Ultimele subiecte
» Eu sunt Dumnezeu - viitoarea mea carte in limba romanaScris de Forever_Man Ieri la 22:56
» În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
Scris de virgil Ieri la 20:31
» TEORIA CONSPIRATIEI NU ESTE UN MIT...
Scris de eugen Mar 19 Noi 2024, 21:57
» ChatGPT este din ce în ce mai receptiv
Scris de CAdi Mar 19 Noi 2024, 13:07
» Unde a ajuns stiinta ?
Scris de virgil Sam 16 Noi 2024, 12:00
» OZN in Romania
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 19:26
» Carti sau documente de care avem nevoie
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:50
» Fiinte deosebite.
Scris de virgil Vin 15 Noi 2024, 09:30
» Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
Scris de virgil Joi 14 Noi 2024, 18:44
» NEWTON
Scris de CAdi Mier 13 Noi 2024, 20:05
» New topic
Scris de ilasus Mar 12 Noi 2024, 11:06
» Pendulul
Scris de Vizitator Vin 08 Noi 2024, 15:14
» Laborator-sa construim impreuna
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 10:59
» PROFILUL CERCETATORULUI...
Scris de eugen Mier 06 Noi 2024, 07:56
» Ce anume "generează" legile fizice?
Scris de No_name Mar 05 Noi 2024, 19:06
» Ce fel de popor suntem
Scris de eugen Dum 03 Noi 2024, 10:04
» Fenomene Electromagnetice
Scris de virgil Vin 01 Noi 2024, 19:11
» Sa mai auzim si de bine in Romania :
Scris de CAdi Vin 01 Noi 2024, 12:43
» How Self-Reference Builds the World - articol nou
Scris de No_name Mier 30 Oct 2024, 20:01
» Stanley A. Meyer - Hidrogen
Scris de eugen Lun 28 Oct 2024, 11:51
» Daci nemuritori
Scris de virgil Dum 27 Oct 2024, 20:34
» Axioma paralelelor
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 14:59
» Relații dintre n și pₙ
Scris de No_name Dum 27 Oct 2024, 10:01
» Global warming is happening?
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:06
» Atractia Universala
Scris de Meteorr Vin 25 Oct 2024, 23:03
» Despre credinţă şi religie
Scris de Dacu2 Mier 23 Oct 2024, 08:57
» Stiinta oficiala si stiinta neoficiala
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:50
» țara, legiunea, căpitanul!
Scris de CAdi Vin 18 Oct 2024, 12:37
» Grigorie Yavlinskii
Scris de CAdi Joi 17 Oct 2024, 23:49
» STUDIUL SIMILITUDINII SISTEMELOR MICRO SI MACRO COSMICE
Scris de virgil Joi 17 Oct 2024, 21:37
Postări cu cele mai multe reacții ale lunii
» Mesaj de la virgil în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină? ( 2 )
» Mesaj de la CAdi în În ce tip de dovezi aveţi încredere deplină?
( 2 )
» Mesaj de la CAdi în Care și unde este "puntea" dintre lumea cuantică și cea newtoniană?
( 1 )
» Mesaj de la CAdi în OZN in Romania
( 1 )
» Mesaj de la virgil în Carti sau documente de care avem nevoie
( 1 )
Subiectele cele mai vizionate
Subiectele cele mai active
Top postatori
virgil (12458) | ||||
CAdi (12397) | ||||
virgil_48 (11380) | ||||
Abel Cavaşi (7963) | ||||
gafiteanu (7617) | ||||
curiosul (6790) | ||||
Razvan (6183) | ||||
Pacalici (5571) | ||||
scanteitudorel (4989) | ||||
eugen (3969) |
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Abel Cavaşi | ||||
Pacalici | ||||
CAdi | ||||
curiosul | ||||
Dacu | ||||
Razvan | ||||
virgil | ||||
meteor | ||||
gafiteanu | ||||
scanteitudorel |
Spune şi altora
Cine este conectat?
În total sunt 26 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 26 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 181, Vin 26 Ian 2024, 01:57
Subiecte similare
Ce este lumina?
+10
Dacu
AMOT
george
cris
alefzero
virgil
WoodyCAD
sadang
Abel Cavaşi
CAdi
14 participanți
Pagina 4 din 7
Pagina 4 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Ce este lumina?
Rezumarea primului mesaj :
Desi pare simplu, lumina este un fenomen destul de complicat...
Deci, care este natura luminii?
Cum o percem?
De ce lumina emisa de soare nu lumineaza si spatiul interplanetar ci doar planetele sau satelitii?
De ce spatiul intergalactic nu este luminat de multitudinea de sori...
Cum se explica acest lucru?
Desi pare simplu, lumina este un fenomen destul de complicat...
Deci, care este natura luminii?
Cum o percem?
De ce lumina emisa de soare nu lumineaza si spatiul interplanetar ci doar planetele sau satelitii?
De ce spatiul intergalactic nu este luminat de multitudinea de sori...
Cum se explica acest lucru?
CAdi- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 12397
Puncte : 59038
Data de inscriere : 16/02/2011
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele:-1)...-2)...
Re: Ce este lumina?
Sadang, daca te-ar interesa cu adevarat sa intelegi ce este lumina, ar trebui sa incepi prin a intelege ecuatiile Maxwell. La ce paradoxuri te referi, ca tot ai adus vorba?
alefzero- Dinamic
- Numarul mesajelor : 142
Data de inscriere : 26/09/2010
http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1104/1104.4839.pdf
..LUMINA si.... geometrodinamica elicoidala, la un institut de cercetare din SUA!
WoodyCAD- Foarte activ
- Numarul mesajelor : 2617
Data de inscriere : 31/08/2010
CAdi, cunoasterea este universala, intelegerea este individuala.
Alefzero, am pus experimentul Morley-Michelson descris chiar de autorii acestuia. Eu zic ca este mai valoroasa aceasta descriere decat parerile altora despre acest experiment (persoanele de fata se exclud ) . Cand vei face conexiunea intre Maxwell, Heaviside, Hertz, Gibbs si J.P Morgan, s-ar putea sa observi si oarece paradoxuri...
Alefzero, am pus experimentul Morley-Michelson descris chiar de autorii acestuia. Eu zic ca este mai valoroasa aceasta descriere decat parerile altora despre acest experiment (persoanele de fata se exclud ) . Cand vei face conexiunea intre Maxwell, Heaviside, Hertz, Gibbs si J.P Morgan, s-ar putea sa observi si oarece paradoxuri...
sadang- Ne-a părăsit
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 1774
Puncte : 24679
Data de inscriere : 31/05/2010
Dane acele lucrari nu au nimic comun cu aberatiile tale.Cred ca pe tine te intereseaza doar sa bati toba cat mai tare ca poate apare un sponsor care chiar daca nu pricepe nimic sa scoata banu.
cris- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Prenume : Cristian
Numarul mesajelor : 1087
Puncte : 19994
Data de inscriere : 31/01/2010
Obiective curente : Astrofizica
Sadang,eu te-am intrebat ce este lumina in acceptiunea ta nu sa-mi dai exemplu experimentul Morley-Michelson !
Stii sau nu?
Stii sau nu?
CAdi- Foarte activ
Ce sa stiu CAdi, ce ai vrea tu sa stiu sau ce stiu eu? Asa intrebare, asa raspuns!
sadang- Ne-a părăsit
Ce stii tu despre lumina .As vrea sa cunosc parerea ta.
CAdi- Foarte activ
Vrerea e a omului, datul e al domnului! Unele lucruri pot fi spuse, altele nu. In acest caz aleg sa nu!
sadang- Ne-a părăsit
Ca sa obti rezultate bune lumina trebuie trecuta printr-o fanta ingusta inainte de prisma.Asa ai ocazia in cazul luminii solare sa observi liniile negre de absortie care iti dau informatii despre compozitia suprafetei soarelui.
cris- Foarte activ
Fac un apel catre Abel sa mai traga de urechi pe cei care coboara voit nivelul stiintific al acestui forum.
cris- Foarte activ
Sunt total de acord cu cris, articolele la care tot face trimiteri WoodyCAD sunt rezultatele unei munci asidue depusa de cercetatori adevarati, care n-au nici o legatura cu ineptiile lui. Daca era decizia mea, pentru faptul ca-ti arunci cu nerusinarea eticheta propriilor tampenii pe munca onesta a altor oameni, nu primeai numai ban, ci si una dupa ceafa . Sadang, pentru mine experimentul Michelson-Morley nu mai prezinta nici un paradox, datorita teoriei relativitatii. Dar da, presupun ca fiecare trebuie sa-si infrunte propriile nelamuriri.
Iar in ceea ce priveste fenomenologia clasica a luminii, absolut totul este continut in ecuatiile Maxwell, daca stii sa le rezolvi.
Iar in ceea ce priveste fenomenologia clasica a luminii, absolut totul este continut in ecuatiile Maxwell, daca stii sa le rezolvi.
alefzero- Dinamic
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 142
Puncte : 18121
Cand vei face conexiunea intre Maxwell, Heaviside, Hertz, Gibbs si J.P Morgan, s-ar putea sa observi si oarece paradoxuri...
sadang- Ne-a părăsit
Poate nu m-ai inteles. Din punct de vedere istoric cu siguranta ca exista divergente intre opinii si puncte de vedere diferite, o inconsistenta a diferitelor formulari si asa mai departe, dar ceea ce este important in momentul de fata este ca acele ecuatii exista si ca descriu corect realitatea, asa cum este masurata in laborator. Faptul ca nu exista nici o contradictie in fizica clasica (fie ea nerelativista sau relativista) intre ecuatiile Maxwell si experienta nu poate sa insemne decat ca acele neconcordante de ordin istoric nu mai au relevanta,ca problema a fost rezolvata. In ceea ce priveste optica la nivel cuantic, lucrurile sunt ceva mai complicate, dar dupa stiinta mea situatia este destul de buna si acolo.
alefzero- Dinamic
Am cam deviat de la subiect...Poate cineva sa deduca originea celor 7 radiatii (culori) din spectrul luminii?
Care este natura acestora?
Care este natura acestora?
CAdi- Foarte activ
Asa face ochiul uman distinctia intre diverse lungimi de unda, prin senzatia de culoare. N-am aprofundat niciodata subiectul, Feynman a scris intr-un capitol din primul volum al cartii sale (Feynman's Lectures on Physics parca, sau Fizica Moderna in traducerea in limba romana) despre vederea in culori, daca te intereseaza.
alefzero- Dinamic
Cele 7 culori nu au nici o semnificatie.Nici macar toate fiintele nu percep identic.
cris- Foarte activ
Cris,
daca nu ar avea nici o semnificatie nu am mai putea construi laserele...
daca nu ar avea nici o semnificatie nu am mai putea construi laserele...
CAdi- Foarte activ
Nop, n-au nici o legatura una cu alta. Daca te gandesti putin, majoritatea laserelor actuale radiaza undeva in in infrarosu, unde ochiul uman nu este sensibil. Din punct de vedere principial, efectul laser este posibil datorita existentei emisiei stimulate, fenomen pus in evidenta de mecanica cuantica, cand se trateaza interactia dintre un sistem fizic si un camp perturbator armonic extern, cum este campul electromagnetic.
Din punct de vedere practic, ai nevoie de o cavitate rezonanta unde sa realizezi aceste tranzitii stimulate in tandem pentru toti atomii mediului care-ti genereaza radiatia laser (mediul poate fi gazos sau solid).
Din punct de vedere practic, ai nevoie de o cavitate rezonanta unde sa realizezi aceste tranzitii stimulate in tandem pentru toti atomii mediului care-ti genereaza radiatia laser (mediul poate fi gazos sau solid).
alefzero- Dinamic
De fapt au legatura:
Denumirea de LASER vine din engleza de la initialele Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplificarea luminii prin emisia stimulată de radiaţie).
Lumina albă este un amestec de unde electromagnetice (incoerente) cu diverse frecvente si lungimi de undă caracteristice culorilor fundamentale ce constituie spectrul vizibil(ROGVAIV)am mai spus asta..... Fiecare culoare are o lungime de undă (frecventa)caracteristică aparţinând radiatiei specifice din spectrul vizibil. Dacă am filtra toate lungimile de undă din lumina naturala cu excepţia uneia singure, lumina rămasă ar fi monocromatică si coerenta.(unda corespunzatoare s-ar ridica si ar cobora in acelasi timp,am avea o singura faza ...Descrierea matematica a unei astfel de miscari se face cu expresia:
x= A sin ( ωt + φ)
unde:
- A este amplitudinea,
- ω este pulsatia (ω = 2πν, cu ν frecventa),
- ωt + φ este faza.)
)
Monocromaticitatea şi coerenţa luminii laserului sunt propietatile specifice laserului si pot duce la construirea unor dispozitive pentru înregistrarea informaţiilor pe medii optice:CD,DVD si... pentru comunicaţiile de date prin mediu de fibră optică.Bineinteles ALEFZERO ca se pot construi diferite tipuri de lasere folosindu-se si alte elemente sau substante cum ar fi laserii Nd:YAG (care sunt laseri cu corp solid in care mediul acriv este o bara de ytriu – aluminiu – dopat cu neodim -simbolul chimic Nd). Laserii cu CO2 sunt laseri cu gaze in care mediul activ este bioxidul de carbon ....etc .
Insa fiecare tip de laser emite o radiatie (culoare)amplificata de lumina monocromatica de aceeasi lungime de unda (sau frecventa)corespunzatoare culorii din lumina naturala...
Denumirea de LASER vine din engleza de la initialele Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplificarea luminii prin emisia stimulată de radiaţie).
Lumina albă este un amestec de unde electromagnetice (incoerente) cu diverse frecvente si lungimi de undă caracteristice culorilor fundamentale ce constituie spectrul vizibil(ROGVAIV)am mai spus asta..... Fiecare culoare are o lungime de undă (frecventa)caracteristică aparţinând radiatiei specifice din spectrul vizibil. Dacă am filtra toate lungimile de undă din lumina naturala cu excepţia uneia singure, lumina rămasă ar fi monocromatică si coerenta.(unda corespunzatoare s-ar ridica si ar cobora in acelasi timp,am avea o singura faza ...Descrierea matematica a unei astfel de miscari se face cu expresia:
x= A sin ( ωt + φ)
unde:
- A este amplitudinea,
- ω este pulsatia (ω = 2πν, cu ν frecventa),
- ωt + φ este faza.)
)
Monocromaticitatea şi coerenţa luminii laserului sunt propietatile specifice laserului si pot duce la construirea unor dispozitive pentru înregistrarea informaţiilor pe medii optice:CD,DVD si... pentru comunicaţiile de date prin mediu de fibră optică.Bineinteles ALEFZERO ca se pot construi diferite tipuri de lasere folosindu-se si alte elemente sau substante cum ar fi laserii Nd:YAG (care sunt laseri cu corp solid in care mediul acriv este o bara de ytriu – aluminiu – dopat cu neodim -simbolul chimic Nd). Laserii cu CO2 sunt laseri cu gaze in care mediul activ este bioxidul de carbon ....etc .
Insa fiecare tip de laser emite o radiatie (culoare)amplificata de lumina monocromatica de aceeasi lungime de unda (sau frecventa)corespunzatoare culorii din lumina naturala...
CAdi- Foarte activ
Da, pentru ca tranzitia stimulata are loc intre aceleasi doua nivele energetice pentru aproape toti atomii, de unde rezulta gradul de monocromaticitate foarte mare al radiatiei laser. Intr-un laser real insa, nu ai niciodata monocromaticitate 100%, o sa ai 99.8% sau pe acolo, dar lungimea de unda unui laser care emite in vizibil sa spunem, ca sa avem pe ce discuta, poate sa fie spre exemplu pe undeva in vecinatatea culorii verde. Poti tu sa faci diferenta intre 550 nm si 551 nm? Pictorii foare mari pot, pentru noi e tot aia, un nanometru in plus sau in minus.
alefzero- Dinamic
Doar intamplator aceste frecvente inseamna lumina pentru noi,fiind o simpla adaptare la mediu.Transparenta atmosferei terestre a fost factorul determinant.
[Este urmat de topicul „Despre ecuaţiile lui Maxwell”]
[Este urmat de topicul „Despre ecuaţiile lui Maxwell”]
Ultima editare efectuata de catre Abel Cavaşi in Lun 30 Mai 2011, 12:30, editata de 1 ori (Motiv : Este urmat de topicul...)
cris- Foarte activ
Virgil,
Cum explici spectrul luminii (ROGVAIV)?
Altfel spus :fotonii sunt purtatorii unui tren de unde sau fiecare unda(radiatie) are fotonii ei ?
In acest caz care ar fi dupa tine originea acestor unde de frecventa diferita?
Intrebarea nu este adresata numai lui Virgil...)
Cum explici spectrul luminii (ROGVAIV)?
Altfel spus :fotonii sunt purtatorii unui tren de unde sau fiecare unda(radiatie) are fotonii ei ?
In acest caz care ar fi dupa tine originea acestor unde de frecventa diferita?
Intrebarea nu este adresata numai lui Virgil...)
CAdi- Foarte activ
CAdi, asa cum parca ti-am mai spus (sau nu tu puneai intrebarea, nu mai stiu), prin intermediul senzatiei de culoare poate ochiul uman decela intre fotoni de energie diferita. Intrebarile de genul de ce e verdele verde sau de ce e rosul mai rosu decat albastrul nu au sens. O intrebare cu talc ar fi spre exemplu, de ce este ochiul uman sensibil in mod deosebit la radiatie verde (cam in jurul lungimii de unda de 550 nm), iar raspunsul este pentru ca in jurul acelei lungimi de unda se afla maximul de emisie din spectrul Soarelui, iar de-a lungul milioanelor de ani, evolutia a adus aceasta adaptare asupra ochilor nostrii.
alefzero- Dinamic
Interesanta.... si corect-logica... observatia!
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23108
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
Alefzero pe mine nu ma multumeste acest raspuns!
Nu cred ca este vorba numai de perceptia ochiului uman.
Daca faci experienta cu prisma ,pe care a facut-o si sadang de altfel cand si-a cumparat prisma ,vei vedea 7 culori diferite ,,vizibile''ceea ce inseamna 7 frecvente diferite...
Trebuie sa avem un raspuns mai mult decat l-ai dat tu (nu este un raspuns atat de simplu ,care de altfel ii convine lui WoodyCad, desi el mi-a dat un altfel de raspuns acum cateva runde)) ...Nu te supara astept si alte explicatii...
Nu cred ca este vorba numai de perceptia ochiului uman.
Daca faci experienta cu prisma ,pe care a facut-o si sadang de altfel cand si-a cumparat prisma ,vei vedea 7 culori diferite ,,vizibile''ceea ce inseamna 7 frecvente diferite...
Trebuie sa avem un raspuns mai mult decat l-ai dat tu (nu este un raspuns atat de simplu ,care de altfel ii convine lui WoodyCad, desi el mi-a dat un altfel de raspuns acum cateva runde)) ...Nu te supara astept si alte explicatii...
CAdi- Foarte activ
Lumina de la Soare descompusa printr-o prima nu da 7 culori, ci da un spectru ce variaza continuu de la rosu la violet (asta percep ochii tai, dar prin simtul tactil poti simti si radiatia infrarosie, sub forma de senzatie de caldura; receptori pentru radiatii ultraviolete nu avem). In realitate, acolo ai o infinitate de frecvente. Ti-am mai spus parca si mai demult, tine de ochiul fiecaruia in ce masura poate decela diferitele nuante si in ce masura nu percepe decat un ton al fiecarei culori. Daca insa ai repeta expermentul cu o lampa cu mercur sa zicem, ai vedea un numar discret de linii, care corespund tranzitiilor energetice din domeniul vizibil care au loc in atomul de mercur.
alefzero- Dinamic
Pai, asta intreb si eu!De ce avem mai multe frecvente in lumina alba?(La laser nu este asa :avem emisiune de lumina de o anumita frecventa corespunzatoare culorii (radiatiei) respective)
Pe acest principiu s-a construit si LASER-ul-Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
Pe acest principiu s-a construit si LASER-ul-Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
CAdi- Foarte activ
Sau indirect.Clorofila e predominant verde si a fost si este o sursa principala in alimentatia noastra.alefzero a scris: O intrebare cu talc ar fi spre exemplu, de ce este ochiul uman sensibil in mod deosebit la radiatie verde (cam in jurul lungimii de unda de 550 nm), iar raspunsul este pentru ca in jurul acelei lungimi de unda se afla maximul de emisie din spectrul Soarelui, iar de-a lungul milioanelor de ani, evolutia a adus aceasta adaptare asupra ochilor nostrii.
cris- Foarte activ
WoodyCAD- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 2617
Puncte : 23108
Obiective curente : Acum mă preocupă următoarele: doar ma amuz de prostia maimutelor savante, catarate in acest copac-forum!
Cunoscatorii sunt pe forumurile de religie aici sunt cei ce vor sa invete fizica.WoodyCAD a scris:Doar pentru cunoscatori...!
cris- Foarte activ
CAdi, in Soare sunt multe elemente chimice, de la hidrogen si pana la fier. Avand in vedere agitatia teribila din interior, fiecare atom in parte sufera cam toate tranzitiile posibile, eliminand fotoni pe o buna parte din spectrul electromagnetic, care alcatuiesc acel continuu pe care-l vezi printr-o prisma. Un bec cu incandescenta spre exemplu, radiaza foarte mult in infrarosu si mult mai putin in domeniul vizibil. Lampile cu sodiu dau lumina galbena, mercurul da cele cateva linii de care am vorbit inainte si asa mai departe.
In cazul unui LASER, asa cum parca ti-am mai spus, ideea de baza este sa faci in asa fel ca toti atomii mediului activ sa tranziteze simultan intre aceleasi nivele energetice, ca sa obtii radiatie monocromatica. Intr-o sursa de lumina cum e o stea sau cum e o lampa, nu exista aceasta coerenta.
In cazul unui LASER, asa cum parca ti-am mai spus, ideea de baza este sa faci in asa fel ca toti atomii mediului activ sa tranziteze simultan intre aceleasi nivele energetice, ca sa obtii radiatie monocromatica. Intr-o sursa de lumina cum e o stea sau cum e o lampa, nu exista aceasta coerenta.
alefzero- Dinamic
Vad ca nimeni nu stie ce-i lumina...
Haideti sa vedem efectele sale,cum se propaga si poate tragem concluzii interesante,diferite de cele stiute in acest moment.
Cu ce incepem?Poate cineva sa spuna ceva?
Mizez pe faptul ca intelegerea acestui fenomen poate rezolva problema energetica;lumina (radiatiile electromagnetice) e modalitatea prin care Soarele alimenteaza cu energie intreg sistemul ce-i apartine.
Haideti sa vedem efectele sale,cum se propaga si poate tragem concluzii interesante,diferite de cele stiute in acest moment.
Cu ce incepem?Poate cineva sa spuna ceva?
Mizez pe faptul ca intelegerea acestui fenomen poate rezolva problema energetica;lumina (radiatiile electromagnetice) e modalitatea prin care Soarele alimenteaza cu energie intreg sistemul ce-i apartine.
george- Foarte activ
- Mulţumit de forum : Numarul mesajelor : 1181
Puncte : 21159
Data de inscriere : 07/04/2009
Pagina 4 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Pagina 4 din 7
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum