sunt curenți de aer perturbatori?
1). Pe distante scurte asa este, curbura pare a fi zero. Dar daca piatra este aruncata la inaltime mare, verticala locului nu mai corespunde datorita rotatiei Pamantului care actioneaza asupra pietrei in cadere libera, asa ca locul de cadere nu mai corespunde cu locul de aruncare. Pentru ca locul de cadere sa corespunda cu locul de aruncare, ar trebui ca Pamantul sa nu se roteasca, sau piatra sa primeasca o corectie pe timpul zborului in sensul de rotatie a Pamantului, pentruca la momentul aruncarii piatra are si o viteza tangentiala egala cu viteza periferica de rotatie a Pamantului, dar pe masura ce se indeparteaza de pamant creste raza de rotatie a pietrei in jurul axei pamantului, dar viteza tangentiala ramane constanta, deci piatra va ramane in urma sensului de rotatie a Pamantului, si va cadea la o oarecare distanta fata de punctul de aruncare.
2). Depinde fata de ce repere privesti miscarea pietrei. De exemplu daca piatra este aruncata la verticala paralel cu un stalp de telegraf aflat foarte aproape, ai sa observi ca piatra se deplaseaza paralel cu stalpul (evident pe inaltimea relativ mica a stalpului, ca sa nu intervina in mod evident influienta rotatiei Pamantului). Daca nu ai nici un reper, nici macar punctul de aruncare, ai sa vezi ca piatra are o traiectorie parabolica. Dar este doar o traiectorie aparenta, asemanator cu deformarea aparenta a traiectoriilor planetelor vazute de pe Pamant ca fiind niste curbe intortochiate numite ecliptice.
virgil- Moderator
- Numarul mesajelor : 12458
Data de inscriere : 25/05/2010
1) Eu cred că atunci când a fost aruncată piatra a preluat datorită inerției și efectul rotației Terrei în jurul axei sale.Scade acest efect al rotației Terrei în jurul axei sale pe măsură ce piatra se deplasează?Eu nu văd cum ar putea să scadă acest efect...Fă te rog un calcul al distanței maxime parcursă de piatră astfel încât traiectoria acesteia să aibă pe toată perioada deplasării curbura egală cu zero.virgil a scris:Dacu a scris:1) Ești de-acord cu raționamentul meu și anume "Pentru cei care se află în repaus peTerra și privesc traiectoria pietrei pe toată perioada experimentului și dacă piatra este sferică și nu sunt curenți de aer perturbatori atunci traiectoria pietrei face parte din verticala locului din care a fost aruncată ceea ce înseamnă că piatra se deplasează tot timpul pe o traiectorie având curbura egală cu zero."?virgil a scris:
2) Care este curbura traiectoriei pietrei pentru cei care se află în mișcare pe Terra cu viteza și privesc traiectoria pietrei pe toată perioada experimentului iar piatra este sferică și nu sunt curenți de aer perturbatori?
1). Pe distante scurte asa este, curbura pare a fi zero. Dar daca piatra este aruncata la inaltime mare, verticala locului nu mai corespunde datorita rotatiei Pamantului care actioneaza asupra pietrei in cadere libera, asa ca locul de cadere nu mai corespunde cu locul de aruncare. Pentru ca locul de cadere sa corespunda cu locul de aruncare, ar trebui ca Pamantul sa nu se roteasca, sau piatra sa primeasca o corectie pe timpul zborului in sensul de rotatie a Pamantului, pentruca la momentul aruncarii piatra are si o viteza tangentiala egala cu viteza periferica de rotatie a Pamantului, dar pe masura ce se indeparteaza de pamant creste raza de rotatie a pietrei in jurul axei pamantului, dar viteza tangentiala ramane constanta, deci piatra va ramane in urma sensului de rotatie a Pamantului, si va cadea la o oarecare distanta fata de punctul de aruncare.
2). Depinde fata de ce repere privesti miscarea pietrei. De exemplu daca piatra este aruncata la verticala paralel cu un stalp de telegraf aflat foarte aproape, ai sa observi ca piatra se deplaseaza paralel cu stalpul (evident pe inaltimea relativ mica a stalpului, ca sa nu intervina in mod evident influienta rotatiei Pamantului). Daca nu ai nici un reper, nici macar punctul de aruncare, ai sa vezi ca piatra are o traiectorie parabolica. Dar este doar o traiectorie aparenta, asemanator cu deformarea aparenta a traiectoriilor planetelor vazute de pe Pamant ca fiind niste curbe intortochiate numite ecliptice.
2) Eu cred că odată ce stâlpul vertical este legat solidar de Terra , atunci când eu sunt în mișcare voi vedea traiectoria ca fiind o curbă cu raza de curbură diferită de zero și deci aceasta curbă nu pot să o văd ca fiind paralelă cu stâlpul.Curba aceea pe care o văd se datorează mișcării mele și se datorează faptului că eu privesc mișcarea pietrei đin sistemul meu propriu de referință care nu mai este legat solidar de Terra.Dacă aș sta pe loc adică ceea ce este totuna cu a fi solidar legat de Terra , atunci traiectoria pietrei va fi o curbă cu raza de curbură egala cu zero.
Dacu- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2613
Puncte : 22430
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
La pct. 1 problema se referea la o piatra aruncata, nu la lansarea de rachete.virgil a scris:. . . . .
Presupun ca traiectoriile rachetelor pe care le vedem noi la televizor, sunt
curbe in mod deliberat, insa efectul pe care l-ai prezentat este real.
Dar se poate aplica cu succes regula aceea cu "orice dreapta este curba".
Pentru pct. 2, veti constata cel mai clar modul in care se modifica perceptia
miscarii, privind picaturile de ploaie dintr-un automobil in miscare.
Când se misca automobilul, vezi ploaia inclinata in sens invers miscarii lui.
Cum il opresti, brusc ploaia devine verticala. Si nu ma refer la o ploaie
insotita de rafale de vânt ci la una linistita.
virgil_48- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 11380
Puncte : 44921
Data de inscriere : 03/12/2013
[quote="Dacu"][quote="virgil"]
1. Pentru ca piatra aruncata sa fie mereu deasupra punctului de lansare, trebuie sa aiba tot timpul zborului aceiasi viteza unghiulara cu Pamantul. Cum viteza unghiulara omega este egala cu raportul dintre viteza tangentiala (Vt), adica viteza de rotatie a Pamantului in punctul considerat, sau punctul de lansare, si raza (R) a Pamantului plus inaltimea (h) pana la care se ridica piatra. Deci;
- pentru punctul de lansare (aruncare) viteza unghiulara este; Omega,P= Vt/R ;
- pentru piatra aflata la inaltimea h viteza unghiulara (Omega,h) este;
Omega,h =Vt/(R+h) ;
Comparand cele doua viteze unghiulare, ale punctului de aruncare de pe Pamant cu viteza unghiulara a pietrei aflata la inaltimea h, se vede ca piatra ramane in urma punctului de aruncare deoarece are viteza unghiulara mai mica, cu cat inaltimra h este mai mare. Astfel piatra nu cade niciodata exact in punctul de aruncare pe verticala.
La punctul doi se aplica tot punctul unu, doar ca efectul optic este altul. Daca privesti piatra si stalpul in acelasi timp ai sa vezi ca piatra coboara paralel cu stalpul. Daca privesti doar piatra ti se pare ca coboara pe o curba.
Dacu a scris:
1) Eu cred că atunci când a fost aruncată piatra a preluat datorită inerției și efectul rotației Terrei în jurul axei sale.Scade acest efect al rotației Terrei în jurul axei sale pe măsură ce piatra se deplasează?Eu nu văd cum ar putea să scadă acest efect...Fă te rog un calcul al distanței maxime parcursă de piatră astfel încât traiectoria acesteia să aibă pe toată perioada deplasării curbura egală cu zero.
2) Eu cred că odată ce stâlpul vertical este legat solidar de Terra , atunci când eu sunt în mișcare voi vedea traiectoria ca fiind o curbă cu raza de curbură diferită de zero și deci aceasta curbă nu pot să o văd ca fiind paralelă cu stâlpul.Curba aceea pe care o văd se datorează mișcării mele și se datorează faptului că eu privesc mișcarea pietrei đin sistemul meu propriu de referință care nu mai este legat solidar de Terra.Dacă aș sta pe loc adică ceea ce este totuna cu a fi solidar legat de Terra , atunci traiectoria pietrei va fi o curbă cu raza de curbură egala cu zero.
1. Pentru ca piatra aruncata sa fie mereu deasupra punctului de lansare, trebuie sa aiba tot timpul zborului aceiasi viteza unghiulara cu Pamantul. Cum viteza unghiulara omega este egala cu raportul dintre viteza tangentiala (Vt), adica viteza de rotatie a Pamantului in punctul considerat, sau punctul de lansare, si raza (R) a Pamantului plus inaltimea (h) pana la care se ridica piatra. Deci;
Omega,h =Vt/(R+h) ;
Comparand cele doua viteze unghiulare, ale punctului de aruncare de pe Pamant cu viteza unghiulara a pietrei aflata la inaltimea h, se vede ca piatra ramane in urma punctului de aruncare deoarece are viteza unghiulara mai mica, cu cat inaltimra h este mai mare. Astfel piatra nu cade niciodata exact in punctul de aruncare pe verticala.
La punctul doi se aplica tot punctul unu, doar ca efectul optic este altul. Daca privesti piatra si stalpul in acelasi timp ai sa vezi ca piatra coboara paralel cu stalpul. Daca privesti doar piatra ti se pare ca coboara pe o curba.
virgil- Moderator
- Mulţumit de forum : Prenume : Virgil
Numarul mesajelor : 12458
Puncte : 56972
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Asta îmi aduce aminte de o altă problemă.
Aia cu un prost poate arunca o piatră într-un râu, astfel încât niciun deștept să n-o poată scoate.
Scuze, Păcălici, înțelegi tu...
Multe probleme mai avem...
De fapt, eu cred că noi suntem buni la găsit soluții tocmai pentru că suntem foarte buni în a crea probleme.
Zise Bamse...
Aia cu un prost poate arunca o piatră într-un râu, astfel încât niciun deștept să n-o poată scoate.
Scuze, Păcălici, înțelegi tu...
Multe probleme mai avem...
De fapt, eu cred că noi suntem buni la găsit soluții tocmai pentru că suntem foarte buni în a crea probleme.
Zise Bamse...
curiosul- Banat temporar pentru comportamentul nepotrivit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 6790
Puncte : 41551
Data de inscriere : 22/03/2011
Eu știu că există o oarecare deviere spre est a unui corp care cade liber datorată într-adevar rotației Terrei in jurul axei polilor și atunci te întreb cât de mare poate fi această deviere și de cine depinde mărimea acesteia si cum se calculează practic această valoare?Cât de mare poate fi această deviere și înspre care parte atunci când corpul este aruncat de la suprafața Terrei pe verticală și cum facem în acest caz calculele?Nu cumva atunci când corpul urcă este deviat spre vest astfel încât la coborâre practic să cadă în același punct de pe suprafața Terrei din care a fost aruncat?virgil a scris:Dacu a scris:
1) Eu cred că atunci când a fost aruncată piatra a preluat datorită inerției și efectul rotației Terrei în jurul axei sale.Scade acest efect al rotației Terrei în jurul axei sale pe măsură ce piatra se deplasează?Eu nu văd cum ar putea să scadă acest efect...Fă te rog un calcul al distanței maxime parcursă de piatră astfel încât traiectoria acesteia să aibă pe toată perioada deplasării curbura egală cu zero.
Omega,h =Vt/(R+h) ;
Ce traiectorie vede deci un observator aflat în repaus pe Terra?Ce traiectorie vede un observator care se află în mișcare pe Terra?Ce traiectorie vede un observator care se află în repaus pe piatră și în ce punct de pe Terra va ajunge la revenire față de punctul în care a plecat?
Dacu- Foarte activ
Soarele rasare de la rasarit, deci pamantul se roteste dinspre vest spre est. Asta inseamna ca piatra aruncata ramane in urma locului de aruncare, adica deviata spre vest. Pentru calculul exact trebuie sa cunosti pozitia pe meridianul locului de aruncare, cu ajutorul caruia trebuie sa calculezi raza cercului paralelei Pamantului, din punctul de aruncare (adica distanta de la punctul de aruncare pana la axa de rotatie a Pamantului, care este mai mica decat raza sferei pamantului.) Cunoscand aceasta distanta se poate afla viteza periferica a Pamantului la locul de aruncare, stiind ca viteza periferica este maxima la ecuator si zero la poli, in timp ce viteza unghiulara este aceiasi. Apoi cunoscand inaltimea h la care aruncam piatra se poate calcula folosind relatiile scrise anterior care este arcul de cerc descris de locul de aruncare, si arcul de cerc descris de punctul de inaltime maxima al pietrei. Desigur timpul de urcare se insumeaza cu timpul de coborare. Vom avea doua viteze periferice si un acelasi timp. Inmultindu-le vom gasi doua lungimi a caror diferenta ne arata cu cat ramane in urma piatra, la cadere fata de locul de lansare. Dar pentru cazul particular al unei pietre aruncata la o inaltime relativ mica diferenta este nesemnificativa.
virgil- Moderator
Obiective curente : Deocamdată, ma preocupa o teorie a unificarii universale a interactiunii electromagnetice, gravitationale, cat si la niveluri de organizare inferioare acestora. Studiul similitudinii sistemelor micro si macrocosmice sta la baza teoriei unificarii universale.
Pornind de la aceasta explicatie rationala, consideram doua cercuri,virgil a scris:Soarele rasare de la rasarit, deci pamantul se roteste dinspre vest spre est. Asta inseamna ca piatra aruncata ramane in urma locului de aruncare, adica deviata spre vest. Pentru calculul exact trebuie sa cunosti pozitia pe meridianul locului de aruncare, cu ajutorul caruia trebuie sa calculezi raza cercului paralelei Pamantului, din punctul de aruncare (adica distanta de la punctul de aruncare pana la axa de rotatie a Pamantului, care este mai mica decat raza sferei pamantului.) Cunoscand aceasta distanta se poate afla viteza periferica a Pamantului la locul de aruncare, stiind ca viteza periferica este maxima la ecuator si zero la poli, in timp ce viteza unghiulara este aceiasi. Apoi cunoscand inaltimea h la care aruncam piatra se poate calcula folosind relatiile scrise anterior care este arcul de cerc descris de locul de aruncare, si arcul de cerc descris de punctul de inaltime maxima al pietrei. Desigur timpul de urcare se insumeaza cu timpul de coborare. Vom avea doua viteze periferice si un acelasi timp. Inmultindu-le vom gasi doua lungimi a caror diferenta ne arata cu cat ramane in urma piatra, la cadere fata de locul de lansare. Dar pentru cazul particular al unei pietre aruncata la o inaltime relativ mica diferenta este nesemnificativa.
unul cu raza mai mica, la suprafata Pamantului si unul cu raza mai
mare, adaugand inaltimea aruncarii ha.
Viteza pietrei trebuie sa fie egala pe ambele cercuri, desi nu sunt
egale, fiindca impulsul ei tangential nu se modifica.
Aruncând-o in sus, ramane ceva in urma fata de verticala punctului
de la sol, fiindca viteza unghiulara este mai mica la inaltime.
Dar când vine inapoi, nu se intampla invers ? Adica viteza tangentiala
fiind constanta, viteza unghiulara devine mai mare la revenire
pe cercul mai mic ?
In cazul acesta nu ar trebui ca piatra sa cada in acelasi punct ?
virgil_48- Foarte activ
Eu cred că piatra este deviată spre vest la urcare tot atât de mult cât este deviată spre est la coborâre și deci în final piatra va reveni în același punct de unde a fost lansată iar traiectoria pietrei face parte dintr-o dreaptă.virgil a scris:Soarele rasare de la rasarit, deci pamantul se roteste dinspre vest spre est. Asta inseamna ca piatra aruncata ramane in urma locului de aruncare, adica deviata spre vest. Pentru calculul exact trebuie sa cunosti pozitia pe meridianul locului de aruncare, cu ajutorul caruia trebuie sa calculezi raza cercului paralelei Pamantului, din punctul de aruncare (adica distanta de la punctul de aruncare pana la axa de rotatie a Pamantului, care este mai mica decat raza sferei pamantului.) Cunoscand aceasta distanta se poate afla viteza periferica a Pamantului la locul de aruncare, stiind ca viteza periferica este maxima la ecuator si zero la poli, in timp ce viteza unghiulara este aceiasi. Apoi cunoscand inaltimea h la care aruncam piatra se poate calcula folosind relatiile scrise anterior care este arcul de cerc descris de locul de aruncare, si arcul de cerc descris de punctul de inaltime maxima al pietrei. Desigur timpul de urcare se insumeaza cu timpul de coborare. Vom avea doua viteze periferice si un acelasi timp. Inmultindu-le vom gasi doua lungimi a caror diferenta ne arata cu cat ramane in urma piatra, la cadere fata de locul de lansare. Dar pentru cazul particular al unei pietre aruncata la o inaltime relativ mica diferenta este nesemnificativa.
Ce asemănare și ce deosebire este între "O exceptionala problema inca nerezolvata" și Pendulul lui Foucault?
Dacu- Foarte activ
Dacule, cred ca acesta solutie, pe care am sustinut-o amândoi cuDacu a scris:
Eu cred că piatra este deviată spre vest la urcare tot atât de mult cât este deviată spre est la coborâre și deci în final piatra va reveni în același punct de unde a fost lansată iar traiectoria pietrei face parte dintr-o dreaptă.
Ce asemănare și ce deosebire este între "O exceptionala problema inca nerezolvata" și Pendulul lui Foucault?
exprimari oarecum diferite, nu poate fi respinsa.
Dar întrebarea "exceptionalei probleme" era ce curbura are traiectoria
(urcarii si caderii). Eu ma tot gândesc la o parabola, dar nu poate fi.
In punctul de la sol curba trebuie sa aiba tangentele verticale ! Sau
numai in cazul urcarii ? Cele doua traiectorii vor fi complet identice ?
Vezi daca ii poti determina functia, ca eu nici nu incerc.
virgil_48- Foarte activ
Nu cred că trebuie calculat nimic și deci eu cred că este o dreaptă care oscilează precum oscilează pendulul lui Foucault și de aceea am întrebat "Ce asemănare și ce deosebire este între "O exceptionala problema inca nerezolvata" și Pendulul lui Foucault?"...virgil_48 a scris:Dacule, cred ca acesta solutie, pe care am sustinut-o amândoi cuDacu a scris:
Eu cred că piatra este deviată spre vest la urcare tot atât de mult cât este deviată spre est la coborâre și deci în final piatra va reveni în același punct de unde a fost lansată iar traiectoria pietrei face parte dintr-o dreaptă.
exprimari oarecum diferite, nu poate fi respinsa.
Dar întrebarea "exceptionalei probleme" era ce curbura are traiectoria
(urcarii si caderii). Eu ma tot gândesc la o parabola, dar nu poate fi.
In punctul de la sol curba trebuie sa aiba tangentele verticale ! Sau
numai in cazul urcarii ? Cele doua traiectorii vor fi complet identice ?
Vezi daca ii poti determina functia, ca eu nici nu incerc.
Dacu- Foarte activ
Credeam ca ai glumit ! Nu ma bag, fiindca nu imi miroase bine.Dacu a scris:. . . . .
Nu cred că trebuie calculat nimic și deci eu cred că este o dreaptă care oscilează precum oscilează pendulul lui Foucault și de aceea am întrebat "Ce asemănare și ce deosebire este între "O exceptionala problema inca nerezolvata" și Pendulul lui Foucault?"...
Dar daca ai ceva de relevat, este un forum bun si pentru raspunsuri,
nu numai pentru intrebari.
virgil_48- Foarte activ
Am răspuns că eu cred că traiectoria pietrei este o dreaptă care oscilează precum oscilează pendulul lui Foucault până ajunge în același punct de unde a fost lansată.virgil_48 a scris:Credeam ca ai glumit ! Nu ma bag, fiindca nu imi miroase bine.Dacu a scris:. . . . .
Nu cred că trebuie calculat nimic și deci eu cred că este o dreaptă care oscilează precum oscilează pendulul lui Foucault și de aceea am întrebat "Ce asemănare și ce deosebire este între "O exceptionala problema inca nerezolvata" și Pendulul lui Foucault?"...
Dar daca ai ceva de relevat, este un forum bun si pentru raspunsuri,
nu numai pentru intrebari.
Dacu- Foarte activ
Nu poate fi dreapta dacule, fiindca componenta verticala aDacu a scris:. . . . .
Am răspuns că eu cred că traiectoria pietrei este o dreaptă care oscilează precum oscilează pendulul lui Foucault până ajunge în același punct de unde a fost lansată.
miscarii nu este uniforma ci este uniform decelerata si apoi
accelerata. De gravitatie. Acolo este o curba sau sunt doua.
virgil_48- Foarte activ
Nu are nici o legatura cu pendulul, deoarece in cazul pietrei aruncate nu avem o oscilatie completa ci doar o frantura de oscilatie. O oscilatie completa ar fi daca exista un tunel prin centrul Pamantului ca sa iasa piatra pe partea cealalta astfel incat sa oscileze complet in campul gravitational.
virgil- Moderator
Scrie ecuația mișcării să vedem ce fel de curbă descrie piatra!virgil_48 a scris:Nu poate fi dreapta dacule, fiindca componenta verticala aDacu a scris:. . . . .
Am răspuns că eu cred că traiectoria pietrei este o dreaptă care oscilează precum oscilează pendulul lui Foucault până ajunge în același punct de unde a fost lansată.
miscarii nu este uniforma ci este uniform decelerata si apoi
accelerata. De gravitatie. Acolo este o curba sau sunt doua.
Dacu- Foarte activ
Dacă stăpânești bine domeniul fizicii , atunci scrie ecuația mișcării pietrei!virgil a scris:Nu are nici o legatura cu pendulul, deoarece in cazul pietrei aruncate nu avem o oscilatie completa ci doar o frantura de oscilatie. O oscilatie completa ar fi daca exista un tunel prin centrul Pamantului ca sa iasa piatra pe partea cealalta astfel incat sa oscileze complet in campul gravitational.
Dacu- Foarte activ
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C8%99carea_unui_proiectil
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Inclinedthrow.gif?download
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Inclinedthrow.gif?download
virgil- Moderator
[quote="virgil"]De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Daca in ecuatiile de aici faci unghiul teta egal cu 90 de grade gasesti ecuatia cautata de tine.
Daca in ecuatiile de aici faci unghiul teta egal cu 90 de grade gasesti ecuatia cautata de tine.
virgil- Moderator
Pagina 4 din 4 • 1, 2, 3, 4
Subiecte similare
» O problemă nerezolvată cu numerele prime
» [Rezolvat]Problemă cu teoria gravitaţiei? NU. Problema este rezolvată în cazul nerelativist.
» Problemă
» [Rezolvat]Problemă cu teoria gravitaţiei? NU. Problema este rezolvată în cazul nerelativist.
» Problemă
Forum pentru cercetare :: Diverse :: Coş de gunoi invizibil pentru vizitatori :: Deschise de Pacalici
Pagina 4 din 4
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum